29.10.21

ΟΔΟΣ: I LOVE KA


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.1.2021 | 1065


Έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή και ύστερα από ολοκληρωτική απουσία του δημάρχου Καστοριάς που πρόσφατα δεν μετείχε στις διαβουλεύσεις για την μετα-λιγνιτική εποχή, απουσίασε από την νομοθετική προεργασία της Βουλής για την αξιοποίηση της λίμνης, αυτή την φορά, καταγράφτηκε απουσία του ίδιου και κάθε εκπροσώπου του Δήμου Καστοριάς από τις συζητήσεις για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση.



ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ με την "καλημέρα" του 2021 επετειακού έτους (200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία) και για μια ακόμη φορά, προκαλείται ισχυρό σοκ στην τοπική κοινή γνώμη για τις επιδόσεις των πολιτικών του τόπου. Και από την διαπίστωση ότι οι περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες εκλεγμένοι ή και όχι, όπως η Μαρία Αντωνίου που έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη στο γραφείο του Πρωθυπουργού, έχουν αποποιηθεί από κάθε προσπάθεια. Από κάθε αγώνα για μια σανίδα σωτηρίας για την Καστοριά, και τον τόπο ευρύτερα που φθίνει και σβήνει μαζί με τους ανθρώπους της. Όσους τουλάχιστον δεν την εγκαταλείπουν.

Αυτή την φορά, δεν πρόλαβε καλά-καλά να στεγνώσει η μελάνη στο πρ. φύλλο της ΟΔΟΥ με αφορμή την έλλειψη master plan για την Καστοριά στην μετακορωνοϊό εποχή. Άλλωστε επίσης δεν έχει περάσει παρά ελάχιστος χρόνος από τα φύλλα 1057 και 1058 της 3ης και της 10ης Δεκεμβρίου 2020 αντίστοιχα, στο οποίο γινόταν εκτενής ανάλυση των καταστροφικών συνεπειών από την παραίτηση του Δήμου Καστοριάς από την διεκδίκηση λειτουργίας τμήματος πανεπιστημιακής σχολής στο κτήριο της πλατείας "Κουμπελίδικης". Και την οριστική ακύρωση στην προσπάθεια της υπόθεσης, αφού από τον Δήμο Καστοριάς, αποφασίστηκε να λειτουργήσει δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πετώντας στις καλλένδες κάθε ελπίδα. 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι στο δημαρχείο, ήταν σε πλήρη γνώση των προθέσεων της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και την υπεύθυνή του Μαρία Αντωνίου, που είχε σύμβουλό της στενότατο συγγενή του δημάρχου. Και πάει λέγοντας η κολοκυθιά.


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ι. Κορεντσίδης


Στην τηλεδιάσκεψη για το Πανεπιστήμιο δεν συμμετείχε ο δήμαρχος Καστοριάς ούτε κάποιος εκπρόσωπός του, ούτε ένας από τους ΕΠΤΑ αντιδημάρχους του ή από τους πολλούς προσωπικούς συμβούλους του, κάποιος εντεταλμένος τέλος πάντων. Μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι στο δημαρχείο, ήταν σε πλήρη γνώση των προθέσεων της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και την υπεύθυνή του Μαρία Αντωνίου, που είχε σύμβουλό της στενότατο συγγενή του δημάρχου. Και πάει λέγοντας η κολοκυθιά.



ΕΣΚΑΣΕ ΣΑΝ ΒΟΜΒΑ η είδηση ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή και ύστερα από ολοκληρωτική απουσία του δημάρχου Καστοριάς που πρόσφατα δεν μετείχε στις διαβουλεύσεις για την μετα-λιγνιτική εποχή, απουσίασε από την νομοθετική προεργασία της Βουλής για την αξιοποίηση της λίμνης, αυτή την φορά, καταγράφτηκε απουσία του ίδιου και κάθε εκπροσώπου του Δήμου Καστοριάς από τις συζητήσεις για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε ευρύτατη διαδικτυακή συνάντηση με τις πολιτικές αρχές και τους θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος ήταν να διαμορφωθεί κοινή στάση αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Σε αυτούς δεν συμμετείχε ο δήμαρχος Καστοριάς ούτε κάποιος εκπρόσωπός του, ούτε ένας από τους ΕΠΤΑ αντιδημάρχους του ή από τους πολλούς προσωπικούς συμβούλους του, κάποιος εντεταλμένος τέλος πάντων. Όπως δεν συμμετείχε ούτε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς (δείτε πιο κάτω την λίστα των συμμετασχόντων). 

Στην διάρκειά της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον πρύτανη, καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, για τις θέσεις και τις προτάσεις της συγκλήτου του ιδρύματος απέναντι στις εξαγγελίες του υπουργείου. Οι συμμετέχοντες, πλην του δημάρχου Καστοριάς, επιβεβαίωσαν την υποστήριξη που παρέχουν στο πανεπιστήμιο και συντάχθηκαν με το ψήφισμα που έχει εκδοθεί από τη σύγκλητο. 


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Κορεντσίδης - Αντωνίου

ΚΑ
Μαρία | Κορεντσίδης | Ιωάννης | Αντωνίου




ΚΟΙΝΗ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ όλων που περιλήφθηκε στα συμπεράσματα ότι καθήκον της πολιτείας είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη του πανεπιστημίου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της περιφέρειας. Τούτο άλλωστε προβλέπεται τόσο στη ρήτρα δίκαιης μετάβασης όσο και στο master plan για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πανεπιστήμιο αναγνωρίζεται ως κύριος πυλώνας για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής. 

Παρά την κατάφωρη αδικία της Καστοριάς και μόνο από την λειτουργία της έδρας του στην Κοζάνη, ακόμη και έτσι, εάν μπορεί να εκφραστεί κάποια ελπίδα για την επιβίωση του τόπου, αυτή μόνο μέσα από το Πανεπιστήμιο μπορεί να προωθηθεί. Και όμως εκεί η Καστοριά, ήταν και πάλι εν μέρει απούσα. Διότι ο Δήμος Καστοριάς, δεν εδέησε. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας συμφώνησαν να προγραμματιστεί άμεσα συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ταυτόχρονα, κοντά σε όλα αυτά, προβληματισμό και ανησυχία, προκάλεσε και η απρόσμενη δήλωση-σχόλιο του κυβερνητικού βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια ο οποίος, αντί να στηρίξει με σθένος τα δίκαια συμφέροντα της Καστοριάς, που είναι μονόδρομος υπό τις παρούσες συνθήκες, αποφάνθηκε πως «Πρέπει να αλλάξουμε την τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα και δεν μπορούμε να έχουμε Πανεπιστήμια στην Καστοριά, στο Άργος, στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι». 


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Μ. Αντωνίου


Στην Καστοριά με την "καλημέρα" του 2021 επετειακού έτους και για μια ακόμη φορά, προκαλείται ισχυρό σοκ στην τοπική κοινή γνώμη για τις επιδόσεις των πολιτικών του τόπου. Και από την διαπίστωση ότι οι περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες εκλεγμένοι ή και όχι, όπως η Μαρία Αντωνίου που έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη στο γραφείο του Πρωθυπουργού, έχουν αποποιηθεί από κάθε προσπάθεια. Από κάθε αγώνα για μια σανίδα σωτηρίας για την Καστοριά και τον τόπο ευρύτερα που φθίνει και σβήνει μαζί με τους ανθρώπους της. Όσους τουλάχιστον δεν την εγκαταλείπουν.



ΤΟ ΣΟΚ από την δήλωση έγκειται στο γεγονός ότι ο κυβερνητικός βουλευτής, ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε τις θέσεις και την στάση που θα τηρήσει, πλήρως ευθυγραμμισμένος στα πλάνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη. Πειθαναγκασμένος προφανώς και από την υποχρέωση εσωκομματικής πειθαρχίας. 

Μόνο που έτσι δικαιώνονται αυτοί που επικρίνουν την Νέα Δημοκρατία και τους βουλευτές της διαχρονικά, τους εξωκοινοβουλευτικούς της όπως η Μαρία Αντωνίου και τους κομματικούς, ως μοιραίους για την Καστοριά. Διότι αντί να ορθώσουν ανάστημα και να διεκδικούν, προτάσσουν την κομματική υποταγή απέναντι στο συμφέρον της περιοχής. 

Το φάουλ του κ. Ζήση Τζηκαλάγια έγκειται και στο γεγονός ότι συγκρίνει την Καστοριά με το Ληξούρι και το Αργοστόλι, που είναι νησί, δεν κινδυνεύουν δημογραφικά, δεν συνορεύουν με χώρες όπως Αλβανία και δεν αντιμετωπίζουν την καυτή ανάσα των Σκοπιανών, έχουν όμως στόλο, ελιές, πλούσια γεωργική παραγωγή και βουλιάζουν από τον τουρισμό. 

Και από το γεγονός ότι δεν εξήγησε πειστικά και με επιχειρήματα για ποιο ακριβώς λόγο "δεν γίνεται" να έχει η περιοχή τμήματα σχολών ιδίως από την στιγμή που η Καστοριά καταποντίζεται από κάθε άποψη και δεν διαθέτει εναλλακτικές λύσεις.


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Τζηκαλάγιας - Κορεντσίδης - Αντωνίου


ΜΕΓΑΛΗ η ευθύνη και του πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη και της υπεύθυνης του Μαρίας Αντωνίου, τέως βουλευτή Καστοριάς και πολιτεύτριας που δεν χάνει αφορμή να αναδεικνύει τις σχέσεις της με το κομματικό κατεστημένο της Νέας Δημοκρατίας. Πιο αδικαιολόγητη όμως η απουσία του δημάρχου Καστοριάς που για μια ακόμη φορά δικαίωσε όσους παρατηρούν ότι δεν ανταποκρίνεται με λύσεις στα τοπικά προβλήματα. 

Βέβαια τα απ’ ευθείας παπαγαλάκια της… ενημέρωσης στην Καστοριά, έσπευσαν να δικαιολογούν την απουσία του με επιδερμικές δικαιολογίες μαθητικού τύπου, και έγινε προσπάθεια σύγκλησης έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου εχθές Τετάρτη, αλλά είναι ήδη δεδομένη η εντύπωση ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1065.


* * *

Συνάντηση των πρυτανικών αρχών 
με τις πολιτικές αρχές και τους 
φορείς της Δυτικής Μακεδονίας

Στην διαδικτυακή συνάντηση δεν παρέστη ο δήμαρχος Καστοριάς, 
καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς

Με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2020 διαδικτυακή συνάντηση με τις πολιτικές αρχές και τους θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να διαμορφωθεί η κοινή στάση τους αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». 

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από τον πρύτανη, καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, για τις θέσεις και τις προτάσεις της συγκλήτου του ιδρύματος απέναντι στις εξαγγελίες του υπουργείου, ενώ έγινε και σύντομη αναφορά στα επιτεύγματα του ιδρύματος, στην παρεχόμενη ποιοτική εκπαίδευση, στην υψηλού επιπέδου και διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνα και στον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του. 

Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχουν στο πανεπιστήμιο και συντάχθηκαν με το ψήφισμα που έχει εκδοθεί από τη σύγκλητο. 

Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι καθήκον της πολιτείας είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη του πανεπιστημίου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της περιφέρειας. Τούτο άλλωστε προβλέπεται τόσο στη ρήτρα δίκαιης μετάβασης όσο και στο master plan για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πανεπιστήμιο αναγνωρίζεται ως κύριος πυλώνας για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας συμφώνησαν να προγραμματιστεί άμεσα συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Εκτός από τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις καθηγητές Ν. Σαριαννίδη, Σ. Μαρόπουλο, Γ. Ιορδανίδη και  Ά. Σπύρτου, στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν:

1. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης
2. Ο βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
3. Η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Βρυζίδου Παρασκευή
4. Ο βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Παπαδόπουλος Μιχάλης
5. Η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Βέττα Καλλιόπη
6. Ο βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννης Αντωνιάδης
7. Η βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας κ. Θεοπίστη Πέρκα
8. Ο βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς κ. Τζηκαλάγιας Ζήσης
9. Η βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου
10. Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος
11. Ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας
12. Ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης
13. Ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Γεώργιος Δασταμάνης
14. Η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Εορδαίας κ. Σεβαστού Ζαφειρούλα
15. Ο πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου-Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας κ. Στέργιος Κιάνας
16. Ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτριος Κοεμτζόπουλος
17. Ο γενικός γραμματέας Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Ευθύμιος Χασιώτης
18. Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Σιόγκας
19. Ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Γρεβενών κ. Νικόλαος Ράμμος
20. Η κ. Σουλτάνα Βεντούλη, δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Κοζάνης.


* * *

ΚΑΘΩΣ [ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ] ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
[ΚΑΙ ΝΑ] ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΖΟΦΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Ολυμπία Τελιγιορίδου: 
«Παραφωνία η τοποθέτηση του κ. Τζηκαλάγια που είπε πως 
"δεν μπορούμε να έχουμε πανεπιστήμια στην Καστοριά"»

«Μόλις τελείωσε η τηλεδιάσκεψη με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων η στήριξη του πανεπιστημίου και του ομόφωνου ψηφίσματος των πρυτανικών αρχών που καταδεικνύει τον κίνδυνο του κλεισίματος των περισσότερων τμημάτων του ιδρύματος όπως δρομολογείται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας της κυβέρνησης της ΝΔ. Παραφωνία η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Τζηκαλάγια που είπε πως "πρέπει να αλλάξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα και δεν μπορούμε να έχουμε πανεπιστήμια στην Καστοριά, στο Άργος, στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι"... Αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση όλων των βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας και του πρύτανη με την υπουργό Παιδείας».


* * *

Ζήσης Τζηκαλάγιας: 
«Αλήθειες για την παιδεία κόντρα στην εσκεμμένη παραπληροφόρηση»

«Χρήσιμη η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρύτανις κ. Θεοδωρος Θεοδουλίδης συντόνισε αποτελεσματικά. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί συνάντηση όλων μας με την υπουργό Παιδείας πριν έρθει το νομοσχέδιο στην βουλή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρεί αταλάντευτα το μεταρρυθμιστικό της έργο. Αναβαθμίζει την αυτοτέλεια του πανεπιστημίου με ρόλο στη βάση εισαγωγής,στην επιλογή των τμημάτων από τους φοιτητές και στον περιορισμό των αιώνιων φοιτητών.Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών διασφαλίζεται με την ουσιαστικοποίηση της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου που ψηφίσαμε και την πανεπιστημιακή αστυνομία κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα που φέρνουμε. Για την ενίσχυση των περιφερειακών ΑΕΙ θεσπίσαμε το όριο των 2.750 μορίων που βάζει σημαντικό φραγμό στις μεταγραφές προς τα κεντρικά ΑΕΙ.Στη σύσκεψη με την υπουργό πρώτο και κύριο αίτημα πρέπει να αποτελέσει η δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά το σχόλιο της συναδέλφου κ. Ο. Τελιγιοριδου έχω να πω πως δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ, πως για τα σημερινά χάλια της παιδείας μας την κύρια ευθύνη φέρει η πολιτική "του παλαιού κακού ΠαΣοΚ" της δεκαετίας του ’80. Δυστυχώς οι κύριοι διαμορφωτές της σημερινής πολιτικής του ΣυΡιζΑ είναι θλιβεροί συνεχιστές και νοσταλγοί αυτού του φαύλου παρελθόντος. Επιτέλους το επίπεδο του αντιπολιτευτικού λόγου ας ξεφύγει από την συνειδητή και μεθοδευμένη παραπλάνηση,την παρερμηνεία, την επιλεκτική απομόνωση φράσεων που οδηγούν στην κοροϊδία και την υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών».


* * *

Κατερίνα Σπύρου:
«Την ώρα που η Καστοριάδίνει ακόμη μια μάχη
ο δήμαρχος δηλώνει απών!»

«Αγαπητοί μου συνδημότες, βιώνουμε τον τελευταίο καιρό όλοι μας μία πολύ δύσκολη περίοδο η οποία θα αφήσει πίσω της πληγές που θα αργήσουν να κλείσουν, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως όλοι οι αγώνες κερδίζονται με μάχες! Δυστυχώς όμως ο δήμαρχος μας εδώ και καιρό έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να προσφέρει, αδιαφορώντας σκανδαλωδώς δια της απουσίας του. Την περασμένη Παρασκευή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Περιφέρειας, με σκοπό να τους ενημερώσει και να τους μεταφέρει την αγωνία του για το μέλλον των τμημάτων του Πανεπιστημίου, τα οποία απειλούνται με συρρίκνωση σε περίπτωση που ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα αφήνει εκτός των σχολών πολλούς φοιτητές καθώς ουσιαστικά ανεβάζει τις βάσεις εισαγωγής. Οι υπόλοιποι άμεσα ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι της Περιφέρειας όχι μόνο εκπροσώπησαν τους δήμους τους με την παρουσία τους, αλλά κατέθεσαν και ψηφίσματα των δημοτικών τους συμβουλίων, τα οποία φέρονται κατά του νομοσχεδίου, αφήνοντας πίσω οποιαδήποτε πολιτική τους θέση και παλεύοντας για το καλό του τόπου τους. Επίσης, δώσανε υπόσχεση πως μαζί με τους βουλευτές θα συναντήσουν την υπουργό κ. Κεραμέως με σκοπό να συζητήσουν και να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο. Ζητάω από τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη Ιωάννη για πολλοστή φορά να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί στον λαό αυτού του τόπου για την απαράδεκτη στάση του στα τόσο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.  Του συνιστώ δε, να το κάνει με λόγια και πράξεις ουσίας και όχι με απαράδεκτα δελτία τύπου τα οποία έχουν ως σκοπό να εξυβρίσουν και να γελοιοποιήσουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης η οποία τελικά είναι η μόνη που ενδιαφέρεται.Επίσης ζητάω από τον πρόεδρο του δημοτικούσυμβουλίου κ. Κίμων Μηταλίδη, να συγκαλέσει άμεσα δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την κατάθεση ψηφίσματος του οποίου το περιεχόμενο θα συναποφασίσουμε, αφού συζητήσουμε και καταθέσουμε τις απόψεις μας δια της δημοκρατικής οδού». 


* * *

ΜΕΤΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ


Πρόσκληση για έκτακτη
δια περιφοράς συνεδρίαση Δ.Σ. Καστοριάς

Σας προσκαλούμε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 10:00, σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με ώρα έναρξης 10:00 και ώρα λήξης 10:30, για λήψη απόφασης. Η συνεδρίαση συγκαλείται εκτάκτως, λόγω της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», του Υπ.Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Ο Πρόεδρος 
του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς
Κίμων Μηταλίδης


* * *

Ζήσης Τζηκαλάγιας: 
«Αναβάθμιση Πανεπιστημίου 
Δυτικής Μακεδονίας, αμυδρό φως για την Αρχιτεκτονική»

«Πριν την συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας έκρινα σκόπιμο να επικοινωνήσω με τον Υφυπουργό Παιδείας και αρμόδιο για την Ανωτάτη Παιδεία κ. Άγγελο Συρίγο. Μιλήσαμε μέσω Skype και με διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση στοχεύει στην στήριξη και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Του έθεσα και του εξήγησα τους λόγους για τους οποίους οι Καστοριανοί δεν εγκατέλειψαν το όνειρο της ίδρυσης Αρχιτεκτονικής Σχολής. Του περιέγραψα τον άδικο τρόπο με τον οποίο η πολυαναμενόμενη από εμάς Σχολή, βρέθηκε απρόσμενα στα Ιωάννινα. Έδειξε να κατανοεί πως ο αρχιτεκτονικός και πολιτισμικός μας πλούτος χρειάζονταν την ύπαρξή της για την συντήρηση και ανάδειξή του. Ο Υφυπουργός δήλωσε πως θα το μελετήσει και θα μου απαντήσει».


* * *

Ολυμπία Τελιγιορίδου: 
«Στην Καστοριά οι προοδευτικές δυνάμεις έχτισαν 
και η ΝΔ συνεχίζει να γκρεμίζει»

«Επειδή εκεί στην ΝΔ πιπιλάνε την ίδια καραμέλα του "παλιού κακού ΠαΣοΚ της δεκαετίας του '80 που συνεχίζει στο ΣυΡιζΑ" ας τους θυμίσουμε. Στην Καστοριά το "παλιό κακό ΠαΣοΚ της δεκαετίας του '80" δημιούργησε το ΤΕΙ και δρομολόγησε την δημιουργία αρχιτεκτονικής σχολής. Η "καλή ΝΔ" με το σχέδιο Αθηνά έστειλε την Αρχιτεκτονική Καστοριάς σε άλλη πόλη και κατήργησε την εισαγωγή φοιτητών στο τμήμα Διεθνούς Εμπορίου με απόφαση να κλείσει οριστικά το 2017.  Ο "κακός ΣυΡιζΑ" επαναλειτούργησε το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου και δημιούργησε στην Καστοριά 5 πανεπιστημιακά τμήματα και 2 διετή τμήματα.  Η "καλή ΝΔ" με το "καλημέρα στην κυβέρνηση" κατήργησε τα 2 διετή και το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας Προσχολικής Ηλικίας. Τις επόμενες μέρες με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή δρομολογεί το κλείσιμο του Πανεπιστημίου στην Καστοριά. Αυτά έχει καταγράψει η ιστορία.  Εκεί στην "καλή ΝΔ" περισσεύει η ανικανότητα και το χειρότερο από όλα η έλλειψη κρίσης, αντίληψης αλλά και ντροπής για την καταστροφή που κάνει στην Καστοριά.  Στόχος του καταστροφικού νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι να απομακρύνει τους αποφοίτους του Λυκείου από το δημόσιο πανεπιστήμιο και να τους οδηγήσει στα ιδιωτικά κολλέγια, εμπορευματοποιώντας τη γνώση, δικαίωμα στην οποία θα έχουν όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν.  Τέλος, η ΝΔ κατασυκοφάντησε όλα τα προηγούμενα χρόνια τα δημόσια πανεπιστήμια ως άντρο ανομίας, ναρκωτικών, τρομοκρατίας και εγκλήματος για να φέρει την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ που θυμίζει αναβίωση του Σπουδαστικού της ασφάλειας άλλων εποχών. Εν μέσω πανδημίας αντί να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό προσλαμβάνει 1000 αστυνομικούς. Αυτοί που σήμερα προσλαμβάνουν αστυνομικούς, το 2013 απέλυαν 1349 φύλακες των ΑΕΙ που ήταν υπό την εποπτεία των πρυτανικών αρχών, με απόφαση του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη. Η υποκρισία της ΝΔ περισσεύει».


* * *

Κατάθεση κοινοβουλευτικής 
ερώτησης για την συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Οι βουλευτές ΣυΡιζΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Η αλλαγή των προϋποθέσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια Eκπαίδευση θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)». Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου σχετικά με την εφαρμογή ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που θα πλήξει καίρια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το ΠΔΜ.
Ειδικότερα, αναμένεται δραματική μείωση των φοιτητών και βέβαιη κατάργηση τμημάτων καθώς, για παράδειγμα, οι πρωτοετείς φοιτητές της τρέχουσας χρονιάς θα ήταν -αν ίσχυε το νέο σύστημα- στην Κοζάνη 423 αντί για 1.737, στην Φλώρινα 418 από 628, στην Καστοριά 415 από 498 και στα Γρεβενά 18 από 460. Επίσης, παρατίθενται στοιχεία για την ταυτότητα του ΠΔΜ, την εκπαιδευτική και ερευνητική του συνεισφορά, όπως και την διεθνή του εμβέλεια, ενώ γίνεται αναφορά στον πολυεπίπεδο ρόλο που διαδραματίζει στην ενεργειακή μετάβαση, με την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων επανακατάρτισης. Παράλληλα, ασκείται κριτική στο γεγονός ότι απουσιάζει οποιαδήποτε μελέτη κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, όπως επίσης και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους θεσμικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Τέλος, επισημαίνεται ότι με την απόφαση της κυβέρνησης ανοίγει ο δρόμος για την μετακίνηση υποψήφιων φοιτητών προς ιδιωτικά κολλέγια όπου δεν ισχύει καμία προϋπόθεση εισόδου πλην της καταβολής διδάκτρων. Η αποψίλωση και απαξίωση του ΠΔΜ αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην υποβάθμιση της ιδρύματος, έπειτα από τη αναστολή λειτουργίας των έξι τμημάτων του ΠΔΜ, τη κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών των ΕπαΛ, τις μηδενικές προσλήψεις μελών ΔΕΠ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για το ΠΔΜ, αλλά συνειδητά απεργάζεται την απαξίωση και την υποβάθμισή του.  Ωστόσο, η τοπική κοινωνία δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων και των μεθοδεύσεων της Νέας Δημοκρατίας. Οι αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε υποχώρηση. 


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 28 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1065.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/10/21

    Δυστυχώς ο καστοριανός ψηφίζει πυγμαία πολιτικά αναστήματα διαχρονικά. Ας μην αναφέρουμε ονόματα ειδικά νεοδημοκρατικής προελεύσεως γιατί θα τα κόψει ούτως ή άλλως η ΟΔΟΣ αλλά δεκαετίες τώρα χαντακώνουν την Καστοριά. Αφήνω Πασόκους και όψιμους Τσιρυζαίους.....η μόνη ενέργεια εκ μέρους των ψηφοφόρων είναι πλήρης αποχή και κάψιμο των βιβλιαρίων αλλά που τα ζώα μου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dimitrios V. Tsipos [fb]31/10/21

    Ο Βαλές και η Ντάμα Κούπα οι Αρχοντοσωτηρες του Νομού Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιώτης Ουσταμπασιδης [fb]31/10/21

    ΘΑ αρχίσουν να ανακοινώνουν τα όποια έργα μόλις πλησιάσει η ώρα των εκλογών... Είτε κεντρικά είτε αυτοδιοικητικά... Η ταύτιση της αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία αυτά τα αποτελέσματα έχει. Είναι γνωστό πλέον στην τοπική κοινωνία η "απόλυτη" συνεργασία των αυτοδιοικητικων με την κυρία παρά του πρωθυπουργού... Καημένη Καστοριά μας..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος31/10/21

    KA = I LOVE MY SELF!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/10/21

    Ρε μπέτσκες μην μας ανακατώνετε με πανεπιστήμια και με άλλες βλακείες, εμείς δεν τα πιάνουμε αυτά, εμείς ξέρουμε μόνο από μπάντες, σταματουρες και λαγαρες. Και αγγλικά στειπελς, μινκ, μποτα κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/10/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος31/10/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος31/10/21

    Αναμένουμε τους κοψοχέρηδες μακονομάχους των τελευταίων εκλογών και τα ανέκαθεν φανατισμένα γαλάζια κομματόσκυλα να μας τιμήσουν στο σχόλια του παρόντος άρθρου. Ελάτε παιδιά μην ντρέπεστε, ο τόπος καταστρέφεται μέρα με τη μέρα μόνο, δεν θα σας κόψουμε δα και την καλημέρα, τα παιδιά σας θα το κάνουν αυτό άλλωστε. Κοπιάστε, μην αφήνετε μόνο του τον πρόεδρο του FB να ιδρώνει την φανέλα αποδεικνύοντας την νοητική [….] που σερβίρει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος στους ντόπιους ιθαγενείς, κρίμα είναι. Και για να χαλάσουμε λίγο την πανηγυρική σούπα του Δήμου στην οποία πλέει μετά κόπων, βασάνων, καθυστερημένα και χωρίς επαρκείς διαβεβαιώσεις ένα παλιό γνωστό πλοιάριο, πήρε το αυτί μου ότι σε κάποιους υπάλληλους, κάποιων δημοτικών δομών που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα κατά το παρελθόν οφείλονται αρκετοί μισθοί και πάλι, κοντά στους 10 από ότι άκουσα. Που είναι ένα δελτίο τύπου για αυτά τα κατορθώματα της σούπερ ντούπερ δημοτικής αρχής μας; Η Γιάννα και οι υπόλοιποι πληρώνονται στην ώρα τους τουλάχιστον τα παιδιά; Έχουν να βάλουν βενζίνη να πάνε στην δουλειά τους; Πετρέλαιο σπίτια τους να ζεσταθούν και να φάνε; Πρέπει άμεσα να υπάρξει ενημέρωση, ανησυχούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/11/21

    Δείτε μόνο πόσοι γράφτηκαν και πλήρωσαν γι' αυτό, προκειμένου να ψηφίσουν στις εσωκομματικές της ΝΔ. Ποια σωτηρία να έχει μετά αυτός ο Νομός; Η ανεργία φέρνει απελπισία, κοιμιζει την λογικη και ψηφίζεις όποιον σου τάξει το ο,τιδήποτε! Μέχρι να βρει ο κόσμος εργασία και καλή ποιότητα ζωής...καληνύχτα Νομέ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ