1.11.21

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Ζήσης Τζηκαλάγιας
ΟΔΟΣ 4.2.2021 | 1066


Περί πολιτικής & κριτικής 



Ζήση Τζηκαλάγια: «Απάντηση σε παρανόηση»


Αξιότιμε κ. Μπαϊρακτάρη,

Είμαι συνδρομητής της εγκρίτου και εγκύρου εφημερίδας σας από το πρώτο φύλλο της έκδοσής της το 1998. Κυρίως όμως ανήκω στους εκατοντάδες συμπολίτες μας που με χαρά και ενδιαφέρον περιμένουν κάθε Πέμπτη να την βρουν στο γραμματοκιβώτιό τους και στενοχωρούνται όταν αργήσει ο ταχυδρόμος να την μοιράσει. 

Όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής πολλές φορές μου ασκήσατε κριτική και μάλιστα έντονη. Αρκετές φορές ήταν άδικη, αλλά θεωρούσα πως είναι καλοπροαίρετη. Πίστευα πως η δημοκρατία και η ελευθεροτυπία όχι μόνον επιτρέπουν αλλά και επιβάλλουν την κριτική. Όταν στοχεύει στο καλό του τόπου δικαιολογεί και την υπερβολή, που ενίοτε είναι προϊόν κακής ενημέρωσης ή έστω διαφορετικής εκτίμησης


«Όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής πολλές φορές μου ασκήσατε κριτική και μάλιστα έντονη. Αρκετές φορές ήταν άδικη, αλλά θεωρούσα πως είναι καλοπροαίρετη. Πίστευα πως η δημοκρατία και η ελευθεροτυπία όχι μόνον επιτρέπουν αλλά και επιβάλλουν την κριτική. Όταν στοχεύει στο καλό του τόπου δικαιολογεί και την υπερβολή».



Η αναφορά σας όμως στο προηγούμενο φύλλο (αρ. 1065/ 28. 1.20 "I love KA") στην ομιλία μου στην τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρύτανη για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι απολύτως ανακριβής. Λυπάμαι ειλικρινά που άκριτα υιοθετήσατε την ανακοίνωση της Βουλευτού του ΣυΡιζΑ κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου που δεν έχει καμμία σχέση με τα λεχθέντα. 

Όπως τόνισα τεκμηριωμένα στην απάντησή μου, την χαρακτήρισα μεθοδευμένη παραποίηση, συνειδητή παραπληροφόρηση, επιλεκτική απομόνωση φράσης και εν τέλει βαριά υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Γι’ αυτό μετά η συνάδελφος κυριολεκτικά "κατάπιε την γλώσσα της". Εξ άλλου αδιάψευστοι μάρτυρες οι πολλοί και εκλεκτοί συμμετέχοντες.



ΟΔΟΣ 28.1.2021 | 1065



Κύριε Διευθυντά,

Υπηρετώ νυχθημερόν τις θέσεις και αρχές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης φιλελεύθερης, πατριωτικής, κεντροδεξιάς παράταξης. Αυτό το κάνω με ιδιαίτερο ενθουσιασμό γιατί στο τιμόνι της βρίσκεται σήμερα ως πρόεδρος και Πρωθυπουργός ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως και τώρα αλλά και κατά την πολυποίκιλη πολιτική μου πορεία ΠΟΤΕ δεν ένιωσα «πειθαναγκασμένος», ούτε ευρισκόμενος υπό «υποχρέωση εσωκομματικής πειθαρχίας», ούτε προτάσσων «την κομματική υποταγή απέναντι στο συμφέρον της περιοχής» όπως γράφετε στο κύριο άρθρο σας.

Αγαπητέ μου κύριε Παναγιώτη Μπαϊρακτάρη,

Γνωρίζετε και ενθυμείσθε πως απέδειξα δις εμπράκτως κατά το παρελθόν, πως απολογούμαι και λογοδοτώ ΜΟΝΟΝ στη συνείδησή μου και στους χιλιάδες Καστοριανούς που με εκτιμούν και εμπιστεύονται. Γι’ αυτό και αγαπημένα μου πρόσωπα με συμβουλεύουν ενίοτε να προσέχω! το πολιτικό κόστος. Δηλαδή να μην βάζω αυτογκόλ. Υπηρετώντας λοιπόν το δημόσιο συμφέρον με τον δικό μου αξιακό κώδικα, δεν υπολογίζω το προσωπικό κόστος. Γι’ αυτό πιστεύω πως δεν έκαμα «φάουλ» όπως λάθος διαπιστώσατε.

Με ειλικρινή εκτίμηση

Ζήσης Τζηκαλάγιας
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καστοριάς



ΟΔΟΣ


Η ΟΔΟΣ δημοσιεύει και προβάλλει με ευχαρίστηση, την απαντητική επιστολή του βουλευτή Καστοριάς με την Ν.Δ. κ. Ζήση Τζηκαλάγια και σπεύδει να αποδεχθεί τις διευκρινίσεις και τα σχόλιά του, εφ’ όσον όπως ο ίδιος βεβαιώνει, τα γεγονότα συνέβησαν, όπως ο ίδιος τα περιγράφει. Οι αναγνώστες μπορούν να έχουν τα δικά τους ασφαλή συμπεράσματα αντλώντας σφαιρική ενημέρωση. 

Στόχος και διαρκής προσπάθεια της εφημερίδας είναι πρωτίστως η αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών της και η άσκηση αμερόληπτης κριτικής, που δεν είναι πάντα ανεπίδεκτη λαθών ή παρερμηνειών. Και αυτόν τον στόχο προσπαθεί να τον υπηρετεί με συνέπεια. 


«Ο λόγος και ο αντίλογος, η ελευθερία της άποψης και της διάδοσης των ιδεών είναι που νοσούν σοβαρά στην Καστοριά, και αποτελεί σκοτεινό υπόβαθρο, απόστημα που επιδεινώνεται —και που αυτές τις εποχές, με αποκλειστική ευθύνη αυτών που διοικούν την Καστοριά, διευρύνεται και επιστρέφει την κοινωνία πίσω στον πιο σκοτεινό Μεσαίωνα».



Η παιδεία, μα προπαντός το υψηλό δημοκρατικό ήθος επιτρέπουν στον βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια να είναι συνδρομητής και όπως ο ίδιος αναφέρει συστηματικός αναγνώστης και φίλος της ΟΔΟΥ. Αλλά και να τιμά την εφημερίδα και τον εκδότη της με τις απαντήσεις, και τις συχνές μάλιστα παρεμβάσεις του μέσω των σελίδων της ΟΔΟΥ, με κατάθεση των απόψεών του. Γεγονός που ευχαριστεί τους αναγνώστες, την ΟΔΟ αλλά και τον ίδιο για την διάκριση που επιδεικνύει. Και το πράττει ακόμη και εάν ασκείται στον ίδιο κριτική από την εφημερίδα. Άλλωστε σε προσωπικό επίπεδο, υπάρχει φιλικό υπόβαθρο πολλών δεκαετιών που εκδηλώνεται και με την ανταλλαγή απόψεων σε σχετικές συζητήσεις. 

Ο λόγος λοιπόν και ο αντίλογος, η ελευθερία της άποψης και της διάδοσης των ιδεών είναι που νοσούν σοβαρά στην Καστοριά, και αποτελεί σκοτεινό υπόβαθρο, απόστημα που επιδεινώνεται —και που αυτές τις εποχές, με αποκλειστική ευθύνη αυτών που διοικούν την Καστοριά, διευρύνεται και επιστρέφει την κοινωνία πίσω στον πιο σκοτεινό Μεσαίωνα.

Για αυτό η ΟΔΟΣ ευχαριστεί τον βουλευτή για την έκφραση των αντιρρήσεων και των διαφωνιών του, στα όσα αναφέρθηκαν στο κύριο άρθρο του περασμένου φύλλο, και επαναλαμβάνει ότι θα προβάλλει κάθε αντίθετη άποψη και κάθε διάψευση εφ’ όσον συντελούνται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των απόψεων. 

Επί της ουσίας όμως, αναμένονται τα έργα και δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις των καλών προθέσεων, που εν τέλει κανείς δεν αμφισβητεί πραγματικά. Ιδιαίτερα απ’ όσους εκλέγονται και δεν γεννιούνται αξιωματούχοι.


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 4 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1066


Σχετικά:


7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/11/21

    Και οι κολοτουμπες που κάνει επανειλημμένα τι είναι; εσωκομματική απειθαρχία;
    Αν ξαναδιαβάσει το μήνυμα του ίσως να καταλάβει το υπερβολικό σαλιάρισμα με το πρόεδρο και μετά μιλάει για πολιτικό κόστος και κουραφέξαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/11/21

    Δεν ξαναεκλέγεται ακόμη και οι πλατίκες να ψηφίσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/11/21

    Γεραπετρίτης: "Ζ. Τζηκαλάγιας και Μ. Αντωνίου δεν εκπροσώπησαν κυβέρνηση και ΝΔ στις εκδηλώσεις στο Βίτσι"
    Τον άδειασε τον Ζήση η ΝΔ. Πήγε ως φίλος των νεκρών. Οποτε πήγε με ταξί που πλήρωσε ο ίδιος. Ναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/11/21

    Μωρέ ότι και να λέτε αυτός έχει τις μισθάρες του και σε λίγο και την συνταξάρα του στην υγείαν του βλάκα καστοριανού κι εσείς πέστε ότι θέλετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/11/21

      Και γιαυτό δεν πρέπει να κρίνουμε τις πράξεις του; Δηλαδή εσύ τι προτείνεις; Να τον στήσουμε στον τοίχο όπως στην κατοχή;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/11/21

      Που τέτοια τύχη....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος8/11/21

      Τότε μιλάμε για άλλες συνθήκες που σίγουρα θα είχε εκλεγεί γιατί δεν θα υπήρχαν ούτε εκλογές ούτε βουλή.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ