26.5.23

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Όπως διαδίδεται για την νέα δημαρχιακή διοίκηση της πόλεως και των 43 χωριών, τα οποία είναι εντεταγμένα στον Δήμο Καστοριάς, σχεδόν το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού, άρχισε η διαδικασία να συζητείται. Και με ιδιαίτερη χαρά ακούγονται πέντε υποψηφιότητες γνωστών συμπολιτών μας, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το αξίωμα του δημάρχου, σε έναν δήμο με πολλά συσσωρευμένα προβλήματα άλυτα ή παραμελημένα, από δεκαετίες.
Εμείς με την παρούσα επιστολή θα προσπαθήσουμε να τους προϋπαντήσουμε και με την ίδια φιλική γραπτή συνάντηση και το ενδιαφέρον για την πόλη μας, να τους συγχαρούμε για την επιθυμία τους να βοηθήσουν για το καλό της πόλεως και των χωριών όπως προαναφέραμε. Οι ελπίδες πολλές για τις υποψηφιότητες και επί πλέον θα ευχηθούμε αυτήν την φορά να μη διαψευθούμε. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πολλά προβλήματα του τόπου και ότι κάνετε και την ανάλογη προετοιμασία, τα σχέδιά σας για την αντιμετώπισή τους, κοινωνικά, εκπολιτιστικά, καθαρισμού, χώρων αναψυχής, έργα υποδομής, δρόμων, συγκοινωνιακά στα χωριά για την μόνιμη επαφή με την έδρα (του δήμου) και δημιουργία μικρών χώρων για μια ανθρώπινη επαφή μεταξύ τους, τα οποία η σημερινή μας παρέμβαση δεν μπορεί να τα παρουσιάσει. Όλα για τον άνθρωπο της απόμακρης περιοχής μας.
Ακόμη πιστεύω πως σ’ αυτή την νέα δοκιμασία για πρώτη φορά θα έχετε και την ενεργή συμμετοχή τόσο σαν άτομα και ως διάφοροι τοπικοί σύλλογοι, μικροί μεγάλοι δημότες κάθε κοινωνικής τάξεως με το αναλογούν κοινωνικό χρέος των, να σας συμπαρασταθούν και με προσωπική και υλική βοήθεια συλλογική σε έργα της γειτονιάς. Γιατί, όπως φτάσαμε στην μεγάλη κρίση, είναι πια η ευθύνη καθενός μεγάλη. 
Είναι αλήθεια πως η συλλογική προσπάθεια είναι άγνωστη, στείρα, δεν ευδόκησε σαν φρούτο αυτό στην πόλη. Λοιπόν δεν πρέπει να ζητούμε μόνο, αλλά και να προσφέρουμε, όχι να λέμε «ας τα φτιάξουν οι άλλοι». Ποιοι; Μήπως δεν τους είχαμε επιλέξει εμείς; Άρα έχουμε το χρέος και την ευθύνη μπροστά μας. Δεν είναι μια και δυο και τρεις φορές, αν και τώρα επαναλάβουμε τα ίδια, με βεβαιότητα οδηγούμεθα σε κακό αδιέξοδο για την χειμαζόμενη πόλη, από πολλά, όπως τα γνωρίζουμε όλοι.
Όχι άλλη αδιαφορία, καθώς ζούμε στην πόλη καθημερινά ακούμε την απελπισμένη φωνή της «Βοήθεια, σώστε με!» Ολόκληρες περιοχές ερημώθηκαν, καταστήματα στις πιο γνωστές εμπορικές συνοικίες έκλεισαν, πληθυσμιακά σβήνουμε και σε λίγο θα λαλεί μόνο ο γκιώνης μέσα στην πόλη. Σχολεία συρρικνώνονται, υπηρεσίες επιστημόνων και άλλων ευνοούμενων ως τώρα άντεξαν, θα χαθούν κι αυτοί και άντε γεια. Θα τρέχουμε δεν ξέρω πού; Οι τράπεζες με ιστορική εξυπηρέτηση των Καστοριανών, μετακινήθηκαν φεύγουν όπου μπορούν για να σωθούν. Τι άλλο μας περιμένει; Αν τώρα δεν ξεσηκωθούμε όλοι, θα δοκιμάσουμε σύντομα μεγαλύτερη δυστυχία.
Δεν έχω σκοπό να δημιουργήσω πανικό, αλλά κρούω τον κώδωνα απελπισμένα να ακουστεί και να αλλάξει την θλιβερή βοή του. Όποιος κι αν είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος μόνο βοήθεια χρειάζεται, εσωτερική και εξωτερική, συμπαράσταση του καθενός δημότη.
Σωτήριοι οι σχεδιασμοί σας ως υποψήφιοι, αλλά και χωριστά οι βοηθητικοί σχεδιασμοί κάθε συλλογικού οργάνου των δημοτών με ατομική προσφορά αλλά και υλική σε κάποιες περιπτώσεις. Προπαντός πρέπει να χαρακτηρίζει το έργο σας διαφάνεια, γιατί κατά το παρελθόν κάποιες χρηματοδοτήσεις, διαθήκες συμπολιτών, δωρεές κλπ έμειναν άγνωστες.
Εν κατακλείδι αγαπητοί υποψήφιοι σκεφτείτε πολύ σοβαρά τις ευθύνες που θα αναλάβετε. Όχι άλλη οπισθοδρόμηση. Δεν σας τρομάζουμε! Σας θέλουμε σωτήρες. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το σλόγκαν των Αθηναίων «Όλοι μαζί μπορούμε» να στείλουμε κάλτσες κ.λπ., αλλά ουσιαστική βοήθεια για το σπίτι μας, την πόλη Καστοριά. Γνωρίζετε ότι ένας μόνο υποψήφιος θα κερδίσει, όποιος κι αν είναι. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε, ότι θα είστε και οι υπόλοιποι χρήσιμοι και να βοηθήσετε την πόλη που αγαπάτε. Μακριά η μικροπρέπεια και η πίκρα.
Δείξτε φανερά αυτά που οραματίζεστε για την πόλη της Καστοριάς,  χωρίς ιδιοτέλεια.

Υ.Γ. Δεν φθάνει μόνο η πολύμορφη ομορφιά της χαρισματικής πόλεώς μας. Αυτή είναι το ωραιότερο δώρο του δημιουργού. Εκείνο που λείπει είναι και η τεχνική συμπλήρωσή της, από την γυναικεία εκπολιτιστική συμμετοχή της. Όλοι γνωρίζουμε την αρχοντική δράση της γυναίκας του παρελθόντος της πόλεώς μας. Σήμερα η πόλις έγινε στείρα από εκπολιτιστική δραστηριότητα. Όπως το λουλούδι στολίζει την φύση και τα ξερά βράχια με αγριολούλουδα φανταχτερά, κάπως έτσι πρέπει και η γυναίκα, τόσο των οργανωμένων στους λίγους συλλόγους, όσο και μόνη στις γειτονιές, περιοριστήκατε αδικαιολόγητα από την κοινωνική προσφορά, οπότε η πόλις έχει μόνο την φυσική της ομορφιά που είναι απλόχερη, ενώ η τεχνική απουσιάζει λόγω της αδράνειας και ευαισθησίας των γυναικών. Πρέπει να εμφανίσουν κάποια από την παλιά αρχοντική συνήθεια στολισμού, όπως των σπιτιών, μπαλκόνια, ταράτσες μικρούς χώρους στις γειτονιές περιποιημένες όπως αυτές γνωρίζουν. Άρα ήρθε η ώρα και η δική τους συμβολή στο πρόβλημα της καλλωπιστικής εμφανίσεως της πόλεως και όχι μόνο… Ώρα για δράση. Η πόλις περιμένει.

Ευχαριστώ
Με τιμή και εκτίμηση
Νικόλαος Αχ. Πρώιος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1153.



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/5/23

    "Ενθουσιασμένος με την τεράστια αύξηση του τουρισμού στην Καστοριά ο πετυχημένος" [....] σταματωτάς, έγραψε ο Σβουραντώνης.
    Γελάστε κότες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ