27.10.22

ΟΔΟΣ: «Σαν την Καστοριά δεν έχει»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 24.2.2022 | 1115


Η κυρία Σοφία Ζαχαράκη είναι υφυπουργός Τουρισμού της σημερινής κυβέρνησης και επιφορτισμένη με την πολιτική ευθύνη να προωθεί στους στόχους του χαρτοφυλακίου της και του κυβερνητικού προγραμματισμού οτιδήποτε συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου και δι’ αυτού στην ατομική ευμάρεια και στην εθνική οικονομία. Η υποχρέωσή της αυτή είναι διαρκής και θα έπρεπε να είναι ακατάπαυστη. 


Η ΟΔΟΣ, δεν επιθυμεί να ειρωνευτεί κανένα και για τίποτε. Ειδικά πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα. Για την ακρίβεια όπως κάθε φορέας σκέψης πόσο μάλλον έντυπο τοπικό μέσο μαζικής ενημέρωσης προφανώς εύχεται, θα ήταν ιδανική εξέλιξη να μην σημειώνονται αφορμές για αρνητική κριτική και επίκριση. Να συμβαίνουν μόνον θετικά γεγονότα. 

Όμως κάποιες φορές είναι οι άλλοι που ειρωνεύονται. Όχι απαραίτητα κάποιο συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης, αλλά βασικά τον κοινό νου, την κοινή λογική, την συλλογική νοημοσύνη. Δηλαδή την κοινωνική αξιοπρέπεια. Και τέτοιες είναι οι περιπτώσεις που η φθηνή προπαγάνδα, επιτελεί το ρόλο της «μονταζιέρας». 

Κάπως έτσι διαβάζεται η δημοσίευση – ανάρτηση της υφυπουργού τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη από την ταξιδιωτική της ανάπαυλα και εμπειρία από την Καστοριά, περίπου ένα μήνα  πριν. 

* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Απήλαυσε την 2ήμερη εκδρομή της στην Καστοριά η κυρία Ζαχαράκη, με τους αγαθούς και βολικούς ανθρώπους της.
* * *


Από την μαθητική έκθεση, προκύπτει ότι η υφυπουργός, τα βρήκε όλα τέλεια και ανθηρά. Όλα σε ακμή και λαμπρά. Δεν πρόσεξε ότι η πόλη είναι έρημη, οι δρόμοι έχουν κρατήρες, πεζοδρόμια δεν υπάρχουν, η φύση είναι κατακρεουργημένη από τις εχθρικές και αδιάφορες δημοτικές αρχές, τα δένδρα σε κοινόχρηστους χώρους είναι κλαδεμένα σαν να έπεσε ατομική βόμβα και προκάλεσε ωστικό κύμα, η λίμνη ότι μετά βίας επιβιώνει.


* * *

Το ότι σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη δεν έχει καμμιά σημασία. Ούτε σχετίζεται με ένα ακόμη περιστατικό κυβερνητικής αστοχίας σε βάρος της Καστοριάς. Σε μια εποχή που εννοείται, ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, γιορτάζουν τα καρναβάλια αλλά και ξεκινούν παντού οι Αποκριές. Οι οποίες στην Καστοριά πάντως, γιορτάζονται κυρίως με «μπουμπούνες». Και «μπουμπούνες» φαίνεται να υπάρχουν πολλές, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Ή πάντως έτσι να νομίζουν κάποιοι στην σημερινή κυβέρνηση αφού αντιμετωπίζουν την Καστοριά παρηγορητικά. 

Πρόκειται λοιπόν για το κείμενο-ανάρτηση της κ. Σοφίας Ζαχαράκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο και είχε τάξει, είχε υποσχεθεί έστω, ότι θα δημοσίευε για το διήμερο της στην Καστοριά. Της οποίας (Καστοριά) αυτοαναγορεύθηκε ως πρέσβειρα τουρισμού και διαφήμισης. Αφού, προφανώς μαγεύτηκε από την εμπειρία της στον τόπο και τους αγαθούς και βολικούς ανθρώπους της. 

Το κείμενο αναρτήθηκε το περασμένο Σάββατο και έγινε δεκτό στην Καστοριά με θετικά κυρίως σχόλια, ευγνωμοσύνης και θαυμασμού. Ταυτόχρονα προβλήθηκε με αντίστοιχο τρόπο από μέσα μαζικής ενημέρωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες. Απ’ αυτούς που μόνιμα λιβανίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση (ή δημοτική αρχή) και μαζεύουν τα σχετικά κέρδη από την κάθε φορά σχέση τους. «Βρέξει –χιονίσει» όλα τα βρίσκουν τέλεια, όταν είναι να εισπράξουν το χρήμα. 

Η κυρία Σοφία Ζαχαράκη είναι υφυπουργός Τουρισμού της σημερινής κυβέρνησης και επιφορτισμένη με την πολιτική ευθύνη να προωθεί στους στόχους του χαρτοφυλακίου της και του κυβερνητικού προγραμματισμού. Οτιδήποτε τέλος πάντων συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου και δι’ αυτού στην ατομική ευμάρεια και στην εθνική οικονομία. Η υποχρέωσή της αυτή είναι διαρκής και θα έπρεπε να είναι ακατάπαυστη. 

Μετά το διήμερο fullpension ταξιδάκι της στην Καστοριά, τυπικά προσκεκλημένη του βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, και με βάση τις θριαμβολογίες αυτών που παρέτρεξαν, την συγκίνησή της που συνάντησε μαθητάς του πατρός της, το πολιτικό και κυβερνητικό της εκτόπισμα, θα ανέμενε κάποιος να έχει να εξαγγείλει, να αναφέρει κάτι ουσιαστικό και στοιχειώδες.


* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 17 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η νέα, δεύτερη χειμερινή καμπάνια του ΕΟΤ. Ταξίδια Σαββατοκύριακου. Aπούσα η Καστοριά.

* * *


Μετά το διήμερο fullpension ταξιδάκι της στην Καστοριά, και με βάση τις θριαμβολογίες αυτών που παρέτρεξαν, την συγκίνησή της που συνάντησε μαθητάς του πατρός της, το πολιτικό και κυβερνητικό της εκτόπισμα, θα ανέμενε κάποιος να έχει να εξαγγείλει, να αναφέρει κάτι ουσιαστικό και στοιχειώδες. 


* * *

Όταν είχε περάσει από την Καστοριά η υπουργός Πολιτισμού για παράδειγμα, πριν πολλούς βέβαια μήνες αυτό, αν μη τι άλλο, υποσχέθηκε την αξιοποίηση του Ξενία, του εμβληματικού και ιστορικού κτηρίου σπάνιας αρχιτεκτονικής σημασίας, που ρημάζει απέναντι από το βυζαντινό μουσείο της πόλης. Και περνούν οι μήνες χωρίς ακόμη να διαφαίνεται στον ορίζοντα οτιδήποτε.

Στην περίπτωση της υφυπουργού Τουρισμού όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Πέρα από το επιδερμικό και ελαφρώς φαιδρό (στην πολιτική του ουσία) θέαμα και σκηνικό που καταγράφτηκε σε άπειρες φωτογραφίες και στάθηκε αφορμή για το κύριο άρθρο της ΟΔΟΥ στο φύλλο 1112 της 3ης Φεβρουαρίου 2022 "Μεγάλη Ιδέα", σαν να μη έφθαναν όσα έγιναν, η κυρία υφυπουργός με την ανάρτησή της, το… τερμάτισε, όπως αναφέρεται στην αργκώ του συρμού. 
Και ενώ ακόμη στην επίσημη αρχική ιστοσελίδα του τουρισμού για την Ελλάδα "visitgreece.gr" για τον χειμερινό τουρισμό, η Καστοριά είναι σταθερά απούσα, η κυρία υφυπουργός, ανάρτησε ως δικό της, κείμενο με φρασεολογία που έχει έντονο άρωμα κειμένων που πολιτικά αποδίδονται στην κυρία Μαρία Αντωνίου και το πολιτικό της γραφείο. 

Ασφαλώς θα πρόκειται περί απλής συμπτώσεως και μόνο —συμπτωματικής καθαρά συμπτώσεως— το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κείμενο γραφείου τουριστικών ταξιδίων της δεκαετίας του 1980 και παρουσιάζει το πρόγραμμα 2ήμερης εκδρομής στην Καστοριά. 

Θα μπορούσε να είναι επίσης, κείμενο και σενάριο από μια εκπομπή Κυριακή στο Χωριό, και οπωσδήποτε κείμενο μιας καλής έκθεσης δημοτικού σχολείου με θέμα «Ταξίδια στο άγνωστο», «Με βάρκα την ελπίδα», «Πώς πέρασα με την παρέα μου στην Καστοριά», «Σαν την Καστοριά, δεν έχει» κ.ο.κ.

Και όλα αυτά, διότι στο φερόμενο για δικό της κείμενο εντυπωσιάζει ο τόσο απλός —ώστε στο τέλος να αποβαίνει ακατανόητος— λόγος του. Μοιάζει με εμπαιγμό σε όσους περίμεναν κάτι ειδικό και συγκεκριμένο να ακούσουν. 

Επίσκεψη στα δημαρχεία Νεστορίου και Άργους Ορεστικού. Και συναντήσεις με τον δήμαρχο Νεστορίου, και με τον δήμαρχο Άργους Ορεστικού όπου η τουριστική πράκτορας-υφυπουργός, αναφέρει ότι η προϊσταμένη «μας ξενάγησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί της περιοχής». 


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η κυρία Ζαχαράκη δεν έμαθε τίποτε για ανεργία, για φτώχεια, για εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Για μεσαιωνικές ή έστω βαλκανικού τύπου αντιλήψεις και πρακτικές για την δημοκρατία στην Καστοριά. Για την φυγή των νέων και την απόγνωση των υπολοίπων.


* * *

Ακολούθησε μια στάση (για νερό, τυρόπιτα κ.λ.π.) στον παραλίμνιο νεολιθικό οικισμό Δισπηλίου και μετά βολίδα στα γραφεία της Π.Ε. Καστοριάς, όπου η αντιπεριφερειάρχης, παρουσίασε τις προτάσεις και τις δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη του νομού. Ακολούθησε προσκύνημα στο δημαρχείο Καστοριάς και σύσκεψη ενώ ακολούθως θαύμασε το αρχοντικό Τσιατσιαπά, και μετά ήλθε η ώρα για την εξαντλητική συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα όπου δέχθηκε μπαράζ σκληρών ερωτήσεων του στυλ «υπάρχει πιο όμορφη πόλη;», «είμαι πολύ ωραίος – βεβαίως βεβαίως;», «υπάρχει κάτι περισσότερο από την τελειότητα;» κ.ο.κ.

Και συνεχίζει η μαθήτρια της Καστοριάς, ανηφορίζοντας στο δρόμο για τον λόφο του Αγίου Αθανασίου με μια στάση ακόμη, στον βυζαντινό ναό του Αγίου Στεφάνου στους πρόποδες… του λόφου. Ναι στους πρόποδες. 

Η υφυπουργός, αναφερόμενη στον εαυτό της με τον πληθυντικό της μεγαλοπρέπειας, στην συνέχεια, γράφει ότι «επισκεφθήκαμε αμέσως μετά τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικο ο οποίος αν και ενθρονίστηκε προσφάτως, μας εξέπληξε με τις γνώσεις του τόσο για την ιστορία του τόπου όσο και για τον βυζαντινό πλούτο της Καστοριάς». Στην σεμνή αυτή αποστροφή του κειμένου της, δεν μπορεί εύκολα —αν και προσπάθησε— να κρύψει ότι και η ίδια γνωρίζει καλύτερα την ιστορία του τόπου και για τον βυζαντινό πλούτο, δι’ ο και εξεπλάγη που την έμαθε σύντομα και ο μητροπολίτης.

Την Day 2 ξεκινώντας από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία, μετέβη στο Ενυδρείο Καστοριάς, είτα δε στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, για το οποίο αφιέρωσε 15-20 λέξεις, επισημαίνοντας πάντως ότι περιλαμβάνει σε μια (!) από τις πλουσιότερες συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στην Ελλάδα, υποβαθμίζοντας απροσχημάτιστα την μοναδικότητά της. 

Δεν παρέλειψε να εμφανιστεί στον βυζαντινό ναό της Παναγίας Κουμπελίδικης, χωρίς να αναφέρει τίποτε ότι δεσπόζει γραφικά ανάμεσα στα δεκάδες αυτοκίνητα που παρκάρουν και έχουν καταλάβει πλήρως και μόνιμα μια σπουδαία πλατεία και βέβαια το… κολάζ των 73 (!) φωτογραφιών της ήρθε να εμπλουτίσει ο περίπατός της στα γραφικά πέτρινα στενά στο Ντολτσό, στο δρόμο για το Λαογραφικό Μουσείο, το αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, η περιήγηση στη λίμνη Ορεστιάδα με το καραβάκι "Ολυμπία". 

Το καραβάκι που όπως επισημαίνει η υφυπουργός πρόσφατα όχι απλά ξεκίνησε, αλλά για την ακρίβεια «ξαναξεκίνησε» την...λειτουργία του. Στο κολάζ και η στάση (νερό τυρόπιτα κλπ) στην Ι.Μ. Μαυριώτισσας (σε 4 λέξεις) και η επίσκεψη στη Σπηλιά του Δράκου με την υπέροχη περιήγηση.


* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Είχε προηγηθεί, στις 28 Ιανουαρίου 2022, η πρώτη χειμερινή καμπάνια του ΕΟΤ, με «μοναδικούς προορισμούς τον χειμώνα στην Ελλάδα». Στην οποία η Καστοριά ήταν απούσα. Και παραμένει απούσα μέχρι σήμερα. 

* * *

Από την μαθητική έκθεση, προκύπτει ότι η υφυπουργός, τα βρήκε όλα τέλεια και ανθηρά. Όλα σε ακμή και λαμπρά. Δεν πρόσεξε ότι η πόλη είναι έρημη, οι δρόμοι έχουν κρατήρες, πεζοδρόμια δεν υπάρχουν, η φύση είναι κατακρεουργημένη από τις εχθρικές και αδιάφορες δημοτικές αρχές, τα δένδρα σε κοινόχρηστους χώρους είναι κλαδεμένα σαν να έπεσε ατομική βόμβα και προκάλεσε ωστικό κύμα, η λίμνη ότι μετά βίας επιβιώνει.

Δεν έμαθε τίποτε για ανεργία, για φτώχεια, για εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Για μεσαιωνικές ή έστω βαλκανικού τύπου αντιλήψεις και πρακτικές για την δημοκρατία στην Καστοριά. Για την φυγή των νέων και την απόγνωση των υπολοίπων.

Το μόνο που ανέφερε είναι ότι την πρώτη ημέρα συνάντησε κομματικούς και την επόμενη ΟΝΝΕΔίτες, δηλαδή νέους και ότι αυτό το παιδικό ταξιδάκι, ήταν στόχος… κυβερνητικός. Διότι έκλεισε το ημερολόγιο της με την επισήμανση ότι υπάρχει και ο επόμενος στόχος της. Που είναι η διοργάνωση ενός… επιστημονικού συνεδρίου αλλά και παράλληλα… δράσεων για την βυζαντινή Καστοριά.

Σε ποια τάξη δημοτικού σχολείου μοιάζει άραγε καλή αυτή η έκθεση με τίτλο «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω» κανείς δεν θα μάθει. Μόνο που μετά την day1, day2 της κυρίας Ζαχαράκη, η Καστοριά είναι και πάλι στην day after της.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1115.

Φωτογραφία: Βασίλης Παπάζογλου (Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς), το άγαλμα του βασιλιά Παύλου με τα ακρωτηριασμένα άκρα, πίσω από το Νταηλάκη. 


* * *


Πέρα από το επιδερμικό και ελαφρώς φαιδρό (στην πολιτική του ουσία) θέαμα και σκηνικό που καταγράφτηκε σε άπειρες φωτογραφίες και στάθηκε αφορμή για το κύριο άρθρο της ΟΔΟΥ στο φύλλο 1112 της 3ης Φεβρουαρίου 2022 «Μεγάλη Ιδέα» ["εδώ"], σαν να μη έφθαναν όσα έγιναν, η κυρία υφυπουργός με την ανάρτησή της, το... τερμάτισε, όπως αναφέρεται στην αργκώ του συρμού.


* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
19.2.2022 

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: 
Ένα μεγάλο ποστ που διαβάζεται σε περίπου 3 λεπτά! 
(Και πολλές φωτογραφίες) 

Η Καστοριά είναι ένας προορισμός για όλο τον χρόνο·ένα στολίδι που κάθε εποχή έχει να προσφέρει διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες.
Όλα αυτά είχα τη χαρά να τα διαπιστώσω στη πρώτη περιοδεία για τη νέα χρονιά πριν αρκετές μέρες, ύστερα από την πρόσκληση του βουλευτή Καστοριάς Τζηκαλάγιας Ζήσης και της ΔΕΕΠ ΝΔ Καστοριάς και του Προέδρου Βασίλη Βελλιδη με συνοδοιπόρο την επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Ευχαριστώ θερμά και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη που μας συνόδευσε την δεύτερη μέρα της περιοδείας στην Καστοριά.
Το πλούσιο πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης περιείχε τόσο ξεναγήσεις σε εμβληματικά τοπόσημα της περιοχής όσο και συναντήσεις και συσκέψεις με θεσμικούς φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης.

Day 1
Η πρώτη μέρα στην Καστοριά ξεκίνησε με επίσκεψη στα Δημαρχεία Νεστορίου και  Άργους Ορεστικού. Με τον Δήμαρχο Νεστορίου, κ. Γκοσλιόπουλο, συζητήσαμε για την προοπτική ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού με έμφαση στα μονοπάτια και τα ορεινά καταφύγια στην περιοχή αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση του river party και με τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, κ. Κεπαπτσόγλου, μιλήσαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του ιαματικού και συνεδριακού τουρισμού, την αξιοποίηση των μουσείων της περιοχής και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον Αλιάκμονα αλλά και το γεωπάρκο Ασπροκκλησιάς. 
Στο Άργος Ορεστικό η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, κ. Ανδρομάχη Σκρέκα, μας ξενάγησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί της περιοχής. 
Επόμενη στάση, ο παραλίμνιος νεολιθικός οικισμός Δισπηλίου και το εργαστήριο ανασκαφών του Α.Π.Θ.. Εκεί, ο Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, κ. Κωνσταντίνος Κωτσάκης, μας ξενάγησε στο αρχαιολογικό πάρκο όπου αναπαρίσταται πιστά ένας προϊστορικός λιμναίος οικισμός που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932, όταν η στάθμη της λίμνης Ορεστιάδας κατέβηκε και εμφανίστηκαν υπολείμματα ξύλινων πασσάλων. Ο νεολιθικός αυτός οικισμός θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης και η ανάπτυξή του χρονολογείται από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ..


* * *


17.2.2022: "Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη", στην νέα χειμερινή καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού (στην οποία η Καστοριά απουσιάζει).


* * *

Στα Γραφεία της Π.Ε. Καστοριάς, η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, και Περιφερειακοί Σύμβουλοι παρουσίασαν τις προτάσεις και τις δράσεις τους για την τουριστική ανάπτυξη του νομού. 
Στο Δημαρχείο Καστοριάς ακολούθησε σύσκεψη με τον Δήμαρχο κ. Κορεντσίδη, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους όπου συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ανακάμψει η τοπική οικονομία και για τη σημασία της αξιοποίησης του πλούσιου τουριστικού προϊόντος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
Στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά, ίσως το παλαιότερο αρχοντικό της Καστοριάς, στη συνοικία "Απόζαρι", ακολούθησε αναλυτική σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής οι οποίοι εξέθεσαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ανά κλάδο και παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής.  Παρουσίασα τις πρωτοβουλίες μας για τον ορεινό τουρισμό αλλά και το στρατηγικό σχέδιό μας που συνδέεται με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και συζητήσαμε αναλυτικά τα μέτρα αντιμετώπισης πανδημίας αλλά και τις προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης.Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα. 
Στο δρόμο μας για τον λόφο του Αγίου Αθανασίου, στη στάση στον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Στεφάνου στους πρόποδες του λόφου, συγκίνηση μου προκάλεσε η αγάπη με την οποία η οικογένεια Γκιμουρτζίνα  φροντίζει με δικά της έξοδα τον βυζαντινό αυτό ναό, η ανέγερση του οποίου ανάγεται στα μέσα του 9ου αιώνα και αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους βυζαντινούς ναούς  - στολίδια της βυζαντινής Καστοριάς. Το ίδιο γίνεται με πολλές οικογένειες στην Καστοριά που φροντίζουν βυζαντινούς ναούς στη γειτονιά τους.
Επισκεφθήκαμε αμέσως μετά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικο, ο οποίος αν και ενθρονίστηκε προσφάτως, μας εξέπληξε με τις γνώσεις του τόσο για την ιστορία του τόπου όσο και για τον βυζαντινό πλούτο της Καστοριάς.  Επικεντρωθήκαμε σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού αλλά και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν τους νέους της περιοχής.
Η πρώτη μέρα έκλεισε με σύσκεψη στα γραφεία της οργάνωσής μας στην Καστοριά. Ευχαριστώ θερμά τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας  που παρέστησαν στη σύσκεψη και συνέβαλαν ουσιαστικά στο διάλογο για τις πρωτοβουλίες της οργάνωσης και το κυβερνητικό έργο. 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο για τη συνεχή συνεργασία που έχουμε και όσα έχουμε πετύχει. Μια σημαντική στιγμή και όσο ήμουν στο Υπουργείο Παιδείας ήταν ότι ενώσαμε δυνάμεις και πλέον έχουμε το εσπερινό Λύκειο Καστοριάς που έχει πολύ ικανοποιητική πορεία από την αρχή λειτουργίας του. 

* * *


Το κείμενο αναρτήθηκε το περασμένο Σάββατο και έγινε δεκτό στην Καστοριά με θετικά κυρίως σχόλια, ευγνωμοσύνης και θαυμασμού. Ταυτόχρονα προβλήθηκε με αντίστοιχο τρόπο από μέσα μαζικής ενημέρωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες. Απ’ αυτούς που μόνιμα λιβανίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση (ή δημοτική αρχή) και μαζεύουν τα σχετικά κέρδη από την κάθε φορά σχέση τους. «Βρέξει-χιονίσει» όλα τα βρίσκουν τέλεια, όταν είναι να εισπράξουν το χρήμα.


* * *


Day 2
Η δεύτερη μέρα στην Καστοριά ήταν εμπλουτισμένη με επισκέψεις και περιηγήσεις σε σημαντικά τοπόσημα.
Ξεκινώντας από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με χαρά ενημερώθηκα για τα προγράμματα που διενεργούνται σε αυτό καθώς και για τις καινοτόμες μεθόδους με τις οποίες υποστηρίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο Ενυδρείο Καστοριάς, το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων το οποίο αποτελείται από 49 αναπαραστάσεις υγρών οικοτόπων, γνωρίσαμε από κοντά τα περισσότερα ψάρια και άλλα υδρόβια είδη που ζουν στις λίμνες και στα ποτάμια της χώρας.
Στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη του μουσείου, κ. Ανδρομάχη Σκρέκα, μας ξενάγησε σε μια από τις πλουσιότερες συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στην Ελλάδα, με 75 εκθέματα με έμφαση στην αδιάλειπτη ακτινοβολία της πόλης της Καστοριάς.
Σημαντική και μη εξαιρετέα η επίσκεψη στον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κουμπελίδικης η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας. Χρονολογείται από τα μέσα του 9ου μέχρι τα μέσα του 10ου αιώνα και τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της σώζονται σπάνιες τοιχογραφίες.
Το κολάζ των εικόνων ήρθε να εμπλουτίσει ο περίπατος στα γραφικά πέτρινα στενά στο Ντολτσό, στο δρόμο για το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, η περιήγηση στη λίμνη Ορεστιάδα με το καραβάκι «Ολυμπία» που πρόσφατα ξαναξεκίνησε η λειτουργία του, η στάση στην Ι.Μ. Μαυριώτισσας και η επίσκεψη στη Σπηλιά του Δράκου με την υπέροχη περιήγηση.
Το διήμερο στην Καστοριά ολοκληρώθηκε με συνάντηση με μέλη της ΟΝΝΕΔ Καστοριάς με τα οποία μιλήσαμε για την τουριστική ανάπτυξη του νομού, θέματα νέων αγροτών, τη νεανική επιχειρηματικότητα, για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για την ενασχόληση των νέων με την τοπική αυτοδιοίκηση.  
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και ανάδειξη πρωτοβουλιών ώστε να ξανασυστηθεί η Καστοριά στους επισκέπτες και να προβάλει όλα της τα πρόσωπα και τις πτυχές. Κι επειδή μια φορά δεν αρκεί ώστε να ανακαλύψεις όλα όσα έχει να δείξει αυτός ο τόπος, δώσαμε ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη. 
Ο επόμενος στόχος είναι η διοργάνωση ενός Επιστημονικού συνεδρίου αλλά και παράλληλα δράσεων για την βυζαντινή Καστοριά του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει  με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων και κυρίως της ένωσης ξενοδόχων και προχωράμε!
[η ανάρτηση "εδώ"]

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1115.

 

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ