8.4.23

ΟΔΟΣ: Παραμυθία

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.9.2022 | 1141


Κανείς, ή έστω ελάχιστοι θα παρατηρούν ότι δεν μπορεί, δεν γίνεται, δεν προχωρεί, δεν συμφέρει και δεν οδηγεί παρά μόνο στην καταστροφή του τόπου, η παραμυθία όσων πείθουν ότι αρκεί ένα πανηγύρι και ένα καρναβάλι της κακιάς ώρας για να υποκαταστήσουν την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να βρει ερείσματα και να απλώσει ρίζες.


Έχουμε και λέμε: το 2020 λόγω κορωνοϊού, ματαιώθηκαν και ακυρώθηκαν οι «πολιτιστικές» εκδηλώσεις των σωματείων, κυρίως μουσικοχορευτικές. Οι γνωστές της λεβεντιάς, του κλαρίνου, του χάλκινου και της ποντιακής λύρας. Ματαιώθηκε το River πάρτυ του Νεστορίου. Ακολούθως ματαιώθηκαν η εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού, τα καρναβάλια της ευρύτερης περιοχής, αλλά και αυτό της Καστοριάς. Όλοι δέχθηκαν ή ανέχθηκαν τις τραγωδίες αυτές, περιμένοντας το 2021, ότι όλα θα επανορθωθούν και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, θα επιβραβεύσει την καρτερία τους. 

Άλλωστε ως έτος συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021 προβλεπόταν να είναι έτος σταθμός για το σχετικό φωτογραφικό ξεφάντωμα των πολιτικών. Και των δημοσιογράφων που διακινούν τις σχετικές ειδήσεις, με το αζημίωτο. Είναι και που η Καστοριά θρήνησε εκατοντάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό μεταξύ των οποίων και τον μακαριστό μητροπολίτη Καστοριάς. Που καταγράφτηκε ως ένα ακόμη αθώο θύμα της φοβερής πανδημίας και τα γεγονότα αυτά προκαλούσαν ομολογουμένως, ένα μούδιασμα. Κάποια αμφιβολία ή και φόβο. 

Όμως οι ελπίδες δε επιβεβαιώθηκαν. Και έτσι το 2021, στα 200 χρόνια, όλα ακυρώθηκαν. Σχεδόν όλα δηλαδή για την ακρίβεια. Καθόσον ούτε κλαρίνα και άλλες ιερές παραδόσεις μετά ή άνευ φουστανέλας, ούτε παλκοσένικο, ούτε σλαβικά αναστενάρια —σαν αυτά που χορεύουν όλοι πιασμένοι σφιχτά σε ένα μεγάλο κύκλο χορευτών. Και κάνουν γύρους σιωπηλά φαινομενικά με τους αλυτρωτιικούς στίχους να μουρμουρίζονται «από μέσα τους». Να τους καίνε τα σωθικά. Έτσι στην ίδια περίοδο, ούτε River, ούτε εμπροπανήγυρη, ούτε καρναβάλια, ούτε παραδόσεις και προγράμματα από τα παλιά τηρήθηκαν. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.9.2022 | 1141 | σ.3

Στην κορυφή του Μαύρου Βουνού 

Την Παρασκευή 16 Σεπτ. το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος ανέβηκε στην κορυφή του Μαύρου Βουνού [σχετικά "εδώ"], προκειμένου να επιστατήσει στις εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και να τελέσει τον αγιασμό. Παρόντες ήταν ο υπεύθυνος του Ρ/Σ κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος και οι αδελφοί Γεώργιος και Πέτρος Βούζας από το Λέχοβο, ιδιοκτήτες του “Ράδιο Λέχοβο”, που συμπαραστέκονται και βοηθούν ανιδιοτελώς τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας σε πολλά τεχνικά θέματα. Ο Σεβασμιώτατος ανέβηκε με τα πόδια την μισή διαδρομή μέχρι την κορυφή, αφού ο χωματόδρομος ήταν δύσκολος για το αυτοκίνητο, και θαύμασε από εκεί την μοναδική θέα, προς την Καστοριά και την λίμνη της, προς το Άργος Ορεστικό και προς την Μεσοποταμία. Ευχήθηκε να ωφελούνται οι ακροατές του Ρ/Σ από τις εκπομπές του και να δοξάζεται ο Άγιος Τριαδικός Θεός.

Ι. Μητρόπολη Καστοριάς


Μέσα στο 2021 έγινε και η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλινίκου και έτσι άπαντα τα μέλη της πολιτικής και δημοτικής ελίτ ανέπνευσαν με ανακούφιση. Δεδομένου ότι η Δημοκρατία της Καστοριάς ξαναβρήκε την ρότα της στις θρησκευτικές εκδηλώσεις – την μοναδική σχεδόν αιτία που η Καστοριά παράγει ειδήσεις. 


* * *

Αλλά και πάλι καθώς οι μήνες του 2021 περνούσαν και τα μέτρα των απαγορεύσεων κάπως χαλάρωναν σταδιακά, όλοι καταλάβαιναν ότι το 2022, θα επέστρεφε η κανονικότητα της Καστοριάς. Πόσο μάλλον που το έτος αυτό συνέπιπτε και συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα μείζον ιστορικό, πολιτικό, στρατιωτικό και κοινωνικό γεγονός που ακολούθησε μια σύντομη χρονικά αλλά ένδοξη περίοδο. Πλην όμως έπεσε θύμα της ρωσικής ρουλέτας, καθόσον για όσους δεν το γνωρίζουν, κυρίως η Ρωσία είναι η αιτία της Καταστροφής. 

Και πράγματι έτσι έγινε —αφού προηγουμένως μέσα στο 2021 έγινε και η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλινίκου και έτσι άπαντα τα μέλη της πολιτικής και δημοτικής ελίτ ανέπνευσαν με ανακούφιση. Δεδομένου ότι η Δημοκρατία της Καστοριάς ξαναβρήκε την ρότα της στις θρησκευτικές εκδηλώσεις – την μοναδική σχεδόν αιτία που η Καστοριά παράγει ειδήσεις. 

Οπότε μέσα στο 2022 έγιναν στην Καστοριά κοσμοϊστορικά γεγονότα με άπειρες φωτογραφήσεις των πολιτικών. Των εκλεγμένων κυρίως της κεντρικής σκηνής ή της περιφέρειας στην Καστοριά και λιγότερο των δημοτικών αρχών. Από τις οποίες δημοτικές αρχές, ιδιαίτερα αυτές της Καστοριάς ήταν έως σήμερα τουλάχιστον κάπως σε 2η σειρά επικαιρότητας. 

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.9.2022 | 1141 | σ.4


Και βέβαια στο 2022 που ήταν πλήρες των όσων «πνευματικών» εκδηλώσεων μνήμης – με θρησκευτικά και πολιτικά μνημόσυνα για την Μικρασιατική Καταστροφή. Την οποία χωρίς κανένα λόγο ή πειστική ιστορική δικαιολογία αναγορεύουν σε «γενοκτονία», ενώ η Μικρασιατική Καταστροφή είναι κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας. 


* * * 

Μπερδεύοντας για μια ακόμη φορά την ιδιωτικότητα από την υποχρέωση του υπόλογου στα δημοτικά. Με σύμμαχό τους σε όλα αυτά, όσα έγιναν και όσα δεν έγινα και πάλι πολλά από τα τοπικά ΜΜΕ. Για τα οποία —ανεξάρτητα από επισκεψιμότητα ή αναγνωσιμότητά τους, οι κάτοικοι της Καστοριάς, απλά κουνούν το κεφάλι τους και γενικώς πτύουν στον κόρφο τους. Αφού είναι και η μοναδική πηγή ενημέρωσης ότι όλα βαίνουν καλώς και κατ’ ευχή. 

Και βέβαια στο 2022 που ήταν πλήρες των όσων «πνευματικών» εκδηλώσεων μνήμης —με θρησκευτικά και πολιτικά μνημόσυνα για την Μικρασιατική Καταστροφή. Την οποία χωρίς κανένα λόγο ή πειστική ιστορική δικαιολογία αναγορεύουν σε «γενοκτονία», ενώ η Μικρασιατική Καταστροφή είναι κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας. 

Και στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες χωρίς καλά – καλά να γνωρίζουν το «τι είναι ακριβώς αυτό», δηλαδή η Μικρά Ασία. Και να τα λάβαρα, να οι εικόνες, να οι δοξολογίες και τα κηρύγματα. Και κοντά σε όλα αυτά να και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των νοσταλγών των... παραδόσεων, με χάλκινα αναστενάρηδων, ποντιακά, κλαρίνα και άλλα δημώδη και συναφή. 

Και έγινε έτσι και το River το πάρτυ του 2022 ίσως με όχι τεράστια επιτυχία όπως στο παρελθόν. Αλλά έγινε και πάλι, όπως βεβαίως πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές και αληθινά ενδιαφέρουσες σπορ αθλητικού ύφους διοργανώσεις σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό στις αρχές κυρίως του φετινού καλοκαιριού. Και μετά από τις μεγάλες θρησκευτικές τελετές, εκδηλώσεις και πανηγύρεις, ήλθε και η τουριστική εκτόξευση της Καστοριάς στην κορυφή της παγκόσμιας τουριστικής ανάπτυξης. 

Και όλα αυτά πλαισιωμένα με άπειρες, έστω αμέτρητες και αμετροεπείς φωτογραφίες. Των πολιτικών και δημοτικών προυχόντων της περιοχής. Που πάντα «σεμνά και διακριτικά», επιτρέπουν στον φωτογραφικό φακό, για χάρη του προσωπικού τους λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προπαντός για την χαρά του πορτοφολιού των άλλων, αυτών που ανεβάζουν και κατεβάζουν τις τοπικές… ελίτ, να αιχμαλωτίζουν την δόξα τους. 

Παράλληλα, όλη η δημόσια και ιδιωτική ζωή και η κοινωνικότητα της Καστοριάς εκτονώνεται συλλογικά μέσα από τα μέσα αυτά, της κοινωνικής της δικτύωσης. Και όπου ο καθένας, μπορεί να αντιληφθεί, ότι η Καστοριά δεν έχει καθόλου οργανωμένη κοινωνική ζωή. Μια ζωή που να παράγεται φυσιολογικά.  

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 22.9.2022 | 1141 | σ.5


Και όλα αυτά πλαισιωμένα με άπειρες, έστω αμέτρητες και αμετροεπείς φωτογραφίες. Των πολιτικών και δημοτικών προυχόντων της περιοχής. Που πάντα «σεμνά και διακριτικά», επιτρέπουν στον φωτογραφικό φακό, για χάρη του προσωπικού τους λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προπαντός για την χαρά του πορτοφολιού των άλλων, αυτών που ανεβάζουν και κατεβάζουν τις τοπικές… ελίτ, να αιχμαλωτίζουν την δόξα τους. 


* * *

Διαθέτει βέβαια μια εικονική και virtual πραγματικότητα, ως άθροισμα των προσωπικών επιτυχιών των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπου απλά ο ένας σχολιάζει στις φωτογραφίες του άλλου. Και όπου κάποιος, μπορεί να ενημερωθεί δια τας αναχωρήσεις, τας αφίξεις, τους γάμους, τας μνηστείας, θανάτους, μνημόσυνα και κάθε άλλο γεγονός που προσφέρει υποκατάστατο κοινωνικότητας. Ένα είδος μεθαδόνης ειδικά για τους εγχώριους, Κάτι σαν παραισθησιογόνο κατ’ ευθείαν από τον Αμαζόνιο.

Και να που φθάσαμε στο Φθινόπωρο και με τις ιστορικές στιγμές που προαναγγέλλει. Όπως είναι η μεγάλη εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού για το 2022. Το Κορυφαίο Γεγονός της Χρονιάς, σύμφωνα με πολλούς. Για το οποίο, όπως αντίστοιχα για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης για την Eurovosion, υπάρχουν fun. Φανατικοί φίλοι δηλαδή φωτογράφοι και παρουσιαστές ειδήσεων, που αναγορεύουν το γεγονός ως την Κοσμογονία και την συμμετοχή ως Αρετή. 

Να καταστεί βέβαια σαφές ότι η εμπορική και πολιτική επιτυχία της εμποροπανήγυρης του Άργους Ορεστικού αξίζουν τον έπαινο τόσο για τους κατοίκους της γειτονικής στην Καστοριά πόλης όσο και για τις τοπικές τους αρχές διαχρονικά. Ακόμη κι αν η ποιότητα τού γεγονότος δεν είναι αδιαφιλονίκητη, είναι τόσες οι άλλες πραγματικές και μετρήσιμες επιτυχίες του Άργους Ορεστικού και ειδικά έναντι της πόλης της Καστοριάς, ώστε το Άργος Ορεστικό δεν έχει ανάγκη να επιδείξει άλλα διαπιστευτήρια υπεροχής. 

Και τώρα που αρχίζει η εμποροπανήγυρη και θα αστράψουν τα πρόθυμα φλας της δημοσιότητας στην πολιτική αφρόκρεμα της Καστοριάς, θα ξεκινήσει στις μέρες που θα περνούν ο όχι και τόσο βουβός θρήνος για το πανηγύρι που θα τελειώσει κάποια στιγμή και οι καπνοί, η τσίκνα από τα σουβλάκια τα άλλα ψητά, και τους ρίπους θα αρχίζουν να αραιώνουν και να διαλύονται. 

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η Καστοριά διαθέτει μια εικονική και virtual πραγματικότητα, ως άθροισμα των προσωπικών επιτυχιών των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπου απλά ο ένας σχολιάζει στις φωτογραφίες του άλλου. Και όπου κάποιος, μπορεί να ενημερωθεί δια τας αναχωρήσεις, τας αφίξεις, τους γάμους, τας μνηστείας, θανάτους, μνημόσυνα και κάθε άλλο γεγονός που προσφέρει υποκατάστατο κοινωνικότητας. Ένα είδος μεθαδόνης ειδικά για τους εγχώριους, Κάτι σαν παραισθησιογόνο κατ’ ευθείαν από τον Αμαζόνιο.


* * *

Κανείς, ή έστω ελάχιστοι θα παρατηρούν ότι δεν μπορεί, δεν γίνεται, δεν προχωρεί, δεν συμφέρει και δεν οδηγεί παρά μόνο στην καταστροφή του τόπου, η παραμυθία όσων πείθουν ότι αρκεί ένα πανηγύρι και ένα καρναβάλι της κακιάς ώρας για να υποκαταστήσουν την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να βρει ερείσματα και να απλώσει ρίζες. 

«Ευτυχώς» βέβαια η Καστοριά έχει τον δικό της ρωσολιγούρη πρόεδρο κόμματος κάθε βράδυ ανελλιπώς να κάνει —τυχαία, χωρίς πρόθεση, εντελώς ρομαντικά και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος— πλύση εγκεφάλου. Σε ρόλο σαμάνου με τα δικά του μαντζούνια σαν την αγιαχουάσκα. Όχι με αυτά που πουλάει φυσικά, αλλά με αυτά που λέει και υποστηρίζει, για την διεθνή πολιτική ζωή. 

Μια άλλη αγιαχουάσκα για ψυχοτρόπο ποτό που έχει τις ρίζες του στους αρχαίους ιθαγενείς πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής. Και σήμερα, όπως στην εποχή των Ίνκας που σε κάθε φυλή του Αμαζονίου υπήρχε ένας σαμάνος, να έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ ανθρώπων και πνευμάτων. 

Εν όψει του 2023, όλα αυτά που φέρνουν τα καρναβάλια του 2023· εκλογές δημοτικές και βουλευτικές αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας της Λωζάνης. Ε ρε γλέντια που θα έλεγαν και στο θέατρο Σκιών. 


Φωτογραφίες: Η προκυμαία (το γνωστό "Quai") της Σμύρνης. Από το δίτομο έργο των Γ. Πουλημένου & Α. Χατζηκωνσταντίνου "Η προκυμαία της Σμύρνης» εκδ. Καπόν.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1141.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ