11.11.22

ΟΔΟΣ: ЯИРОТСАКAIROTSAKΑΙΡΟΤΣΑΚ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 30.6.2022 | 1131


Σε επίσημο φυλλάδιο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που κυκλοφόρησε πρόσφατα, όχι μόνο συστήνεται κάπως συμπτωματικά η ελληνική ιστορία της περιοχής. Αλλά και περιλαμβάνει και προβάλλει νόθα και πλαστά δεδομένα ως στοιχεία της ιστορίας της Καστοριάς. 


Στις αρχές του Ιουνίου, συμπληρώθηκαν ήδη 4 χρόνια από την ημέρα (12-6-2018) που σχετικά κοντά στην Καστοριά, υπογράφτηκε η συμφωνία των Πρεσπών. Μια συνθήκη που υποτίθεται ότι θέτει τέλος σε χρονική περίοδο πολλών δεκαετιών, όχι τόσο ρευστότητας συνόρων αλλά οπωσδήποτε τύπου μακεδονικής σαλάτας. Με κύριους πρωταγωνιστές την Ελλάδα, την Βουλγαρία και το κράτος στα βόρεια της Φλώρινας που ονομάστηκε πια και επίσημα Βόρεια Μακεδονία, με ιθαγένεια την Μακεδονική / πολίτη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σε πλήρη περιγραφή. Με γλώσσα την «μακεδονική» που προσδιορίζεται γλωσσολογικά στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η συμφωνία αυτή κυρώθηκε ως περίπου ανέκκλητη με σκοπό να είναι παντοτινή και δεσμευτική. Φιλοδοξώντας προφανώς κατά τους εμπνευστές και τους συντάκτες της, να δημιουργήσουν εκ του μηδενός μια νέα πραγματικότητα και την ιστορία από την αρχή.

Προφανώς οι διπλωμάτες που διαπραγματεύθηκαν και συνέταξαν το περιεχόμενό της, δεν είχαν επαρκείς γνώσεις, για την έκταση της μεγάλης προπαγανδιστικής εκστρατείας. Την οποία τουλάχιστον από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την κήρυξη της ανεξαρτησίας του, το κράτος αυτό έχει εξαπολύσει μέσα στην Ελλάδα. Σε περιοχές που είτε γειτνιάζουν άμεσα (Φλώρινα, Έδεσσα, Κιλκίς) είτε όχι (ακόμη και στην Καστοριά, Θεσσαλονίκη και αλλού). 

Και καθώς οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί είναι αόρατοι και δεν υποβάλλονται σε επίσημο έλεγχο, ούτε και δίνουν λογαριασμό, ενώ σε μεγάλο βαθμό κινούνται από τρίτες χώρες, ενεργούν εντελώς ανεξέλεγκτα και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμη και εάν προσαρμόσθηκαν στα νέα, υποτιθέμενα νέα δεδομένα, εξακολουθούν να υπάρχουν και να λειτουργούν. Ενώ είναι διάχυτη η απογοήτευση κάποιων από τις παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε ο βόρειος κρατικός γείτονας.

Η παγκόσμια περιπέτεια με τον κορωνοϊό, που για περίπου δύο πλήρη χρόνια απομόνωσε τα κράτη και περιόρισε την κινητικότητα, προκαλεί ίσως την εντύπωση (ψευδαίσθηση) ότι ξαφνικά έγινε ένα κοσμοϊστορικό θαύμα. Και ότι εκεί, στην Βόρεια Μακεδονία, μεταμορφώθηκαν όλοι σε αρνάκια, υποστέλλοντας τις αλυτρωτικές βλέψεις. Και την ενθάρρυνση της προπαγάνδας. 


Το μικρό αυτό εγχειρίδιο των 25 σελίδων στην ελληνική, αγγλική και ρωσική, στοίχιζε 19.765,60 €  (επί συνόλου εκδόσεων 79.595,60 €), στην 5η σελίδα του οποίου παρουσιάζεται μία γυναικεία αμφίεση ―προφανώς βουλγαρική ή της ευρύτερης βαλκανικής ενδοχώρας― ως «παραδοσιακή Καστοριανή φορεσιά»!


Kυκλοφόρησε δηλαδή με μια πρωτοφανή ανιστόρητη επιπολαιότητα και με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου με τεράστιο κόστος, ένα εγχειρίδιο που παραπληροφορεί σε 3 γλώσσες και διαστρέφει την ελληνική ιστορία και παράδοση τής Καστοριάς. Και χωρίς αμφιβολία δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθεί σε κυκλοφορία ένα δήθεν τουριστικό διαφημιστικό έντυπο που θα προστεθεί στην προπαγάνδα των γειτόνων. Με ευθύνη της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς που πολιτικά εκτίθεται με μια τεράστια γκάφα.


* * *

Όμως υπάρχουν γεγονότα που ήδη σημειώθηκαν και εξελίσσονται, που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Δεν είναι βέβαια μόνο το γεγονός ότι η επίσημη Ρωσία είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υποστηρίζει σθεναρά τους εθνικιστικούς κύκλους στα Σκόπια. Ούτε το γεγονός ότι η Τουρκία, κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ επιμένει να αναφέρεται σε «Μακεδονία» (σε ό,τι αφορά στην Βόρειο Μακεδονία) και «Μακεδόνες» επικαλούμενη την σχέση της οθωμανικής κατοχής που την συνέδεσε στο παρελθόν, επί αιώνες με την ευρύτερη περιοχή. Και το ότι ως «Μακεδόνα» προσδιορίζει ακόμη και τον Μουσταφά Κεμάλ τον επονομασθέντα Ατατούρκ. 

Ούτε καν το γεγονός ότι ο αναθεωρητισμός, δείχνει τα δόντια του και φουσκώνει με αδιαλλαξία τις βλέψεις, στην ευρύτερη ασταθή περιοχή του Σλαβικού Κόσμου, όπως αποδεικνύεται από τον πολύμηνο βάρβαρο αδελφοκτόνο πόλεμο της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας. 

Είναι ταυτόχρονα και άλλα που ενώ μπορεί να δείχνουν μικρά και από μόνα τους αδύναμα, στην ουσία δεν είναι. Και θα πρέπει να εκπέμψουν SOS κυρίως σε όσους στην Ελλάδα και τις συμμαχίες της (ΕΕ και ΝΑΤΟ) υπολογίζουν στην εφαρμογή και την Συμφωνία των Πρεσπών. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εκ νέου, μετά την εποχή του κορωνοϊού, έκρηξη των δήθεν παραδοσιακών και στην πράξη προπαγανδιστικών μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων. Όχι όλων φυσικά —αυτό δα έλειπε κιόλας— αλλά τουλάχιστον όσων με δικαιολογία την μουσική ποικιλία της περιοχής, επιτρέπουν στην προπαγάνδα των γειτόνων, από μέσα από την χώρα τους ή το εξωτερικό, να συνεχίζουν το σαράκι. Και την διαβολή κατά της Ελλάδας. 



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Παραδοσιακή Καστοριανή φορεσιά
Traditional Kastorian costume
Традиционный касторианский костюм
[Από τον τουριστικό οδηγό της Π.Ε. Καστοριάς]


Ανεξάρτητα από τις στρατηγικές επιλογές προς την Ε.Ε., εκεί στα βόρεια, χρειάζονται αρκετές γενιές να ξεπεράσουν τα μίση τους. Δεν σβήνουν όλα με μια υπογραφή, ιδίως όταν διαπιστώνουν ότι εδώ στην Ελλάδα και ειδικά στην Καστοριά, κάποιοι επιμένουν να τους καλούν σαν τις Σειρήνες.


* * *

Kυκλοφόρησε δηλαδή με μια πρωτοφανή ανιστόρητη επιπολαιότητα και με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου με τεράστιο κόστος (όλων των εκδόσεων, σύμφωνα με την Διαύγεια: 79.595,60 €!), ένα εγχειρίδιο που παραπληροφορεί σε 3 γλώσσες και διαστρέφει την ελληνική ιστορία και παράδοση τής Καστοριάς. Και χωρίς αμφιβολία δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθεί σε κυκλοφορία ένα δήθεν τουριστικό διαφημιστικό έντυπο που θα προστεθεί στην προπαγάνδα των γειτόνων. Με ευθύνη της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς που πολιτικά εκτίθεται με μια τεράστια γκάφα.

Είναι ακόμη και γεγονότα κατ’ αρχήν αθώα, ενδέχεται και συμπτωματικά ή κατά λάθος, όπως το ότι σε επίσημο φυλλάδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που κυκλοφόρησε πρόσφατα, όχι μόνο συστήνεται κάπως συμπτωματικά η ελληνική ιστορία της περιοχής. Αλλά και περιλαμβάνει και προβάλλει νόθα και πλαστά δεδομένα ως στοιχεία της ιστορίας της Καστοριάς.

Όπως συμβαίνει με την ακατανόητη και απαράδεκτη ενέργεια να παρουσιαστεί μια γυναικεία αμφίεση, προφανώς βουλγάρικη, ως Καστοριανή ενδυμασία και μάλιστα της πόλης της Καστοριάς (φωτογραφία αριστερά). Χωρίς καμμιά διευκρίνιση για το εάν αφορούσε στο απώτατο παρελθόν τις ελάχιστες Βουλγάρες της περιοχής και όχι τον γενικό πληθυσμό ή την ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα.

Κυκλοφόρησε δηλαδή με μια πρωτοφανή ανιστόρητη επιπολαιότητα, και με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου με τεράστιο κόστος (σύμφωνα με την Διαύγεια: 79.595,60 ευρώ!*) ένα εγχειρίδιο που παραπληροφορεί σε 3 γλώσσες και διαστρέφει την ελληνική ιστορία και παράδοση τής Καστοριάς. Και χωρίς αμφιβολία δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθεί σε κυκλοφορία ένα δήθεν τουριστικό διαφημιστικό έντυπο που θα προστεθεί στην προπαγάνδα των γειτόνων. 

Με ευθύνη της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς που πολιτικά εκτίθεται με μια τεράστια γκάφα. Που αύριο μεθαύριο, όπως καλή ώρα κάνουν σήμερα οι Τούρκοι αμφισβητώντας την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου «ξεχνώντας» απλώς ότι και τα απέναντι μικρασιατικά παράλια από Έλληνες κατοικούνταν ως το 1922, γι’ αυτό και βρίσκονται δίπλα. Και παρέχουν έτσι παράδειγμα στους προστατευόμενους τους στα Σκόπια για το τι θα μπορούν να κάνουν ανάλογα και αντίστοιχα στην ίδια την Καστοριά.




ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:

Νίκολας Σπέρλινγκ (1881-1940)
Γυναικεία ενδυμασία από την Καστοριά
[Την αυθεντική καστοριανή ενδυμασία δεν συμπεριέλαβε στο εγχειρίδιο η Π.Ε. Καστοριάς.
Σχετικά με τον Σπέρλινγκ και τον Μπενάκη: "εδώ" και "εδώ"]


Όπως συμβαίνει με την ακατανόητη και απαράδεκτη ενέργεια, με ευθύνη της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, να παρουσιαστεί μια γυναικεία αμφίεση, προφανώς βουλγάρικη, ως Καστοριανή ενδυμασία και μάλιστα της πόλης της Καστοριάς. Χωρίς καμμιά διευκρίνιση για το εάν αφορούσε στο απώτατο παρελθόν τις ελάχιστες Βουλγάρες της περιοχής και όχι τον γενικό πληθυσμό ή την ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα.


* * *

Σκοπός της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να αρθούν οι επιφυλάξεις της Ελλάδος για την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε ο λαός και η ίδια η ύπαρξη της, να στραφεί προς την Δύση και να απομακρυνθεί από το άρμα της Ρωσίας. Όμως ανεξάρτητα από τις στρατηγικές αυτές επιλογές, εκεί στα βόρεια, χρειάζονται αρκετές γενιές να ξεπεράσουν τα μίση τους. Δεν σβήνουν όλα με μια υπογραφή, ιδίως όταν διαπιστώνουν ότι εδώ στην Ελλάδα και ειδικά στην Καστοριά, κάποιοι επιμένουν να τους καλούν σαν τις Σειρήνες. 

Η συμφωνία καθεαυτή περιλαμβάνει και άλλες δηλώσεις που μέσες - άκρες καλύπτουν αρκετές από τις ελληνικές θέσεις, στο πλαίσιο ενός μεγάλου συμβιβασμού, επώδυνου, ίσως και μειωτικού. Τα ανυποχώρητα κάστρα κατέρρευσαν και στην Καστοριά που υπήρξε θέατρο όλου αυτού του μακεδονικού ζητήματος, επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων η άτακτη υποχώρηση κάθε συζήτησης ή αμφισβήτησης.

Η συμφωνία υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ, που προχώρησε σε μια ιδιαίτερα τολμηρή ενέργεια, που σίγουρα της στοίχισε προεκλογικά και πολιτικά. Αλλά όπως εκτιμάται και όπως από τις χλιαρές αντιδράσεις των άλλων κομμάτων συνάγεται και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ, υπήρχε ένα σχετικό consensus μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αλλά και άλλων φορέων που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο, όπως την Εκκλησία που μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πολύ πρόσφατα κιόλας, μόλις τον περασμένο μήνα, αναγνώρισε την έως πρόσφατα σχισματική Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και προκαθήμενο τον αρχιεπίσκοπο Στέφανο.

Όμως κατά σύμπτωση όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα και οι γκάφες συμβαίνουν τις μέρες που η Τουρκία απειλεί ανοικτά πλέον την Ελλάδα με την ανοχή του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και που στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, μόλις προχθές διέρρηξαν τα ιμάτια τους όταν ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν περιέγραψε του κατοίκους αυτού του κράτους ως Βορειομακεδόνες, αντί για «Μακεδόνες» όπως θα επιθυμούσαν οι ίδιοι και «Μακεδόνες / πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας όπως θα ήταν σωστό σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Όπως και το γεγονός ότι απέμεινε η Βουλγαρία, αρνούμενη να δεχθεί την δική της υπονόμευση από την προπαγάνδα των Σκοπίων, να προβάλλει αντιρρήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Που αν συμβεί κι’ αυτή, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα απελευθερώσει εντελώς και θα απαλλάξει από κάθε πρόσχημα και φύλο συκής όσους οραματίζονται αυτοκρατορίες και θάλασσες ζεστές, και την Χαλκιδική για παράδειγμα σαν μινιατούρα της Κριμαίας.


(*) α) Τουριστικός οδηγός περιοχής Leader Καστοριάς: 28.259,60 € (10.000 τεμάχια). 
β) Συνοπτικός τουριστικός οδηγός Leader καστοριάς: 19.765,60 € (30.000 τεμάχια). 
γ) Λαογραφία – θρησκεία περιοχής Leader Καστοριάς – Λεύκωμα: 21.055,20 € (1.000 χίλια τεμάχια). 
δ) Θρησκευτικά μνημεία περιοχής Leader καστοριάς: 10.515,20 € (10.000 τεμάχια). 
Σύνολο: 79.595,60 €

 

■  Φωτογραφία εξωφύλλου: 
Σοβιετικός χάρτης της περιοχής
■  Τίτλος σε κατοπτρική γραφή: 
ΚΑΣΤΟΡΙΑ KASTORIA КАСТОРИЯ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1131.


Οπισθόφυλλο στο ίδιο φύλλο: ΟΔΟΣ: Αρχοντικά οξύμωρα




* * *


Ιωάννη Μπακάλη
Καστοριανή αρχόντισσα

Βάνει τις στόφες τα χρυσά, βάνει και τους ταφτάδες,
βάνει και το κοντέσι της γεμάτο τετραμάδες,
βάνει τη ζούνα τη χρυσή, βάνει και τα στολίδια,
βάνει το φέσι στα μαλλιά με φούντα χρυσαφένια
και στον τεπέ με τα πολλά φλωριά μαλαματένια.

Και γύρω, γύρω τα μαλλιά κοτσίδα τα γυρνάει,
βάνει τα σκουλαρίκια της με νάζι τα κοιτάει.
Ταμπάρο με μηλόγουνα, με κεντητά μανίκια
βάνει και εις τα χέρια της χρυσά δυο μπιλιτζίκια.
Καδένες βάνει στο λαιμό - μάλαμα ν' απορέσεις
και το ρολόγι το κρεμάει στα πλαϊνά της μέσης.

Παίρνει το μυγιαστήρι της, πούπουλο στολισμένο,
παίρνει και την ομπρέλα της με χέρι ασημουμένο.
Βάνει και τα σκαρπίνια της από καλό λουστρίνι
και έτσι σαν βυζαντινό όμορφο φιγουρίνι
της Καστοριάς παλιά κυρά βγαίνει από το σπίτι
και μέσα εις της εκκλησιάς πάει τον γυναικωνίτη.

Με το χρυσάφι λάμποντας και με την ομορφάδα
γεμάτη στόλη περισσή, γεμάτη φρονιμάδα.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος15/3/23

    Εν αναμονή της επίσημης διαμαρτυρίας του άμισθου πρόξενου στην πόλη μου Le Havre.
    Επίτιμος Πρόξενος: Νicolas Bunge
    Δεν ξέρει ελληνικά; Δεν πειράζει θα τα πεί στα γαλλικά. Οι βόρειοι γείτονες είναι πολύγλωσσοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ