19.8.23

Λόγος & Αντίλογος

 

Η άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης ήταν και είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα games της κυβέρνησης, ώστε να έχει εξασφαλισμένο τον πλήρη πολιτικό έλεγχο της. Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης τα δείγματα ήταν περισσότερο από σαφή:
• Οι αλεξιπτωτικές τοποθετήσεις δ/ντων εκπ/σης το 2019.
• Ο εχθρικός Ν. 4823/21 (αύξηση μαθητών ανά τμήμα, αξιολόγηση-χειραγώγηση κ.ά.)
• Οι μεταμεσονύχτιες τροπολογίες του Ν. 4823/2021 το καλοκαίρι του 2022, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση των «ελεγχόμενων» συμβουλίων επιλογής στελεχών. 
• Η αλά καρτ αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών αιτήσεων 
• Μέχρι την πρόσφατη εργαλειοποίηση της συνέντευξης με εικοσαβάθμια κλίμακα. 
Η χωρίς αιδώ κομματική επέλαση ξεπέρασε κάθε όριο και οι καταγγελίες για διάτρητη και αμφισβητούμενη διαδικασία επιλογής, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ανά την επικράτεια.
Ερωτηματικά προκαλεί η απουσία της ΔΟ Ε μπροστά στη διάτρητη και αναξιοκρατική διαδικασία. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑ ΜΕ, Παρεμβάσεις και ΔΗΣΥ έπαθαν αφωνία. Η μόνη δημόσια ανακοίνωση ήταν του Αυτόνομου Δικτύου.
Στο ερώτημα που διατυπώνεται, από πολλές πλευρές, γιατί δεν είμαι στον πίνακα δ/ντων, η απάντηση είναι μία και συγκεκριμένη:
Ένα θέμα καθαρά ψηφιακό και όχι ουσιαστικό ( ένα περιττό κλικ στην αίτηση), ήταν αρκετό για το κομματικό καθεστώς να αρπάξει την ευκαιρία για τον αποκλεισμό μου
Υποβλήθηκαν 3 ενστάσεις και το...«πλουραλιστικό» συμβούλιο επιλογής, ευθυγραμμισμένο με το ΥΠΑΙΘ , τις απέρριψε μετά Βαΐων και κλάδων. Σε αντίθεση με τα συμβούλια π.χ. Ημαθίας και Ιωαννίνων που «προσφέρθηκαν» να διευκολύνουν τους ημέτερους της κυβέρνησης. Τελεία και παύλα.
Το όλο θέμα είναι βαθιά και πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως θέμα πολυδάπανων και χρονοβόρων δικαστικών αιθουσών. 
Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς ο αγώνας για ισχυρή δημόσια εκπαίδευση, απαλλαγμένη από τα νομοθετήματα των Αρίστων είναι μπροστά μας.
Η αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο της επικείμενης ψήφου μας, η κινηματική μας παρουσία στήριξης - βελτίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, των κοινωνικών δομών (πχ ΕΣΥ) της χώρας και πρωτίστως της δημοκρατίας που επλήγη βάναυσα, είναι τα πεδία που θα δώσουν απαντήσεις για την καλυτέρευση της ζωής μας.
Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω. ( Ν. Καζαντζάκης)

Καστοριά 22-4-2023

Γιάννης Δέλλας 
Δασκαλος - μέλος της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπ/κών Καστοριάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1172.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ