1.3.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:
Παραδοσιακή Καστοριανή φορεσιά

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ:
Παραδοσιακή Καστοριανή φορεσιά
 
Ποιος δεν λέει την αλήθεια;

* * *

Μεταξύ των πολλών υπεραισιόδοξων που ειπώθηκαν από τον υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια, έκανε την εμφάνιση της και η πλέον «πιασάρικη» λέξη "brand". Την οποία χρησιμοποίησε ο υπουργός για να τονώσει, το παρακμάζον τουριστικό ηθικό των κομματικών και τοπικών φορέων, συγκρίνοντας την πόλη της Καστοριάς με αντίστοιχους city break προορισμούς του... εξωτερικού.

Η χρήση της συγκεκριμένης αγγλικής λέξης, έφερε στην θύμηση των περισσοτέρων μια αντίστοιχη τοπική μυστηριώδη προσπάθεια (;) επιβολής ενός "brand name" για την δήθεν προώθηση του αστικού καρναβαλιού στην επικράτεια. Αιτιολογώντας την τότε απόφαση ως μια αποκλειστικά ονομαστική αλλαγή του εθίμου, που χρόνο με τον χρόνο όμως εξελίχθηκε σε πλήρη παραχάραξη της αστικής πολιτιστικής ιστορίας. 

Χρονολογικά θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως ξεκίνησε με την νοθεία της ονομασίας, συνεχίστηκε με την σλαβοποίηση του μουσικού χαρακτήρα του εθίμου, και πλέον επιχειρείται η πλήρης ραγκουτσαροποίηση των αμφιέσεων, εισάγοντας σκόρδα, κέρατα, κρεμμύδια φαλλούς –και ένας θεός ξέρει τι άλλο σλαβοκίτς θα σκεφτούν να φορέσουν οι φίλοι και φίλες της βόρειας βαλκανικής κουλτούρας, για να υποστηρίξουν κάτι εντελώς ξένο για τους Καστοριανούς.

Όπως είναι φυσικό, μέσα σε όλον αυτόν τον πολιτιστικό κυκεώνα μεγάλωσαν αρκετές γενιές εντελώς αποκομμένοι και απομονωμένοι από την –ως πριν τέσσερις δεκαετίες– πραγματική αστική παράδοση. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως όλη αυτή η κατάσταση ήταν προμελετημένη και καλά σχεδιασμένη από ανθρώπους που εμφάνισαν και συνεχίζουν να εμφανίζουν δυσανεξία στην τοπική καστοριανή παράδοση, μυώντας ανθρώπους όλων των ηλικιών στην δική τους μυθική εκδοχή της τοπικής ιστορίας. Και σίγουρα δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με όσους εκφράζουν την συγκεκριμένη άποψη. Μιας και το σχέδιο επεκτάθηκε σε όλες τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και του υπόλοιπου χρόνου. Ειδικά του καλοκαιριού. 

Και αν τα παλαιότερα χρόνια οι ίδιοι κύκλοι πλαστογράφησης της τοπικής ιστορίας έδειχναν κάποιου είδους επιφύλαξη ή και συστολή, αποφεύγοντας να εκφράσουν τα πολιτιστικά τους θεωρήματα ή βιώματα, που ουδεμία σχέση είχαν και έχουν με αυτά της πόλης της Καστοριάς, μεσολαβούντος του χρόνου πλέον έχουν γίνει πιο εξωστρεφείς από ποτέ. Επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ΟΔΟ, αλλά και όσους έχουν καυτηριάσει μέσω της εφημερίδας όλα αυτά τα χρόνια την καταστροφική παρουσία τους στα τοπικά δρώμενα.

Η οποία άλλες φορές γινόταν διεισδύοντας σε τοπικούς υπάρχοντες συλλόγους με ανυποψίαστους/αφελείς (;) επικεφαλής, και άλλες φορές ιδρύοντας καινούριους για να δρουν ανενόχλητοι, αποκομίζοντας τις περισσότερες φορές ακόμη και οικονομικό όφελος. Όλα τα παραπάνω βέβαια γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται εν γνώσει των τοπικών αιρετών, που τις περισσότερες φορές χρηματοδοτούν τους συγκεκριμένους συλλόγους που ηθελημένα (;) ή μη διαδραματίζουν τον ρόλο προπαγανδιστικού γραναζιού στις αλυτρωτικές επιδιώξεις των βόρειων γειτόνων.

Και αν όλα αυτά συνέβαιναν αποκλειστικά και μόνο στα περιφερειακά χωριά, δεν θα απασχολούσε σχεδόν κανέναν. Ή σχεδόν κανέναν. Πόσο δε, όλους εκείνους που κατά καιρούς έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πολιτιστική στροφή της πόλης. Η οποία συντελείται στα πλαίσια μιας ενιαίας, αδιαίρετης και ευρύτερης περιφερειακής κοινής παράδοσης, με σκοπό όλοι αυτοί οι περίεργοι –για τα πολιτιστικά τους γούστα– να υποστηρίζουν πως δεν διαφέρει η παράδοση της πόλης με εκείνη των περιχώρων. «Το αίμα νερό δεν γίνεται», λένε κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου.

Έτσι, οι Καστοριανοί έφτασαν στο σημείο πέρα της βαλκανοποίησης του αστικού ιστού, να γίνονται μάρτυρες μιας γενικότερης επιχειρούμενης σλαβοποίησής του. Από τα αλυτρωτικά τραγούδια των βορειομακεδόνων που ακούστηκαν και φέτος σε γιορτές που πραγματοποιήθηκαν κατά την λήξη σχολικών μονάδων, μέχρι και τα «Ντομάκινε» που χόρευαν τα μέλη ενός ιστορικού συλλόγου στην πλατεία Ομονοίας, αλλά και της επιμέλειας, έκδοσης και διανομής ενός τρίγλωσσου τουριστικού οδηγού από την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς. Που μόνο ερωτηματικά και περιττά προβλήματα δημιούργησε για τον ρόλο και τον σκοπό του. Προστιθέμενο αυτήν την φορά ένα επίσημο κρατικό "δόντι" στο γρανάζι της προπαγάνδας των βόρειων γειτόνων.

Καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν για την φωτογραφική παρουσία μιας δήθεν παραδοσιακής αστικής φορεσιάς, που περισσότερο σε εκείνη της ευρύτερη βαλκανικής των βόρειων συνόρων μοιάζει παρά στην φλουροκέντητη καστοριανή. Και όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο θλιβερό για τους Καστοριανούς, όταν συνειδητοποιούν πόσο δύσκολη είναι η επανεμφάνιση της αστικής κουλτούρας, την ίδια ώρα που οι επικεφαλής άλλων πολιτιστικών κόσμων έχουν στρογγυλοκάτσει στην κεφαλή τους. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Αυγούστου 2022, αρ. φύλλου 1136.


Σχετικά:

18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/3/23

    - Ποιος δεν λέει την αλήθεια;
    - H κ. Κοζατσάνη και οι συνεργάτες της, κάτι θα ξέρουν από Καστοριανές ενδυμασίες.
    -Τι να ξέρουν στο Μπενάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/3/23

    Με το δυστύχημα των τρένων, όλοι συνειδητοποιούμε, κυρία Τελιγιορίδου και κύριε Τζηκαλάγια, που δεν κουράζεστε να πηγαίνετε σε βασιλόπιτες, τι εστί Ελλάδα. Τι είστε εσείς οι πολιτικοί, που μόνο να χορεύετε ξέρετε και να φωτογραφίζεστε. Ντροπή σας! Σκοτώσατε σήμερα τόσους νέους, με το λαϊκισμό σας και τις βασιλόπίτες. Ντροπή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/3/23

      Διαβάστε το άρθρο και θα καταλάβετε σε τί χώρα ζούμε.
      https://fouit.gr/2023/03/01/pernoysan-ta-fanaria-me-kokkino-i-maii-emmanoyilidoy-vrethike-sti-michani-trenoy-prin-enan-mina-foto/
      Η δεσποινίς σελέμπριτι του άρθρου που κατακρίνει τους μηχανοδηγούς για την απάθειά τους δέν σκέφτηκε ότι η πρώτη παρανομία ήταν η παρουσία της στην καμπίνα της μηχανής του τραίνου. ¨Οταν όμως αισθάνεσαι γκομενάρα δεν κάνεις τέτοιες σκέψεις.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/3/23

      Άλλη μία καστοριανή σελέμπριτι, ντεμέκ καλλιτέχνης, βρήκε την ευκαιρία να μας ανακοινώσει ότι "λαχτάρισε χθές" στο τραίνο. Πάλι καλά που μαζί με την είδηση δεν ανέβασε και φωτογραφία της ημίγυμνη.
      Απίστευτο, ούτε τους νεκρούς σέβονται.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος1/3/23

      Ήρθε η ώρα του πολιτικού σέλφι.
      Η Μαρία μας έστειλε το "δικό της ηχηρό μήνυμα ζωής" δίνοντας αίμα. Εξυπακούεται το σέλφι.
      Εν αναμονή της ατάκας του Ζήση. Τον θεωρώ ικανό να πάει στο Νοσοκομείο της Λάρισας και να ανεβάσει σελφι με ιατρική στολή.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος1/3/23

      Μην τις αναφέρεις και πολύ, γιατί θα έρθουν στην ιδέα να τις προτείνουν για τη Βουλή.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος1/3/23

      Νέα παιδιά πέθαναν και η κυρία δημοσιεύει φωτογραφία ...

      https://fouit.gr/wp-content/uploads/2023/03/332260049_112763468329170_3043919242582776902_n.jpg.webp

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος2/3/23

      Η απάντηση σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τον θάνατο των παιδιών για προσωπική προβολή.

      https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/334187318_1004691890504285_8242010432861815955_n.jpg?stp=dst-jpg_p350x350&_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=lMUW6P357QwAX_sioce&_nc_ht=scontent-ams2-1.xx&edm=AN6CN6oEAAAA&oh=00_AfDLlbnq2V7-affYPgJkxVVuydwQtyYwCKLGArfV0g0JVA&oe=6406370C

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/3/23

    Ένας ξένος εισαγγελέας δεν μπορεί να έρθει να συλλάβει τους πραγματικούς υπεύθυνους;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/3/23

      Υπεύθυνοι είναι οι δυναστείες που κυβερνούν αυτή τη χώρα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/3/23

      Τους πραγματικούς υπεύθυνους τους ψηφίζουμε.

      Διαγραφή
    3. Δίχως λόγια3/3/23

      Δείτε το κατωτέρω βίντεο:

      https://periodista.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD/

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος3/3/23

      Ο εισαγγελέας δεν ασχολείται με τον παιδικό σταθμό.

      https://www.youtube.com/watch?v=kqYJ3tkDwi4

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος3/3/23

      Η φωτογραφία δείχνει την υπευθυνότητα των κυβερνούντων.

      https://twitter.com/OneAahad/status/1631354706462138381

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος3/3/23

    Εγώ προτείνω για υπουργό συγκοινωνιών ένα άτομο που έχει πείρα με τραίνα.

    https://www.youtube.com/watch?v=kqYJ3tkDwi4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/3/23

      Αυτός ξερει από τραίνα, όχι μόνο υπουργός ρε παιδιά. Τουλάχιστον CEO της Siemens και της Alstom μαζί.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος5/3/23

    Τοσες προτασεις εχεις ανελαβε μονος σου.ΠΑΣΟΚ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/3/23

      Πάλι κόλλησε η βελόνα. Αυτήν την φορά στο ΠΑΣΟΚ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ