18.12.22

ΟΔΟΣ: Comeback


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.5.2022 | 1124


Η λαϊκή βάση είναι κατά κανόνα εντελώς ανένταχτη, συχνά αδιάφορη και δεν είναι υποταγμένη σε προσωπικές λατρείες, ενώ ψηφίζει μάλλον από συνήθεια ή αποφασίζει την τελευταία στιγμή με βάση τις τάσεις που διαμορφώνονται.


Με ένα καταπράσινο ήλιο του ΠαΣοΚ, για τον οποίο κανείς ποτέ  στο παρελθόν δεν εξήγησε με σαφήνεια αν ανατέλλει ή εάν βυθίζεται και δύει, μετά το συνέδριο και την κάλπη της περασμένης Κυριακής, το ΠαΣοΚ  που δεν τιμαροποιείται και δεν κληρονομείται όπως τόνιζε ο βασικός συνιδρυτής του Ανδρέας Παπαναδρέου, αρχίζει την πορεία του προς τις εκλογές. Μέχρι προχθές και τουλάχιστον από το 2012 περίπου είχε περάσει στα πολτικά αζήτητα και αποφεύγονταν ακόμη και η ονομασία του. Ενώ σήμερα επιχειρεί ένα comeback, ανανεωμένο ή αναπαλαιωμένο, δεν έχει και μεγάλη σημασία.  Όχι τουλάχιστον αυτή την εποχή. 

Σε επίπεδο Καστοριάς, με δεδομένο ότι ο τόπος είναι μικρός, οι κάτοικοι και πολίτες κατά κόρον μεταξύ τους γνωστοί, και το κυβερνητικό σχήμα ΣυΡιζΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έως το 2019 έφερε «κοντά» πολίτες με (φαινομενικά;) και πάντως κατά δήλωσή τους, διαμετρικά αντίθετες νοοτροπίες, παρά την εξαφάνιση των δεύτερων, είναι γεγονός που εξακολουθεί να εκθέτει τους πρώτους. 

Δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στην κεντροδεξιά ή ένα κόμμα σαν το ΠαΣοΚ, για ανάρμοστη σύμπραξη μεταξύ των κομμάτων του αστικού κόσμου, αφού είναι οι ίδιοι που συνεργάστηκαν με τους ultra Έλληνες: Τους Ανεξάρτητους! Που μαζί τους πλασαρίστηκαν για μερικά χρόνια ως οι κατ’ εξοχήν ανένδοτοι.  Και παρά την αναμενόμενη επανεκλογή του αρχηγού και την ολοκλήρωση των εργασιών του  δικού τους συνεδρίου σε μερικές ημέρες, ο ΣυΡιζΑ δείχνει να υποφέρει από υπαρξιακά θέματα που ίσως επιλυθούν στις κάλπες.

Έτσι και εδώ στην Καστοριά σύντομα αναμένεται να αποτυπωθεί μια νέα αντίστροφη πορεία, όσων —από τους απλούς ψηφοφόρους αλλά και τα παλιά κομματικά στελέχη, αποπροσανατολισμένοι και σε πλήρη σύγχυση— είχαν απομείνει ορφανοί κομματικά και είχαν αποσκιρτήσει. Καθώς δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι το ΠαΣοΚ των Παπανδρέου, πέρασε σε εποχή Σημίτη και ακόμη… χειρότερα για τους ίδιους, στα χέρια του Ευαγγέλου Βενιζέλου που συνεργάστηκε με τον Αντώνιο Σαμαρά. Τους ενοχλούσε αυτή η κυβερνητική σύμπραξη και καθόλου η συμμαχία Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου!  



Το στίγμα της τοπικής κομματικής ελίτ στο συνέδριο της ΝΔ δεν παρείχε προσδοκίες. Για μια ακόμη φορά. Φωτογραφίες, αγκαλιές, χαμόγελα, αναρτήσεις και καμάρια. Κανείς και καμμιά, ούτε μια λέξη αυτοκριτικής ή προβληματισμού. 


* * *

Μόνο που το ΠαΣοΚ στην Καστοριά, όπως ανάλογα και την υπόλοιπη Ελλάδα ενδέχεται να συμβαίνει, συνεχίζει να αναζητεί τον βηματισμό του σε πρόσωπα και προσωπικότητες ακόμη και για να στελεχώσουν το τοπικό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές. Διότι χωρίς ανανέωση προσώπων, αναγέννηση με παλιά υλικά, και πολύ περισσότερο με στελέχη που εν τω μεταξύ είχαν ανεμοσκορπίσει δεξιά και αριστερά, δεν νοείται.  

Ύστερα μάλιστα και από την πάροδο κάποιων ετών από την αδόκητο θάνατο του Φιλίππου Πετσάλνικου ο οποίος κυριαρχούσε αλλά και μονοπωλούσε στα της Καστοριάς, είναι σαν να αρχίζει η ιστορία από την αρχή. Κάπου εκεί στις εκλογές του 1977, εποχή που έκανε το ντεμπούτο του ο τέως πρόεδρος της Βουλής, αργότερα βουλευτής, υπουργός και πανίσχυρος πολιτικός παράγοντας.

Και έτσι το ΠαΣοΚ, που και σε πανελλήνια κλίμακα παρά το γεγονός ότι με την εκλογή Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ύστερα από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, δείχνει να ασθμαίνει ακόμη και να μην είναι σε θέση να εξαργυρώσει, πολιτικά τουλάχιστον, τα τμήματα του εκλογικού σώματος, που ούτε στον ΣυΡιζΑ βρίσκουν έκφραση αλλά ούτε και στην Νέα Δημοκρατία νοιώθουν βολικά, ετοιμάζεται τέλος πάντων να κάνει το νέο ντεμπούτο του και στην Καστοριά.  

Όμως στην Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι άσχημα και δεν παρέχουν  ούτε και την ελπίδα μέσα από την ρευστότητα. Καθώς και για το κόμμα αυτό στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν εργασίες συνεδρίου διαψεύστηκαν όσοι έλπιζαν ότι  θα μπορούσε να αχνοφέξει κάποια ελπίδα για την Καστοριά. Που πολιτικά δεν ψάχνει κανένα Μεσσία, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαθέτει πια ούτε και τον δικό της Χριστό που να σταμάτησε στο Έμπολι. 

Η υπόνοια ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίνει σημασία στο επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης που ξεκινά από την περιφέρεια και ενδυναμώνει το κόμμα στην Αθήνα, αλλά ότι αντίθετα δείχνει να ακολουθεί την άποψη ότι σε κομματικό επίπεδο όλα μπορούν και πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή και με μια έννοια συγκεντρωτικά, δείχνει να επαληθεύεται. 

Να επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι για τον ίδιο, αρκεί να υπάρχει μια δυνατή ομάδα που να εδρεύει στην Αθήνα με τον ίδιο επικεφαλής και να λαμβάνει τις αποφάσεις, ανακοινώνοντάς τες απλά στους πολιτικούς της περιφέρειας.  Αδιαφορώντας για το ότι με τέτοιες αντιλήψεις η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει πίσω στο 1974 όταν στις απαρχές της ίδρυσής της, όταν ήταν αμιγώς αρχηγικό κόμμα και ίσχυε κάτι αντίστοιχο. 

Κάτι ανάλογο με μια επιπλέον διαφορά, ότι εκείνη την εποχή το μεν δεν υπήρχε η αμεσότητα στην επικοινωνία μεταξύ κέντρου και περιφέρειας που χάρη στην τεχνολογία, τις συγκοινωνίες και τις κοινωνικές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα έχουν μηδενιστεί οι αποστάσεις. Το δε, ότι ακόμη κι’ αν το κόμμα ήταν αρχηγικό, υπήρχαν ισχυρά κομματικά φέουδα. Με την έννοια ότι υπήρχαν τοπικές οργανώσεις μέσα στο κόμμα με αυστηρά προσωποπαγή χαρακτηριστικά, ένα είδος τοπικής πολιτικής βαρωνείας. 

Ενώ τώρα τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει. Η λαϊκή βάση είναι κατά κανόνα εντελώς ανένταχτη, συχνά αδιάφορη και δεν είναι υποταγμένη σε προσωπικές λατρείες, ενώ ψηφίζει μάλλον από συνήθεια ή αποφασίζει την τελευταία στιγμή με βάση τις τάσεις που διαμορφώνονται.



Μόνο που το ΠαΣοΚ στην Καστοριά, όπως ανάλογα και την υπόλοιπη Ελλάδα ενδέχεται να συμβαίνει, συνεχίζει να αναζητεί τον βηματισμό του σε πρόσωπα και προσωπικότητες ακόμη και για να στελεχώσουν το τοπικό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές. Διότι χωρίς ανανέωση προσώπων, αναγέννηση με παλιά υλικά, και πολύ περισσότερο με στελέχη που εν τω μεταξύ είχαν ανεμοσκορπίσει δεξιά και αριστερά, δεν νοείται.


* * *

Ώστε για την Καστοριά, τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες εργασίες του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι αισιόδοξα. Πέρα από το γεγονός ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της 4ετίας, δηλαδή σε ένα και πλέον έτος από σήμερα, διάχυτη είναι η εντύπωση ότι παράγοντες όπως ο κορωνοϊός, το καλό σε τουριστική κίνηση καλοκαίρι που προβλέπεται απ’ όλους. Αλλά και ένας απρόβλεπτος επόμενος χειμώνας εν όψει της κρίσης στην παγκόσμια προμήθεια των καυσίμων, εξ αιτίας του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία με πρόσχημα την Ουκρανία, σηματοδοτούν παράγοντες και διαμορφώνουν συνθήκες για πρόωρες εκλογές.

Και το στίγμα της τοπικής κομματικής ελίτ στο συνέδριο δεν παρείχε προσδοκίες. Για μια ακόμη φορά. Φωτογραφίες, αγκαλιές, χαμόγελα, αναρτήσεις και καμάρια. Κανείς και καμμιά, ούτε μια λέξη αυτοκριτικής ή προβληματισμού. Ο μεν εκλεγμένος κυβερνητικός βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας όταν δεν θριαμβολογεί για την σήραγγα της Κλεισούρας περιορίζεται στα επιμήθεια των κυβερνητικών εξαγγελιών. Αρκείται σε  τέτοιο βαθμό που έφθασε να εγκαταλείψει τις εργασίες του Συνεδρίου προκειμένου να εκπροσωπήσει –όπως ανακοίνωσε– τον πρόεδρο της Βουλής στις εκδηλώσεις για τα έως χθες μάλλον άγνωστα Παπαρρόδεια 2022, με τα  στασίδια εκκλησιών να κυριαρχούν στα της τοπικής επικαιρότητας. 

Η δε κυρία Μαρία Αντωνίου που κατέλαβε το βήμα του συνεδρίου για περίπου 6 λεπτά, ντυμένη στα καταπράσινα του ΠαΣοΚ, όχι μόνο ξεχώρισε για την κακή ανάγνωση του λόγου της, αλλά και για τις  γενικότητες του τύπου «Είμαστε εδώ για να επικαιροποιήσουμε τον οδικό χάρτη, που ακολουθήσαμε από την επομένη των εκλογών και που παρά τις δύσβατες κρίσεις, λόγω της πανδημίας και των αναταραχών σε διεθνές επίπεδο, καταφέραμε να διατηρήσουμε την μεταρρυθμιστική πυξίδα προς όφελος της χώρας και των συμπολιτών μας»   (και όποιος κατάλαβα—κατάλαβε. 

Όπως θα κατάλαβε και την έμμεση οικειοποίηση του κυβερνητικού έργου που κατά την ίδια παράγεται στην Θεσσαλονίκη. Με τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση αλλάζει την Βόρεια Ελλάδα και χωρίς την παραμικρή αναφορά στην εκλογική της περιφέρεια. Έδειξε να διεκδικεί πιο κεντρική αποστολή, αλλά και να αφήνει όλα τα δεδομένα και τα μέτωπα ανοιχτά. 

Μεγάλα τα ερωτηματικά και εύλογη η δυσφορία του κόσμου της Καστοριάς, αφήνει ανοικτά τα ενδεχόμενα να αποστρέψουν σημαντική μερίδα των πολιτών και ψηφοφόρων σε άλλες…  λύσεις. Για τις οποίες κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους από τώρα. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1124.

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ