21.9.22

ΟΔΟΣ: Η ναυαρχίδα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η επίσκεψη, με περίπου πριγκηπικές τιμές και δεήσεις, της υφυπουργού Τουρισμού στην Καστοριά. 


Oι φωτογραφίες προέρχονται από τις αναρτήσεις των ίδιων των δημόσιων προσώπων που ποζάρουν και ειδικά της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, τέως βουλευτή Καστοριάς. Αφορούν στην επίσκεψη, με περίπου πριγκηπικές τιμές και δεήσεις, το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου 2022 της υφυπουργού Τουρισμού στην Καστοριά. Εντυπωσιακά τα πλάνα, προσφέρουν τροφή για εκτενέστερα σχόλια, για τα θέματα ουσίας,που η ΟΔΟΣ λόγω πληθώρας της ύλης του σημερινού φύλλου (αρ. 1111/27.1.2022), θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα (αρ. 1112/3.2.2022). 

Το σασπένς θα μπορούσε να καταγράφει πλάνα από την "Κυριακή στο Χωριό", δηλαδή την γνωστή τηλεοπτική εκπομπή της υπαίθρου—και ως εκεί. 

Αλλά τα σχόλια των ίδιων των πολιτικών για όχι μια, αλλά δύο τουλάχιστον ναυαρχίδες (την βυζαντινή παράδοση και τέχνη) και τα περί ατμομηχανών —χαρακτηρισμοί μεγάλης σημειολογίας που παραπέμπουν σε τραίνα και καράβια, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στην ΟΔΟ ως προς το σκωπτικό του πράγματος, δεδομένου ότι μέρος της επίσκεψης και της ξενάγησης, αναλώθηκε και στο θωρηκτό του τουρισμού την θαλαμηγό "Ολυμπία" του Δήμου Καστοριάς.

Στην δεύτερη φωτογραφία (κάτω), μπορεί κανείς να διακρίνει το θωρηκτό, την ναυαρχίδα, την ατμομηχανή και τα πολιτικά πρόσωπα. Οι υπόλοιπο μισοί της πρώτης φωτογραφίας, απλά μοιράστηκαν και κάθισαν στην απέναντι πλευρά να μη μπατάρει ο στόλος.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1111.


* * *


Επίσκεψη υφυπουργού Τουρισμού στην Καστοριά


Διήμερη επίσκεψη στην Καστοριά πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία επισκέφτηκε τα αξιοθέατα της περιοχής, είχε συναντήσεις με την αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους δημάρχους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου και με τον μητροπολίτη Καλλίνικο και πήρε μέρος σε σύσκεψη με εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων από τον χώρο των επιχειρήσεων γούνας, των ξενοδοχείων, του Εργατικού Κέντρου, και το χώρο της εστίασης. Οι δήμαρχοι ζήτησαν, μεταξύ άλλων, υποστήριξη σε θέματα εξωστρέφειας και προβολής της περιοχής.
«Να θεωρείτε ότι είμαι πρέσβειρα της Καστοριάς στο τουριστικό σας προϊόν» τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη απευθυνόμενη στον δήμαρχο Καστοριάς Ιωάννη Κορεντσίδη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο δημαρχείο της πόλης τονίζοντας ότι «θέλουμε να κτίσουμε έναν προορισμό βιώσιμο με τα χαρακτηριστικά του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου που διαθέτει η περιοχή». 
«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν» τόνισε η κ. Ζαχαράκη, ενώ αναφέρθηκε και στα προϊστορικά και βυζαντινά μνημεία που αποτελούν τον πλούτο της περιοχής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε στοιχεία που βρίσκονται στον πυρήνα της ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού όπως «η αξιοποίηση των ορεινών καταφυγίων και των περιπατητικών μονοπατιών στον Γράμμο, οι ιαματικές πήγες στην περιοχή του Άργους Ορεστικού αλλά και η τοπική παραδοσιακή γαστρονομία».
Ο δήμαρχος Καστοριάς ζήτησε από την πλευρά του «γενναία υποστήριξη σε θέματα εξωστρέφειας και προβολής της Καστοριάς» με τη συνδρομή των οργανισμών που ανήκουν ή εποπτεύονται από το υπουργείο Τουρισμού όπως EOT, Marketing Greece, «την διοργάνωση υπό την αιγίδα του υπουργείου ενός αναπτυξιακού τουριστικού συνεδρίου» στην πόλη και την συμβολή του υπουργείου «στην ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Ορεστιάδας, που εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000».
Σε σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων από τον χώρο των επιχειρήσεων γούνας, των ξενοδοχείων, του Εργατικού Κέντρου, και το χώρο της εστίασης, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι «όλα δείχνουν πως φεύγουμε από την πανδημία, φαίνεται ότι ο κόσμος επανέρχεται στην κανονικότητα με αποτέλεσμα οι τουριστικοί προορισμοί το επόμενο διάστημα να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος». Ανέφερε ότι «η καμπάνια του ΕΟΤ που "τρέχει" ήδη στην Ελλάδα για τον ορεινό και χειμερινό τουρισμό θα βοηθήσει σημαντικά».
Μίλησε με θερμά λόγια για τα αποτελέσματα του προγράμματος "Τουρισμός για όλους" που έτρεξε το 2021 σημειώνοντας ότι «ήταν το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πρόγραμμα του ελληνικού τουρισμού προσφέροντας ανάσες στο ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στην εστίαση» και συμπλήρωσε ότι «ερευνάται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών η εξεύρεση πόρων για τη συνέχιση του προγράμματος και το 2022».
Μετά τη σύσκεψη των φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο αρχοντικό Τσιατσιαπά στο Απόζαρι, η Σοφία Ζαχαράκη περιηγήθηκε στους χώρους του αρχοντικού. Η υφυπουργός Τουρισμού επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία της ΔΕΕΠ ΝΔ Καστοριάς, βυζαντινούς ναούς και μουσεία, την σπηλιά του δράκου και περιηγήθηκε στην λίμνη με το δημοτικό πλοιάριο. 


Δελτία τύπου
για την επίσκεψη της υφυπουργού Τουρισμού


Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Νέα εποχή για τον τουρισμό στην Καστοριά»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη επίσκεψη στην Καστοριά της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σ. Ζαχαράκη. Η πρωτοβουλία μου να εντείνουμε τις προσπάθειες στον τουρισμό, πέραν της πρόσκλησης στην κ. Ζαχαράκη, συνεχίζεται τον άλλο μήνα με την αναγγελθείσα αποδοχή της πρόσκλησής μου από τον ΓΓ του ΕΟΤ. Η επίσκεψη της υφυπουργού κρίνεται επιτυχημένη για τους εξής λόγους: α) είναι η πρώτη επίσκεψη εκπροσώπου της κυβέρνησης από το υπουργείο Τουρισμού στον τόπο μας, β) έχει μεγάλους συμβολισμούς γιατί έγινε την επομένη της έναρξης της καμπάνιας εντός της χώρας με θέμα «Ελλάδα ορεινός τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο», γ) φροντίσαμε να γνωρίσει πως διαθέτουμε πάμπολλα αξιόλογα επισκέψιμα τουριστικά σημεία στο νομό μας, μία νέα δυναμική πολιτικός εγνωσμένης ικανότητας στην στρατηγική επικοινωνίας, δ) κατέστησα την αρμόδια υπουργό κοινωνό της αγωνίας μου για την αξία και την αναγκαιότητα της ανάδειξης και προβολής των υψηλής σπουδαιότητας πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών θησαυρών και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της Καστοριάς. Έτσι όποιοι σκέφτονται να μας επισκεφθούν πρέπει να προγραμματίσουν να διαθέσουν περισσότερες από τρεις ημέρες για να προλάβουν και ε) δημιουργείται βάσιμη προσδοκία νέας εποχής για την τουριστική μας ανάπτυξη με πρώτη έμπρακτη απόδειξη την εξαγγελία διοργάνωσης τον φετινό Σεπτέμβριο φόρουμ για τον πνευματικό-βυζαντινό τουρισμό.
-Ζήσης Τζηκαλάγιας [συνέχεια]: Επειδή στην Καστοριά κινούμασταν διαχρονικά με "ρυθμούς χελώνας" στην τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να μετατρέψουμε την ταχύτητα "ει δυνατόν σε φρενήρη". Αλλιώς δεν θα ανέβουμε ποτέ στο τρένο της προόδου και της ανάπτυξης. Ξεπερνώντας εμπόδια και σκοπέλους που πυροδοτούνται από την έλλειψη συντονισμού και τις μοναχικές διαδρομές ορισμένων. Έγινε με την υφυπουργό ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος. Ετέθησαν και αποφασίσθηκε: α) Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ανωτάτης σχολής τουριστικής εκπαίδευσης με ταυτόχρονη στήριξη και αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών σε επίπεδο ΙΕΚ, β) Αναζήτηση τρόπων και μεθόδων ουσιαστικής βοήθειας στην προβολή του τεράστιου πλούτου που διαθέτει ο Ν. Καστοριάς για ιστορικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, περιβαλλοντικό και αθλητικό τουρισμό.

■  Π.Ε. Καστοριάς: Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη πραγματοποίησε η υφυπουργός Τουρισμού στην Π.Ε. Καστοριάς. Την υφυπουργό, υποδέχτηκε και καλωσόρισε η αντιπεριφερειάρχης στην είσοδο του διοικητηρίου. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη, όπου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν για τα μνημεία και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, τα οποία προσδίδουν ξεχωριστή, προστιθέμενη αξία σε κάθε τόπο. Ειδικότερα, η κ. Κοζατσάνη αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης του Γράμμου, αλλά και στο Βίτσι, όπου πρωτοπορεί το χιονοδρομικό, αθλητικό, προπονητικό κέντρο για παιδιά. Παράλληλα, έκανε αναφορά για τον θρησκευτικό τουρισμό, με τις 75 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί, για τα μουσεία, τα αρχοντικά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τον λιμναίο οικισμό, το σπήλαιο του δράκου και το ενυδρείο γλυκού νερού. Επίσης, τονίστηκε ο φυσιολατρικός τουρισμός και οι περιπατητικές διαδρομές, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη εκπαίδευσης επαγγελματιών τουρισμού. Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από την κ. Ζαχαράκη να συμπεριληφθεί η Π. Ε. Καστοριάς ως προορισμός 365 ημερών. Η κ. Ζαχαράκη άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον τουριστικό πλούτο της περιοχής, δεσμευόμενη πως υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο, ώστε με αμφότερες δράσεις να αναδειχτεί καθετί ξεχωριστό. Στο τέλος της συνάντησης η κ. Κοζατσάνη κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα με στοιχεία και προτάσεις για την Π.Ε. Καστοριάς, ενώ δόθηκαν ως αναμνηστικά δώρα το βιβλίο "Καστοριανά μνημεία" και ένα πιστό αντίγραφο μιας γυναικείας μορφής από τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό.

Δήμος Καστοριάς: Με γεμάτη ατζέντα υποδέχθηκε την υφυπουργό Τουρισμού ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, στο πλαίσιο ενός κοινού στόχου που είναι η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και της καθιέρωσης της Καστοριάς ως έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Η υφυπουργός έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς δήμου τα τελευταία δύο χρόνια τόσο σε επίπεδο δημιουργίας νέων υποδομών και βελτίωσης των υφισταμένων, με έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται όσο και με τις άυλες δράσεις που τρέχουν με στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι, δεδομένου ότι η Καστοριά διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, που αυτή τη στιγμή προωθεί με καμπάνια του το υπουργείο Τουρισμού, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν ότι μπορούν να αναπτυχθούν πολλά είδη τουρισμού, όπως ο αθλητικός - ναυταθλητικός, εναλλακτικός, ορεινός, θρησκευτικός, συνεδριακός. «Η σημερινή συνάντηση και η επίσκεψη της υφυπουργού Τουρισμού στην περιοχή μας μόνο οφέλη μπορεί να μας αποφέρει. Οι απόψεις μας για την ανάπτυξη του τουρισμού συμπίπτουν απόλυτα και με σύμμαχο πλέον την κ. Ζαχαράκη συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για δημιουργία νέων υποδομών και αναβάθμιση των υφιστάμενων που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. Αρωγός το υπουργείο και στις προωθητικές δράσεις που σχεδιάζουμε για την προσέλκυση επισκεπτών», τόνισε ο κ. Κορεντσίδης. Ο δήμαρχος παρέδωσε στην υφυπουργό ένα αναλυτικό σχέδιο προγράμματος για την ανάπτυξη του τουρισμού του δήμου, καθώς και ένα υπόμνημα, με το οποίο ζήτησε: : α) την ίδρυση εκπαιδευτικής δομής του υπουργείου Τουρισμού με έδρα την Καστοριά (Ανώτατη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων), β) την υποστήριξη της εξωστρέφειας και προβολής – προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς με τη συνδρομή των οργανισμών που ανήκουν ή εποπτεύονται από το υπουργείο Τουρισμού (EOT, Marketing Greece κ.τ. λ.), γ) τη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού τουριστικού συνεδρίου στην Καστοριά δ) την ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Ορεστιάδας, που εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού σε αυτή, βάσει του «εθνικού στρατηγικού σχεδίου Ανάπτυξης στις περιοχές του δικτύου Natura2000», ε) τη στήριξη των επαγγελματικών φορέων του τουρισμού και της εστίασης της Καστοριάς, οι οποίοι επλήγησαν τα μέγιστα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
-Δήμος Καστοριάς [συνέχεια]: Αναχωρεί με τις καλύτερες εντυπώσεις, παίρνοντας μαζί της όμορφες εικόνες. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να φύγει από την Καστοριά χωρίς να κάνει μία βόλτα με το καράβι "Ολυμπία"!

■  Δήμος Άργους Ορεστικού: Συνάντηση και με τον δήμαρχο Άργους Ορεστικού πραγματοποίησε η υφυπουργός Τουρισμού. Ο δήμαρχος Πάνος Κεπαπτσόγλου ενημέρωσε διεξοδικά για τις υποδομές του δήμου και τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που παρουσιάζει, θέτοντας ως προτεραιότητα την αξιοποίηση του ιαματικού-θεραπευτικού τουρισμού με την επέκταση των ιαματικών λουτρών Αμμουδάρας. Όπως επεσήμανε, μετά την ένταξη της υδροθεραπευτικής μονάδας και του δημοτικού ξενώνα Αμμουδάρας σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, επιδιώκεται η λειτουργία τους σε ετήσια βάση με την κατασκευή χώρων υδρομασάζ και σπα σε μικρές πισίνες των τεσσάρων ατόμων στον εσωτερικό χώρο και την κατασκευή κλειστής πισίνας με υαλοκατασκευή στον εξωτερικό χώρο των λουτρών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη δυνατότητα ενίσχυσης του εναλλακτικού τουρισμού μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στον Αλιάκμονα και την ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής και του δασυλλίου. Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό η περιοχή θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο αθλητισμού, εναλλακτικού τουρισμού, τουριστικού εμπορίου και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα ενισχυθεί και από τις ελκυστικές διαδρομές στους ορεινούς όγκους του δήμου. Σχετικά με τα μουσεία ο κ. Κεπαπτσόγλου ζήτησε την εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να αναδειχθεί το μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Νοστίμου σε συνδυασμό με το Γεωπάρκο Ασπροκκλησιάς και ξεχωριστό κονδύλι για τη μουσειολογική μελέτη που απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας του Λαογραφικού μουσείου. Αμέσως μετά τη συνάντηση στο δημαρχείο, η υφυπουργός συνοδευόμενη από τον δήμαρχο επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό μουσείο και το Πολιτιστικό κέντρο. Εκεί ο κ. Κεπαπτσόγλου αναφέρθηκε στην έτοιμη μελέτη που υπάρχει για την προμήθεια εξοπλισμού, προκειμένου να καταστεί το Πολιτιστικό Κέντρο και συνεδριακό, πρόταση που βρήκε απόλυτα σύμφωνη την υφυπουργό.

Δήμος Νεστορίου: Την υφυπουργό υποδέχτηκαν στο Νεστόριο ο δήμαρχος Χρήστος Γκοσλιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύσκεψη που ακολούθησε συζητήθηκαν εκτενώς τα τοπικά ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Τουρισμού. Ο δήμαρχος Νεστορίου περιέγραψε τα χαρακτηριστικά (μορφολογικά, ιστορικά, κοινωνικοοικονομικά) του δήμου και ανέλυσε εκτενώς τόσο τα δεδομένα του τοπικού τουριστικού κλάδου (υποδομές, εκδηλώσεις, αξιοθέατα, καταλύματα, επιχειρήσεις κ.α.), όσο και τις προοπτικές που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς την υφυπουργό Τουρισμού και ζήτησε την υιοθέτησή τους. Ειδικότερα: α) Έκδοση τουριστικού οδηγού και αντίστοιχου φυλλαδίου για τις δράσεις προβολής του δήμου (π.χ. εκθέσεις) και για τους επισκέπτες. β) Εκπόνηση πρωτοβουλιών προώθησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής (παραγωγή dvd, διαδίκτυο, ψηφιακές εφαρμογές κ.α.). γ) Σήμανση των ήδη χαρτογραφημένων μονοπατιών του Γράμμου, επιπλέον των υφιστάμενων 5 μονοπατιών και δημιουργία δικτύου νέων μονοπατιών γύρω από οικισμούς του δήμου. δ) Ταχύτερη υλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών του υπουργείου Τουρισμού για την άμεση αδειοδότηση του ορεινού καταφυγίου στην περιοχή Αλεβίτσα Δ.Ε. Ακριτών, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. ε) Κατασκευή δεύτερου ορεινού καταφυγίου στον Γράμμο και συγκεκριμένα κοντά στη λίμνη Γκιστόβα. στ) Προμήθεια-κατασκευή υπαίθριου λυόμενου μικρού θεάτρου 100 περίπου θέσεων με σκηνή για τη θέση "Κάστρο" Νεστορίου. ζ) Δημιουργία υποδομών ευρείας χρήσεως στο χώρο του River Party για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. η) Εξοπλισμό του κέντρου Ενημέρωσης Γράμμου για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών και τη χρησιμοποίηση του ως κέντρο πληροφόρησης που θα σχετίζεται με την ασφάλεια των ορειβατών. Μετά το πέρας της σύσκεψης, η υφυπουργός περιηγήθηκε στο Νεστόριο και επισκέφθηκε τοπική ξενοδοχειακή μονάδα, από όπου είχε τη δυνατότητα να δει ολόκληρο τον οικισμό και να διαπιστώσει την φυσική ομορφιά της ευρύτερης περιοχής, αποδεχόμενη παράλληλα την πρόσκληση του δημάρχου να την επισκεφθεί και κατά τους θερινούς μήνες. 

Μαρία Αντωνίου: Την υφυπουργό Τουρισμού συνόδευσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην ΠΕ Καστοριάς η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε διαδοχικές επαφές και συναντήσεις με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου, ενώ η υφυπουργός είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί σε διάφορα τουριστικά σημεία για να δει από κοντά τον πλούτο της περιοχής. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Αντωνίου: «Καταστήσαμε σαφές ότι η Καστοριά μπορεί να επενδύσει στο τουριστικό της προϊόν δημιουργώντας συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης. Με ναυαρχίδα την βυζαντινή παράδοση και τέχνη, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τα αξιοθέατα, τα τοπικά προϊόντα, την θερμή φιλοξενία, σχεδιάζουμε βήμα-βήμα δράσεις που θα αναδείξουν την τουριστική αξία της περιοχής προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο». Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού προγραμματίζεται το φθινόπωρο η διοργάνωση ενός διεθνούς φόρουμ θρησκευτικού, προσκυνηματικού και πολιτιστικού τουρισμού στην Καστοριά. Στόχος, όπως τονίζει η κ. Αντωνίου να επικοινωνήσουμε εντός και εκτός συνόρων ότι ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής μας οικονομίας και ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυσης του τοπικού εισοδήματος. Στην κατεύθυνση αυτή προωθούνται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση τουριστικών επενδύσεων σε όλη την χώρα, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.  Και συνεχίζουμε...
-Μαρία Αντωνίου [συνέχεια]: Η κ. Ζαχαράκη περιηγήθηκε σε διάφορα σημεία για να δει από κοντά τον πλούτο της περιοχής. Καταστήσαμε σαφές ότι η Καστοριά μπορεί να επενδύσει στο τουριστικό της προϊόν δημιουργώντας συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης. Με ναυαρχίδα την βυζαντινή παράδοση και τέχνη, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τα αξιοθέατα, τα τοπικά προϊόντα, την θερμή φιλοξενία, σχεδιάζουμε βήμα-βήμα δράσεις που θα αναδείξουν την τουριστική αξία της περιοχής προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο. 

ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς: Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιανουαρίου 2022 είχαμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσουμε την υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Ως ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς έχουμε θέσει τον τομέα του τουρισμού πολύ ψηλά στην ατζέντα μας καθώς θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει οικονομική διέξοδο για πολλούς συμπολίτες μας καθώς επίσης και ένας πολυεπίπεδος αναπτυξιακός πόλος για την ευρύτερη περιοχή μας. Σε όλες τις συναντήσεις οι οποίες διοργανώθηκαν, δόθηκε η δυνατότητα στην υφυπουργό να αναπτύξει τον προγραμματισμό, τις φιλοδοξίες και το όραμα του υπουργείου Τουρισμού σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τον δεκαετή στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου, να ακούσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των αιρετών εκπροσώπων και των φορέων μας, ενώ είχε την ευκαιρία επισκεπτόμενη τους τρεις δήμους της Περιφερειακής μας Ενότητας, βιώνοντας μία ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, να γνωρίσει τον ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο και το απαράμιλλο φυσικό κάλος της περιοχής μας. Η υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας το υπουργείο Τουρισμού ξεκίνησε καμπάνια στην Ελλάδα και στοχευμένες αγορές–στόχους στο εξωτερικό που "τρέχει" για τρεις μήνες, για τον χειμερινό τουρισμό με κεντρικό σύνθημα "Ζήσε την Ελλάδα και τον χειμώνα" ενημέρωσε για τα προγράμματα εγχώριου τουρισμού και ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την τουριστική ανάκαμψη της Καστοριάς αποτελώντας τα επόμενα χρόνια πρότυπος τουριστικός προορισμός ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η αισιοδοξία και η ελπίδα που εκπέμφθηκε μετά την επίσκεψη της κ. υφυπουργού ευελπιστούμε να αποτελέσουν το έναυσμα για την συστράτευση όλων μας ώστε να εργαστούμε μεθοδικά και στοχευμένα για να καταφέρουμε να δώσουμε στον τόπο και στους ανθρώπους μας αυτό που πραγματικά αξίζουν. 

■  Σύνδεσμος Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς: Η δημιουργία του διεθνούς φόρουμ για τον προσκυνηματικό τουρισμό και ο χαρακτηρισμός της Καστοριάς ως πρότυπου τουριστικού προορισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης, τα κέρδη της επίσκεψης της υφυπουργού Τουρισμού στην Καστοριά. Την έμπρακτη στήριξή της στην πρόταση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς για τη δημιουργία ενός ετήσιου διεθνούς Φόρουμ για τον προσκυνηματικό τουρισμό στην Καστοριά (Spiritual Tourism) εξέφρασε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την υλοποίησή του. Η κ. Ζαχαράκη μελέτησε διεξοδικά τον φάκελο που της παρέδωσε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων και προχώρησε στο επόμενο βήμα που περιλαμβάνει την επεξεργασία της πρότασης από το επιτελείο της για τις τεχνικές λεπτομέρειες του project, θέτοντας τις βάσεις για την πραγματοποίησή του. Συνοπτικά, πρόκειται για ένα στοχευμένο ετήσιο γεγονός διάρκειας 8 ημερών για ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του τουρισμού που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις και δρώμενα σε δημόσιους χώρους και ναούς, αυλές και γειτονιές της πόλης με τη μορφή ενός "βυζαντινού φεστιβάλ", ταξίδια εξοικείωσης για τους επαγγελματίες του τουρισμού (fam trip) με παράλληλες εκδηλώσεις, συναντήσεις δικτύωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων και workshop για δημιουργία νέων θεματικών ταξιδιών με θέμα την βυζαντινή Καστοριά. Το project συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς με την κ. Ζαχαράκη να αποκτά μια συνολική εικόνα του project και να έχει, παράλληλα, μια πρώτη γνωριμία με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του φόρουμ. Στην ίδια κατεύθυνση της βέλτιστης προώθησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος, η κοινή πρόταση των φορέων του τόπου για χαρακτηρισμό της Καστοριάς ως πρότυπου τουριστικού προορισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης, βρήκε κατ’ αρχάς σύμφωνη την υφυπουργό Τουρισμού, αφού, όπως διαπίστωσε και η ίδια, η περιοχή μας πληροί στο μέγιστο βαθμό τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στις πρόνοιες του νέου τουριστικού νόμου. Μια σημαντική εξέλιξη για τον τόπο μας, που θα δώσει τη δυνατότητα διεύρυνσης τόσο της τουριστικής περιόδου, όσο και του μεγέθους και του μείγματος των επισκεπτών. Πρόκειται, άλλωστε, για μια συνθήκη win win, που θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας, προσφέροντας νέες και στοχευμένες ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ παράλληλα, θα δώσει προστιθέμενη αξία στο συνολικό προσφερόμενο προϊόν της χώρας, εντάσσοντας στη φαρέτρα του ελληνικού τουρισμού ένα μοναδικό προορισμό, όχι μόνο απαράμιλλης ομορφιάς αλλά και τεράστιων δυνατοτήτων. Για την ξενοδοχία, αλλά και συνολικά τους ανθρώπους του τουρισμού της Καστοριάς, το ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον που επέδειξε η υφυπουργός  για τις δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, μας οπλίζει με θάρρος και δύναμη, να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επόμενη μέρα του τουρισμού μας. Η επίσκεψή της στην Καστοριά αποτέλεσε μια ουσιαστική παραγωγική διαδικασία, και αυτό μόνο κέρδος μπορεί να είναι για όλους.

■   Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, Καλλιόπη Βέττα και Πέτη Πέρκα κατέθεσαν κοινοβουλευτική αναφορά προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Η δραματική πτώση των εσόδων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας επισπεύδει την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης». Η ερώτηση βασίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας "Ξένιος Ζευς" στην οποία καταγράφεται το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα του κλάδου από την συρρίκνωση των εσόδων λόγω της μειωμένης πληρότητας των μονάδων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «η πληρότητα στις εορταστικές ημέρες δεν ξεπέρασε το 35%, γεγονός που οφείλεται στην επιφυλακτικότητα των επισκεπτών εξαιτίας, αφενός της πανδημικής κρίσης και, αφετέρου, της παλινωδίας της κυβέρνησης αναφορικά με την λήψη των υγειονομικών μέτρων. Ως εκ τούτου, η εκτίμηση του συνδέσμου για τις συνολικές διανυκτερεύσεις και τα αντίστοιχα έσοδα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, η πρόβλεψη για όλη την χειμερινή περίοδο κάνει λόγο για κάλυψη μόνο 12% των κλινών. Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει άμεσα τον ξενοδοχειακό κλάδο, στηρίζοντας επιχειρηματίες, εργαζομένους αλλά και μια σειρά από επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό. Είναι πλον καθολικά αποδεκτό ότι η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε περιδίνηση αφενός λόγω της ευρύτερης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, της ακρίβειας και των δυσθεώρητων αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος αλλά και, ειδικότερα, εξαιτίας των καταστρεπτικών επιλογών της κυβέρνησης με την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και αξιοπρέπειας για την περιοχή να μπει ένα τέλος στην αδιαφορία και την απαξίωση που της επιφυλάσσει η Νέα Δημοκρατία».

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 27 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1111.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ