1.9.22

ΟΔΟΣ: Ξημερώματα του Αγίου Στυλιανού


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.12.2021 | 1104

ΝΑΙ στις εκπτώσεις στην αγορά,
ΟΧΙ στην Black Friday.

26 Νοεμβρίου 2021

Διαβάστε κάτι διαφορετικό και ασυνήθιστο καθώς ξημερώνει η 26η Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Στυλιανού. Φέτος όμως επειδή είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου την διαφημίζουν εδώ και μέρες ως Μαύρη Παρασκευή, δηλαδή Black Friday. Έντεκα χρόνια πριν ευρισκόμενος τέτοια μέρα στη Νέα Υόρκη ένιωσα και έζησα τι σημαίνει.Στην Ελλάδα ήταν άγνωστη έννοια,αλλά κάθε τι στραβό δεν αργεί να έρθει. Και εξηγούμαι…
Τον 18ο αιώνα τέτοια μέρα στην Αμερική οι δουλέμποροι προέβαιναν σε αγοραπωλησίες των αλυσοδεμένων νέγρων,για να τους μεταπωλήσουν ακριβότερα ως δούλους λίγο καιρό μετά. Όπως γίνεται με τα χοιρινά στις εμπορο-πανηγύρεις. Γινόταν δηλαδή ότι πιο δυσώδες, απαίσιο και απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους. Πως είναι δυνατόν όμως να το υιοθετήσουμε κι εμείς ως μιμητικοί καλλικάντζαροι?Είναι δυνατόν όμως να γίνει <μόδα> μία τόσο βεβαρημένη ιστορία,στην Ευρώπη του Διαφωτισμού,στην Ευρώπη του Βολταίρου,του Μοντεσκαί και του Ρουσσώ?Στην Ευρώπη που έχει ως πύρινη προμετωπίδα της τις έννοιες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ-ΙΣΟΤΗΤΑ?

Ζήσης Τζηκαλάγιας
Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς

* * *


Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι συμβαίνει και ο βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας ρέπει σε τέτοιου είδους αναρτήσεις.



Μπορούσε την προηγούμενη εβδομάδα κάποιος σερφάροντας «ξημερώνοντας» 26η Νοεμβρίου 2021, ανήμερα της εορτής «του Αγίου Στυλιανού» (προστάτη των νηπίων, παιδιών) όπως σημειωνόταν στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα του πολιτικού γραφείου του βουλευτή με την Ν.Δ. Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, να χρειαζόταν λίγο χρόνο. Και να ξαναδιαβάσει όσα αναρτήθηκαν.

Διότι ναι. Υπήρχε εκεί, στην ιστοσελίδα ένα κείμενό του, με μονολεκτικές αναφορές στην Ευρώπη του Διαφωτισμού, του Μοντεσκιέ, του Ρουσσώ του Βολταίρου, του συνθήματος της Γαλλικής Επανάστασης "Ελευθερία, Ισότητα Αδελφοσύνη". Συνεπώς ένα κείμενο μάλλον γραμμένο από κάποιον γνώστη της ιστορίας, αν όχι τον ίδιο. Που ήδη έχει δηλώσει θιασώτης του... φιλελεύθερου μοντέλου της "Μακεδνός" του Δήμου Καστοριάς υπό τον κ. Ι. Κορεντσίδη.

Το κείμενο της ανάρτησης, γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, με ελληνικό πληκτρολόγιο, περιείχε πολλά ερωτηματικά σύμβολα "?" του λατινικού αλφάβητου αντί τα ελληνικότατα ";". Την ίδια ώρα που με το περιεχόμενό του, ο βουλευτής Καστοριάς κατακεραύνωνε, προφανώς τους άλλους, για «μιμητισμό» των αμερικανικών συνηθειών.

Δεν ήταν black χιούμορ, αλλά ξημερώνοντας "Βlack Friday" σε μια χώρα που το Σωτήριο 2021 δεκάδες χιλιάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες αρνητές του εμβολιασμού στο όνομα της δικής τους «πίστης του Χριστού», εν γνώσει τους μετατρέπονται σε κινητές βόμβες-μάρτυρες του δικού τους ιδιότυπου Ισλάμ και ταυτόχρονα η Καστοριά κατέγραφε 37 κρούσματα, ο κυβερνητικός βουλευτής, έκρινε ότι η περίσταση είναι κατάλληλη. Κατάλληλη να αναρτήσει σχόλιο-μανιφέστο ελαφρώς αντιαμερικανικού περιεχομένου. Παρεμπιπτόντως μόλις ολοκληρώθηκε η Ημέρα των Ευχαριστιών, που είναι μια μεγάλη και ιδιαίτερη εορτή για τους Αμερικανούς. 

Στην πόλη που τοπικό τηλεοπτικό κανάλι κάθε βράδυ αρχηγός συντηρητικού (αν όχι κάτι περισσότερο) δεξιού κόμματος πουλά κηραλοιφές και επιστολές του Ιησού και ταυτόχρονα διεξάγει πολιτική προπαγάνδα, και ένας άλλος τύπος, νέος αυτός στην πιάτσα, βρίζει πατόκορφα τον πατριάρχη και τον Αθηνών και κάθε ένα που δεν είναι παλαιοημερολογίτης ρωσόφιλος. 

Στην χώρα που καμαρώνει τον Αντετοκούμπο ως Έλληνα, όχι τόσο επειδή ονομάζεται Γιάννης, αλλά γιατί είναι κορυφαίος μπασκετμπολίστας, τους δε άλλους χιλιάδες άλλους μαύρους, κίτρινους, αλλόδοξους κ.ο.κ. τους μεταχειρίζεται με κάθε δυνατή διάκριση. 

Στην χώρα που ξημέρωνε Παρασκευή και στις εργατικές συνοικίες του Πειραιά όπου γίνεται ιδανικό το ελληνικό… φιλότιμο και τραγουδούν «Πάρ' το στεφάνι μας, πάρ' το γεράνι μας στην Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή. Κράτα το χέρι μου και πάμε αστέρι μου εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί».

Σε αυτή την Ελλάδα, όλοι παραδίδουν μαθήματα Ελευθερίας Ισότητας και Αδελφοσύνης (σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης 1789) αλλά και ανοχής, στην χώρα που εξέλεξε και διατήρησε για δύο θητείες μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ σήμερα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο προερχόμενη από μη λευκή φυλή. Στην χώρα που η Αμερικανική Επανάσταση (1776) προηγήθηκε χρονικά από κάθε άλλη στην Ευρώπη και ενέπνευσε τους λαούς της για εθνική ανεξαρτησία.

Αφορμή για την ανάρτηση του βουλευτή Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία, η Black Friday και η προσωπική εμπειρία του 11 χρόνια προηγουμένως από ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπως ο ίδιος αναφέρει. Και μια ξεπερασμένη και καταρριφθείσα ["εδώ"] εκδοχή των λούμπεν χρηστών του διαδικτύου, που συνέδεσαν το "Black" δίπλα στην Παρασκευή με το... δουλεμπόριο των μαύρων της Αφρικής, ίσαμε 300 χρόνια προηγουμένως!

Καθώς έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Καστοριάς από τους ιθύνοντες και υπεύθυνους και η Κοζάνη ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της χώρας, ο ίδιος έκρινε ότι ήταν κατάλληλη η περίσταση για νουθεσίες και παραινέσεις, του τύπου «ναι στις εκπτώσεις – όχι στην Black Friday». Γι’ αυτό και αναφέρεται στην αρχή ότι ο επισκέπτης της ιστοσελίδας του βουλευτή, ίσως χρειαζόταν λίγο χρόνο. Να «χωνέψει» όσα διάβαζε.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Αναπαραγωγή φωτογραφιών και θεωριών
στην ιστοσελίδα του βουλευτή της Ν.Δ. Καστοριάς.

* * *

Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι συμβαίνει και ο βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας την ώρα που η σκιώδης κ. Μαρία Αντωνίου αναδεικνύει τον δικό της πόλο, ρέπει σε τέτοιου είδους αναρτήσεις.

Παλαίμαχος στην πολιτική ο ίδιος, ιατρός πνευμονολόγος με πολυετή εμπειρία και καθολική αναγνώριση στην Καστοριά, προφανούς μόρφωσης και παιδείας, ο πολίτης της διπλανής πόρτας που δεν σταμάτησε να ζει στην Καστοριά. Θα μπορούσε σ’ αυτή την βουλευτική του θητεία να αναδείξει τις θετικές διαφορές του απ’ όλους τους άλλους. Και να καταγραφεί για το εκσυγχρονιστικό του στυλ, χωρίς εκπτώσεις φυσικά στις αρχές του, εάν είναι στο υπόβαθρό τους είναι παραδοσιακές ή ειλικρινά θρησκευόμενες. Προσφέροντας παράλληλα και κάτι που θα μείνει στον τόπο. 

Ωστόσο μέχρι τώρα πάντως μοιάζει να βρίσκεται σε περιδίνηση. Πότε με την μία (στασίδια—χάδι στους ανεμβολίαστους με δηλώσεις για την Θεία Κοινωνία), πότε με μία άλλη αφορμή (όπως τους... επαίνους στους συνεπείς ψηφοφόρους του που κυβερνούν τον Δήμο Καστοριάς για τις δεξιότητες και τις επιτυχίες τους μέχρι και το «αρίστης ποιότητας νερό της ΔΕΥΑΚ»), τώρα με την τελευταία του ανάρτηση, ξεσπάθωσε αδικαιολόγητα κατά του σημερινού αμερικανικού λαού. 

Από τα γραφόμενα τού βουλευτή Καστοριάς στην ανάρτησή του, μπορεί ο αναγνώστης να υποθέσει ότι οι καταναλωτές των συγκεκριμένων εκπτώσεων  στις ΗΠΑ, ίσως είναι κάτι αλλόφρονες απόγονοι αιμοσταγών ρατσιστών αποικιοκρατών. Που μέσω της Black Friday και της καταναλωτικής τους μανίας, ξεδιψούν. Ότι εορτάζουν με ένα είδος αποκρυφισμού και ελευσινίων μυστηρίων, τις «καλές εποχές» όταν «πουλούσαν τους μαύρους». Ενώ η Βlack Παρασκευή, δεν έχει καμμιά σχέση με όλο αυτό, τεκμηριωμένα ["εδώ"]. Όπως δεν έχουν καμία σχέση τα αεροπλάνα με τους ψεκασμούς ή το 666 με τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Με την ίδια παρορμητική του ανάρτηση, διαχωρίζει την Ευρώπη του διαφωτισμού, του Μοντεσκιέ, του Βολταίρου κ.ο.κ. (διάβαζε Αλβανία, εν μέρει Τουρκία, Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Μακεδονία κ.ο.κ.) από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Που όμως αποτελεί δημιουργία του διαφωτισμού, του φιλελευθερισμού. Και όπου, παρά τα όσα προβλήματα ρατσισμού έχει ακόμη και σήμερα και τα όσα συνέβησαν σε ένα σκοτεινό παρελθόν, σίγουρα δεν είναι δίκαιο να δέχεται μαθήματα ανοχής και σεβασμού από την ευρύτερη περιοχή του Κάρατζιτς, του Λουκασένκο, του Τσαουσέσκου και άλλων ευεργετών της ανθρωπότητας.

Εντελώς συμπτωματικά την ίδια ημέρα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, «του Αγίου Στυλιανού», προστάτη των παιδιών, αποκαλύφθηκε ότι μερικές ημέρες προηγουμένως και συγκεκριμένα στην Δραπετσώνα την 23η Νοεμβρίου 2021, φιλότιμη 16χρονη του διαφωτισμού, έσβησε τσιγάρο στο μάτι συμμαθήτριάς της στην διάρκεια διαλείμματος. Και ότι —λίγες μέρες πριν— στις 17 Νοεμβρίου 2021, δίπλα στην τραγουδισμένη Δραπετσώνα, αυτή την φορά στο Κερατσίνι 8χρονο κοριτσάκι με το όνομα "Όλγα", που μάλλον δεν ήταν αρκετά λευκό και κοινωνικά αποδεκτό γιατί είχε την ατυχία να είναι Ρομά, έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια της βόλτας του σε εγκαταστάσεις εταιρείας. Εγκλωβίστηκε σε συρόμενη ηλεκτρική πόρτα (φωτογραφία κάτω) και βρήκε μαρτυρικό θάνατο.





Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στις 17:30 ο υπάλληλος έχει πατήσει το κουμπί για να κλείσει η πόρτα του εργοστασίου, όταν το 8χρονο κορίτσι μπαίνει και λίγο πριν η πόρτα σφραγίσει, το παιδικό της σώμα,εγκλωβίζεται και η σιδερένια πόρτα την πιέζει ασφυκτικά στο τσιμεντένιο τοιχίο. Επί 20 λεπτά πάλευε να πάρει ανάσα. 

Είκοσι λεπτά μετά, στις 17:50, ενημερώνεται ο γενικός διευθυντής και δίνεται η εντολή να ανοίξει η πόρτα. Είναι η στιγμή που το σώμα της 8χρονης πέφτει στο έδαφος. Παρόλα αυτά, δεν πλησιάζει κανείς. Και όχι μόνο αυτό, 40 λεπτά μετά, κι ενώ συνεχίζει το παιδί να βρίσκεται στο έδαφος, μπαίνει στις εγκαταστάσεις ένα όχημα και η πόρτα… ξανακλείνει, με αποτέλεσμα το νεκρό σώμα του παιδιού να εγκλωβιστεί ξανά, για δεύτερη φορά!

Αλλά η απάνθρωπη μεταχείριση που είχαν στο περιστατικό οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Δραπετσώνα του φιλότιμου, δεν σταματά εκεί. Ένας άνδρας πλησίασε τη σορό και την σκούντηξε με το πόδι του, προφανώς για να δει αν ζει το κοριτσάκι. Είκοσι λεπτά μετά, ένας υπάλληλος πέρασε δίπλα από το παιδί. Γύρισε το κεφάλι του και συνέχισε να περπατά. Περίπου ένα λεπτό αργότερα, ο υπάλληλος επέστρεψε και αντί να κάνει την κίνηση και να βοηθήσει το παιδάκι, κατευθύνθηκε στην αποθήκη. Σε βίντεο φαίνεται να μιλά στο κινητό, να περνά πάλι μπροστά από το άτυχο παιδί και να αδιαφορεί για δεύτερη φορά. Το κοίταξε, έκλεισε το κινητό και συνέχισε να μη δίνει σημασία. Λίγο αργότερα η πόρτα τελικά άνοιξε και το κορμάκι του παιδιού έπεσε στο έδαφος.

Θα μπορούσε ίσως να μη έγραφε ποτέ αυτά στην ανάρτησή του ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας ή να τα κατέβαζε μόλις κυκλοφορούσαν οι ειδήσεις για τα κατορθώματα της Ελλάδος στην Δραπετσώνα και το Κερατσίνι την ίδια μέρα. Όμως ούτε η Black Friday θα ματαιώνονταν, ούτε το κοριτσάκι θα γλύτωνε. Και επομένως δεν θα έγραφε ιστορία με την ανάρτησή του ο ίδιος. Θα μπορούσε να ξεχωρίσει με έργα και πράξεις. Και πάντως όχι μαθήματα διαφωτισμού. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1104.


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ