2.10.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Από την Καστοριά στην Κύπρο

«[...] Έτοιμα όλα για ένα μεγάλο προσκύνημα όπως αξίζει σε αυτόν τον μεγάλο Άγιο, τον Άγιο Εφραίμ, για να δοξάσουμε την ημέρα της εορτής του (3 Ιανουαρίου ημέρα ανεύρεσης των ιερών λειψάνων του από την Αγία Μακαρία). Από την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022 στις 7:30 το πρωί μέχρι και τις 19:30 το βράδυ μέχρι και την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022 στις 19:30 και πάλι το βράδυ, θα έχουν την ευκαιρία οι πιστοί να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα και τις ιερές παντόφλες του Αγίου Εφραίμ από την Νέα Μάκρη. Επίσης θα μπορούν να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού που γιορτάζει στις 4 Ιανουαρίου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Τρύφωνα, της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Γρηγορίου, του Αγίου Λαυρεντιου, της Αγίας Δόμνας αλλά και για πρώτη φορά στην Κύπρο μας η ιερή παντόφλα του Αγίου Παταπίου (προστάτη των καρκινοπαθών), θα βρίσκονται στην Παναγία του Τράχωνα στον Στρόβολο για να δοξάσουμε και να γιορτάσουμε αυτόν τον μεγάλο Άγιο που δίνει δύναμη καθημερινά σε όλους εμάς. Αλλάζουν τις ιερές παντόφλες των Αγίων οπότε γιορτάζουνε, μια φορά το χρόνο. Τα ιερά λείψανα ΔΕΝ σταματάνε να ευωδιάζουν και θα είναι ευλογία για τους πιστούς που θα 'ρθούν να τα προσκυνήσουν και να ζήσουν αυτή τη Θεία Χάρη. Για οτιδήποτε προσφέρει ο καθένας μας, εννοείτε πως θα δίνετε αμέσως απόδειξη όπως κάνουμε άλλωστε κάθε φορά. Το καθετί ελέγχεται (για καλό σκοπό) από την Μητρόπολη Πάφου. Το ίδιο ισχύει και για τα ευαγγέλια, τα εξαπτέρυγα, τα Δισκοπότηρα και γενικά για όλες τις ανάγκες του ιερού της εκκλησίας. Τέλος όσον αφορά τον τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε για την Ανέγερση του Μοναστηρίου μας για βοήθεια από τον καθένα τα στοιχεία του λογαριασμού είναι [...]»

Φωτογραφία δεξιά (κάρτα εντός της παντόφλας): «Ευλογία από το Ιερόν Λείψανο του Αγίου Πατρός ημών Παταπίου» 12-12-2021.

* * *


Με τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του δήμου όπως αυτός έγινε γνωστός, οι συνεπείς πολίτες που αποπληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ένιωσαν για ακόμη μια φορά ως τα απόλυτα και μοναδικά κορόιδα της πόλης.


Μέσω του τελευταίου (για το περασμένο έτος) δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, οι δημότες Καστοριάς που το παρακολούθησαν έγιναν μάρτυρες του κλίματος που επικρατεί κατά τις συνεδριάσεις. Αλλά και για πρώτη φορά άκουσαν από μέλος του συνδυασμού (Ώρα για δουλειές) να ομολογεί για οφειλές του δήμου προς δημοτική επιχείρηση της οποίας ηγείται ο ίδιος ο καταγγέλλων.

Η αναφορά γίνεται για τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Καστοριάς κ. Τόσκο, ο οποίος ρητά και κατηγορηματικά, κατήγγειλε πως οφείλεται αρκετά μεγάλο ποσό στην συγκεκριμένη επιχείρηση από τον δήμο Καστοριάς (!) από την στιγμή που ο αυτός αλλά και τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε αυτόν δεν πληρώνουν κανέναν λογαριασμό ύδρευσης και αποχέτευσης. Η συγκεκριμένη καταγγελία, έγινε στον ορκωτό λογιστή του δήμου Καστοριάς που σε προηγούμενη τοποθέτηση του είχε κάνει λόγο για οφειλές της ΔΕΥΑΚ προς τον δήμο ύψους περί των 2,5 εκ. ευρώ: 2.500.000 ευρώ (!)

Πολλοί έκαναν λόγο πως «βγήκαν τα μαχαίρια» μεταξύ των μελών του συνδυασμού του κ. Κορεντσίδη. Αυτό φαίνεται να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Πόντους υπέρ αυτού του κλίματος ήρθαν να δώσουν το ύφος και ο τόνος της τοπο θέτησης του κ. Τόσκου από την στιγμή που ο ορκωτός λογιστής –εκπροσωπώντας τον δήμο– εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε την  ΔΕΥΑΚ ως οφειλέτη του δήμου.

Ο κ. Τόσκος προτίμησε να κρατήσει top secret το ύψος των οφειλών του δήμου προς την επιχείρηση που προεδρεύει, καλυπτόμενος από το γεγονός πως η έκθεση ισολογισμού της  ΔΕΥΑΚ έχει... εμπιστευτικό χαρακτήρα. Παρά το γεγονός πως έπρεπε να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της δημοτικής επιχείρησης σύμφωνα με τα λεγόμενα του ορκωτού λογιστή, προς γνώση όλων όσων έχουν έννομο συμφέρον.

Σε αντιδιαστολή με όσα δήλωνε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης σχετικά με τις οφειλές του δήμου προς την ΔΕΗ και τις διακοπές ρεύματος που είχαν προκύψει μετά από συσσώρευση χρεών προς αυτήν σε διάφορες δημοτικές δομές, η επιχείρηση που προεδρεύει ο κ. Τόσκος συνεχίζει ακάθεκτη να υδροδοτεί τα δημοτικά κτήρια. Χωρίς την απαραίτητη είσπραξη των λογαριασμών από την δημοτική αρχή. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός είδους εξαρτημένης διοίκησης, από την στιγμή που ηγούνται άνθρωποι διορισμένοι από τον εκάστοτε δήμαρχο στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, ακούγοντας οι δημότες αυτού του είδους τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως ο δήμος αδιαφορεί για την πληρωμή λογαριασμών του προς μία δημοτική επιχείρηση και η τελευταία δεν αποδίδει τα καθέκαστα στον δήμο. Ρίχνοντας –για ακόμη μια φορά– νερό στο μύλο των συνολικών οφειλών του δήμου Καστοριάς προς... την ίδια την δημοτική αρχή.

Από όλα όσα ειπώθηκαν από τα πλέον επίσημα και αρμόδια χείλη, οι δημότες φαίνεται να είναι οι μοναδικοί που κατά την πλειοψηφία τους πληρώνουν, από την στιγμή που η επίσημη πολιτική του δημάρχου κ. Κορεντσίδη είναι να μεταφέρει τα χρέη του δήμου που διοικεί σε μια δημοτική επιχείρηση. Στον ίδιο τον δήμο με λίγα λόγια, από την στιγμή που η σχέση τους είναι όμοια με εκείνη των συγκοινωνούντων δοχείων. Έτσι, με τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του δήμου όπως αυτός έγινε γνωστός, οι συνεπείς πολίτες που αποπληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ένιωσαν για ακόμη μια φορά ως τα απόλυτα και μοναδικά κορόιδα της πόλης.

Και όχι άδικα. Αφού από την συγκεκριμένη δημοτική αρχή κλήθηκαν οι πολίτες σχεδόν από την αρχή της θητείας της να υποστούν –και να πληρώνουν– την αύξηση των δημοτικών τελών για την αποπληρωμή δημοτικών χρεών προς τρίτους. Και κομμάτι της κοινωνίας, να στερηθεί του μοναδικού θεάματος των παραστάσεων της ΜΕΤ που είχε την τύχη να απολαμβάνει στην έρημη πόλη, ύστερα από επιτυχημένες ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Ανέστη Αγγελή. Και ακόμη πιο πριν του κ Εμ. Χατζησυμεωνίδη. Όλα αυτά, στον βωμό του δημοτικού “νοικοκυρέματος”.

Βέβαια, αρκετοί υποψιασμένοι δημότες, απέδωσαν τις δημοτικές φορολογικές επιβαρύνσεις στο γεγονός πως ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της εταιρείας ΔιΑΔυΜα η οποία αξίωνε από τον δήμο που ηγείται το χρέος των 1,8 εκ. ευρώ. «Δεν είναι κανένα κορόιδο» είπαν κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου αγαπητή ΟΔΟΣ.

Ως κορόϊδα, αντιμετωπίζονται οι δημότες που είναι αναγκασμένοι να αποδίδουν τους υψηλούς δημοτικούς φόρους που τους επιβλήθηκαν, παρά το γεγονός όμως πως το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου χρέους καλύφτηκε από κυβερνητική επιχορήγηση. Χωρίς να γνωρίζει κανείς που δαπανείται το πλεονάζον ποσό που εισπράττει η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη.

Φαντάζει σχεδόν σίγουρο, πως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκος θα ήθελε με οποιοδήποτε τρόπο να μηδενίσει τα χρέη της επιχείρησης που ηγείται προς τρίτους, διεκδικώντας τα οφειλόμενα ακόμα και από τον δήμο στον οποίο υπάγεται. Και από τον τρόπο που το έθεσε ο ίδιος στο διαδικτυακό συμβούλιο, αφέθηκε να εννοηθεί πως ο δήμος Καστοριάς είναι ο μεγάλος οφειλέτης προς την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Οδήμαρχος Καστοριάς ρωτήθηκε άραγε για τα όσα κατήγγειλε ο κ. Τόσκος για την χρεωστική πολιτική που ασκεί σε μια δημοτική επιχείρηση; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό αγαπητή ΟΔΟΣ, διότι είναι φανερό πως δεν θα γίνει ποτέ από τα ΦΜΕ (Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης). Ή από οποιονδήποτε άλλον υποτίθεται πως ασκεί έλεγχο στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής.
αι αν ο κ. Τόσκος ενδεχομένως έδωσε λαβή για διάφορα σχόλια με την συγκεκριμένη καταγγελία εις βάρος του δήμου Καστοριάς, σε μια άλλη τοποθέτηση του ευθυγραμμίστηκε με το γενικότερο ύφος της δημοτικής αρχής. Ζητώντας ουσιαστικά την παραίτηση μιας δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης επειδή κατά την τοποθέτηση της υπέπεσε (;) σε λάθος –κατά τον κ. Τόσκο– που αφορούσε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ.

Πέρα του γεγονότος πως η απάντηση του κ. Τόσκου περιείχε στοιχεία βεντέτας και “τιμωρίας” μέσω της ζητούμενης παραίτησης ενός μέλους του δημοτικού συμβουλίου, εκείνο που προκαλεί πολλά ερωτήματα είναι αν ο οποιοσδήποτε πρόεδρος μιας δημοτικής επιχείρησης ή νομικού προσώπου, νομιμοποιείται ζητώντας παραιτήσεις όσων ασκούν κριτική ακόμα και στην περίπτωση που εκ παραδρομής γίνεται κάποιο λάθος.

Παράξενες ς πρακτικές που επαναλαμβάνονται από ορισμένα στελέχη της δημοτικής αρχής που φαίνεται να έχουν ως στόχο την πολιτική εξόντωση φίλων και αντιπάλων, με μοναδικό σκοπό την πολιτική τους επιβίωση έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον με ενδεχόμενη υποψηφιότητα τους στις επόμενες εκλογές. Αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός.

Και όπως συχνά συμβαίνει με τους ανθρώπους που ασκούν πολιτική με τον συγκεκριμένο τρόπο, συμπαρασύρουν μαζί τους και όλους εκείνους που τους ακολουθούν κατά βήμα. Όπως για παράδειγμα, την μεγαλύτερη μερίδα των εκπροσώπων του τοπικού Τύπου σε όλες του τις μορφές. Τα παραδείγματα είναι πολλά, που έχουν αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν και δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς



Έτσι, μία από τις άμεσα χρηματο-εξαρτημένες ιστοσελίδες από δημοτικά κονδύλια που σκοπό έχει την “διαφήμιση” του καστοριανού καρναβαλιού (που περισσότερο μοιάζει να δυσφημεί την αστική προέλευση του εθίμου από την ονομασία της και μόνο), ακολούθησε τις δημοτικές πρακτικές των fake news, του ακαταλόγιστου φαίνεσθαι και θεαθήναι. Η υπόθεση έγινε πανελληνίως γνωστή μέσω μιας ανάρτησης που έγινε από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας που φαινόταν πως γίνεται ζωντανή μετάδοση από την δήθεν πραγματοποίηση του καρναβαλιού, μέσω πλατφόρμας κοινωνικού δικτύου. 

Ενδεχομένως ο διαχειριστής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας να μην βρίσκεται σε θέση επαρκούς αντίληψης για την σοβαρότητα του θέματος και να προέβη στο συγκεκριμένο "Live". Μάλιστα σε ερώτηση αναγνώστριας «γιατί δεν φορούν μάσκα», ο διαχειριστής  επιβεβαιώνει: «Εμείς εδώ έχουμε καρναβάλια. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!» (!!!). Όμως το θέμα που προέκυψε είναι αρκετό σοβαρό τόσο για την πόλη της Καστοριάς την οποία κατάφερε να στιγματίσει όσο και για τον δήμο Καστοριάς που μετά από την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, θα πρέπει να επανεξετάσει πιθανή μελλοντική επιχορήγησή της.

Γιατί στην περίπτωση που ο δήμος Καστοριάς, χρηματοδοτήσει εκ νέου την συγκεκριμένη ιστοσελίδα και τον διαχειριστή της, θα είναι σαν να επιβραβεύει την φετινή διαπόμπευση της πόλης που προκάλεσε σε πανελλήνια εμβέλεια. Και κάποια στιγμή από τον δήμο Καστοριάς θα πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση ατόμων περιορισμένης ευθύνης, των επιπόλαιων και επιζήμιων “δομών” που μόνο δεινά προκαλούν επί σειρά ετών στην πόλη της Καστοριάς. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1109.

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ