8.5.23

Νέα εποχή για τον τουρισμό η ένταξη της σύνδεσης Ιωαννίνων-Ηρακλείου στις άγονες γραμμές



Η ένταξη της σύνδεσης Ιωαννίνων-Ηρακλείου στις άγονες γραμμές θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής με αμέτρητες νέες δυνατότητες αναφέρει στο Cretalive.gr o περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

«Η Ήπειρος και η Κρήτη είναι δύο περιφέρειες στις άκρες της χώρας. Η δυσκολία απευθείας μετακίνησης εκ των πραγμάτων στερεί σε έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων τους να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τις δύο περιοχές. Τώρα με το άνοιγμα της γραμμής επιτυγχάνεται η “γεφύρωση“ του χάσματος που γεωγραφικά υπάρχει και η επίτευξη  αμφίδρομης επικοινωνία».

Όπως είπε, πρώτη στόχευση είναι η ανάπτυξη των τουριστικών ανταλλαγών και σε ο, τι αφορά την Ήπειρο επιδίωξή της Περιφέρειας είναι «να μπορέσουν οι συμπατριώτες μας από την Κρήτη να γνωρίσουν τα αξιοθέατά της, τα μνημεία της, αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει εν αφθονία».Ταυτόχρονα όμως θα δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές, εργαζομένους στις δύο περιφέρειες και άλλους να επισκέπτονται πιο συχνά και με άνεση τους οικείους τους. «Νομίζω ότι τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά και μετρήσιμα και για τις δύο περιοχές», εξηγεί.

Συνεχίζοντας ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις αεροπορικές εταιρείες που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, ευελπιστεί να μην υπάρξουν εμπλοκές που θα καθυστερήσουν την ανακήρυξη του φορέα που θα αναλάβει τα δρομολόγια της "άγονης γραμμής" Ιωάννινα-Ηράκλειο για μία τετραετία, από 1η Φεβρουαρίου 2023 έως 31η Δεκ. 2027. 

«Γνωρίζουμε πως δύο αεροπορικές εταιρίες έχουν καταθέσει φάκελο συμμετοχής στον διαγωνισμό και αναμένουμε το αποτέλεσμα. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και σίγουρα η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα-Ηράκλειο-Ιωάννινα θα ωφελήσει και τις δυο Περιφέρειες, στον τομέα του τουρισμού, εμπορικών δραστηριοτήτων και της εκπαίδευσης. Επίσης, η συγκεκριμένη πτήση, θα εξυπηρετήσει και τις γύρω περιοχές, έως και τη νότια Αλβανία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, προβλέπονται 3 πτήσεις την εβδομάδα κατά τη χειμερινή περίοδο, 6 πτήσεις την εβδομάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες και 4 πτήσεις την εβδομάδα, Άνοιξη και Φθινόπωρο».

Όπως ανακοίνωσε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ένταξη της γραμμής Ιωάννινα-Ηράκλειο σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις ανά περίπτωση:

• Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 90 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χαμηλή περίοδο

• Τέσσερις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 120 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη μέση περίοδο.

• Έξι πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 180 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά την υψηλή θερινή περίοδο.

Αναφορικά με το εάν θα επαναληφθεί το παράδειγμα Ιωαννίνων – Ηράκλειου και με άλλους προορισμούς ο κ. Καχριμάνης εξήγησε ότι η Περιφέρεια ξεκίνησε έναν σχεδιασμό πριν ξεσπάσει η πανδημία για προσέλκυση πτήσεων και επιβατών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. 

Στο παρελθόν είχε δρομολογηθεί και πτήση από την Κύπρο, η οποία όμως δεν ευδοκίμηση εξ αιτίας ζητημάτων, για λόγους ανεξαρτήτως της θέλησής της Περιφέρειας, αλλά και τις ζήτησης που είχε η γραμμή. Επόμενος στόχος ήταν η πραγματοποίηση τουριστικών πτήσεων από τη Σκανδιναβία προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. 

Η πανδημία διέκοψε προσωρινά τις πτήσεις αυτές, που επαναλήφθηκαν από το καλοκαίρι, ενώ βρίσκεται σε διεργασίες για επαναφορά της σύνδεσης με Κύπρο, αλλά και επέκτασή της με το Ισραήλ. 

Παράλληλα η Περιφέρεια βρίσκεται σε επαφή με φορείς της Γερμανίας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πραγματοποίησης τακτικών πτήσεων από Γερμανία προς/από Ιωάννινα. 

«Πρέπει να επισημάνω ότι οι προσπάθειες αυτές γίνονται ως συμπληρωματικές με τις υπάρχουσες ήδη γραμμές - πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του Ακτίου» κατέληξε.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιανουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1159.

Σχετικά:

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/5/23

    Και η Καστοριά κύριε.....;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/5/23

      Ο κ. Κικίλιας είπε ότι οι τουρίστες θα προσγειώνονται στη Θεσσαλονίκη και σε χρόνο dt θα είναι στην βυζαντινή αρχόντισσα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/5/23

      Την επόμενη φορά ίσως πει, θα ονομάσουμε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων αεροδρόμιο Αριστοτέλης Ιωαννίνων-Καστοριάς και θα έχετε κι εσείς αεροδρόμιο.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/5/23

      Μη τους βάζεις ιδέες γιατί είναι ικανοί να το κάνουν. "Διεθνές Αεροδρόμιο Αριστοτέλης Καστοριάς-Ιωαννίνων και Νοτιοδυτικών Βαλκανίων"

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος9/5/23

      Η Καστοριά αγαπητέ / ή είναι ευχαριστημένη με την υπάρχουσα κατάσταση και γι΄ αυτό ψηφίζει αυτούς που ψηφίζει.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος9/5/23

      Εγώ ζητώ καθημερινή πτήση Καστοριά-Ιωάννινα, για τα ψώνια μου και το καφεδάκι στο ΙΚΕΑ.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ