16.10.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Εδώ στην χιονο-αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας έσπευσαν να χλευάσουν την ταλαιπωρία των χιλιάδων ανθρώπων της Αττικής. Και μία εβδομάδα αργότερα –εδώ στην θαρραλέα και “χιονοχτυπημένη” Καστοριά, ο δήμαρχος όλων των εποχών (και παντός καιρού), έκλεισε όλες τις  εκπαιδευτικές βαθμίδες «για να μην δημιουργηθεί κίνδυνος στην μεταφορά των μαθητών». Χωρίς καν να έχει ακολουθήσει χιονόστρωση των δρόμων.


Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η Αττική στην μεγαλύτερη έκταση της δέχτηκε τα πλήγματα της κακοκαιρίας με την ονομασία “Ελπίς”. Οι εικόνες που έφταναν μέσω των τηλεοπτικών συχνοτήτων έμοιαζαν σχεδόν εντυπωσιακές, αφού δεν είναι αρκετά συνηθισμένες ειδικά από την πόλη των Αθηνών.

Η έντονη χιονοκαταιγίδα που έπληξε την πρωτεύουσα, είχε ως αποτέλεσμα πολλών εκ των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων να ντυθούν στα λευκά του χιονιά, κάνοντας τον γύρο του κόσμου εικόνες από τον χιονισμένο Παρθενώνα και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Αλλά και γενικότερα, οι εικόνες από την χιονισμένη πρωτεύουσα είναι αν μη τι άλλο κλιματικά πρωτόγνωρες και σπάνιες.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας έγιναν γνωστά από τις πρώτες ώρες έναρξης του φαινομένου. Με τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική οδό –εκ των ασφαλέστερων οδικών αξόνων– αλλά και μεγάλων αστικών λεωφόρων μέσω των οποίων κινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα. Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως κάθε σχεδιασμός που είχε συζητηθεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στις τηλεδιασκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων πήγε στις καλένδες.

Το μπαλάκι των ευθυνών όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα πήγαινε από τον έναν στον άλλον, χωρίς να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός πολλών εμπλεκόμενων προσώπων που επέφερε όλα όσα θα ήθελαν να ξεχάσουν το συντομότερο οι Αθηναίοι. Και όμως αγαπητή ΟΔΟΣ, εδώ στην χιονο-αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας έσπευσαν να χλευάσουν την ταλαιπωρία όλων αυτών των χιλιάδων ανθρώπων.

«Σιγά το χιόνι που έριξε στους χαμουτζήδες και αποκλείστηκαν”, “την ποσότητα χιονιού που έριξε στην Αθήνα, εμείς εδώ στην Δυτική Μακεδονία το βάζουμε στους κουραμπιέδες μας” και άλλα τέτοια ειρωνικά αλλά ακόμη και κάποια χλευαστικά σχόλια γράφτηκαν σε πολλές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ειπώθηκαν από πολλά τοπικά χείλη σε συζητήσεις.

Και μία εβδομάδα αργότερα –μόλις προχθές Τρίτη– βρισκόμενοι αντιμέτωποι με πολύ μικρότερης έντασης κακοκαιρία, εδώ στην θαρραλέα και “χιονοχτυπημένη” Καστοριά, ο δήμαρχος όλων των εποχών (και παντός καιρού), έκλεισε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες «για να μην δημιουργηθεί κίνδυνος στην μεταφορά των μαθητών». Προς απογοήτευση όλων των διαδικτυακών ψευτονταήδων, “καταδρομέων” ατρόμητων συμπολιτών. Χωρίς καν να έχει ακολουθήσει χιονόστρωση των δρόμων.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Επί των επάλξεων

Στις επάλξεις παραμένουν τα συνεργεία του Δήμου Καστοριάς για να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο τόσο της πόλης της Καστοριάς όσο και όλων των οικισμών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και το δεύτερο κύμα χιονόπτωσης. Μαζί τους πάντα ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Λίτσκας για να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις! Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για την άψογη συνεργασία τους, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου που ακούραστα εργάζονται τα τελευταία 24ωρα!

Δήμος Καστοριάς


* * *

Πρόσεξε αγαπητή ΟΔΟΣ. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ πως υπό άλλες περισσότερο ακραίες καιρικές συνθήκες θα έπρεπε να επιβληθεί η σχολική αργία άνευ περιττών συζητήσεων. Αλλά και πάλι, σε έναν κανονικό δήμο που είναι συνηθισμένος με τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα, δεν θα έπρεπε να γίνεται τέτοιου είδους συζήτηση. Φαντάζεται κανείς να γίνεται κάτι παρόμοιο στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες; Φυσικά και είναι ρητορικό το ερώτημα.

Το σημείο ενδεχομένως που θα έπρεπε να σταθεί κάποιος είναι πώς πριν δύο εβδομάδες, γινόταν γνωστό πως ο αντιδήμαρχος κ. Λίτσκας διαβεβαίωνε τους δημότες πως «το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καστοριάς σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται σε ετοιμότητα για έγκαιρη και ταχεία δράση αν και όταν χρειαστεί».

Και έχοντας υπόψη κανείς τις παραπάνω διαβεβαιώσεις από τον πλέον αρμόδιο αντιδήμαρχο και με το σκεπτικό πως όσα δήλωνε θα γινόταν πράξη, τότε εύλογα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα για ποιον λόγο ανεστάλη η λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων από την στιγμή που ο κ. Λίτσκας διαβεβαίωνε για το αντίθετο και μάλιστα χωρίς το παραμικρό εμπόδιο παρακώλυσης της συγκοινωνίας. Δηλαδή η προετοιμασία, ήταν να κλείσουν τα…  σχολεία; Άθλος αν είναι αυτό. 

Όταν δεν έγιναν τα μαθήματα των σχολικών βαθμίδων για μια απλή χιονόπτωση –χωρίς χιονόστρωση– τότε τι θα γίνει στην περίπτωση που χειροτερέψουν οι καιρικές συνθήκες; Θα κηρυχτεί γενική αργία για τους εργαζομένους του κρατικού και ιδιωτικού τομέα επειδή ο τοπικός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν θα είναι σε θέση να επιδείξει τον απαιτούμενο «επαγγελματισμό» και να κρατήσει ανοικτούς τους οδικούς άξονες;

Και αν η απάντηση είναι καταφατική, γιατί δεν ζητήθηκε κάτι ανάλογο την περασμένη Τρίτη όταν ακυρώθηκαν τα μαθήματα των εκπαιδευτικών βαθμίδων; Η ασφάλεια μετακίνησης των εργαζομένων τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα; Γιατί κάτι τέτοιο γίνεται κατανοητό, μετά την απόφαση του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη.

Μπορεί μήπως κάποιο από τα ακριβοπληρωμένους υπέρλαμπρους συμβούλους που πλαισιώνουν τον κ. Κορεντσίδη να δώσει μια πειστική απάντηση και για την διαφαινόμενη φετινή ανεπάρκεια; Και πάλι ρητορικό το ερώτημα αγαπητή ΟΔΟΣ, καθώς φαίνεται πως έχουν χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία την οποία θα έπρεπε να εκπροσωπούν μέσω των μετακλητών θέσεων που κατέχουν.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Από το χλευασμό που επέδειξαν αρκετοί δυστυχώς συμπολίτες μας στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Αττικής, άλλοι συμπολίτες μας έφθασαν σε άλλα επίπεδα. Όντως, σαράντα τρία χρόνια δεν ξαναδιαβάσαμε παρόμοιο σχόλιο (και ρεπορτάζ) σε μία ελαφρώς χιονισμένη και ηλιόλουστη Καστοριά.

* * *

Πάντως αν υπάρχει κάτι στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αδικήσει την τρέχουσα δημοτική αρχή, είναι η συνέπεια στην ανακολουθία και στην περιοδικότητα. Καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον περσινό τριήμερο αστικό αποκλεισμό κεντρικών περιοχών της πόλης της Καστοριάς αλλά και την αποτυχημένη προσπάθεια αποχιονισμού της. Ήταν πέρσι που είχαν μετατραπεί σε ένα ατελείωτο παγοδρόμιο οι οδικοί άξονες και κάθε πεζοδρόμιο επί σειρά μηνών μετά την κακοκαιρία.

Φέτος υπολόγισαν (;) πως θα ήταν καλύτερο για την εικόνα της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη να κλείσουν προληπτικά και χωρίς καμία περαιτέρω προσπάθεια τις σχολικές μονάδες από το να βρεθούν και πάλι εκτεθειμένοι, χιονοπνιγμένοι και παγωμένοι στα μάτια της κοινής γνώμης. Η αλήθεια είναι πως στάθηκαν ιδιαιτέρως τυχεροί που δεν συνέβη κάτι ανάλογο εν μέσω της περασμένης δωδεκαήμερης προσέλευσης που θα κρινόταν αρνητικά και από το σύνολο των επισκεπτών.

Που εδώ που τα συζητάμε, είναι και οι μοναδικοί για τους οποίους κατά την γνώμη μου ενδιαφέρεται η τρέχουσα δημοτική αρχή. Εκεί φαίνεται να έχει στραφεί κάθε πολιτική της ελπίδα, θαρρείς πως από τα όποια παραγόμενα αποτελέσματα ευνοείται οικονομικά η πλειοψηφία των δημοτών και όχι μια σχετική μειοψηφία.

Για την μεγαλύτερη εικόνα παρακμής της πόλης φαίνεται να αδιαφορούν και μάλιστα με προκλητικό τρόπο. Γιατί το αυξανόμενο πρόβλημα της τοπικής ανεργίας είναι καταγεγραμμένο σε αριθμούς και δεν λύνεται με τις συγκεκριμένες εποχιακές λύσεις. Καθώς ακόμα και αν κάποιος ταχθεί με το θετικό σενάριο υλοποίησης της ετήσιας τουριστικής προσέλευσης, θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες για να μετατραπεί η Καστοριά σε… «τοπ παγκόσμιο (!) τουριστικό προορισμό».

Καθώς στα μάτια των περισσοτέρων η πόλη της Καστοριάς φαίνεται να μην έχει την σχετική υποδομή για να φέρει τα ανάλογα και προσδοκώμενα αποτελέσματα. Όπως συνέβη για παράδειγμα με το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου τις ημέρες των εορτών. Το οποίο τελεί κάτω από ένα άκρως ιδιόρρυθμο καθεστώς λειτουργίας για τους επίδοξους επισκέπτες του. Οι οποίοι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις χιονισμένες του πλαγιές για να κάνουν το χόμπι τους ή την άθληση τους ή ακόμα-ακόμα να απολαύσουν το ρόφημα τους σε κάποιο κατάστημα, οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας.

Επειδή γίνεται χρήση αποκλειστικά από… μέλη του τοπικού συλλόγου! Και όταν μια τέτοια υποδομή που είναι φτιαγμένη με κρατικά χρήματα αλλά αξιοποιείται αποκλειστικά από κάποιον τοπικό σύλλογο και λειτουργεί με βάση τον δικό του προγραμματισμό, τότε τίποτα δεν μπορεί να ακμάσει και απλά θα υπολειτουργεί για ένα μικρό κλαμπ ανθρώπων.

Απλά, θα πρέπει να γνωρίζουν άπαντες, πως οι επισκέπτες θα γυρίσουν την πλάτη στο συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο και θα στραφούν σε κάποια άλλα γειτονικά που γνωρίζουν να αξιοποιούν τις μονάδες τους και να εξυπηρετούν τους επισκέπτες τους. Και εδώ που τα λέμε, οποιοσδήποτε και να ήταν στην θέση των συγκεκριμένων τουριστών, το ίδιο θα έκανε. Θα τους γυρνούσε την πλάτη και δεν θα ξαναερχόταν. Και εδώ που τα λέμε μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1112.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ