4.10.22

ΟΔΟΣ: Και πορεύεται η Καστοριά

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 3.2.2022 | 1112


Σήμερα στην Καστοριά του 2022 πέπλο μεσαίωνα φιμώνει τα στόματα. Σαν να μην υπάρχουν ηθικοί, τουλάχιστον ηθικοί, αυτουργοί. Και πορεύεται η Καστοριά, σαν στρουθοκάμηλος, ψηλή-ψηλή και καμαρωτή.


Ας διευκρινισθεί από την αρχή μια και καλή: Για όσους χάνουν την ζωή τους άδικα, ούτε ο άγιος Παΐσιος έχει καμιά ευθύνη, ούτε κανείς και καμιά άλλη, όσιος, οσία, άγιος ή αγία, στην ιστορική μνήμη ή ανάμνηση των οποίων κάποιοι καταχραστές εμπορεύονται τις αγωνίες των ανθρώπων, πουλώντας ακόμη και μυρωδάτες παντόφλες με τον ισχυρισμό ότι ευωδιάζουν.

Όμως —απ’ όσα τουλάχιστον διέρρευσαν και συζητούνται κάτω από το πέπλο μιας απόλυτα υποκριτικής φαινομενικής άγνοιας, εγχώριας νοοτροπίας μεσαιωνικού τύπου— η Καστοριά αυτή την φορά έχασε ένα ακόμη ανεμβολίαστο πολίτη από κορωνοϊό. «Δεν πρόλαβε» να εμβολιαστεί είναι μια από τις ανόητες εξηγήσεις που διακινούνται, ενώ σύμφωνα πάντα με τις περιρρέουσες φήμες ήταν ο ίδιος αντιεμβολιαστής για τον εαυτό του, ίσως και αρνητής. Πρόκειται για τον εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο Καστοριάς Μιχαήλ Ζησόπουλο, μόλις 39 ετών. 

Δεν ήταν γνωστός και αγαπητός μόνο για το ότι ήταν γιος του συμπαθέστατου επίσης Σωτήρη Ζησόπουλου, δημοτικού υπαλλήλου και ληξιάρχου τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως και τον αιφνίδιο θάνατό του, αλλά και επειδή ο ίδιος ήταν ένας αληθινά αξιαγάπητος, καλοσυνάτος άνθρωπος και πολίτης. Ήταν ταυτόχρονα και με μια έννοια «δημόσιο» πρόσωπο, λόγω της ενεργού ανάμειξής του στα κοινά της Καστοριάς. 

Με αποτέλεσμα ο θάνατος του, άδικος όπως κάθε άλλος και από κάθε αιτία ειδικά όταν αφορά νέο, εφ’ όσον οφείλεται στην πανδημία και εφ’ όσον ήταν ο ίδιος ανεμβολίαστος από ζηλωτική θρησκευτική του πεποίθηση να είναι και για περισσότερους λόγους, κάτι ευρύτερο από κλειστή υπόθεση. Η στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην πανδημία είναι το άθροισμα των μελών της και διαμορφώνεται και από τα δημόσια πρόσωπα. 

Ο θάνατός του, ένας ακόμη μεταξύ πολλών δεκάδων στην περιοχή μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020, θα περνούσε κι αυτός ασχολίαστος, απαρατήρητος κοινωνικά, όπως και όλων των άλλων. Ή σχεδόν όλων των άλλων. Καθώς για ορισμένους που, όπως και οι υπόλοιποι έχασαν την ζωή τους από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ενδεικτικά ο μακαριστός μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, ο καθηγητής φυσικής αγωγής Κωνσταντίνος Ντίκος που ήταν και το 50ο θύμα σε πανελλήνιο επίπεδο (σήμερα το σύνολό τους πλησιάζει τα 25.000 αθώα θύματα), γράφτηκαν και ειπώθηκαν αρκετά. 

Μόνο που οι προηγούμενοι που αναφέρονται εδώ, έχασαν την ζωή τους πριν κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Ενώ ο Μιχάλης έχασε την μια και μοναδική ζωή του που θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά-πολλά ακόμη χρόνια, εάν η ακλόνητη του πίστη —συμπτωματικά στον άγιο Παΐσιο σύμφωνα με τις φήμες— δεν τον εμπόδιζε ως πολίτη, ιδιώτη, δημόσιο πρόσωπο, γιο της μητέρας του και αδελφό να εμπιστευθεί την ιατρική επιστήμη. Και να συμφωνήσει ότι το θαύμα είναι η ζωή και όχι το μαρτύριο. Ο ίδιος μαρτύρησε, χωρίς να το θέλει προφανώς, και δεν θα καταταγεί ποτέ σαν μάρτυρας, καθώς σύντομα θα τον θυμούνται κυρίως οι στενοί συγγενείς του μόνο.

Παρατηρείται δηλαδή το απίστευτο: Στην Καστοριά σταμάτησαν να μιλούν ανοικτά για τους θανάτους από κορωνοϊό, από τότε που άρχισαν οι εμβολιασμοί. Τελευταία σταμάτησε να παρουσιάζεται και η ειδησεογραφία για την διάδοση του κορωνοϊού: Κάπου γράφτηκε ότι όλοι οι ιερείς του μητροπολιτικού ναού της Καστοριάς είναι φορείς του πανδημικού ιού, και μετά ακολούθησε φίμωτρο. Σκεπάστηκε. 

Οι αναφορές αυτές γίνονται για να επισημανθεί η συλλογική στάση απέναντι σε ένα ακόμη θάνατο. Μόνο κάποιες αναρτήσεις συλλυπητηρίων για τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Ζησόπουλο από δημόσια πρόσωπα, όπως του κ. Ζήση Τζηκαλάγια βουλευτή Καστοριάς, περιείχαν υπαινικτικές πινελιές. Αντίθετα τα συντριπτικά περισσότερα συλλυπητήρια σχόλια γνωστών προσώπων σε αναρτήσεις τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες της Καστοριάς, δεν έκαναν καμιά αναφορά στην πραγματική αιτία του θανάτου.

Σαν να επρόκειτο για αναίτιο, αιφνίδιο θάνατο. Ενός νέου ανθρώπου και συμπολίτη. Που όμως κάποιοι πήραν στον λαιμό τους. Τον έπεισαν ως φαίνεται πως αρκούσε η καλοσύνη του και η βαθειά του πίστη όπως και τόσες χιλιάδες άλλες αθώες ψυχές Ελλήνων που χάθηκαν, να μην ασθενήσει και αν ασθενήσει, να διασωθεί. Τον εξαπάτησαν δήθεν πνευματικοί και πωλητές παντοφλών. Αυτοί που βρήκαν στην πανδημία μια ακόμη αφορμή να γεμίσουν τσέπες και παγκάρια. 

Και έτσι σήμερα στην Καστοριά του 2022 πέπλο μεσαίωνα φιμώνει τα στόματα και οι αναφορές για την απώλεια του είναι αφηρημένες και αόριστες. Σαν να μην υπάρχουν ηθικοί, τουλάχιστον ηθικοί, αυτουργοί. Και πορεύεται η Καστοριά, σαν στρουθοκάμηλος, ψηλή-ψηλή και καμαρωτή, βιαστική να ξεχάσει σύντομα την μια ακόμη τραγωδία ενός νέου και αθώου συμπολίτη που με την κατάληξή του, απλά τάραξε την καθολική σιωπή.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1112.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/10/22

    Καμμία λύπηση και συμπάθεια για όσους ετσιθελικά αφαιρούν την ζωή τους αρνούμενοι τον εμβολιασμό. Και κακώς τους νοσηλεύουν σπαταλώντας πολύτιμους πόρους.....

    Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/10/22

      Σίγουρα όμως λυπάσε τους εργάτες που σκοτώνονται στις οικοδομές, τα πεινασμένα παιδιά της Αφρικής, τους στρατιώτες και τους άμαχους που σκοτώνονται στους πολέμους, κλπ., κλπ. Δέν είδα όμως πουθενά το ανάλογο σχόλιο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/10/22

      Από το σχόλιο σου θα έλεγα ότι πρέπει επειγόντως να προβείς σε μεταμόσχευση εγκεφάλου......

      Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος4/10/22

      Είσαι τόσο ηλίθιος που δεν κατάλαβες την ειρωνεία. Τωρα ποιός χρειάζεται μεταμόσχευση εγκεφάλου.
      Σίγουρα λυπήθηκες για τον θάνατο της Ελισάβετ.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος4/10/22

      Ψιιιιττττ μικρέ υπεμονή......

      Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος4/10/22

      σιγά ρε μεγάλε...., μας έπεισες.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος4/10/22

    Η ανηθικότητα μερικών καστοριανών βουλευτών εις βάρος των θανόντων είναι γνωστή. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις άσχημες φάτσες τους σε μηνύματα με 'εγκώμια' υπέρ του νεκρού. Αίσχος!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ