23.8.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 27.4.2023 | 1172


Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Κι αυτό διότι τα πρόσωπα που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. φαίνεται να μην ήταν στις επιλογές των ψηφοφόρων του κόμματος. Ενδεχομένως επειδή περίμεναν κάποιου είδους ανανέωσης προσώπων.


Με την θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης του κοινοβουλίου, η Ελλάδα μπήκε και επισήμως στην επίσημη προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικού μηνύματος που ακολούθησε, αιτιολόγησε ως εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας «την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας».

Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος μέχρι το βράδυ της Κυριακή 21ης Μαΐου είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα σημάνει και την λήξη της. Απεναντίας, εξαιτίας του τρέχοντος εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής που ψήφισε το καλοκαίρι του 2016 η συγκυβέρνηση των ΣυΡιζΑνΕλ έχοντας ταυτόχρονα την στήριξη της Ένωσης Κεντρώων, θα οδηγήσει την χώρα σε δεύτερη εκλογική διαδικασία στις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου.

Και αυτό διότι οι κομματικές συνεργασίες που θα πρέπει να δημιουργηθούν ώστε να προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, φαντάζει εξαιρετικά απίθανη 25 μόλις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση. Και αυτό όχι γιατί το κόμμα το αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιχειρήσει οποιαδήποτε συνεργασία με τα κόμματα του…  προοδευτικού μετώπου aka* Γιάνης αλλά γιατί ακόμη και αν τελικώς οι διερευνητικές διαδικασίες λάβουν αίσιο τέλος για τα εμπλεκόμενα κόμματα, δεν θα καταφέρουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θεωρώντας για τα παραπάνω ως δεδομένο πάντοτε τα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και την απροθυμία του κυβερνώντος κόμματος για οποιουδήποτε είδους συνεργασίας στις επικείμενες εκλογές. Προβάλλοντας ως πολιτική προεκλογική στάση αυτό που έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης του, πως θα επιδιώξει την αυτοδυναμία ως αυτοσκοπό.

Γεγονός που για τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών μοιάζει απίθανο, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα της κάλπης. Βέβαια για την ώρα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει γίνει κάποια σαφής τοποθέτηση, για του τι είδους στάση θα κρατήσει στο ενδεχόμενο υποχρεωτικής συνεργασίας –με σκοπό την δημιουργία κυβερνητικής πλειοψηφίας– με το Πα ΣοΚ του κ. Ανδρουλάκη μετά το πέρας και των δεύτερων εκλογών, αλλά αυτό φαίνεται να μην τους απασχολεί για την ώρα στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Ωστόσο, οι κομματικοί μηχανισμοί που είχαν επιφορτιστεί με τον εκλογικό σχεδιασμό τους, δεν περίμεναν φυσικά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών για να θέσουν σε εφαρμογή όσα οργάνωσαν εδώ και αρκετούς μήνες. Και αυτό φάνηκε από την ετοιμότητα που επέδειξαν κατά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων των κομμάτων αρκετές ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των εκλογών.

Σε τοπικό επίπεδο, η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ δεν επιφύλαξε κάποια έκπληξη ανανέωσης των προσώπων από την στιγμή που οι νυν υποψήφιοι έχουν ξανασυμμετάσχει στην πλειοψηφία τους σε εθνικές εκλογές. Σε αντίθεση με το ψηφοδέλτιο του ΣυΡιζΑ, στο οποίο τα 2/3 του (ψηφοδελτίου) είναι νεοεισερχόμενα πρόσωπα, επιχειρώντας κάποιου είδους ανανέωση. Κίνηση που αν μη τι άλλο έχει την δική της σημειολογική σημασία. Μένει βέβαια να κριθεί εκ του εκλογικού αποτελέσματος αν η επιχειρουμένη στρατηγική ανανέωσης θα αποδώσει τα αναμενόμενα ή όχι.

Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου όμως που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις είναι εκείνο της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι τα πρόσωπα που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δίπλα σε εκείνο του νυν βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια, φαίνεται να μην ήταν στις επιλογές των ψηφοφόρων του κόμματος. Ενδεχομένως επειδή και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ να περίμεναν κάποιου είδους ανανέωσης προσώπων ή για τον απλούστατο λόγο επειδή νιώθουν πως δεν τους αντιπροσωπεύουν οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι. Ο καθένας για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους ή μπορεί και όχι.

Η αίσθηση του κομματικού εκλογικού σώματος της Νέας Δημοκρατίας είναι πως η κ. Μαρία Αντωνίου την τελευταία στιγμή εκτόπισε τον κ. Βασίλη Τσιφλικιώτη εκτός ψηφοδελτίων, την ίδια ώρα που ο πολιτικός της κύκλος διέρρεε την παραμονή της στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης εφόσον από τις εκλογές προέκυπτε και πάλι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή κάποιου είδους συνεργασία με βασικό πρωταγωνιστή το δικό της κόμμα.

Το ένα όμως δεν αποκλείει το άλλο. Και θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως αγαπητή ΟΔΟΣ. Η κ. Αντωνίου όντας κομματική μετακλητή υπάλληλος με την υπόδειξη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν υποχρεούται να παραιτηθεί της θέσεως και του μισθού της –όπως συμβαίνει με τους υπουργούς οι οποίοι ξανά πολιτεύονται– αλλά παράλληλα δικαιούται να συμμετέχει στον προεκλογικό αγώνα και στις επερχόμενες εκλογές.

Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει με σιγουριά τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της, πως σε περίπτωση δεύτερης συνεχόμενης ήττας της δεν θα συνεχίσει ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη στην περίπτωση που το κόμμα της, είτε ως αυτοδύναμο είτε μέσω πιθανής συνεργασίας, είναι και πάλι στην κυβέρνηση; Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτοί που στελέχωσαν το τοπικό ψηφοδέλτιο με την παρουσία της κ. Αντωνίου, θα δώσουν εξηγήσεις στο κομματικό τους εκλογικό σώμα για την συγκεκριμένη απόφαση τους;

Φυσικά και το ερώτημα είναι ρητορικό αγαπητή ΟΔΟΣ, καθώς οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως θα λάβουν βουβές απαντήσεις στα ερωτήματα τους. Και σαν δεν έφτανε τόσο η πολιτική στάση της ίδιας όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας ανταγωνιστική συμπολίτευση ή... συναγωνιστική αντιπολίτευση, στον εκλεγμένο βουλευτή κ. Τζηκαλάγια όσο και η ανεξήγητη επιλογή της από τα λαμπρά τζίνι του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματός της, κατά την επίσημη παρουσίαση των τοπικών υποψηφίων βουλευτών, την εμφάνιση του μαζί της έκανε και πάλι πρόσωπο που εργαζόταν στο πολιτικό της γραφείο κατά την παρελθούσα θητεία της και ήταν ένα εκ των ενορχηστρωτών των δημοτικών μετακλητών ειδικών συμβούλων του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. «Κοίτα να δεις κάτι περίεργες συμπτώσεις» σημείωσαν σκωπτικά ορισμένοι από τους οποίους σαφώς και δεν θα διαχώριζα την θέση μου.

Όσο αφορά το δεύτερο πρόσωπο που επιλέχθηκε για να κλείσει την τριάδα των υποψήφιων γαλάζιων βουλευτών, δεν είναι άλλο από εκείνο της κ. Αγνής Κανδύλη. Πρόσωπο που έχει καταφέρει να διχάσει εν μέρει τους ψηφοφόρους του κόμματος της εξαιτίας του… «σοσιαλιστικού» παρελθόντος της. Χωρίς αυτό να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την μεταπήδηση της στο γαλάζιο στρατόπεδο. Τουλάχιστον έτσι αξιολογείται μέσω της προσωπικής ματιάς.

Άσε δε αγαπητή ΟΔΟΣ, που η προσωπική άποψη των ψηφοφόρων της τοπικής Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται να λαμβάνεται αρκετά υπόψη από τους υπευθύνους των κεντρικών της Νέας Δημοκρατίας, από την στιγμή που η κ. Κανδύλη και ορισμένες ακόμη εκατοντάδες πολιτευτές έχουν κριθεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματός τους και έχουν καταταγεί ως ικανά για την στελέχωση του περίφημου μητρώου στελεχών του συγκεκριμένου κόμματος.

Αναπόφευκτα όμως η κ. Κανδύλη θα κρίνεται και θα συγκρίνεται από κομματικούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας με πρόσωπα που έχουν δείξει την δυναμική τους από τις εκλόγιμες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως για παράδειγμα αυτό του κ. Σαββόπουλου. Ο οποίος για κάποιον λόγο που γνωρίζουν οι ψηφοφόροι του, έχει τέτοιου μεγέθους πολιτικό ρεύμα που θα το ζήλευε ακόμη και ο εκλεγμένος τοπικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης κατά την εκλογική διαδικασία του 2019.

Όπως και να έχει οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας για τον νομό Καστοριάς, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ των συγκεκριμένων τριών υποψηφίων. Αφήνοντας στην άκρη τους προσωπικούς προβληματισμούς τους που αφορούν τον τρόπο στελέχωσης του γαλάζιου ψηφοδελτίου. 

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι –καθώς η δυσαρέσκεια στην Καστοριά είναι μεγάλη– που λόγω έλλειψης πολιτικής αντιπροσώπευσης μέσω των συγκεκριμένων πολιτευτών, και κυρίως ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την πολιτική που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός στην Καστοριά που χρόνο με τον χρόνο παρακμάζει, θα καταφύγουν στην επιλογή αποκλειστικά και μόνο του γαλάζιου ψηφοδελτίου, χωρίς σταυρό. Για να στείλουν το μήνυμα. Και εδώ που τα λέμε, μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


(*) aka = αγγλική συντομογραφία στο διαδίκτυο που σημαίνει «also know as”, δηλ. «επίσης γνωστός και ως».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1172.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ