6.10.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


“ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει”


■ Διαβάσαμε στις 9 Μαΐου για την παραίτηση της κ. Χρ. Φιλίππου από την προεδρία της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης "Ορεστειάς". 

■ Όχι, δεν ήταν ένα επίσημο έγγραφο κοινοποιημένο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ανάρτηση βρίσκεται στην προσωπική σελίδα της κ. Φιλίππου σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης. 

■ Η παραίτησή της ίσως και να μην ήθελε να γίνει γνωστή αλλά, «ένοιωσε την ανάγκη» να την αναρτήσει λόγω δημοσιευμάτων που την αφορούσαν και μάλλον μιλούσαν (;) για αποχώρησή της και από την δημοτική ομάδα του κ. Κορεντσίδη.

■ Ο λόγος που επικαλείται στην ανακοίνωσή της ότι, ο εκάστοτε πρόεδρος της "Ορεστειάς" πρέπει να είναι ο αντιδήμαρχος Παιδείας, δεν «στέκει». Άλλωστε όταν η ίδια ανέλαβε την προεδρία της "Ορεστειάς", δεν ήταν αντιδήμαρχος. Μετά από τρία χρόνια έγινε αντιδήμαρχος. Τώρα δεν είναι ούτε αντιδήμαρχος. 

■ Όσο για το πολιτικό ήθος που αναφέρει στην ανάρτησή της δεν μπορούμε παρά να τα συσχετίσουμε με όσα διαβάζουμε παρακάτω:

■ Δημοσιεύτηκε έγγραφο της "Ορεστειάς" στην διαύγεια με ημερομηνία 12 Μαΐου το οποίο αναφέρεται σε πρόσληψη δικηγόρου επειδή: «Η ανάθεση αφορά στην παροχή δικηγορικών υπηρεσιών για τη σύνταξη έγγραφων εξηγήσεων ενώπιον του Πταισματοδίκη Καστοριάς, στα πλαίσια της διενεργούμενης προκαταρτικής εξέτασης, κατόπιν της υπ’ αριθ. A154/2023 κλήσης υπόπτου σε προκαταρτική και σχετικά με μήνυση/ έγκληση της επιθεώρησης εργασίας-ΤΕΕΣ Καστοριάς, για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, κατά της Φιλίππου Χρυσούλας του Αναστασίου ως νόμιμης εκπρόσωπου και προέδρου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς, με την επωνυμία Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καστοριάς και διακριτικό τίτλο "Ορεστειάς"». 

■ Απορία: μήπως ο λόγος παραίτησής της δεν είναι άσχετος; Δηλαδή να μην είναι πλέον πρόεδρος ή αντιδήμαρχος για να αποφύγει τις συνέπειες της εν λόγω μήνυσης/έγκλησης της επιθεώρησης εργασίας Καστοριάς; Και είναι πολιτική αρετή να μένουν απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση που προεδρεύει; 

■ Υπάρχει και συνέχεια της παραίτησης της κ. Φιλίππου. Σε έγγραφο από την τακτική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 16 Μαΐου μαθαίνουμε ότι έγινε δεκτή η παραίτηση της κ. Χρ. Φιλίππου και ανέλαβε πρόεδρος της "Ορεστειάς" ο κ. Σωκράτης Πέλκας. Σε αυτή την απόφαση μειοψήφισαν οι κυρίες Αικατερίνη Σπύρου και η Κυριακή Σαββουλίδου και αιτιολόγησαν: 

■ Αικ. Σπύρου: «Μειοψηφώ στο 37ο θέμα και δεν αποδέχομαι την παραίτηση της κας Φιλίππου διότι έχει αφήσει στην τύχη του το ΝΠΙΔ χωρίς να ολοκληρώσει το έργο το οποίο ξεκίνησε και υποσχέθηκε τόσο σε εμάς όσο και στους Δημότες. Επίσης μειοψηφώ στην αντικατικατάστασή της από τον κ. Πέλκα ο οποίος δεν θα μπορέσει στο προσεχές διάστημα να προσφέρει ουσιαστική λύση στο θέμα των λογιστικών χρήσεων της Ορεστειάς, διότι έχει αποδείξει και ο ίδιος στο παρελθόν ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν δηλώνει παραίτηση. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μακεδνός αε».

■ Κ. Σαββουλίδου: «Αποδέχομαι την παραίτηση της κ. Φιλίππου αλλά διαφωνώ με τον ορισμό του κ Πέλκα ως πρόεδρο της Ορεστειάς καθώς θεωρώ πως την θέση του προέδρου θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμαρχος, όπως είχα προτείνει και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν κάποιους μήνες, κατά την οποία είχαν συζητηθεί ξανά τα προβλήματα της Ορεστειάς».

■ Αν καταλάβαμε σωστά, ο κ.Πέλκας είναι ανίκανος για οποιαδήποτε θέση διότι στα «δύσκολα» γίνεται «λαγός» και το πιο σωστό και λογικό θα είναι ο δήμαρχος να είναι ο πρόεδρος της ταλαιπωρημένης "Ορεστειάς" αλλά και αυτός μάλλον «λαγός» γίνεται εν προκειμένω. Έτσι να είναι; Υπάρχει άραγε πολιτικό ήθος με αυτά που διαβάζουμε; 

■ Να σας ενημερώσουμε ότι, την πρώην πρόεδρο "Ορεστειάς" προσέλαβε ο νυν πρόεδρος ως εκπαιδευτή ενηλίκων στο «πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα» για 9 ώρες διδασκαλίας και θα πληρωθεί το ποσόν των 126 €!

■ Όσο αφορά την κ. Σπύρου όταν θέλει να τα πει, μας τα λέει πολύ σωστά. Δεν βγαίνει δημοσίως όμως, να τα κάνει γνωστά. Και είναι πολλά αυτά που πρέπει να μας κάνει γνωστά από τα έργα και ημέρες της τωρινής δημοτικής αρχής. 

■ Όπως και οι κύριοι Γ. Τίγκας και Αλ. Ταμήλιας που έπειτα από πολύ καιρό, μάλλον χρόνια, βγήκαν να τοποθετηθούν για τα δύο θέματα που ενδιαφέρουν τους Καστοριανούς δηλ. για το 4ο δημοτικό σχολείο και για την κοπή των δέντρων.

■ Φυσικά συμφωνούμε μαζί τους και για τα δύο θέματα αλλά, κύριε Τίγκα για την κοπή πολλών και μεγάλων δέντρων που γίνεται τόσα χρόνια δεν διαμαρτυρηθήκατε [σ.σ. έναν μήνα αργότερα από την δημοσίευση του σημερινού σχολίου, και τέσσερα χρόνια μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κύριος Τίγκας επιτέλους διαφοροποιήθηκε: σχετικά "εδώ"]. 

■ Ούτε και έχετε βγει δημοσίως να μας ενημερώσετε αν συμφωνείτε με τα ποσά που κατασπαταλούνται σε πολιτιστικά δρώμενα και προς τα τοπικά μουμουέ για διαφήμιση του ανύπαρκτου δημοτικού έργου. 

■ Κύριε Ταμήλια, ούτε εσείς μας έχετε κάνει γνωστό αν συμφωνείτε με την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος δηλ. χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες. Για τις απευθείας αναθέσεις εξωτερικών συνεργατών, για τα χρέη της ΔΕΥΑΚ, για τις προσλήψεις ειδικών συνεργατών του κ. Κορεντσίδη. 

■ Επειδή θα κατεβείτε και στις επόμενες δημοτικές εκλογές όπως έχετε δηλώσει, όπως και ο κ. Τίγκας υποθέτουμε, βγήκατε να πάρετε θέση προεκλογικά και καλά κάνετε και συμφωνούμε μαζί σας για τα δύο αυτά θέματα. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτά. 

■ Απορία: αφού δεν έχετε πάρει θέση για πολλά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Καστοριάς μέχρι τώρα και είχατε επιλέξει την σιωπή και την απουσία από τα δημοτικά συμβούλια, γιατί θεωρείτε ότι πρέπει να διεκδικήσετε και πάλι το δημαρχιακό αξίωμα; 

■ Οι όσες ψήφοι που είχατε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε. Μήπως για να «κόψετε» ψήφους από κάποιον που ίσως να είναι αξιότερος της νυν δημοτικής αρχής; Απλά, ως πολίτες - ψηφοφόροι αναρωτιόμαστε.

■ Για το θέμα της κοπής των δέντρων έχει γίνει μία ομάδα πολιτών με το όνομα Platanus Kastorias η οποία με έγγραφό της προς τον κ. Κορεντσίδη στις 9 Μαρτίου 2023 τον ρωτούσε αν έχει επιληφθεί για την αρρώστια των πλατανιών και ότι πρέπει να ενεργήσει για την επίλυση της. 

■ Λίγες μέρες μετά όμως, δεν διαμαρτυρήθηκαν για την κοπή των δέντρων στη Στρατιωτική Λέσχη, ούτε για την κατασκευή θερμοκηπίου (!) στον αύλειο χώρο της Παναγίας Ελεούσας, όπου πριν είχαν κοπεί όλα (μα όλα!) τα υγιέστατα δέντρα. Όπως και την καρατόμηση των υπερήφανων κυπαρισσιών στον Άγιο Θωμά.

■ Τώρα διαμαρτύρονται εντόνως για την κοπή των δύο δενδρυλλίων στην παιδική χαρά του Ντολτσού και την κοπή των δέντρων στην προς διαμόρφωση πλατεία Μακεδονομάχων. Και πολύ καλά κάνουν και είμαστε μαζί τους. Αυτό το «τώρα» μας προβληματίζει και η προεκλογική χρονική συγκυρία.

■ Ίσως, «κάλλιο αργά παρά ποτέ»; 

■ Όπως έχουμε προβληματιστεί ότι, κανείς δεν έχει ρωτήσει την δημοτική αρχή και κάθε υπεύθυνο, πού πάνε οι κορμοί των κομμένων δέντρων; Επειδή φήμες ακούγονται πολλές.

■ Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα φθινοπωρινός και να γίνονται λιτανείες για να σταματήσουν οι βροχές [σχετικά "εδώ"], με την παρουσία του δημάρχου παρακαλώ, συνοδευόμενος από την ειδική σύμβουλο-δημοσιογράφο αλλά, η «χρυσόσκονη» καλά κρατεί για τους «Ώρα για δουλειά-συνεχίζουμε». 

■ Παρένθεση, αυτό το «συνεχίζουμε» σαν απειλή μας κάνει. Σαν, τί άλλο μας περιμένει αν ξαναβγούν; 

■ Κι άλλη απορία: τον κ. Κορεντσίδη με την σύμβουλό του, μια που τους είδαμε στην λιτανεία για να σταματήσουν οι βροχές, θα τους δούμε και σε εξορκισμό; Διότι και εξορκισμούς  πράττει εκκλησία καλώς–κακώς, χρόνια τώρα. 

■ Νέοι άνθρωποι, νέα ήθη.

■ Συνεχίζουμε με την «χρυσόσκονη». Ο αντιδήμαρχος των «ανωνύμων» της Διαύγειας, κ. Φουλιράς, διέθεσε «επωνύμως» 600 € για την διοργάνωση της σχολικής γιορτής στο 9ο δημοτικό σχολείο. Όχι από την τσέπη του, εμείς τα πληρώσαμε. Μην ξεχνιόμαστε.

■ Ο πρόεδρος της "Μακεδνός", ο κ. Λ. Ζήσης, πλήρωσε (πληρώσαμε) το ποσόν των 11.200 € για «προβολή και διαφήμιση». Στα ΜΜΕ. Το χρήμα να ρέει. 

■ Ο αντιδήμαρχος τώρα, κ. Ρήμος έχει ήδη διαθέσει το ποσόν των 8.620 € για διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις μέχρι στιγμής και συνεχίζει με την έγκριση για την «πρώτη περίοδο του θεσμού πολιτιστικό καλοκαίρι 2023» του ποσού των 38.993 €.

■ Μάλιστα, τριάντα οκτώ χιλιάδες και εννιακόσια ενενήντα τρία ευρώ για την «πρώτη περίοδο». Κάτσε τώρα εσύ και μέτρα τα κέρματα αν σου βγαίνουν να αγοράσεις μισό κιλό ψωμί και στην «δεύτερη περίοδο». Αλλά, κάνε like και καρδούλα!

■ Από αυτό το ποσόν (;) έχει διαθέσει ήδη σε πολιτιστικούς συλλόγους 8.970 € για εκδηλώσεις που θα κάνουν. Μέσα στους γνωστούς συλλόγους δηλαδή «Αρμονία», «Αθανάσιος Χριστόπουλος», «Εύξεινος Πόντος» κλπ , βλέπουμε και κάποιον «φρέσκο»:

■ Γνωρίζετε την «Ομάδα All Style Festival»; Γνωρίζετε ότι έχει χορηγούς τον Δήμο Καστοριάς, τον Alphafm, το Diktyo1 κ.ά; Γνωρίζετε ότι για να μπει στο «Word Guinness Record» θα τους πληρώσουμε 1.000 €; Για να χορέψουν χασαποσέρβικο! Αν όχι, ούτε και εμείς. 

■ Τί μαθαίνουμε με τους «συνεχίζουμε»!

■ Εκτός όμως από τα λεφτά που διαθέτει ο κ. Ρήμος (τα δικά μας) έγραψε και ένα άρθρο για την υπέροχη λίμνη μας και πόσο χαίρεται να... κολυμπάει σε αυτήν! 

■ Μας λέει ότι, κανείς δεν θα το πίστευε ότι η λίμνη Ορεστειάς (γνωστή ως Καστοριάς) θα ήταν top τουριστικός προορισμός για τους θερινούς μήνες!! Για κολύμπι και ηλιοθεραπεία στην πλαζ!! Και θεωρείται «κορωνίδα» των προτιμήσεων (!!) των ντόπιων και των τουριστών να κολυμπούν σε αυτήν!! Άντε καλέ, ούτε και εμείς το πιστεύουμε! 

■ Άσε δε, που έχει και το «συγκριτικό πλεονέκτημα» -έτσι μας πληροφορεί, επειδή βρίσκεται στο κέντρο της λεκάνης των λιμνών δηλ. Πρέσπες, Ιωαννίνων, Αχρίδας, Βεγορίτιδας κλπ. Φυσικά αν τα αεροδρόμια με την μεγάλη κίνηση βρίσκονται στα Ιωάννινα και την Αχρίδα δεν έχει καμμία σημασία. Ούτε και έχει σημασία ότι τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία διαφημίζουν μονοήμερες εκδρομές στις κοντινές παραλίες της Ηπείρου. Ούτε φυσικά και ότι, γίνεται λιτανεία για να σταματήσουν οι βροχές!

■ Κατά τον κ. Ρήμο, «κάνοντας την εμπειρία των επισκεπτών αξέχαστη και διεκδικώντας έτσι, επάξια, μία υψηλή θέση προτιμήσεως τουριστικού προορισμού, που ανταγωνίζεται ακόμη και πολλές από τις ειδυλλιακές ακτές της χώρας»!!! Και όλα αυτά για την πράσινη λίμνη μας. 

■ Έτοιμοι για να σαλτάρουμε; «...συνεχίζουμε».

Καληνύχτα στους...συνεχίζοντες
Όπου κι αν κολυμπούν


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Ιουνίου 2023, αρ. φύλλου 1179.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/10/23

    Ο Αριστερός Ταμήλιας, με τους Αριστερούς συνεργάτες-δημοτικούς συμβούλους της Μειοψηφίας, σιωπούσε κραυγαλέα τόσα χρόνια και ουσιαστικά δεν έκανε καμία κριτική στη (Δεξιά) Δημοτική Αρχή του κ. Κορεντσίδη (σχεδόν τον υποστήριζε συνεχώς)........ και το αποτέλεσμα της κατάντιας του τόπου το βλέπουμε σήμερα. Φυσικά δεν έκανε καμία κριτική και στην πολιτική της Κυβέρνηση.
    Τον επιβράβευσαν γι' αυτή του τη στάση, και τον "διόρισαν" να είναι υποψήφιος με τη Δεξιά.!!! Υποψήφιος με τον κύριο Κασαπίδη.
    Μπράβο στις σταθερές πολιτικές τους απόψεις!!!! Τέτοιους τύπους χρειάζεται ο τόπος. Όπου φυσάει ο άνεμος, από την Αριστερά του Μαρξ στη Δεξιά του Κυρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/10/23

      Αριστερός ο Ταμήλιας; χι, χι χι, χι γελάνε οι κινέζοι

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/10/23

      Κάηκε πολιτικά κι αυτός, πνιγμένος από τη ματαιοδοξία που σου δίνουν κάποιες ψηφοι. Δυστυχώς έκλεισε πολιτικά την καριέρα του. Διευθυντής σε ΕΠΑΛ και πολύ είναι. Η ηλεκτρονικη κάρτα που παρουσίασε δείχνει το γούστο και την αισθητική.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος6/10/23

    Φιλίππου ένα όνομα δεκάδες θέσεις. Έβριζε τον Κορεντσιδη μέρα νύχτα και τώρα κατεβαίνει μαζί του. Ίσως το άτομο με τον μεγαλύτερο καιροσκοπισμό στο συνδυασμό του απερχόμενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/10/23

      Να ήταν και η μόνη. Ειναι εφιαλτικό το σενάριο αυτή η τραγική ομάδα να μας διοικεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στις πίτσες, στα βαράκια, στα βενζινάδικα, στα γουναράδικα, στους καφέδες και στα γήπεδα ας κάνουν ότι θέλουν. Με μυαλό αύριο. Αυτοί είναι ήδη αποτυχημένοι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/10/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος8/10/23

      Η Φιλίππου εινσι ο ορισμός της κυβίστισης. Φαίνεται να εβριζε με τα χειρότερα τον Κορεντσίδη και τώρα επειδή της έταξε θέση τρέχει σαν τρελη μαζί του κι ας ξέρει ότι θα πάει άπατη στην κάλπη

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος8/10/23

      Βγει δεν βγει θα αξιοποιηθεί. Έχει βολευτεί κόσμος και κοσμάκης αυτά τα χρόνια, τα στελέχη θα μείνουν απέξω; Βαρια κληρονομιά του απερχόμενου προέδρου.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος7/10/23

    Ο κ. Ταμηλιας απέκτησε κομματική ταυτότητα Νέας Δημοκρατίας. Στηρίζει με την υποψηφιότητα του τον κ. Κασαπιδη. Έτσι βαφτίζεται και ξεπλένεται από τη ρετσινιά του αριστερού μέσα στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Μπορεί λοιπόν κάλλιστα ως τίμιος νεοδημοκρατης να διεκδικήσει σε λίγα χρόνια τη θέση Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αργότερα Περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Καλή ψήφο! Με μυαλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/10/23

      Οι θέσεις θα έπρεπε να δίνονται με κριτήριο την καταλληλότητα ενός ατόμου και όχι με κριτήριο κομματικά κριτήρια, κουμπαριά ή παρουσίες σε λειτουργίες και πανηγύρια.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/10/23

      Ο κύριος Ταμήλιας έχει δύο σημαντικά προσόντα που μετράνε για μια θέση. Στηρίζει τον υποψήφιο της ΝΔ και είναι και πτυχιούχος ιεροψάλτης, όπως μας πληροφόρησε πριν μερικές μέρες τοπική ιστοσελίδα δημοσιεύοντας το πτυχίο του με αναλυτική βαθμολογία.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος21/10/23

      Ένας ιεροψάλτης έχει την ευλογία επιγείων και ουρανίων.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ