14.8.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η κυρία Ζαχαράκη... πλοηγεί  με την ασφάλεια της Νέας Δημοκρατίας, το δημοτικό πλοίο "Ολυμπία" τον περασμένο χειμώνα. Αυτό τον χειμώνα αρκέστηκε στην κοπή της βασιλόπιτας. Ευτυχώς. 


Τις περισσότερες φορές που τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη —και όχι μόνο — της πόλης κάνουν την εμφάνισή τους παρουσία των τηλεοπτικών φακών, δίνουν την εντύπωση, σε όσους αντέχουν να παρακολουθήσουν αυτά που δηλώνουν, πως βρίσκονται στο σύννεφο της πολιτικής τους ευτυχίας.


Τις περισσότερες φορές που τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη 
 —και όχι μόνο — της πόλης κάνουν την εμφάνισή τους παρουσία των τηλεοπτικών φακών, δίνουν την εντύπωση, σε όσους αντέχουν να παρακολουθήσουν αυτά που δηλώνουν, πως βρίσκονται στο σύννεφο της πολιτικής τους ευτυχίας. Και εύλογα δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα για την συγκεκριμένη στάση τους, ιδίως όταν οι τοποθετήσεις τους πραγματοποιούνται από την προβληματική πόλη της Καστοριάς και όχι από κάποια πόλη που έχει αφήσει πίσω της χρόνια προβλήματα.

Ή μπορεί και όχι. Είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένοι να γίνονται αποδέκτες κάποιας διαφορετικής εικόνας από εκείνη που συναντά η πλειοψηφία της κοινωνίας επί καθημερινής βάσης. Εξ άλλου το εν λόγω φαινόμενο κατά το οποίο εκείνοι που πολιτεύονται δεν έχουν την δυνατότητα να αφουγκραστούν την πραγματικότητα μέσα από την κοινωνική σκοπιά δεν είναι καινούριο και φαίνεται πως δύσκολα θα καταφέρουν να την αντιμετωπίσουν υπό διαφορετικό πρίσμα.

Αφορμή για τα παραπάνω δόθηκε από το βίντεο/ρεπορτάζ ενός τοπικού δημοσιογραφικού φορέα που δημοσιοποιήθηκε μετά την παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη όντας προσκεκλημένη στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η τοπική της Νέας Δημοκρατίας, για τί άλλο, πέρα από την κοπή της γαλάζιας βασιλόπιτας. Αν έβλεπε κανείς τους παρευρισκόμενους που πλαισίωναν την κ. Ζαχαράκη, συμπεριλαμβανομένης και της διορισμένης υπεύθυνης του πρωθυπουργικού γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, θα νόμιζε πως πρόκειται για τυχόν εγκαίνια κάποιου ολοκληρωμένου έργου που παραδόθηκε στην πόλη της Καστοριάς. Μάταια όμως.

Αυτό όμως φαίνεται να μην πτόησε το ακμαίο ηθικό τους και γεμάτοι χαμόγελα και πολιτική ευτυχία πήραν τις θέσεις τους πλησίον της υφυπουργού για τις καθιερωμένες δηλώσεις καλωσορίσματος απευθυνόμενοι στους ψηφοφόρους του κόμματος τους αλλά και σε όσους θέλησαν να παρακολουθήσουν τις τοποθετήσεις τους. Ένα από εκείνα που προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στους περισσοτέρους, ήταν η χρήση του ενικού αριθμού κατά την διάρκεια των δηλώσεων τους αλλά και το γεγονός πως απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με το μικρό του όνομα.

Θαρρείς πως δεν ήταν  —αν μη τι άλλο — σε μια κομματική εκδήλωση όπου θα έπρεπε να τηρούνται τα βασικά πολιτικά πρωτόκολλα και η στοιχειώδης αστική πολιτική ευγένεια, αλλά σε κάποιο πριβέ φουαγιέ όπου έκαναν χαλαροί και ανέμελοι χωρίς το βάρος της παρουσίας καμερών κάποιου είδους φιλοσοφικού τύπου συζήτηση. «Μόνο όσοι πλαισιώνουν τον μητροπολίτη κ. Καλλίνικο φωτογραφίζονται με σταυρωμένα τα χέρια» είπαν κάποιοι και είναι πράγματι αναπόφευκτο να αποφευχθεί κάποιου είδους σύγκριση μεταξύ των δύο καρέ.

Αν και στα μάτια μου, και οι δύο παραπάνω δημόσιες στάσεις όσων ποζάρουν στον φακό ή στην κάμερα είναι εξίσου εκτός των ισορροπημένων πλαισίων. Η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, εκ διαμέτρου αντίθετες. Από την μία η χαλαρότητα και η υπέρμετρη οικειότητα μεταξύ πολιτευτών και πολιτικών και από την άλλη η απέραντη ταπεινότητα και υπέρμετρη θρησκευτική σεμνότητα των πιστών μπροστά στον τοπικό μητροπολίτη. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται πως έχει χαθεί το μέτρο και η ισορροπία, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Παρά το γεγονός πως τις περισσότερες φορές ορισμένα πλάνα και λήψεις φτάνουν για να αντιληφθεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το εκλογικό σώμα από τους πολιτευτές αλλά και το μεγαλύτερο σύνολο των θρησκευόμενων από τους εκάστοτε ιεράρχες.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Αν έβλεπε κανείς τους παρευρισκόμενους που πλαισίωναν την κ. Ζαχαράκη,  συμπεριλαμβανομένης και της διορισμένης υπεύθυνης του πρωθυπουργικού γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, θα νόμιζε πως πρόκειται για τυχόν εγκαίνια κάποιου ολοκληρωμένου έργου που παραδόθηκε στην πόλη της Καστοριάς. Μάταια όμως.



* * *

Επιστρέφοντας στις αμιγώς πολιτικές τοποθετήσεις των πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας και προσπερνώντας τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι κομματικοί εκπρόσωποι, οι πολίτες της Καστοριάς δεν άκουσαν τίποτα περισσότερο από όσα ακούν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, όπως την συμμετοχή της Καστοριάς στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Δυτική Μακεδονία, την προσπάθεια για την τουριστική εκτόξευση της πόλης, αλλά και την αναβάθμιση του αεροδρομίου Αριστοτέλης με σκοπό την προσέλκυση τουριστών αλλά και την ανάδειξη του σε πόλο αφίξεων και αναχωρήσεων των… νοτιοδυτικών Βαλκανίων!

Μάλιστα, όταν η υφυπουργός κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με το αεροδρόμιο στο Άργος Ορεστικό, γνωστό δημοσιογραφικό πάνελ της πόλης, έσπευσε να τοποθετηθεί επί του θέματος. 

Καθώς δεν είναι κρυφό στην τοπική κοινωνία  —το αντίθετο μάλιστα — πως πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τις παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο γνωρίζει εξίσου καλά τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης  —εδώ και αρκετά χρόνια — και στο πρόσφατο παρελθόν φάνηκε να είναι τρομερός γνώστης της Ιατρικής αλλά και των μέτρων πολιτικής προστασίας κατά την διάρκεια του κορωνοϊού. «Κινητή εγκυκλοπαίδεια είναι ο συγκεκριμένος» υποστήριξαν κάποιοι, από τους οποίους δύσκολα θα διαχώριζε κανείς την θέση του. Εξάλλου στην Ελλάδα και πόσο δε στην Καστοριά είσαι ό,τι δηλώσεις. Και στην περίπτωση του συγκεκριμένου φαίνεται πως ταιριάζει γάντι ο αυτοσαρκασμός του φωτεινού παντογνώστη.

Και μια που ο λόγος έγινε για την τοπική αυτοδιοίκηση, η σκέψη των περισσοτέρων αυτομάτως πηγαίνει στην καλύτερη δημοτική αρχή που γνώρισε ο τόπος ever και σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι άλλη από την τρέχουσα του δημάρχου κ. Κορεντσίδη. Μάλιστα ο ίδιος σε μία από τις πρώτες  —αν όχι στην πρώτη — τοποθετήσεις του από την έναρξη της νέας χρονιάς εμμέσως πλην σαφώς αυτό ακριβώς έσπευσε να επιβεβαιώσει εν μέσω αυτοσαρκαστικής αποστροφής.

Καθώς όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού της Δυτικής Μακεδονίας για τα ονόματα πιθανών υποψηφίων που είχαν ακουστεί ως εκείνη την ώρα για την διεκδίκηση της δημοτικής αρχής, εκείνος χαμογελώντας αινιγματικά καυχήθηκε για τα δημοτικά του πεπραγμένα δίνοντας την δική του μοναδική εξήγηση. «Είναι ευχάριστο που υπάρχουν αρκετοί διεκδικητές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό σημαίνει πως οι πιθανοί υποψήφιοι προσελκύονται από έναν εύρωστο δήμο!» Ουσιαστικά ο κ. Κορεντσίδης δηλώνει πως παρέλαβε χάος και παραδίδει  —αν και εφόσον ηττηθεί — έναν ακμαίο και λειτουργικό δήμο.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, καλό θα ήταν να αποδοθούν ορισμένες διευκρινίσεις σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Όπως για παράδειγμα ο αριθμός των εν δυνάμει υποψηφίων και την σύνδεση του με την υποτιθέμενη ποιότητα άσκησης των δημοτικών καθηκόντων της συγκεκριμένης αρχής, όπως άφησε να εννοηθεί ο δήμαρχος Καστοριάς. Καλό θα ήταν να αντέστρεφε κάποιος από τους δημοσιογράφους των φιλικών προς την δημοτική αρχή μέσων ενημέρωσης το ερώτημα στον κ. Κορεντσίδη και που να αφορούσε την δική του υποψηφιότητα το 2019.

Το γεγονός πως μαζί με τον ίδιο, στην μάχη για την διεκδίκηση του δήμου Καστοριάς συμμετείχαν πάνω 5 με 6 δημοτικοί σχηματισμοί, σήμαινε πως ο τότε απερχόμενος δήμαρχος κ. Αγγελής άφηνε πίσω του έναν «εύρωστο δήμο»; Γιατί σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη και τον τρόπο που τοποθετήθηκε, αυτό θα πρέπει να ήταν και το δικό του κίνητρο. Η παραλαβή ενός ακμαίου και αναπτυσσόμενου δήμου, γεγονός για το οποίο ποτέ μα ποτέ δεν επιχειρήθηκε να ειπωθεί από απερχόμενους δημάρχους περασμένων τετραετιών.

Τι κάνει λοιπόν τον ίδιο να πιστεύει σε κάτι τέτοιο για όσους θα επιλέξουν να αναμετρηθούν εκλογικά με τον ίδιο; Μάλλον πρόκειται για ακόμη ένα άλμα αυτοσαρκασμού και τίποτα παραπάνω. Γιατί φαντάζει πολύ πιθανό, στην περίπτωση που το εκλογικό σώμα της Καστοριάς επιλέξει κάποιον άλλον για δήμαρχο, ο επόμενος να δηλώνει ό,τι δήλωνε και ο ίδιος για τους προηγούμενους και άντε τότε να βγει να επαναλάβει όλα όσα δηλώνει στα ΦΜΕ για την δημοτική του αρχή. Αν και εδώ που τα λέμε, το πιο πιθανό σε περίπτωση ήττας του θα είναι να μην ασκεί καν τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα για τα οποία θα είναι υποχρεωμένος απέναντι στους ψηφοφόρους να ασκεί. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1165


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος14/8/23

    Χαζά παιδιά χαρά γεμάτα…..αλλά πότε θα τους περιλάβουν με βρεγμένη σανίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ