5.9.23

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Περί πολιτικής


Αγαπητέ κ. Μπαϊρακτάρη,

Χωρίς να ξεχνάμε τα προβλήματα που βασανίζουν τη χώρα μας, θα έπρεπε ίσως να εξετάσουμε και τι πραγματικά συμβαίνει στον έξω κόσμο. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να καταλάβουμε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, αλλά και να σταθεί η αφορμή για μία ενιαία εξωτερική πολιτική ανεξάρτητα απο κομματικές διαφορές και σκοπιμότητες.

Το 2022 υπήρξε ένα έτος που άλλαξε τις σταθερές με τις οποίες ζήσαμε, από το 1989 με την διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως μέχρι σήμερα.

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εισβολή όμως της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά και η συνεχής ενδυνάμωση της Κίνας αποτελούν τους δύο παράγοντες που κλονίζουν την περίοδο της Αμερικανικής κυριαρχίας. Οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι σήμερα βαθύτατα διχασμένες.

Η εκλογή του Τραμπ δεν υπήρξε τυχαία, άλλωστε ο πρώην πρόεδρος δεν αποτελούσε και παράδειγμα προς μίμηση, αντιθέτως μάλιστα με την ιδιωτική και δημόσια εικόνα της ζωής του, ούτε γερουσιαστής δεν θα μπορούσε να εκλεγεί σε προηγούμενες εποχές .

Διερωτάται λοιπόν κανείς πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και πώς μετά την αμφιλεγόμενη προεδρία του τόσοι πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να τον ακολουθούν με φανατισμό. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι η εκλογή του Τραμπ, υπήρξε το αποτέλεσμα του φόβου των λευκών Αμερικανών, ότι χάνουν την κυριαρχία τους, λόγω της ραγδαίας αύξησης των διαφόρων μειονοτήτων (Αφροαμερικανοί, Μεξικάνοι, ισπανόφωνοι, νοτιοαμερικάνοι, ασιάτες). Το δόγμα λοιπόν της κυριαρχίας στην ανώτερη κοινωνική τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών των WASP - White Anglo-Saxon Protestants [Λευκοί Αγγλο-Σάξωνες Προτεστάντες], έχει σημαντικά κλονιστεί.

Ας μην αποκλείσουμε λοιπόν -αν και αρκετά παρακινδυνευμένονα δούμε τα επόμενα χρόνια την διάσπαση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανεξάρτητα κράτη, συνδεδεμένα μεταξύ τους, κάτι σαν την σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα αυτά που αναφέραμε σημαίνουν ότι, τα επόμενα χρόνια, η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα είναι δεδομένη αλλά με πολλές διακυμάνσεις, απρόβλεπτη, και με πιθανές οδυνηρές συνέπειες για τους συμμάχους και φίλους τους.

Πολλές δε αποφάσεις θα λαμβάνονται και για λόγους εσωτερικής σκοπιμότητος. Ο αντικειμενικός σκοπός βέβαια θα είναι η διατήρηση τους ως της ισχυρότερης χώρας του κόσμου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μία αποτρόπαιη ενέργεια, με θύματα την νεολαία κυρίως και των δύο χωρών και την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή της Ουκρανίας, έχει νομίζω σαν σκοπό την παρεμπόδιση από τη Ρωσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην προσπάθεια τους να παραμείνουν ως η ηγέτιδα δύναμη του κόσμου. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βέβαια, θα προτιμούσαν μια Ρωσία αποδυναμωμένη και χωρίς καμμία δυνατότητα συνεργασίας με την υπόλοιπη Ευρώπη ή και ακόμα, αυτή η συνεργασία, να μη εξελισσόταν στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πόλου των Ηνωμένων Πολιτειών και της ραγδαία ανερχόμενης Κίνας.

Έτσι λοιπόν αποφάσισαν από 2014 μέχρι και το 2022 να προκαλούν την Ρωσία, με τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας, αλλά και της Γεωργίας και Μολδαβίας. Εδώ βέβαια θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος, ότι ελεύθερες χώρες είναι και μπορεί να κάνουν τις επιλογές τους.

Πράγματι θεωρητικά αυτό ισχύει, αλλά στη περίπτωση της Ουκρανίας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι επιλογές αυτές ενισχύθηκαν και πιθανώς χρηματοδοτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι, η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, η κυρία Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland) είχε εκφραστεί κατά χυδαίο τρόπο για τους Ευρωπαίους που προσπαθούσαν να τηρήσουν πιο μετριοπαθή στάση στο θέμα της εντάξεως της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών υπήρξε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και η οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης. Κερδισμένες μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, που και τη Ρωσία αποδυναμώνουν, αλλά και την Ευρώπη ανάγκασαν να εξαρτάται, πολιτικά και οικονομικά, ακόμα περισσότερο, από αυτές.

Το συμπέρασμα από αυτά που ανέφερα παραπάνω, είναι ότι σε τόσο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον η θέση της πατρίδος μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εξετάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια.

Πολύ σωστά συμπλέουμε σήμερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Άλλωστε, από τις μεγάλες και ισχυρές χώρες του πλανήτη μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις όποιες ατέλειές τους, παραμέ-νουν η πλέον δημοκρατική χώρα. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι, ότι σε μία πιθανή αλλαγή της αμερικανικής κυβερνήσεως, μπορεί να αλλάξει η στάση τους, και η πατρίδα μας να ευρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, τα δε εθνικά μας συμφέροντα να συμπιεσθούν προς όφελος γειτόνων μας.

Ας ευχηθούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Με τις θερμότερες ευχές μου για τις γιορτές του Πάσχα.

Με εκτίμηση

Γιάννης Αναστασίου Νταλίπης
ydalipis@gmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1170.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ