27.9.22

Έλενα Κοβάλσκαγια



Υπάρχει η Ρωσία του Τσέχωφ, του Τολστόι, του Ντοστογιέφσκι, του Ταρκόφσκι. Μια χώρα που γέννησε μια κυριολεκτικά ανεπανάληπτη πολιτισμική πρόταση εμπύρετης καρδιάς και παλλόμενης ανθρωπιάς. Είναι η χώρα του Πρίγκιπα Μίσκιν και της Ναστάζιας Φιλίπποβνα, η χώρα του Αλιόσα Καραμάζωφ, η χώρα του Τρέπλεφ και της Σόνιας, η χώρα του Γκόρτσακοφ και του Στάλκερ. Η χώρα που δημιούργησε έναν ολόφωτο δρόμο του παγκόσμιου πολιτισμού. Υπάρχει και η Ρωσία της κτηνωδίας, της ωμής περιφρόνησης για την ζωή, για το παλλόμενο σώμα του ανθρώπου. Η Ρωσία των λογής τυράννων, του Τρομερού Ιβάν, των Τσάρων, του Στάλιν, της Σαχαλίνης, των Γκουλάγκ, της βίας και της απανθρωπιάς. Η Ρωσία του Πούτιν. Από προχθές σκέφτομαι πού μπορεί να βρίσκεται αυτή η πρώτη Ρωσία, όταν η δεύτερη Ρωσία διαπράττει την κτηνωδία της ουκρανικής εισβολής. Στο χθεσινό σεμινάριο για τον Τσέχωφ είπα: ¨Να είστε σίγουροι πως ο Τσέχωφ, αν ζούσε σήμερα, θα ήταν στον δρόμο ενάντια στον Πούτιν... Εδώ δεν δίστασε να ταξιδέψει, όντας φυματικός, στην Σαχαλίνη για να καταγγείλει τον Τσάρο για τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής των κρατουμένων..." Διαβάσαμε πως η διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου της Μόσχας αποφάσισε να σώσει την τιμή της πρώτης Ρωσίας, της Ρωσίας του Τσέχωφ (με τον οποίον προφανώς μεγάλωσε και ακόμη προφανέστερα έχει στο προσκεφάλι της). "Δεν είναι δυνατόν να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι από αυτόν" δήλωσε παραιτούμενη από την θέση της. Οπού δολοφόνος είναι φυσικά ο Πούτιν. Το όνομά της είναι Έλενα Κοβάλσκαγια. Είμαι σίγουρος πως ο Τσέχωφ θα ήταν πολύ περήφανος για αυτήν. Αυτή η γυναίκα είναι η Ρωσία μου.

Θανάσης Τριαρίδης
facebook.com/triaridis


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1117.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος27/9/22

    Για να είμαστε δίκαιοι και ουδέτεροι υποθέτω ότι το επόμενο άθρο θα είναι αφιέρωμα στις ΗΠΑ. Ινδιάνοι, μαύροι, σκλάβοι, Κορέα, Βιετνάμ, Χιροσιμα, Ιράκ, Αυγανιστάν, Συρία, στρατιωτικές βάσεις, δολοφονίες ........ και Παρις Χίλτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ