29.8.22

ΟΔΟΣ: Απαγγελίες ποιημάτων

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 2.12.2021 | 1104


Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κοζάνη, προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις στην Καστοριά και αρνητικά σχόλια. Για τις φρούδες ελπίδες ή την απλή φλούδα από τις άνευρες παραστάσεις των αυτοδιοικητικών της Καστοριάς. 


Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από πολυπληθές κλιμάκιο κατέφθασε προ ημερών και πιο ειδικά την π. Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί, όπως τουλάχιστον φάνηκε από το ρεπορτάζ των φωτογραφιών, τον υποδέχθηκαν μασκοφορεμένοι, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης και ο αν. υπουργός κ. Στέλιος Πέτσας. 

Πάντως ξεχώρισε με την παρουσία της επί της υποδοχής ante portas και την πλήρη άνωθεν πολιτική κάλυψη, της κατ’ επιβολή αναγόρευσής της, σε πολιτικό παράγοντα της Περιφέρειας και ειδικά της Καστοριάς, ενώ είναι απλά προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη με την υπαλληλική της ιδιότητα, η κυρία Μαρία Αντωνίου. Η τέως βουλευτής Καστοριάς, που προχώρησε σε αναρτήσεις – μανιφέστα. 

Τις αντίστοιχες ώρες που ο επίσημος βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας οργάνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ["εδώ"] πικετοφορία κατά του εμπορίου των μαύρων της Αφρικής 300 χρόνια πριν, κάποτε στην Δύση. Στην Κοζάνη, την «πρωτεύουσα» της Περιφέρειας, πλάθονταν συσχετισμοί. Και όχι κουλουράκια.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 2.12.2021 | 1104 | 3


Με τρόπο και μέθοδο παραλλήλων βίων ή επανάληψης της ιστορίας, την περασμένη εβδομάδα υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης, με όλο και πιο δυσδιάκριτα τα φερόμενα συγκριτικά πλεονεκτήματά του έναντι του προκατόχου του. Και ακούστηκαν οι ίδιες παγερές οικειότητες και τα χιούμορ αμηχανίας, όπως, και περίπου ακριβώς οι ίδιες αρλούμπες που ακούστηκαν το 2017. 



[ Οι βαριές πόρτες έκλεισαν και οι επίσημοι, παρατηρητές, εκπρόσωποι και δημοσιογράφοι δεν έκρυβαν την προσμονή τους, για ό,τι επρόκειτο να ακούσουν. Ο λόγος για την Δυτική Μακεδονία κατά την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Κοζάνη, όπου τον πρόεδρο της κυβέρνησης εκτός από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον υποδέχθηκαν και άλλοι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, υπηρεσιακοί αλλά και κομματικοί παράγοντες. Και όπου τονίστηκε: «Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Οι παράμετροι του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος πρέπει να είναι:

■ Η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
■ Η απασχόληση, όπου ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία.
■ Η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων.
■ Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός. Μια ανάπτυξη σε κοινό βηματισμό με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές και στην κατεύθυνση αυτή, η περιβαλλοντική αειφορία θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των επιδιώξεων και του σχεδιασμού μας»

«Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι. Ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, προωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος»
«Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Κατά τη δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό».
«Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 260.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία» ]

Αυτά τονίστηκαν μετά την άφιξη του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας στην Κοζάνη και ύστερα απ’ αυτή, αφού λήφθηκαν και οι σχετικές φωτογραφίες με τα casual τους να κλέβουν την παράσταση, τα βλέμματα γεμάτα ικανοποίηση για την πολιτική μέθεξη και πολιτική λειτουργία στην οποία συμμετείχαν, οι ζυγοί λύθηκαν. 

Μόνο που όσα αναφέρονται στο άρθρο αυτό σήμερα μεταξύ των αγκυλών [...] πιο πάνω, δεν αφορούν στην επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωθυπουργού της χώρας και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ελάχιστες μόλις ημέρες προηγουμένως. Διότι είναι λόγια, φράσεις, αποσπάσματα, περιγραφές και συμπεράσματα από την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2017 στην Κοζάνη. Την περίοδο που ήταν πρόεδρος της κυβερνήσεως συνεργασίας ΣυΡιζΑ – ΑνΕλ, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της "πρώτης φορά Αριστερά" και συγκεκριμένα στο 1ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Κοζάνη, με οικοδεσπότη τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας εκείνης εποχής.



Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κοζάνη αποδείχθηκε ότι κανείς τους δεν ήταν έτοιμος να διεκδικήσει κάτι σθεναρά και μαχητικά, μπροστά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η εκλεγμένη ελίτ της Καστοριάς συμπεριφέρθηκε σαν σε σχολική εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων. 


Είναι όμως τόσο βαρετά ίδιες ή ισοδύναμες οι γενικόλογες και άνευ πρακτικού νοήματος υποσχέσεις και δεσμεύσεις που και σήμερα, στο 2021 εξαγγέλθηκαν από τον διάδοχό του στον πρωθυπουργικό θώκο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που θα πίστευε κανείς ότι οι εξαγγελίες του σήμερα και του τότε, προέρχονται από την ίδια δεξαμενή κενολογίας. Όπου αρκεί η μέθοδος το copy-paste (αντιγραφή-επικόλληση) με μια πρόχειρη ανανέωση φράσεων κλισέ. 

Έτσι όπως τότε, πίσω στο θέρος του 2017 γινόταν λόγος της μόδας για... «αειφόρο ανάπτυξη» (και όποιος κατάλαβε-κατάλαβε) έτσι και τώρα το 2021 έγινε λόγος για «μεταλιγνιτική εποχή». Η «αειφόρος» πέρασε στην λήθη.

Με τρόπο και μέθοδο παραλλήλων βίων ή επανάληψης της ιστορίας, την περασμένη εβδομάδα υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης, με όλο και πιο δυσδιάκριτα τα φερόμενα συγκριτικά πλεονεκτήματά του έναντι του προκατόχου του. Και ακούστηκαν οι ίδιες παγερές οικειότητες και τα χιούμορ αμηχανίας, όπως, και περίπου ακριβώς οι ίδιες αρλούμπες που ακούστηκαν το 2017. 

Γι’ αυτό αμέσως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κοζάνη, προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις στην Καστοριά και αρνητικά σχόλια. Για τις φρούδες ελπίδες ή την απλή φλούδα από τις άνευρες παραστάσεις των αυτοδιοικητικών της Καστοριάς. Αποδείχθηκε ότι κανείς τους δεν ήταν έτοιμος να διεκδικήσει κάτι σθεναρά και μαχητικά, μπροστά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Η εκλεγμένη ελίτ της Καστοριάς συμπεριφέρθηκε σαν σε σχολική εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων. Ξεχώρισε κάπως η τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη. Πλην όμως οι τοποθετήσεις των δημάρχων περιείχαν διαπιστώσεις και όχι απαιτήσεις.

Η ηττοπαθής και χαμηλού δυναμισμού παρουσία του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, που αναμάσησε αυτά που όταν του λένε οι δημότες του στην Καστοριά, διασύρονται στο διαδίκτυο. Αλλά και οι δήμαρχοι Άργους Ορεστικού και Νεστορίου αναφέρθηκαν ο καθένας τους με ένα σύντομο από στήθους ποίημα. Με ευχολόγια χωρίς περιεχόμενο. 

Μάλιστα ο δήμαρχος Καστοριάς παρέδωσε ένα αρκετά ευτελές ντοσιέ σπουδαστή, που φέρεται να είναι το «λεπτομερές» «υπόμνημα» που υποβλήθηκε στους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και όλα ως εκεί. Γούνα, τραίνο, φράγμα, ανεργία, ενίσχυση πρωτογενούς τομέα και παροχή κινήτρων, τουρισμός, ανάγκη για… αναπτυξιακές επενδύσεις. Τα ίδια και τα ίδια. Κανένας στόχος καμμιά απαίτηση. 
Και ύστερα όλοι επέστρεψαν στις δάφνες τους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1104.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ