4.5.23

ΟΔΟΣ: Ιδανικό τοπίο


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 1.12.2022 | 1151

Η επίσκεψη του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Καστοριά, που ανακοινώθηκε για την προσεχή Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 (που συμπίπτει με την γιορτή του Αγίου Νικολάου), εξηγείται καθώς η κινητικότητα έχει αυξηθεί από την στιγμή που ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός επέτρεψε την υπόνοια ότι τελικά η εκλογική αναμέτρηση θα επισπευσθεί έστω και κατά μερικούς μόνο μήνες. 

Η παρουσία του κρίνεται προφανώς χρήσιμη, για να συσπειρώσει τα εσωτερικά μέτωπα του ΣυΡιζΑ – ΠΣ. Τα οποία σε τοπικό επίπεδο, ίσως να μην εργάζονται ακριβώς για την ενότητα του χώρου, ο οποίος στην Καστοριά τουλάχιστον δεν έχει μακρά παράδοση. Αλλά προέκυψε από την λύση των ζυγών του ΠαΣοΚ και τις φυγόκεντρες δυνάμεις. Όταν ο τέως βουλευτής και ηγετική μορφή του χώρου Φίλιππος Πετσάλνικος κυρίως με την στάση του, διαχώρισε την θέση του από το ΠαΣοΚ της εποχής Ευαγγέλου Βενιζέλου. Παίρνοντας μαζί του στην έξοδο και δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες από τα κάποτε φανατικά στελέχη του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Έρχεται προφανώς και για να υπογραμμίσει την αξία που έχει για το κόμμα του η Καστοριά; Και η βουλευτής Καστοριάς κυρία Ολυμπία Τεληγιορίδου – την οποία είχε ορίσει άλλωστε ο ίδιος υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο τελευταίο στάδιο της διακυβέρνησης από τον ΣυΡιζΑ, πριν το 2019. Ενέργεια που εννοείται ότι δεν έχει αντίστοιχή της στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας καμμιά από την εποχή του Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη που χρημάτισε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και για ένα χρονικό διάστημα υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κάπου 30 χρόνια πριν. Έκτοτε το κόμμα αυτό, δεν ξεχώρισε κανένα εκλεγμένο βουλευτή της Καστοριάς ώστε να τον αξιοποιήσει στην κυβέρνηση. Ενώ επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη η ανάθεση στην κυρία Μαρία Αντωνίου που δεν εκλέχτηκε, της ευθύνης του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, μόνο ενωτικά δεν λειτούργησε. 

Προφανώς έρχεται και για να βοηθήσει στην μείωση των κραδασμών από πιθανή επανεμφάνιση του ΠαΣοΚ, από τα Τάρταρα της κάλπης της Καστοριάς. Καθώς εκτιμάται ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι πια ποτέ η ίδια στην μάλλον περιορισμένη δεξαμενή απ’ όπου αντλούν ψήφους κόμματα της κεντροαριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη ωφελεί και δεν βλάπτει. Θα ακούσει και θα μάθει κάποια από τα προβλήματα που καταστρέφουν την Καστοριά και θα έχει επιπλέον και την ευκαιρία να δει με τα μάτια του, εάν τον ενημερώσουν από το κόμμα του, την ερήμωση της Καστοριάς. Που κλιμακώθηκε στην διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης. Για να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, τώρα, με μια «φιλική» κυβέρνηση για την περιοχή, της οποίας ο πρωθυπουργός δεν καταδέχεται να επισκεφθεί την Καστοριά. Όχι τουλάχιστον για την ώρα, καθώς στην επίσημη προεκλογική περίοδο, είναι όλα πιθανά. 

Γίνεται δε και μερικά χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι εφαρμόζεται από την πλευρά των βόρειων γειτόνων, τούς οποίους επέτρεψε η κυβέρνησή του να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Και για την οποία συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία κάνει «γαργάρες» και δεν έχει απολύτως ξεκάθαρη θέση. 

Σε συνδυασμό ίσως με επίσκεψή του στην Κοζάνη την ήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου (πολιούχου της Κοζάνης) ενός από τους πιο δημοφιλείς αγίους όλου του χριστιανικού κόσμου, που από τη θέση του ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, του προστάτη των παιδιών, των βαρελοποιών, ναυτικών, ψαράδων, έμπορων… εκφωνητών, των κακώς κατηγορούμενων, των μεταμελημένων κλεφτών, των ζυθοποιών, των τοξοτών και του, Ελληνικού Ναυτικού, προφανώς θα έλθει ως Αλιεύς ψήφων στην περιοχή. Με τόσους πολλούς συμβολισμούς μαζεμένους από τους πιο πάνω που προστατεύει η χάρη του αγίου, η Καστοριά σίγουρα θα μοιάζει το ιδανικό τοπίο (στην ομίχλη).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1151.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ