15.4.23

ΟΔΟΣ: Χωρίς υπεύθυνους


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 6.10.2023 | 1143


Αλλά οι διοργανωτές του «παγκαστοριανού» συλλαλητηρίου να... απευθύνονται στους υπαίτιους και υπόλογους ζητώντας συμμετοχή και υποστήριξη, αυτό μόνο ως πλάνη μοιάζει. Ή ως προβοκάτσια. Καθώς απομειώνεται το κουβάρι των υπεύθυνων και υπόλογων. Θα μείνει η κρίση της Καστοριάς χωρίς να υπάρχουν υπεύθυνοι.


Τις ώρες που το σημερινό φύλλο της εφημερίδας διακινείται μεταξύ των γραφείων του τυπογραφείου και του ταχυδρομείου, λογικά θα πρέπει να είναι ακόμη νωπές οι όποιες εντυπώσεις από το «παγκαστοριανό» συλλαλητήριο της 5ης Οκτωβρίου. Στο οποίο αναφερόταν ότι θα συμμετάσχουν ενεργά διάφοροι φορείς, του ευρύτερου Δημοσίου και της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιτρέποντας στους υπαλλήλους να συμμετάσχουν. 

Ένα απ’ αυτούς για παράδειγμα ο Δήμος Καστοριάς. Κύριος υπεύθυνος —εκ των βασικών τέλος πάντων— του καταντήματος της Καστοριάς. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι «μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου Εστίασης Καστοριάς επισκέφθηκαν στο γραφείο του τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των διαρκών ανατιμήσεων όλων των προϊόντων».

Η «συζήτηση» μάλιστα (που για την ουσία της οποίας δεν έγινε γνωστό απολύτως τίποτε, δηλαδή για το τι τέλος πάντων ειπώθηκε), αναφέρεται ότι έγινε «στο πλαίσιο της διοργάνωσης του πανκαστοριανού συλλαλητηρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου».  Όπου όπως έτσι έγινε γνωστό, ο Δήμος Καστοριάς είχε πρόθεση να συμμετάσχει «ενεργά», «κλείνοντας» τις υπηρεσίες του στις 12:30 το μεσημέρι, «προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουν το παρών στη διεκδίκηση της επίλυσης των δυσβάσταχτων προβλημάτων που απειλούν την τοπική μας οικονομία». Αντί δηλαδή να εργαστούν εκεί στον Δήμο Καστοριάς, παράγοντας συγκεκριμένο έργο και αποτέλεσμα, θα ενώσουν τις διαμαρτυρίες τους με τους υπόλοιπους. 

Ο κάθε αναγνώστης εστιάζοντας στην ανακοίνωση που προηγήθηκε μπορεί εύκολα να εξάγει επομένως τα εξής συμπεράσματα: Όπως ότι ο Δήμος Καστοριάς δεν έχει καμμιά ευθύνη, ούτε συνείδηση για την τρομακτική κρίση. Γεγονός που σημαίνει με την σειρά του ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Και πως διοργανωτές της... «παγκαστοριανής» συγκέντρωσης εκτιμούν ότι το πρόβλημα της Καστοριάς προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση και την διαρκή ανατίμηση όλων των προϊόντων.

Δηλαδή ότι είναι κάτι το συμπτωματικό, περιστασιακό και όχι δομικό, που προκλήθηκε για παράδειγμα εξ αιτίας του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Και την φυγή των νέων ανθρώπων από την Καστοριά, όπως και των λιγότερο νέων. Τους οποίους, σύμφωνα με τις... κακές γλώσσες, επιχειρήσεις της εστίασης που διαμαρτύρονται, απασχολούν σε οκτάωρα, τους πληρώνουν τρίωρα και δεν τους ασφαλίζουν. Χέρι-χέρι με τις επιχειρήσεις γούνας που απέμειναν που αποτελεί το βασίλειο της ανασφάλιστης εργασίας και της εκμετάλλευσης. Και απορούν μετά για ποιο λόγο οι νέοι φεύγουν και αδειάζουν τα μαγαζιά.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 6.10.2023 | 1143 | σ.4


Ο Δήμος Καστοριάς, ανακοίνωσε περίπου ότι θα υποχρεώσει με τον τρόπο του, όλους τους εργαζόμενους να… διαμαρτυρηθούν. Οι αντιφάσεις και οι λογικοί ακροβατισμοί, η αμφιλεγόμενη νομιμότητα όπως και ο ανάπηρος δημόσιος λόγος βρίσκονται πια στο απόγειό τους. Γράφεται ιστορία.


* * *

Το παράδειγμα του Δήμου Καστοριάς αξιοποιείται για τον ενδεικτικό σχολιασμό. Άλλωστε ό,τι κάνει ο Δήμος Καστοριάς, ανάλογες «ενέργειες» και παραλείψεις παρατηρούνται σε όλους τους φορείς διοίκησης της Καστοριάς. Αιρετούς και υπηρεσιακούς. Ωστόσο εντυπωσιάζει το γεγονός ότι από την ίδια την ανακοίνωση εξ αντιδιαστολής προκύπτει, ότι ο Δήμος Καστοριάς δεν συζητά τίποτε που να αφορά στο δικό του μερίδιο ευθύνης. Όπως και ο Σύλλογος που τον επισκέφθηκε. 

Σε μια συνάντηση, που θυμίζει υποβολή διαπιστευτηρίων σε ένα διαρκές… μνημόνιο συνεργασίας και φιλίας για την... ζώνη οικονομικού ελέγχου της παραλίας. Μια συνάντηση που δεν χρειαζόταν να γίνει για τον σκοπό που έγινε. Αλλά για την ευθύνη που βαρύνει διαχρονικά τον Δήμο Καστοριάς σχετικά με την κατάρρευση της περιοχής και τον βαθύ ύπνο που απολαμβάνουν όλοι οι αιρετοί. 

Σημειωτέον και πάλι, ότι ο Δήμος Καστοριάς εξήγγειλε ότι θα συμμετείχε —…«ενεργά (!) κλείνοντας (!) τις υπηρεσίες του Δήμου Καστοριάς»— τον οποίο οι εκλεγμένοι αντιμετωπίζουν ως κατάστημά τους. «Προκειμένου ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι, να δώσουν το…  παρών» «στη διεκδίκηση της επίλυσης των δυσβάσταχτων προβλημάτων που απειλούν την τοπική μας οικονομία» όπως αναφέρθηκε. 

Δηλαδή ο Δήμος Καστοριάς, ανακοίνωσε περίπου ότι θα υποχρεώσει με τον τρόπο του, όλους τους εργαζόμενους να… διαμαρτυρηθούν. Οι αντιφάσεις και οι λογικοί ακροβατισμοί, η αμφιλεγόμενη νομιμότητα όπως και ο ανάπηρος δημόσιος λόγος βρίσκονται πια στο απόγειό τους. Γράφεται ιστορία. 

Βέβαια από ένα Δήμο όπως της Καστοριάς, που αν εξαιρεθεί η πρώτη περίοδος Χριστουγέννων 2019-2020, μερικούς μήνες μετά την τύπου Bollywood ορκωμοσία στον εξωτερικό αύλειο χώρο του δημαρχείου, συνέχισε την φρενήρη ανέλιξή του στο χρηματιστήριο της (αργυρώνητης) εικόνας, είχε λάμψει με τα ντρομς και τα λοιπά παραμύθια της Χαλιμάς να φωτογραφίζουν την glamour πλευρά του «πλούσιοι – όμορφοι – επιτυχημένοι». 

Ενώ στον επερχόμενο χειμώνα 2022-2023 (που θα είναι και ο τελευταίος πριν τις εκλογές, κατά διαδοχή των δύο προηγούμενων της πανδημίας, αυτή την φορά λόγω των μέτρων για την εξοικονόμηση της ενέργειας, δεν θα έχει προφανώς την ευκαιρία να λάμψει την πόλη με τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και τις άλλες φαντασμαγορίες), σίγουρα δεν αναμένονται και πολλά. 

Έχουν εκεί στον Δήμο Καστοριάς και εύλογα την δικαιολογία τους και την αγωνία τους. Το άσμα "μη μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου", "εγώ παρέα θα κάνω με τον πόνο μου", "έχω μαράζι στην καρδιά" με τους σοφούς αυτούς στίχους, τους βγαλμένους από την τέχνη (που αντιγράφει την ζωή) αναμένεται να εκφράσει αυθεντικά τα σκοτεινά Χριστούγεννα του 2022. Με την κλεψύδρα του χρόνου τους να αδειάζει. 

Αλλά οι διοργανωτές του «παγκαστοριανού» συλλαλητηρίου να… απευθύνονται στους υπαίτιους και υπόλογους ζητώντας συμμετοχή και υποστήριξη, αυτό μόνο ως πλάνη μοιάζει. Ή ως προβοκάτσια. Καθώς απομειώνεται το κουβάρι των υπενων και υπόλογων. Θα μείνει η κρίση της Καστοριάς χωρίς να υπάρχουν υπεύθυνοι. 

Ώστε να μην αποκλείεται έτσι έως την ημέρα που πραγματοποιήθηκε να δινόταν το σύνθημα να συμμετέχουν στην πανκαστοριανή διαμαρτυρία εκτός από την βουλευτή του ΣυΡιζΑ κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου που μοιάζει φυσιολογικό να θέλει να εκμεταλλευθεί την αφορμή, ακόμη και ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που ανακοίνωσε υπερήφανος την...  συνέχιση του φράγματος του Νεστορίου. Μέχρι και η ίδια η κυρία Μαρία Αντωνίου μπορεί να θέλησε να συμμετάσχει, η «επικεφαλή» του γραφείου του πρωθυπουργού (!) στην Θεσσαλονίκη. Που έως τώρα προβάλλεται από τα τοπικά ΜΜΕ ως περίπου «αντ’ Αυτού». 

Ενός πρωθυπουργού που δεν μπορεί, παρά να εξηγείται η αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησής του, στην έλλειψη ενημέρωσης και στην κακή, στρεβλή εικόνα που του κομίζουν οι τοπικοί υπεύθυνοι, στην διαδικασία της διαρκούς κολακείας του, για να κερδίζουν την εύνοιά του. Σε μια πόλη που κανείς πολιτιστικός σύλλογος δεν διατυπώνει κριτικό λόγο ή αιτήματα απαίτησης για το κοινωνικό σύνολο, όλα είναι πιθανά.



Σύμφωνα με τις... κακές γλώσσες, επιχειρήσεις της εστίασης που διαμαρτύρονται, απασχολούν τους νέους σε οκτάωρα, τους πληρώνουν τρίωρα και δεν τους ασφαλίζουν. Χέρι-χέρι με τις επιχειρήσεις γούνας που απέμειναν που αποτελεί το βασίλειο της ανασφάλιστης εργασίας και της εκμετάλλευσης. Και απορούν μετά για ποιο λόγο οι νέοι φεύγουν και αδειάζουν τα μαγαζιά.


* * *

Την ώρα που η εφημερίδα κλείνει την ύλη της, είναι πράγματι άξιο απορίας το εάν υπάρξουν σκηνές απείρου κάλλους, στην πανκαστοριανή συγκέντρωση που το θέμα της είναι το... ενεργειακό και όχι η καταστροφή; Θα δούμε άραγε τους υποψήφιους διαφόρων θώκων να περιφέρουν την συντριβή τους, χτυπώντας πλάτες, πολλά υποσχόμενοι οι ίδιοι; Θα δικαιωθεί ο ΣυΡιζΑ που εν όψει του συλλαλητηρίου, ξεχνώντας ότι κυβέρνησε 5 χρόνια απόλυτου τίποτε στην πράξη για την Καστοριά, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο κατακεραυνώνει την κυβέρνηση, στον δρόμο που χάραξε το «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Αφού για το κόμμα αυτό «η ακρίβεια προέκυψε από τις κυβερνητικές πολιτικές που στόχευαν κυρίως τη διασφάλιση των συμφερόντων των ημετέρων σε συνδυασμό με την καταστροφική για τη χώρα και ιδιαίτερα για την περιοχή μας βίαιη απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε ξαφνικά ο πρωθυπουργός το 2019», προτείνοντας τις θέσεις του ΣυΡιζΑ – Π.Σ. «που ήταν και είναι ξεκάθαρες, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του λαού και όχι των... καρτέλ της ενέργειας και των κρατικοδίαιτων ιδιωτικών εταιρειών πάσης φύσεως», με μεταξύ άλλων μέτρων και με... «επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και ανάκτηση τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο», και κάτι άλλα μέτρα παρεμβατικού τύπου που αναιρούν το μοντέλο της οικονομίας και στέλνουν την Ελλάδα πίσω στα τάρταρα της ιστορίας; 

Πώς στ' αλήθεια μπορεί να προβλεφθεί ρεαλιστικά επιτυχία σε ένα συλλαλητήριο, στο οποίο από την κομματική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος ζητήθηκε… μετά την πραγματοποίησή του να «καθίσουν να συζητήσουν... λύσεις για την Καστοριά», κοντά στα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας; Και αφού προηγουμένως εποχούμενοι, περαστικοί και άλλοι έκαναν και κάνουν καλλιστεία γοητείας, διαγωνισμό πίστης και προσκηνύματος, εμπαιγμού της κοινής νοημοσύνης και των αναγκών της Καστοριάς-Κόμο, χωρίς κανείς να ασκήσει κριτική και να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό.

Και να το συλλαλητήριο, που δεν αποφάσισε καν αν είναι παγκαστοριανό (όπως παγκάσιους ή παγκάκι) ή πανκαστοριανό (όπως πανκέϊκ ή σκέτο πανκ) και πριν την κυκλοφορία του φύλλου αυτού, φαινόταν ότι θα γίνει και θα αποπροσανατολίσει τον κόσμο συμβάλλοντας στην διολίσθηση της Καστοριάς εκλογικά, σε ακροδεξιά κόμματα που αυτή την ώρα αλιεύουν ψήφους. 

Σε μια πόλη που το μόνο έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι η... πρόοδος, συμπλήρωση και ίσως αποπεράτωση του νέου αστυνομικού μεγάρου. Για να μη ξεχνιούνται μερικοί και ορισμένοι ότι κατά τα άλλα, είναι οι ίδιοι προσωπικά που βούλιαξαν τον ήδη αποτελματωμένο τόπο. Και ότι δεν τους σώζουν τα προσκυνήματα και τα σκυψίματα.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1143.


* * *


Ο κάθε αναγνώστης εστιάζοντας στην ανακοίνωση του δήμου να συμμετάσχει ενεργά» στο συλλαλητήριο, «κλείνοντας» τις υπηρεσίες του, μπορεί εύκολα να εξάγει τα εξής συμπεράσματα: Όπως ότι ο Δήμος Καστοριάς δεν έχει καμμιά ευθύνη, ούτε συνείδηση για την τρομακτική κρίση. Γεγονός που σημαίνει με την σειρά του ότι δεν υπάρχει σωτηρία.


Δελτίο Τύπου Δήμου Καστοριάς
«Ενεργή συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς
στο Πανκαστοριανό Συλλαλητήριο»

«Τα μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου Εστίασης Καστοριάς υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος, Γιάννης Κορεντσίδης, προκειμένου να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των διαρκών ανατιμήσεων όλων των προϊόντων.
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Πανκαστοριανού Συλλαλητηρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, όπου ο Δήμος Καστοριάς θα συμμετέχει ενεργά, κλείνοντας τις υπηρεσίες του στις 12:30 το μεσημέρι, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουν το παρών στη διεκδίκηση της επίλυσης των δυσβάσταχτων προβλημάτων που απειλούν την τοπική μας οικονομία. 
"Είναι η ώρα να ενώσουμε όλοι, φορείς, αρχές και πολίτες, τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε σθεναρά την άμεση λήψη μέτρων από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση της περιοχής μας", σημείωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Καστοριάς».


Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι από την ίδια την ανακοίνωση εξ αντιδιαστολής προκύπτει, ότι ο Δήμος Καστοριάς δεν συζητά τίποτε που να αφορά στο δικό του μερίδιο ευθύνης. Όπως και ο Σύλλογος  Εστίασης Καστοριάς που τον επισκέφθηκε. Σε μια συνάντηση, που θυμίζει υποβολή διαπιστευτηρίων σε ένα διαρκές… μνημόνιο συνεργασίας και φιλίας για την... ζώνη οικονομικού ελέγχου της παραλίας.




Δελτίο Τύπου ΣυΡιζΑ Καστοριάς
«Πανκαστοριανό συλλαλητήριο
των φορέων του Ν. Καστοριάς»

«Ο ΣυΡιζΑ-ΠΣ Καστοριάς με αίσθημα ευθύνης, χαιρετίζει, την πρωτοβουλία των φορέων για τη διοργάνωση του Πανκαστοριανού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος στα τιμολόγια ενέργειας στις 5-10-2022 και ώρα 12:30 στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς. Η ακρίβεια η οποία προέκυψε από τις κυβερνητικές πολιτικές που στόχευαν κυρίως τη διασφάλιση των συμφερόντων των ημετέρων, σε συνδυασμό με την καταστροφική για τη χώρα και ιδιαίτερα για την περιοχή μας βίαιη απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε ξαφνικά ο πρωθυπουργός το 2019, έφερε τη χώρα μας και τους κατοίκους της στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε τελευταία, σε σχέση με το κόστος θέρμανσης και ενέργειας. Οι θέσεις του ΣυΡιζΑ – Π.Σ. ήταν και είναι ξεκάθαρες, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του λαού και όχι των καρτέλ της ενέργειας και των κρατικοδίαιτων ιδιωτικών εταιρειών πάσης φύσεως.
- Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ανάκτηση τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
- Αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
- Ανώτατος συντελεστής κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
- Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
- Ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.
- Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
- Αξιοποίηση για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
- Προστασία από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.
- Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ
- Κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Γιατί όλοι δεν είμαστε ίδιοι. Ο τόπος ζητάει πολιτική αλλαγή εδώ και τώρα».


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 6 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1143.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ