7.12.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Μητροπόλεως
Η κεντρικότερη αρτηρία της πόλης, η οδός Μητροπόλεως, στις 18 Φεβρουαρίου 2021 με τα επικίνδυνα για τους δημότες πεζοδρόμια, μετά από πέντε (5) ημέρες συνεχούς ηλιοφάνειας και φωτογραφιών των αιρετών.


Τα γνωστά ΜΜΕ της πόλης φρόντισαν για ακόμη μια φορά, να ξεχάσεις την τετραήμερη ταλαιπωρία και να σου παρουσιάσουν διαφορετικά όλα όσα συνέβησαν.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Από το απόγευμα της Παρασκευής της 12ης Φεβρουαρίου, έκανε σταδιακά την εμφάνισή της η χειμωνιάτικη στροφή του καιρού, συνδυαζόμενη με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες στην πόλη της Καστοριάς. Που άφησε το στίγμα της, με την ονομασία “Μήδεια”. Καιρικό φαινόμενο απολύτως αναμενόμενο ως προς τον μήνα εκδήλωσης του, παρά το γεγονός πως ορισμένοι δήλωναν έκπληκτοι ξεχνώντας ότι ο Φεβρουάριος είναι μήνας του Χειμώνα.

Πόσο δε ήταν φαινόμενο αναμενόμενο, από την στιγμή που η επιστήμη της Μετεωρολογίας βάσει των μοντέλων πρόβλεψης που διαθέτει, είχε προειδοποιήσει για την χειμωνιάτικη εισβολή λίγες μέρες μετά τις Αλκυονίδες μέρες. Με λίγα λόγια, άπαντες είχαν ενημερωθεί για την άφιξη της “Μήδειας”. Από τους απλούς πολίτες ως τους υψηλόβαθμους αιρετούς. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου.

Και όμως αγαπητή ΟΔΟΣ, ενώ γνώριζαν οι αρμόδιοι φορείς για την επερχόμενη κακοκαιρία, φρόντισαν να μην συνεδριάσουν ώστε να ελέγξουν τον βαθμό ετοιμότητας των υπεύθυνων υπηρεσιών. Ή οτιδήποτε άλλο, που αφορά την αντιμετώπιση ενός χειμωνιάτικου καιρικού φαινομένου, από την έναρξη του. Τουλάχιστον δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου μια τέτοια συνάντηση.

Που δεν χρειάζεται κάποιος να έχει επιστημονικές γνώσεις, για να καταλάβει πως δεν υπήρξε ουσιαστικά κανένας συντονισμός των αρμοδίων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στην έναρξή του. Και όχι κατόπιν εορτής. Το αποτέλεσμα επί τρεις ημέρες ήταν οι ανοικτοί δρόμοι να δώσουν την σειρά τους στην χιονοκάλυψη και ακόμη χειρότερα τον πάγο, με όλα τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί μια τέτοια κατάσταση απροσπέλαστων δρόμων.

Για ακόμη μια φορά, η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη έτρεξε πίσω από τις εξελίξεις, ακόμη και αν αυτές, ήταν καιρικές. Της εποχής. Και φυσικά έχοντας την απόλυτη γνώση για την ένταση της “Μήδειας”. Αν αυτό δεν είναι πολιτική αδιαφορία, τότε πως μπορεί να χαρακτηριστεί; Πως μπορεί μια δημοτική αρχή που έχει υπεροφορολογήσει τους δημότες της πόλης, να μην μπορεί να τους προσφέρει ανοικτούς δρόμους και καθαρά πεζοδρόμια από πάγο; Ακόμη περισσότερο καθαρά άκρα για να μπορούν οι οδηγοί να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε μια πόλη με ανηφόρες, και κατηφόρες;

Εύλογα μια σημαντική μερίδα πολιτών ένιωσε για ακόμη μια φορά, ως τα φορολογούμενα “κορόιδα” της πόλης, αφού συνειδητοποίησαν πως δεν υπήρξε -ούτε και τώρα- η παραμικρή ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών που πληρώνουν εδώ και ενάμιση χρόνο. Αναζητώντας τρόπους να βγουν από τα σπίτια τους, είτε με τα οχήματα τους είτε με περπατώντας.

Η αναφορά στους κατοίκους της πόλης γίνεται αποκλειστικά με μοναδικό κριτήριο, τα υπέρογκα ποσά δημοτικών τελών που αποδίδουν αγόγγυστα στον δημοτικό κορβανά χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα. Γιατί μπορεί στον ευρύτερο Δήμο Καστοριάς, να ανήκουν και ορισμένα περιφερειακά χωριά, αλλά υπάρχει διαφορετική απόδοση των δημοτικών τελών. Με το κύριο βάρος, να πέφτει στους κατοίκους της πόλης.

Βέβαια αγαπητή ΟΔΟΣ, για ακόμη μια φορά το φιλοδημοτικά “ενημερωτικά”sites ανέλαβαν να “ξεπλύνουν” τους δρόμους μαζί με την δημοτική αναποτελεσματικότητα, δημοσιεύοντας διθυράμβους για το πόσο καλά ανταπεξήλθαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, απομονώνοντας φυσικά τους πολίτες σπίτια τους. Λες και ζούνε σε εποχές που δεν υπήρχαν οι επαρκείς επιστημονικές προγνώσεις της Μετεωρολογίας, αλλά και οι τεχνοκρατικές για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Στα σχόλια δε, που προέβησαν -ποιοι άλλοι; - οι φανατικοί υποστηρικτές του δημοτικού συνδυασμού “Ώρα για δουλειές”, ήταν για ακόμη μια φορά ξεκαρδιστικά. Ή τουλάχιστον έτσι ελήφθησαν από όσους είχαν την τύχη (;) να τα αναγνώσουν. Για τους περισσότερους ήταν η ψυχαγωγική νότα που πρόσφερε γέλιο, στους αποκλεισμένους δημότες. Εκτός και αν αγαπητή ΟΔΟΣ, υπάρχει τεράστιο χάσμα στο τι ορίζει ο καθένας ως επιθυμητό τρόπο διαβίωσης.

Οι φιλοδημοτικοί σχολιαστές λοιπόν, φρόντισαν να κάνουν κατανοητό πως δεν επιθυμούν ούτε την άνεση ούτε την εξυπηρέτηση που οφείλει να προσφέρει ο Δήμος, σε πολίτες που αποδίδουν υψηλά δημοτικά τέλη. Μπορεί οι ίδιοι να θέλουν να αναβιώσουν τις παιδικές τους αναμνήσεις και βιώματα,. Δικαίωμα τους. Αλλά και δικαίωμα των πολιτών που αντέδρασαν, να απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα πάντοτε με τους ίδιους, οι πολίτες έπρεπε να πάρουν τα φτυάρια στα χέρια τους για να καθαρίζουν τις εισόδους των σπιτιών τους και να απεγκλωβίζουν τα αυτοκίνητα τους από το μαζεμένο χιόνι που άφηναν στο διάβα τους τα αποχιονιστικά οχήματα του Δήμου Καστοριάς. Κατόπιν της εκδήλωσης της χιονόπτωσης βέβαια, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους της πόλης κατά αραιά χρονικά διαστήματα. Γιατί αυτό έγινε. 

Είναι απορία άξιο, πως οι φιλοδημοτικοί συγκράτησαν την επιθετικότητα τους προς τους διαμαρτυρόμενους δημότες και δεν ζήτησαν από τα παγκάκια της Αγίου Αθανασίου να μετακινηθούν από την θέση τους και να πιάσουν δουλειά (!) Με σκοπό να απομακρύνουν τον πάγο που δεν ήταν σε θέση να απομακρύνουν οι ιθύνοντες της δημοτικής αρχής.

Η απραξία της οποίας, το μετέτρεψε σε πραγματικό παγοδρόμιο, αφήνοντας τους επίδοξες περιπατητές στο έλεος της παγωνιάς, διακινδυνεύοντας την σωματική τους ακεραιότητα. Μάλιστα, πολλοί εκ των φιλικών προς την δημοτική αρχή μέσων, προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να κάνουν το άσπρο μαύρο.

Αφού προέβησαν σε φιλοφρονητικές δημοσιεύσεις υπερθεματίζοντας την «τεχνογνωσία αποχιονισμού από τον δήμο και τους πολίτες Καστοριάς», ειρωνευόμενοι κατοίκους άλλων περιοχών της Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Και όλα αυτά, τέσσερις (!) μέρες αφού έκανε την εμφάνιση της η “Μήδεια”.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Μητροπόλεως
Η κεντρικότερη αρτηρία της πόλης, η οδός Μητροπόλεως, στις 18 Φεβρουαρίου 2021 με τα επικίνδυνα για τους δημότες πεζοδρόμια, μετά από πέντε (5) ημέρες συνεχούς ηλιοφάνειας και φωτογραφιών των αιρετών.


* * *

Καταλαβαίνεις και εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ την αποτελεσματικότητα και την αμεσότητα που επέδειξαν οι αρχές. Έτσι; Και ας έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους τέσσερις ολόκληρες μέρες στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημότες. Τα γνωστά ΜΜΕ της πόλης φρόντισαν για ακόμη μια φορά, να ξεχάσεις την τετραήμερη ταλαιπωρία και να σου παρουσιάσουν διαφορετικά όλα όσα συνέβησαν.

Δημοσιεύοντας εκατοντάδες φωτογραφίες επί σειρά ημερών από την αποκλεισμένη “αρχόντισσα” Καστροπολιτάνα. Αποφεύγοντας φυσικά κάθε είδους κριτική. «Καμία αναφορά στην ταμπακιέρα» όπως αρέσκονται να λένε κάποιοι. Πόσο μπανάλ μπορεί να θεωρείται κάτι τέτοιο; Πόσο ξεπερασμένος μπορεί να θεωρείται ο τρόπος “ανάδειξης” της πόλης με αρκετούς πόντους χιονιού και πάγου σε πεζοδρόμια και δρόμους;

Και αυτό να διαφημίζεται ως κάτι “υπέροχο”, “μαγικό” και “μοναδικό”! Διαφημίζοντας ουσιαστικά τον αποκλεισμό των κατοίκων της πόλης και την αδυναμία των αρχών να προσφέρουν τα ελάχιστα σε αυτούς. Φαντάζεσαι αγαπητή ΟΔΟΣ, τι άποψη μπορεί να δημιουργείται στους επίδοξους μελλοντικούς επισκέπτες;

Δυστυχώς κάποιοι από τους διοικούντες αλλά και τα φιλικά τους ΜΜΕ, έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το άλλοτε αστικό περιβάλλον σε “Κυριακή στο χωριό”. Θεωρώντας πως είναι οι κοινοτάρχες άλλων τόπων, ίσως της καταγωγής τους, που θα επισκεφτούν τους εγκλωβισμένους κατοίκους, στον καφενέ της πλατείας, αραδιασμένους δίπλα σε θερμάστρες, μαγκάλια, και τζάκια, καθησυχάζοντας τους και ζητώντας την κατανόηση τους.

Καλό θα ήταν ένα από τα τόσα «χρήσιμα εργαλεία που δεν αποτελούν ρουσφέτια και βολέματα» να ενημερώσουν τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, πως αν οι πολίτες θα ήθελαν να απολαύσουν τις περιπέτειες που προσφέρουν τα ορεινά σαλέ, υπό διαφορετικές υγειονομικές συνθήκες, θα μπορούσαν να πάνε σε αυτά και να ζήσουν έστω για λίγες μέρες τις περιπέτειες του βουνού.

Αλλά αγαπητή ΟΔΟΣ, μην είμαστε και αχάριστοι. Οι διοικητικές αρχές της Καστοριάς, χωρίς και ιδιαίτερες προσπάθειες, πρόσφεραν στους κατοίκους της πόλης συνθήκες σαλέ. Παρ’ όλες τις προσπάθειες να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης κατά την διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, και την απροετοιμασία που επέδειξε ο δημοτικός μηχανισμός του οποίου είναι υπεύθυνος.

Ακόμα και μέσω της ατυχέστατης σύγκρισης που έκανε μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Καστοριάς! Αναφέροντας, πως οι κάτοικοι της πόλης των ΗΠΑ είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χιονιού μπροστά από τις εισόδους των σπιτιών τους, προτρέποντας ουσιαστικά να κάνουν το ίδιο και οι κάτοικοι της Καστοριάς. Θαρρείς πως η Καστοριά στο μόνο που υστερεί της Νέας Υόρκης είναι η καθαριότητα των εισόδων των σπιτιών.

Δηλώσεις που μοιάζουν αδιανόητες, στην προσπάθεια του να αποποιηθεί τις όποιες πολιτικές ευθύνες. Και επειδή ο Μάρτιος είναι κοντά και παρ’ όλο που σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης, είναι γνωστός ως “γδάρτης”. Καθώς τα περισσότερα μετεωρολογικά δεδομένα, κάνουν σαφές πως ο χιονιάς και το κρύο θα επανεμφανιστούν ως τα μέσα του ερχόμενου μήνα. 

Γιατί, αν όλα τα παραπάνω “μαγικά” συνέβησαν καθώς είχαν την απαραίτητη γνώση για την κακοκαιρία που χτύπησε την Καστοριά την περασμένη εβδομάδα, καλό θα είναι να προετοιμάζονται και για το νέο πιθανό κύμα κακοκαιρίας που όπως λέγεται θα επισκεφτεί την Ελλάδα, επηρεάζοντας ενδεχόμενα και την Καστοριά.

Εκτός αν προαποφασιστεί εκ νέου, από την καλύτερη δημοτική αρχή που έχει ματαδεί ο τόπος, να ξαναφέρει την «Κυριακή στο χωριό» και τις συνθήκες σαλέ στην πόλη της Καστοριάς. Και καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1069


Σχετικά: 




5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/12/21

    «Χρήσιμα εργαλεία που δεν αποτελούν ρουσφέτια και βολέματα»!!!!
    Το άλλο με τον Τότο το ξέρεις, Δήμαρχε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/12/21

    Βλαξ...από κούνια
    Ούτε ξέρει...τι τον περιμένει
    Αν .... έχει λίγο μυαλό .δλδ αν του έχει μείνει... καλά θα κάνει να ψάξει τι εστί... περιφέρεια...μπας και γλυτώσει το σπίτι του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/12/21

    Τι Αστόρια τι Καστόρια. Χιόνια η μια και χάος η άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/12/21

    Το σπίτι πάει... εύγε του χιονιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/12/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ