27.6.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ODOS newspaper of Kastoria


«Δεν θα πάθουν και κάτι που βουτάνε στα βρώμικα νερά» ενδεχομένως να σκέφτηκαν, και να έριξαν πίσω τους μαύρη καλοκαιρινή πέτρα για τις δικές τους βουτιές σε γαλάζιες θάλασσες.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Η εποχή του αποκαλόκαιρου συνήθως δεν συνοδεύεται από πολιτικές εξελίξεις τοπικού ενδιαφέροντος, γεγονός που μάλλον οφείλεται στην καλοκαιρινή σιέστα. Η οποία συμπαρασύρει την λεγόμενη πολιτική ατζέντα στην πλήρη απραξία. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι θετικό αλλά αυτό είθισται να συμβαίνει, έστω κι αν είναι αθέμιτο. Αυτό επίσης αποτελεί καθαρά τοπικό “επίτευγμα” γιατί δεν θέλω να φαντάζομαι τα χαοτικά αποτελέσματα που θα προκαλούσε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής μια ανάλογη πολιτική λευκή απεργία.

Στην βυζαντινο-αρχόντισσα Καστοριά —δεύτερη τη τάξει μετά την Πόλη— αυτή η πολιτική απραξία έφερε και το ανάλογο θλιβερό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, τα λαμπρά στελέχη της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη, πέταξαν λευκή πετσέτα μετά τα κολακευτικά λόγια που δέχτηκαν με την ολοκλήρωση του 87ου πανελλήνιου πρωταθλήματος κωπηλασίας στα μέσα Ιουλίου. Έτσι η Καστοριά μοιάζει με πλοίο ακυβέρνητο εδώ και σαράντα ημέρες. Χωρίς να διαφαίνονται σημάδια πλοήγησής της στις επόμενες εβδομάδες. Ή μπορεί και όχι.

Τα καιρικά φαινόμενα που τελευταία έπληξαν το σύνολο της χώρας αλλά και την Καστοριά, έφεραν και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι γνωστές οδικές αρτηρίες που πλημμύριζαν σε κάθε νεροποντή, “πνίγηκαν” ενδεχομένως περισσότερο από κάθε άλλη φορά το φετινό Καλοκαίρι. Αρκετά εμπορικά μαγαζιά υπέστησαν ζημιές από τις φετινές πλημμύρες, αποτέλεσμα της δημοτικής λευκής απεργίας στο σύνολο της αλλά και προσωπικά του πολιτικά υπεύθυνου κ. Κορεντσίδη και των αρμοδίων αντιδημάρχων του.

Τα φρεάτια αντί να διαδραματίζουν ρόλο απομάκρυνσης του μεγαλύτερου όγκου των φερτών κατακρημνισμάτων, αποτέλεσαν το βασικό αίτιο των πλημμυρισμένων δρόμων και καταστημάτων. Κάνοντας αφόρητη την ζωή των πολιτών για ακόμη μια φορά. Από την άλλη μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως αυτό δεν πολύ-ενδιαφέρει και τα μέλη της δημοτικής αρχής, από την στιγμή που οι περισσότεροι απουσιάζουν από την πόλη και τις δυσκολίες της, λόγω διακοπών. 

Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ; Άφησαν αβοήθητους τους πολίτες που εκπροσωπούν, κάνοντας οι ίδιοι τις διακοπές τους, σαν να μην τους νοιάζει τίποτα άλλο από την προσωπική τους καλοπέραση. Και εδώ που τα λέμε, καλά κάνουν τα συγκεκριμένα υπέρλαμπρα δημοτικά μυαλά. Δουλεύουν 24/7 όλη την υπόλοιπη χρονιά, δεν δικαιούνται και αυτοί «μια βουτιά στη θάλασσα»; Σαφώς, και ας αφήνουν τους υπερφορολογούμενους πολίτες τους αβοήθητους. «Δεν θα πάθουν και κάτι που βουτάνε στα βρώμικα νερά» υποθέτω ότι μπορεί και να σκέφτηκαν, και να έριξαν πίσω τους μαύρη καλοκαιρινή πέτρα για τις δικές τους βουτιές σε γαλάζιες θάλασσες. Κι ας πίνουν τα τσίπουρα τους εν μέσω της περιόδου που δεν απεργούν λευκά.

Μετά από ό,τι έγινε, δεν φέρει κανείς την πολιτική ευθύνη; Όλα ζάχαρη και όλα μέλι τα φαντάζονται οι πολιτικά απεργοί της δημοτικής αρχής; Κανένας δεν θεωρείται υπεύθυνος στα μάτια του κ. Κορεντσίδη; Έγινε η κατάλληλη προετοιμασία για ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο; Σίγουρα όχι, γιατί όπως ενημερωθήκαμε από τα φίλα προσκείμενα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης (;) οι δημοτικοί εργαζόμενοι έπιασαν δουλειά κατόπιν καταστροφής. Τρέχοντας για ακόμη μια φορά πίσω από τις εξελίξεις με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που επλήγησαν, να τους κοιτούν σαφώς απογοητευμένοι και εμφανώς δυσαρεστημένοι για την δημοτική ανετοιμότητα.

Στην πόλη της Καστοριάς λόγω της γεωμορφολογικής της δομής και της αμφιθεατρικής δόμησης της, αναδεικνύονται επί σειρά ετών τα τρωτά της σημεία που είναι τα ίδια από την  δεκαετία του 1980, αλλά κανείς δεν έχει κάνει την παραμικρή επέμβαση που θα λύσει ουσιαστικά το έντονο πλημμυρικό φαινόμενο που κάθε φορά την βρίσκει απροετοίμαστη. Χωρίς ουσιαστική υποδομή, ώστε να αποφεύγονται τέτοια γεγονότα και χωρίς πραγματικά να υπάρχει η παραμικρή βούληση ώστε να επιλυθεί ακόμα και από την τρέχουσα δημοτική αρχή που την περιστοιχίζουν μια δεκάδα ειδικών συμβούλων και κοφτερών σε ιδέες υπέρλαμπρων μυαλών. Και με έντονο εκφραζόμενο το πολιτικό ένστικτο. Να τα αναφέρεις όλα αγαπητή ΟΔΟΣ. Μην πουν πως τους αδικείς.

Έτσι, φτάνοντας στην κλειστή διετία που έχει αναλάβει τις τύχες της πόλης η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, έχει προνοήσει για όλα τα άλλα —να είχαμε να λέγαμε, να έχουμε να πούμε— εκτός από το συγκεκριμένο ζήτημα με την τοποθέτηση επιπλέον φρεατίων ή ό,τι άλλο χρειάζεται να γίνει ώστε να βελτιωθεί ένα πρόβλημα 40+ ετών. Τόσους super συμβούλους και συνεργάτες έχει στο πλευρό του ο καλύτερος δήμαρχος όλων των εποχών, δεν μπορεί να του προτείνει κάποιος μια λύση για το συγκεκριμένο υπαρκτό πρόβλημα; Ή μήπως θεωρούν πως δεν υφίσταται το εν λόγω ζήτημα;

Γιατί αν ισχύει το δεύτερο, ενδεχομένως να τους βλέπουν πτυχιούχοι συνάδερφοι τους και να σκίζουν τους τίτλους των σπουδών τους. Πάντως στην περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν την λύση οι εμπλεκόμενοι φορείς, δεν είναι κακό να αναζητήσουν βοήθεια και εκτός δημοτικού σχήματος. Όταν σκοπός μιας δημοτικής αρχής είναι το καλό του τόπου —όπως τους αρέσει να δηλώνουν δεξιά και αριστερά— τότε πρέπει εργασιομανώς να φέρει λύσεις, για να υπάρχει και το αίσθημα ικανοποίησης της ανταποδοτικότητας του φορολογούμενου δημότη.



ODOS newspaper of Kastoria



Πάντως για την ώρα, οι δημότες της Καστοριάς βλέπουν στην πόλη τους να έχει “παγώσει” ο χρόνος στην ώρα 7η πρωινή (ή και απογευματινή, κανείς δεν είναι σίγουρος), όπως και το λογότυπο του συνδυασμού του κ. Κορεντσίδη. «Στασιμότητας συνέχεια» λένε κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου. Πώς θα μπορούσα να το κάνω άλλωστε. Όταν φερ’ ειπείν, ο διορισμένος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Π. Τόσκος δεν φρόντισε για τον καθαρισμό των υπαρχόντων φρεατίων, προκαλώντας πλημμύρες σε κεντρικές οδούς της πόλης. Για παράδειγμα, η εικόνα της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ύψος του διοικητηρίου και στην προέκτασή της, ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Και σίγουρα αντιτουριστική, από την στιγμή που θέλουν να μετατρέψουν την Καστοριά σε... κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Στα λόγια βέβαια.

Μάλιστα, την άκρως δυσφημιστική εικόνα των κεντρικών πλημμυρισμένων δρόμων, έσπευσε να “διαφημίσει” ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κίμων Μηταλίδης, πραγματοποιώντας ζωντανή μετάδοση σε μέσω κοινωνικής πλατφόρμας. Σε “δημόσια” κοινοποίηση έναντι των προσωπικών του πολιτικών αναρτήσεων που απευθύνονται στο δικό του κλειστό κλαμπ φίλων. Από όσο φάνηκε εκ του αποτελέσματος, ο ίδιος δεν συνειδητοποίησε πως με το συγκεκριμένο βίντεο, απλά επιβεβαίωσε όσα γράφονται παραπάνω. Εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Π. Τόσκο, για την παντελή έλλειψη οργάνωσης και παρεμβατικότητας στις βασικές δομές της πόλης. Κάποιοι διατύπωσαν την άποψη πως μέσω αυτών των κινήσεων «Αυτοεξευτιλίζονται και φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται» αλλά ξεκάθαρα διαχωρίζω την θέση μου από τέτοιες τοποθετήσεις. 
 
Πάντως αγαπητή ΟΔΟΣ, στην περίπτωση που δημοσιεύονταν τέτοιου περιεχομένου βίντεο από κάποιο μέλος της αντιπολίτευσης, όπως την επικεφαλής του συνδυασμού “Ενέργεια για τον δήμο Καστοριάς” κ. Α. Σπύρου, δεν μπορώ να φανταστώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σχολίων που θα γινόταν αποδέκτης. Ή μάλλον μπορώ να τα φανταστώ αλλά το αφήνω στην κρίση των δημοτών. Εξάλλου, δεν θα ήταν και η πρώτη φορά που η διαδικτυακή μαφία φίλα προσκείμενη στη δημοτική αρχή θα αναλάμβανε την εξόντωση όποιων ασκούν κριτική. 
 
Φαίνεται πως τέτοιου είδους αποδεικτικά βίντεο της δημοτικής αποτυχίας, αποτελούν κάποιου είδους “μνημείου”. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, εκείνη την φορά με τα δημοτικά δελτία τύπου. Μιας που οι ίδιοι δημοτικοί που έχουν αναλάβει τις τύχες της πόλης, δείχνουν “δημοσίως” την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στον «τοπ παγκόσμιο τουριστικό προορισμό». Που δεν είναι άλλος από την Καστοριά. Εκτός και αν νομίζουν πως τέτοια είδους βίντεο αποτελούν τουριστική προβολή, σε αντίθεση με την ανακοίνωση των κρουσμάτων που δημοσιεύονταν σε μερικά από τα ΜΜΕ της πόλης και αποτελούσαν στοιχείο δυσφήμισης με αντίκτυπο στον τουρισμό. Καταλαβαίνεις και εσύ το οξύμωρο αυτής της σύγκρισης αγαπητή ΟΔΟΣ, έτσι;

Όπως επίσης η εικόνα της οδού 11ης Νοεμβρίου με αρκετά εμπορικά καταστήματα πλημμυρισμένα είναι τουλάχιστον περασμένων δεκαετιών. Και σε καμία περίπτωση εικόνας εμπορικού δρόμου εν έτει 2021. Στην οποία, μετά την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων από τα καταστήματα από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και την καθυστερημένη διαφυγή τους μέσω των φρεατίων, η λάσπη και τα φερτά υλικά είχαν την… τιμητική τους. Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να γίνει καμία αναφορά στην Λεωφόρο των Κύκνων, την κατάσταση της οποίας την γνωρίζει οποιοσδήποτε έστω και με μικρής έντασης βροχόπτωση. Φαντάζομαι αγαπητή ΟΔΟΣ, έχεις κάνει ήδη εικόνα την κατάσταση που επικρατούσε στους κεντρικούς δρόμους της “τουριστικής αρχόντισσας”.

Στον αντίποδα και με αφορμή τον εορτασμό του δεκαπενταύγουστου, αποφεύχθηκαν φωτογραφίες δημόσιων κτηρίων —τουλάχιστον δεν επαναλήφθηκαν— με κρεμασμένα πανό θρησκευτικού περιεχομένου, παρόμοιες με τις περσινές που προκάλεσαν αρνητική εντύπωση στους περισσότερους που τις είδαν. Φαίνεται πως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς, συνειδητοποίησε (;) το λάθος της συγκεκριμένης του πράξης. Ή ενδεχομένως η γενική κατακραυγή που εισέπραξε, να μην του επέτρεψαν κάτι ανάλογο και φέτος παρά την όποια πιθανή θέλησή του για το αντίθετο.


Όμως, ο τοπικός θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει τελειωμό αγαπητή ΟΔΟΣ. Μπορεί να μην τοποθετήθηκαν μουσαμάδες σε δημόσια κτήρια που απεικόνιζαν την Παναγία και την Αγιά Σοφιά μετά της συνοδείας του γνωστού «Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις», αλλά υπήρξαν ορισμένοι ιερωμένοι που φρόντισαν για τις φετινές υπερβολές, στα όρια της γραφικότητας. Με πανό, κόρνες γηπέδου και φωτοβολίδες —σκηνικό που παραπέμπει σε χούλιγκανς γηπέδων ή μπαχαλάκηδες— έκαναν την εμφάνισή τους εν πλω, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στον μακαριστό Σεραφείμ.

Και από μια μερίδα πολιτών —ευτυχώς μια μικρή μερίδα του κόσμου— αυτό έγινε αποδεκτό με χειροκροτήματα και επευφημίες. Δείχνοντας πόσο προσκολλημένοι παραμένουν σε φανατικές εκδηλώσεις. Που εφαρμόζοντάς τες, οι λίγοι καταφέρνουν να προκαλούν πολύ “φασαρία”. 
Και καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, 
αρ. φύλλου 1093. Φωτογραφίες: kastoria365.gr & svouranews.gr

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ