14.4.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Αγαπητή ΟΔΟΣ | 6.10.2022 | 1143


Η κατάσταση στην πόλη της Καστοριάς εδώ και πολλά χρόνια είναι σχεδόν ανυπόφορη. Κυρίως για όσους είχαν περισσότερη τύχη από κάποιους άλλους νεότερους και την έζησαν προτού φτάσει στην σημερινή μη αναστρέψιμη –για πολλούς– σημερινή της «φάση». 


Η κατάσταση στην πόλη της Καστοριάς εδώ και πολλά χρόνια είναι σχεδόν ανυπόφορη. Κυρίως για όσους είχαν περισσότερη τύχη από κάποιους άλλους νεότερους και την έζησαν προτού φτάσει στην σημερινή μη αναστρέψιμη –για πολλούς– σημερινή της «φάση». Που και τότε ενδεχομένως να μην ζούσαν σε εξαιρετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αλλά ευτυχώς για εκείνους, δεν την πέτυχαν υπό τις σημερινές συνθήκες.

Και μόνο το γεγονός πως οι δρόμοι της ήταν γεμάτοι από δημότες, κατοίκους και συγχρόνως εργατικά χέρια, έδινε την εντύπωση μιας σχετικής ανάπτυξης. Και μόνο η ύπαρξη πνευματικού κέντρου με τις όποιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τότε, προσέδιδε επιπλέον κοινωνικό κύρος και πολιτιστικό στίγμα. Σε αντίθεση με τις τελευταίες δύο σχεδόν δεκαετίες, που έχει παγιωθεί ακραία πολιτισμική άπνοια που πολλές φορές διαταράσσεται από φαινόμενα πολιτιστικής τρικυμίας.

Υπό τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες που έχουν προκύψει από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τον ενεργειακό πόλεμο που έχει κηρύξει ο πρόεδρος του «ξανθού γένους» στην Ευρώπη, θα φάνταζε σχεδόν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να μην πλήττονταν η Ελλάδα και κατά επέκταση η Καστοριά. «Εδώ έχει τεράστιο πρόβλημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Καστοριά δεν θα είχαν;» διερωτήθηκαν κάποιοι στους οποίους είναι δύσκολο κανείς να εκφράσει διαφορετική απάντηση, από την προφανή.

Εκτός από ορισμένους εγχώριους –και ενδεχομένως και ορισμένους άλλους– που είναι διατεθειμένοι να δώσουν γη και ύδωρ στον εισβολέα Πούτιν από το να στερηθούν λίγες ώρες θέρμανσης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν με τα νέα ενεργειακά δεδομένα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς να αντιλαμβάνονται, πως στηρίζοντας ουσιαστικά τον αναθεωρητισμό του Βλαδίμηρου, στηρίζουν –ενδεχομένως–εν αγνοία τους και τις αναθεωρητικές σκέψεις του ανατολίτη Τούρκου γείτονα. Όπως και του… βόρειου γνωστού στα Σκόπια, που καθόλου δεν πτοείται από το ότι η χώρα του έχει υπογράψει συνθήκη με την Ελλάδα και ανήκει στο ΝΑΤΟ, αφού τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στην περίπτωση της Τουρκίας. 

Όμως στην τελευταία περίπτωση, οι περισσότεροι από αυτούς που σκέφτονται φιλοπουτινικά, πιάνουν το πληκτρολόγιο στα χέρια και μετατρέπονται σε διαδικτυακούς βατραχανθρώπους και σε κάθε εκλεκτό στέλεχος των ειδικών δυνάμεων. «Ότι του φανεί του Λωλοστεφανή» που λέει και πιο έξυπνος λαός του πλανήτη, μπορεί και έξω από αυτόν.

Έτσι λοιπόν, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 σε συνδυασμό με την παρουσία κόσμου στην λαϊκή αγορά, ήταν προγραμματισμένο "πανκαστοριανό" συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από αρκετούς τοπικούς φορείς και φυσικά διαφόρων συνδικαλιστών που μέσω τέτοιων εκδηλώσεων δικαιολογούν και τον τίτλο που φέρουν. Ειδικά αν κάποιος φέρει τον τίτλο του συνδικαλιστή του Δημοσίου, είναι κάτι ανάλογο του τίτλου παρασημοφόρησης. 




«Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες» σιγοψιθύρισαν οι περισσότεροι όταν ενημερώθηκαν για την στάση εργασίας των υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που έχουν εργασιακή και χρηματοδοτική σταθερότητα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους που είτε δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε εργάζονται σε αυτόν, θα απουσιάζουν από την εργασία τους, στερώντας την εξυπηρέτηση σε συμπολίτες τους απλά και μόνο για να συμπαρασταθούν σε όλους τους υπόλοιπους. Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ;

Και σαν δεν έφταναν όλα τα παραπάνω απίθανα και ελληνικά, όσοι διάβασαν την επιστολή της τοπικής ΕΛΜΕ μάλλον δεν τα είχαν σκεφτεί όλα. Καθώς μεταξύ των πολλών "πειστικών" αιτημάτων τους ζητούν «την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών τεστ για τους ανεμβολίαστους συναδέρφους τους» αλλά και «να επανέλθουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή»!

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ για να καταλάβουν καλύτερα και οι αναγνώστες σου, το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, απαιτεί να επιστρέψουν στην εργασία τους, εργαζόμενοι που δεν εμπιστεύονται την επιστήμη που υπηρετούν; Και μάλιστα εκείνη της υγείας; Πώς θα έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες να αναθέσουν την περίθαλψη ενός συγγενικού τους προσώπου στα χέρια εκείνων που δεν εμπιστεύονται την επιστήμη τους;

Και για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το ωραίο του αιτήματος, θα δοθούν ένα δύο παραδείγματα. Αν κάποιος δηλώνει άθεος, είναι δυνατόν να χειροτονηθεί εν γνώσει των εκκλησιαστικών θεσμών; Και αν κάποιος εκπαιδευτικός, πιστεύει πως η γη είναι επίπεδη και διδάσκει αυτές τις ανοησίες, θεωρεί κανείς πως οι γονείς θα του εμπιστευτούν την εκπαίδευση των παιδιών τους;

Ή ακόμα καλύτερα, θεωρεί κανείς πως ένας τέτοιος εκπαιδευτικός θα πρέπει να διδάσκει; Δεν φαντάζει και πολύ μακρινό, που το τοπικό εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό όργανο, θα εκδώσει κάποια τέτοια ανακοίνωση σε περίπτωση υπεράσπισης ενός συναδέρφου τους που αρνείται την ύπαρξη βαρύτητας και την κυκλική μορφή της γης. Αυτό ο τρόπος που δρουν τα συνδικαλιστικά όργανα, ενδεχομένως να είναι και η αιτία που χρόνο με τον χρόνο η κοινωνία όλο και περισσότερο γυρίζει την πλάτη σε τέτοιες ακραίες απόψεις.

Σε αντίθεση με το θρησκευόμενο τμήμα της τοπικής κοινωνίας που γίνεται όλο και μεγαλύτερο από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα μητροπολίτη ο κ. Καλλίνικος. Αυτό ισχύει σύμφωνα πάντα με όσα ο ίδιος δήλωσε κατά την παρουσία του σε τοπικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Ενδεχομένως ο ίδιος να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης όσων είπε. Εξάλλου, ο εξωστρεφής του τρόπος εδώ και έναν χρόνο περίπου, είναι πιθανό να προσέλκυσε ορισμένους που για τους δικούς τους λόγους απουσίαζαν από τους ναούς ή με την συμπεριφορά του κέρδισε νέους πιστούς.

Γενικότερα, η τηλεοπτική τοποθέτηση του κ. Καλλίνικου προκάλεσε ορισμένα ερωτήματα, χωρίς βέβαια να μπορεί να τοποθετηθεί κανείς με απόλυτη βεβαιότητα. Ένα εξ αυτών ήταν τα όσα δήλωσε σχετικά με το ίδρυμα Καλλισθένης και τις υποτροφίες που προσφέρει σε νέους μαθητές. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, και τα όσα υποστήριξε, μετά από συνεννόηση με το Δ.Σ. του ιδρύματος, αποφασίστηκε πως η χρηματοδότηση των υποτροφιών δεν θα γίνεται εφεξής με τους όρους που προϋπήρχαν και υποχρέωναν τους υπεύθυνους να χρησιμοποιούν τους τόκους του αναπαλλοτρίωτου –όπως το χαρακτήρισε– κεφαλαίου 800.000 δολαρίων για τον συγκεκριμένο σκοπό, αλλά απευθείας από το αρχικό κεφάλαιο από την στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλα επιτόκια την τρέχουσα περίοδο.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκριναν με κάποιου είδους καχυποψία την συγκεκριμένη κίνηση, αφού δεν αποκλείεται κάποια στιγμή το ταμείο να μείνει μείον, αλλά θα πρέπει να νικήσουν τις όποιες αμφιβολίες και να δείξουν εμπιστοσύνη στον μητροπολίτη. Ο οποίος κατά δήλωση του, «he loves Kastoria forever». Και εδώ που τα λέμε μπράβο του.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1143.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ