3.10.22

ΟΔΟΣ: «Μεγάλη Ιδέα»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 3.2.2022 | 1112


Η κυρία υφυπουργός, που φέρεται να προσήλθε σ’ αυτές τις απομακρυσμένες επαρχίες του νεοδημοκρατικού θρόνου, για μια ευχάριστη διήμερη παραμονή, Σάββατο-Κυριακή όλα πληρωμένα φυσικά και full pension, στο τέλος δεν είπε σχεδόν απολύτως τίποτε για τα όνειρα που βλέπουν και στον έως τώρα πολιτικό τους ξύπνιο, οι τοπικοί εκλεγμένοι. Οι κ.κ. βουλευτής, δήμαρχος, αλλά και η κυρία Μαρία Αντωνίου, ως ελεύθερος σκοπευτής.


ΠΟΣΟΙ ΑΡΑΓΕ από τους πολίτες της Καστοριάς γνωρίζουν ότι την ημέρα άφιξης της υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη στην Καστοριά, στις 22-23 Ιανουαρίου 2022, επίσημη κυβερνητική τουριστική προβολή, είχε στο επίκεντρό της, την φέτα (τυρί) με μέλι και σουσάμι, στον Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας; Ότι μόλις μια μέρα προηγουμένως, στην κυβερνητική προτεραιότητα (προπαγάνδα) για τον τουρισμό, την τιμητική της είχε ρεβιθόσουπα από την Σίφνο;

Πόσοι άραγε συνειδητοποιούν ότι εκτός απ’ αυτά, το Visit Greece —η επίσημη διαφημιστική ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού— έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και ειδικά στην παγκόσμια γαστρονομία. Καθώς αποκάλυψε τις ημέρες της επίσκεψης της κυρίας Ζαχαράκη στην Καστοριά την νοστιμιά του «μπουρμπουρίστι» μιας κρητικής συνταγής με σαλιγκάρια, αλλά και την λαδερή φακή των Χανίων; Και ότι ούτε και σε αυτή την περίπτωση υπήρχε μισή έστω αναφορά για την Καστοριά;

Τις ίδιες ημέρες των ξεναγήσεων της υφυπουργού στα... «συγκριτικά πλεονεκτήματα» του τόπου με το παραλήρημα ενθουσιασμού των τοπικών ΜΜΕ, το Visit Greece στο twitter πρόβαλε την λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες, το καλογερικό γεφύρι του Βοϊδομάτη στο Ζαγόρι, το Νυμφαίο στην Φλώρινα, τον καταρράκτη στο Παρανέστι Δράμας, τον Αμβρακικό κόλπο, τον Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας, το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, την Φλώρινα και την Καβάλα. Ούτε μισή αναφορά στην Καστοριά.

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Περιτριγυρισμένη από χαρούμενο πλήθος και χαρούμενους δημοσιογράφους, η κυρία Ζαχαράκη ασφαλώς και δεν θα αισθάνθηκε καμιά πίεση από τους εκλεγμένους της Καστοριάς και συνεπώς και από τους πολίτες. Αντί να παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά της, με την κυβέρνηση ως πολιτική υπόλογο απέναντι στην Καστοριά, συνέβη για μια ακόμη φορά το αντίστροφο. Μια χαψιά η Καστοριά. «Κολοκύθια στο πάτερο».


* * *

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, στην "περιβόητη" χειμερινή καμπάνια (με κέντρο τα τουριστικά Μετέωρα) του υπουργείου Τουρισμού «Ζήσε την Ελλάδα και τον χειμώνα» και στην επίσημη ιστοσελίδα του (visitgreece.gr), φιγουράρουν —με την πολιτική καθοδήγηση προφανώς της κυρίας Ζαχαράκη— ως «μοναδικοί χειμερινοί προορισμοί» της Ελλάδας (κατά σειρά προβολής) η Φλώρινα πρώτη, το Ζαγόρι στην συνέχεια, το Μέτσοβο, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Αθήνα, το Καρπενήσι, η Δημητσάνα, το Νυμφαίο και η Θεσσαλονίκη. Πουθενά και εδώ η Καστοριά.

Οι περισσότεροι —τουλάχιστον εδώ στην «βυζαντινή αρχόντισσα»— είναι μάλλον απίθανο να γνωρίζουν κάτι απ’ αυτά. Και γιατί άραγε να ψάξουν, για να μάθουν, σε τι θα ωφελούσε τέλος πάντων μια επικίνδυνη περιέργειά τους; Αφού είχαν την ίδια την υφυπουργό φιλοξενούμενη στην πόλη; 

Άλλωστε τον τόπο μέχρι 2 χρόνια πριν, κυβερνούσε η άνωθεν με τις φωτογραφίες από τα ντρονς ομορφιά. Τώρα κυβερνούν οι αναμνηστικές φωτογραφίες και η “συγκίνηση” μιας υφυπουργού, για το γεγονός ότι την συνάντησαν στην Καστοριά μαθητές του πατρός της. Επρόκειτο για το γεγονός. Μεγάλες δόξες για την Καστοριά, δικαιολογημένη η... συγκίνηση. Πολιτικά όμως, όλα αυτά παραπέμπουν αν μη τι άλλο, στον τραχανά που χύθηκε.


* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τις ίδιες ημέρες των ξεναγήσεων της υφυπουργού κ. Ζαχαράκη στα... «συγκριτικά πλεονεκτήματα» του τόπου με το παραλήρημα ενθουσιασμού των τοπικών ΜΜΕ, το Visit Greece στο twitter πρόβαλε την λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες, το καλογερικό γεφύρι του Βοϊδομάτη στο Ζαγόρι, το Νυμφαίο στην Φλώρινα, τον καταρράκτη στο Παρανέστι Δράμας, τον Αμβρακικό κόλπο, τον Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας, το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, την Φλώρινα και την Καβάλα. Ούτε μισή αναφορά στην Καστοριά.


* * *

ΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ έχει το γεγονός ότι στο διήμερο που πλημμύρισε η τοπική ειδησεογραφία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα ωσαννά που αφίχθη στην Καστοριά η εξοχότης της, υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, και αναρτήθηκαν δεκάδες φωτογραφίες, ο υπουργός Τουρισμού στην ίδια κυβέρνηση κ. Βασίλειος Κικίλιας, από την Ρόδο όπου βρισκόταν και αποτελεί πραγματικό «top παγκόσμιο τουριστικό προορισμό» (όπως είχε πει ο κ. Κορεντσίδης για την Καστοριά), δήλωνε όλο σημασία: «Το χειμώνα χτίζονται οι πρωταθλητές του καλοκαιριού». Που σημαίνει ότι τον χειμώνα χτίζονται και οι ουραγοί των πάντων.

Ποια άραγε σημασία δόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, στο γεγονός ότι η υφυπουργός κυρία Σοφία Ζαχαράκη που ανέβασε δύο φωτογραφίες της σε προσωπικούς της λογαριασμούς από την επίσκεψή της στην Καστοριά για ένα ολόκληρο αντιπαραγωγικό, δηλαδή χαμένο όπως αποδείχθηκε διήμερο, δηλώνοντας κιόλας ότι θα αναρτήσει «σύντομα» και άλλα πιο εκτενή για την Καστοριά, δεν το έπραξε, ούτε αυτό; 

Να έριξε άραγε μαύρη πέτρα πίσω της φεύγοντας; Ή να τηρήσει αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε: Θα γίνει —είπε— η ίδια «πρέσβειρα του τουριστικού προϊόντος» της Καστοριάς. Οπότε, λύθηκαν όλα τα προβλήματα της περιοχής. 

Και προφανώς δεν έχει σημασία το γεγονός ότι για την επίσκεψη αυτή, το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού δεν εξέδωσε ούτε ένα δελτίο τύπου. Ούτε φυσικά, έχει σημασία το γεγονός ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την οποία ο τοπικός πληθυσμός πάντα προσδοκά να δείξει έστω και ένα έμπρακτο ενδιαφέρον και πάντα χωρίς καμιά ανταπόκριση, η Καστοριά είναι απούσα ή έστω τελευταία και καταϊδρωμένη. Πολύ πίσω από Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά και τις άλλες περιοχές της περιφέρειας. 

Ούτε έχει σημασία το γεγονός ότι η κυρία υφυπουργός, που φέρεται να προσήλθε σ’ αυτές τις απομακρυσμένες επαρχίες του νεοδημοκρατικού θρόνου προσκεκλημένη από τον βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, για μια ευχάριστη διήμερη παραμονή, Σάββατο - Κυριακή όλα πληρωμένα φυσικά και full pension, στο τέλος δεν είπε σχεδόν απολύτως τίποτε δεσμευτικό με χρονοδιάγραμμα για τις προθέσεις της κυβέρνησής της. 

Ούτε και για τον πολυπόθητο καστοριανό τουρισμό. Της «Μεγάλης Ιδέας» που οργώνει τις νύχτες με το αλέτρι της φαντασίας τα τολμηρά όνειρα για την ανάπτυξη. Τα όνειρα που βλέπουν και στον έως τώρα πολιτικό τους ξύπνιο, οι τοπικοί εκλεγμένοι. Οι κ.κ. βουλευτής, δήμαρχος, αλλά και η κυρία Μαρία Αντωνίου, ως ελεύθερος σκοπευτής.

* * *


Πόσοι άραγε από τους πολίτες της Καστοριάς γνωρίζουν ότι την ημέρα άφιξης της υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη στην Καστοριά, επίσημη κυβερνητική τουριστική προβολή, είχε στο επίκεντρό της, την φέτα με μέλι και σουσάμι στον Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας; Ότι μόλις μια μέρα προηγουμένως, στην κυβερνητική προτεραιότητα (προπαγάνδα) για τον τουρισμό, την τιμητική της είχε ρεβιθόσουπα από την Σίφνο;



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Μοναδικοί προορισμοί:
Φλώρινα
Ζαγόρι
Μέτσοβο
Καβάλα
Ξάνθη
Αθήνα
Καρπενήσι 
Δημητσάνα
Νυμφαίο
Θεσσαλονίκη

Δραστηριότητες:
Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασού Αράχοβας
Ορειβατώντας στην κατοικία των Ολύμπιων Θεών στο Λιτόχωρο
Ποδηλατάδα στα μονοπάτια του Αλέξη Ζορμπά - Χαλκιδική

Φύση στην Μακεδονία:
Σπήλαιο Αγγίτη Δράμας
Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα
Όλυμπος Λιτόχωρο

Γαστρονομία στην Μακεδονία:
Μανιτάρια Γρεβενών
Γαστρονομία στην Θεσσαλονίκη

Θρησκευτικός τουρισμός:
Μοναστήρι Οσίου Λουκά - Δελφοί
Οι μονές των Μετεώρων Καλαμπάκα
Η Παναγία Τήνου
Ι.Μονή του Άρχοντα Μιχαήλ του Πανορμίτη Σύμης
Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας Αμμοργού
Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή Θεσσαλονίκη
Παναγία Εκατονταυλιανή Πάρου
Παναγία Προυσιώτισσα Καρπενήσι
Ι. Μονή Αγίας Λαύρας Καλάβρυτα 
Μοναστήρια των Χανίων
Τα ιερά προσκυνήματα της Πάτμου
Χριστούγεννα στα Μετέωρα
Πάσχα στα Μετέωρα
Μετέωρα: επιβλητική ομορφιά

[Πουθενά η Καστοριά ακόμη και σε αυτόν τον τομέα του «Θρησκευτικού τουρισμού»]


Στην "περιβόητη" χειμερινή καμπάνια (με κέντρο τα τουριστικά Μετέωρα) του υπουργείου Τουρισμού «Ζήσε την Ελλάδα και τον χειμώνα» και στην επίσημη ιστοσελίδα του (visitgreece.gr), φιγουράρουν —με την πολιτική καθοδήγηση προφανώς της κυρίας Ζαχαράκη— ως «μοναδικοί χειμερινοί προορισμοί» της Ελλάδας (κατά σειρά προβολής) η Φλώρινα πρώτη, το Ζαγόρι στην συνέχεια, το Μέτσοβο, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Αθήνα, το Καρπενήσι, η Δημητσάνα, το Νυμφαίο και η Θεσσαλονίκη. Πουθενά και εδώ η Καστοριά.


* * *

ΚΑΙ ΑΝΤΙ στο τέλος να πρυτανεύσει η αντικειμενικότητα, άρχισαν τις θριαμβολογίες. Πρώτος ο οικοδεσπότης, δηλαδή ο βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. Μόλις ένα - δύο μήνες μετά την επίσκεψή του στην Κοζάνη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν και προέβλεψε ότι μια νέα εποχή ξανά αρχίζει και πάλι ξανά στο... φράγμα του Νεστορίου (που ισοδυναμεί με πραγματικό φραγμό) επανήλθε με νέα σχόλια. 

Τώρα ανακοίνωσε και πάλι ότι, λόγω της επίσκεψης μίας υφυπουργού, μια νέα εποχή αρχίζει για την Καστοριά, και ότι το ευχάριστο φωτογραφικό weekend και με την Ολυμπία, το πλοιάριο της λίμνης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η οποία θα συνεχιστεί τον άλλο μήνα με την αναγγελθείσα αποδοχή της πρόσκλησής του, από τον ΓΓ του ΕΟΤ. 

Διευκρινίζοντας ότι η επίσκεψη της υφυπουργού κρίνεται επιτυχημένη για διάφορους λόγους. Μεταξύ των οποίων, διότι όχι μόνο ήταν η πρώτη επίσκεψη εκπροσώπου της κυβέρνησης από το υπουργείο Τουρισμού στον τόπο μας, γεγονός που κατά τον κ. βουλευτή προβάλλεται κατά προτεραιότητα και είναι ιστορικό. 

Αλλά και επειδή η επίσκεψη έχει μεγάλους συμβολισμούς —κατά τον κ. βουλευτή και τους λοιπούς αιρετούς της Καστοριάς— διότι άρχισε την επομένη ημέρα από αυτή της έναρξης της καμπάνιας εντός της χώρας με θέμα «Ελλάδα ορεινός τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο». Μόνο που ξεχάστηκε ότι σ’ αυτή την καμπάνια, για την ακρίβεια "και σε αυτή την καμπάνια", το project τέλος πάντων, η Καστοριά είναι έξω!

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η υφυπουργός Τουρισμού... πλοηγεί το Ολυμπία, κατά την διάρκεια του weekend.

* * *

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο βουλευτής Καστοριάς ο μοναδικός που πανηγύρισε. Μαζί του, ταυτόχρονα ή διαδοχικά, ανακοινώσεις και δελτία τύπου θριάμβου, εξέδωσαν τόσο ο Δήμος Καστοριάς, που όταν δεν παραδίδει μαθήματα φιλελευθερισμού, αποχαιρετά… τραινάκια. [Είναι το 3ο κατά σειρά φύλλο της εφημερίδας που αναφέρεται ο επίσημος... αποχαιρετισμός στο... τραίνο — αφού τον επόμενο χρόνο σειρά θα έχει και ο Άη Βασίλης].

Πανηγύρισε επίσης και η κυρία Μαρία Αντωνίου τέως βουλευτής Καστοριάς, και νυν υπεύθυνη (με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου) του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη. Που δεν χάνει ευκαιρία να μην διεκδικεί μια θέση σε κάθε λεύκωμα φωτογραφιών αναμνήσεων, απ’ αυτές που όπως εξελίσσονται τα πράγματα και οι καταστάσεις, θα έχουν για να θυμούνται. 

Διευκρινίζεται ότι καμιά ιδεολογική ή κομματική αρνητική προκατάληψη δεν υπαγορεύει στην ΟΔΟ να ασκεί κριτική στις κυβερνητικές παραλείψεις για τις ανάγκες της Καστοριάς. Κάθε άλλο μάλιστα. Όμως είναι στην ευθύνη του κάθε ενός, δικαίωμα και υποχρέωση να παρουσιάζει την πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο ίσως και να βοηθά περισσότερο από το να κολακεύει χωρίς λόγο, υποτακτικά, και αποπροσανατολιστικά. 

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τώρα κυβερνούν οι αναμνηστικές φωτογραφίες και η συγκίνηση μιας υφυπουργού, για το γεγονός ότι την συνάντησαν στην Καστοριά μαθητές του πατρός της. Επρόκειτο για το γεγονός. Μεγάλες δόξες για την Καστοριά, δικαιολογημένη η... συγκίνηση. Πολιτικά όμως, όλα αυτά παραπέμπουν αν μη τι άλλο, στον τραχανά που χύθηκε.


* * *

Ως τις εκλογές του 2019, ευθυνόταν η οικονομική κρίση, ο ΣυΡιζΑ και η πρώτη φορά Αριστερά, τα άστρα, η ασέβεια κ.ο.κ. Κοντά στα 3 χρόνια όμως μετά, λογικά, κάποια άλλοι πρέπει να ευθύνονται, πολιτικά πάντα, που η κατάσταση χειροτερεύει. Και επιπλέον που δεν γίνεται τίποτε. 

Έτσι, αφού τίποτε συγκεκριμένο δεν ανακοινώθηκε για την Καστοριά καμιά συμφωνία, καμιά διαφωνία, προκύπτει ότι το αποτέλεσμα και το συμπέρασμα από την επίσκεψη ήταν καραμέλες στην τσέπη. Κοπανιστός αέρας, αέρας κοπανιστός. Μηδέν εις το πηλίκο. Πηλίκο του μηδενός. 

Πλημμύρισαν επίσης τον τόπο, έστω τον ιστοχώρο του διαδικτύου, με φωτογραφίες από την φιλοξενία Αναμνήσεις. Καλή φίλη από τα παλιά ο ένας, θυγατέρα του καθηγητού ο άλλος, επισκέψεις γεμάτες υψηλό νόημα, σε δημαρχιακά γραφεία. Φωτογραφίες ευσεβών σε Επισκοπείο, από εδώ, από εκεί. Περιτριγυρισμένη από χαρούμενο πλήθος και χαρούμενους δημοσιογράφους, η κυρία υφυπουργός, ασφαλώς και δεν θα αισθάνθηκε καμιά πίεση από τους εκλεγμένους της Καστοριάς και συνεπώς και από τους πολίτες.

Αντί να παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά της, με την κυβέρνηση ως πολιτική υπόλογο απέναντι στην Καστοριά, συνέβη για μια ακόμη φορά το αντίστροφο. Μια χαψιά η Καστοριά. «Κολοκύθια στο πάτερο» από την Καστοριά έστω, να τα έχουν υπ’ όψη τους εκεί στο υπουργείο Τουρισμού, μαζί με την φασολάδα από τα Χανιά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1112.


* * *
https://www.visitgreece.gr
https://www.facebook.com/visitgreecegr
https://twitter.com/visitgreecegr
www.instagram.com/visitgreecegr
https://mintour.gov.gr
https://www.youtube. com/c/greece
http://gnto.gov.gr/
http://www.eot.gr/en
https://www.facebook.com/zacharakisofia
https://www.facebook.com/sofia.zacharaki
https://www.instagram.com/sofia_zacharaki

* * *




23.1.2021 Non stop στην υπέροχη Καστοριά. Αδιάλειπτη η ακτινοβολία του βυζαντινού πλούτου, της φυσικής ομορφιάς και της φιλοξενίας! Περισσότερα σύντομα μετά από 2 ημέρες συσκέψεων, συνεντεύξεων και επισκέψεων.

Σχόλια:
-Η πιο ταξειδιάρα Υπουργός ever!
-Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την κοινοποίηση της πόλης μας και ευχόμαστε να σας ξαναδούμε σύντομα.
-Διορθώστε στο τηλεοπτικό σποτ την ορθογραφία του λόγκο (Ζήσε την Ελλάδα και το Χειμώνα), σας παρακαλώ πολύ! ΤοΝ χειμώνα λέμε - γράφουμε! ΠΑΝΤΑ με Ν την αιτιατική ενικού του αρσενικού οριστικού αλλά και αορίστου άρθρου.
-Πήγα πριν λίγο καιρό και εντυπωσιάστηκα από τη φυσική ομορφιά. Πολύ ωραιότερη από την Ελβετία. Εκείνο που με στεναχώρησε είναι η μια πλευρά της πόλης που είναι «κατεστραμμένη» από τη δόμηση, τις ταμπέλες και το μη σεβασμό στην φυσική ομορφιά [....]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ