25.10.22

ΟΔΟΣ: [Ιστορία] Habemus


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Ρίγος προκαλούν τα πλακάτ της ιστορικής φωτογραφίας. Σωστά αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης: Οι εικόνες είναι μπροστά από το διοικητήριο της Καστοριάς. Χρονολογούνται στην περίοδο που... καταργούνταν τα μνημόνια με ένα άρθρο σε ένα νόμο. Επί συγκυβέρνησης ΣυΡιζΑ και ΑνΕλ - για να μη ξεχνάμε την πολιτική ιστορία. 

Τότε (κάπου το 2015) που γίνονταν διαδηλώσεις υποστήριξης στον πρωθυπουργό της εποχής κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ορθώσει το πολιτικό ανάστημά του και να χτυπήσει τον ζουρνά, να χορεύουν οι αγορές. Με σεκόντο Πάνου Καμμένου βεβαίως. 

Σε ένα από τα πλακάτ της καστοριανής ιστορίας, αναγράφεται «ΕΞΩ από την Ευρώπη. ΝΑΙ στην Ρωσία» (σωστά ΝΑΙ στην ΡΩΣΙΑ και τότε του Βλαντιμίρ Πούτιν). Άλλο πλακάτ γράφει «το Eυρώ βλάπτει… ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ». 

Εν τω μεταξύ στο 2022 ίσως να μη θυμούνται πολλοί (ειδικά όσοι ομνύουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν) πως κυβερνητικό κλιμάκιο της εποχής εκείνης, με επικεφαλής τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό, κατέφυγε στην Μόσχα επαιτώντας οικονομική υποστήριξη. Και έφαγε πόρτα. 

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, αποθανάτισαν, για χάρη της ιστορίας τις προσωρινές εκτροπές της εποχής, και στην Καστοριά. Που κόντεψαν να στοιχίσουν την εθνική καταστροφή. Βεβαίως οι χοροί στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών ακολούθησαν χρονικά από τα πλακάτ της Καστοριάς. 

Όμως το ξεκάθαρο μήνυμα...  habemus Putin* της φωτογραφίας της Καστοριάς, με την κυρία Ολυμπία Τεληγιορίδου να διέρχεται εντελώς τυχαία και συμπτωματικά την ακατάλληλη ώρα από το ακατάλληλο σημείο, είναι αυτό που λένε, «όλα τα λεφτά». Και έτσι ο ρους των γεγονότων έφθασε στο 2022. 


(*) Παράφραση του "Habemus Papam" = Έχουμε Πάπα 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1117.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/10/22

    Αυτοί που ονειρεύονταν δανεικά και αγύριστα από τη Ρωσία δεν είχαν ακόμα καταλάβει ότι η Ρωσία είναι ένα καπιταλιστικό κράτος και δεν είναι ούτε ο ερυθρός Σταυρός ούτε η ΕΣΣΔ. Αλλά σκεφτείτε να έδινε τότε η Ρωσία δανεικά και αγύριστα και η Ελλάδα τώρα να την ευχαριστούσε με αυθαίρετες κατασχέσεις ρωσικών περιουσιών στην επικράτεια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/10/22

      Μην ανησυχείς, θα το πουλούσαμε σαν ελληνική μαγκιά. Εμείς είμαστε ωραίοι στις κολοτούμπες, Πάρε ως παράδειγμα τον Ζήση και θα καταλάβεις τί εννοώ.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ