8.10.23

Το Σκάκι


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.9.2023 | 1189


“Μακρύ καυτό καλοκαίρι - συνεχίζουμε”


Προλαβαίνετε και άλλοι άνεργοι μέχρι τέλος του χρόνου, να ιδρύσετε εταιρεία και να βγάλετε χρήματα. Άνοιξαν οι Ουρανοί, και στάζουν χιλιάρικα με την σέσουλα. 


■ Οι τυχεροί που έκαναν διακοπές, ήδη επέστρεψαν και αυτοί στην Αρχόντισσα. Ηλιοκαμμένοι, με την μυρωδιά της θαλασσινής αλμύρας και με το καλοκαιρινό χαμόγελο της ξεκούρασης. Που σιγά-σιγά, αν όχι αμέσως, θα τους φύγει.

■ Γνωρίζουμε, γνωρίζετε, ότι όλη η Ελλάδα καιγόταν. Μάθαμε και για το «φαινόμενο των πυρονεφών της νύχτας» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μας που έτσι αποποιείται των ευθυνών του. Σαν τον «στρατηγό άνεμο» του 2007 στην Ηλεία και την Εύβοια που έσωσε την ίδια πολιτική παράταξη. Διαπιστώσαμε πλέον καλά ότι, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη για να σβήσει μία φωτιά, χρειάζεται μία βροχή. Οι νεκροί από τις πυρκαγιές 26. Οι εικόνες των πυρκαγιών, μας είπαν οι κυβερνώντες ότι, θα είναι μία κανονικότητα. «Μούγγα» το πόπολο.

■ Αλλά εδώ είναι Καστοριά (η Αρχόντισσα) μακρυά από τις πυρκαγιές και οι εναπομείναντες στην πόλη, καθόλη τη θερινή διάρκεια έζησαν σε μία ατμόσφαιρα «απόδημου ελληνισμού», πανηγυριών, εκδηλώσεων παντός φύσεως (γιορτή της ντομάτας φερ’ ειπείν) και της έντονης προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές. 

■ Να ενημερώσουμε τους επιστρέψαντες και να τους προσγειώσουμε στην πραγματικότητα της πόλης μας.

■ Καθιερώθηκε η «Κυριακή των Αποδήμων» από τον Μητροπολίτη μας. Βεβαίως! Την πρώτη Κυριακή μετά από τον Δεκαπενταύγουστο θα τελείται λειτουργία για τους απόδημους Καστοριανούς. Στην Α΄ Κυριακή Αποδήμων που τελέστηκε φέτος στον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, μάθαμε από τον Μητροπολίτη ότι, έχει λάβει δωρεές από τον σύλλογο των Καστοριανών της Νέας Υόρκης και την Αδελφότητα Φιλοπτώχου Κυριών της Νέας Υόρκης ύψους 36.106 € στα τρία χρόνια της αρχιερατείας του. Έχουν δε δωρίσει και στο Γηροκομείο 4.000 €. 

■ Όπως ενημέρωσε ο Μητροπολίτης έχουν υποσχεθεί ότι θα προσφέρουν και άλλες 50.000 €. Εδώ είναι το «ζουμί» όπως καταλαβαίνουμε. Πενήντα χιλιάδες ευρώ. Το γνωστοποιεί για να το κατοχυρώσει, έτσι; Μάλιστα!

■ Οπότε, για να τους ευχαριστήσουμε και εμείς με την σειρά μας, διοργανώσαμε ως Δήμος Καστοριάς, διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν τους. Αμέ! Για να το καταλάβουμε, η Μητρόπολη εισπράττει (τις δωρεές των αποδήμων) και εμείς ως Δήμος Καστοριάς, πληρώνουμε για να τους διασκεδάσουμε. Τους Αποδήμους. 

■ Έτσι διοργάνωσαν μια «βραδυά αποδήμων» στο θέατρο του βουνού και την πληρώσαμε εμείς 14.000 €. 

■ Την βραδυά γιορτής που έγινε για να δοθούν οι υποτροφίες προς μαθητές των σχολείων μας (δεν μάθαμε ούτε τα ονόματά τους, ούτε και το ποσόν της υποτροφίας που έλαβαν) πληρώσαμε για τον μπουφέ 1.240 €.

■ Άλλη μία βραδυά προς τιμήν τους που έγινε στο Μαυροχώρι πληρώσαμε 1.500 €. 

■ Άρα για τα 36.106 ευρώ μέσα σε τρία χρόνια που έλαβε η Μητρόπολη Καστοριάς, από τους αποδήμους εμείς μέσω των αποφάσεων της νυν δημοτικής αρχής πληρώσαμε 16.740 ευρώ. 

■ Σε ένα καλοκαίρι για τρεις εκδηλώσεις. Α! Ναι, αναμένουμε και τα πενήντα χιλιάρικα. 

■ Φυσικά και δεν θα έλειπαν οι κυρίες της Φιλοπτώχου Καστοριάς και του συλλόγου Υποτροφιών Καστοριάς από αυτές τις εκδηλώσεις και τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Προσέφεραν και μία νυχτερινή κρουαζιέρα οι εν λόγω Σύλλογοι, στους αποδήμους. 

■ Wow, wonderful! Beautiful city! Wow! 

■ Δεν μας γνωστοποιήθηκε από τους Αποδήμους, πώς είδαν την Καστοριά και γενικά τον τόπο της καταγωγής τους. Ούτε αν έχουν λάβει γνώση των προβλημάτων του. Καλό θα ήταν κάποιος ή κάποιοι να τους ενημερώσoυν, ίσως οι συγγενείς τους που ζουν εδώ, ότι, από το να κάνουν δωρεές προς την Μητρόπολη ή καραβάκι στον Ναυτικό Όμιλο, ας κάνουν επενδύσεις στον τόπο τους (μας) για να ανοίξουν έτσι και θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν οι νέοι μας. Έστω να πιέσουν πολιτικά, πολιτεία, φορείς, οργανισμούς να ενδιαφερθούν για τον τόπο που ερημώνει χρόνο με τον χρόνο. Πού καιρός για κρουαζιέρες; 

■ Έστω να σκεφτούν καθώς κάνουν κρουαζιέρα στη λίμνη, το αρχοντικό Παπαχρήστου (απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο) που ο δήμος Καστοριάς παραχώρησε το 2010 στην Ελληνο-Αμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ για πενήντα χρόνια παρακαλώ (ήδη πέρασαν 13) με σκοπό την αποκατάστασή του και την λειτουργία του ως… πολιτιστικό κέντρο και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. 

■ Φεύ! Σήμερα το αρχοντικό έχει καταρρεύσει και κανενός αυτί, ελληνικό ή αμερικανικό δεν ίδρωσε. Ούτε ιδρώνει καθώς φυσά δροσερό αεράκι στο κατάστρωμα του πλοίου. 

■ Όλη η περιοχή καταρρέει και οι φωτογραφίες με τις κρουαζιέρες στη λίμνη προκαλούν εντύπωση στους νέους που μπαρκάρουν τους καλοκαιρινούς μήνες για τα νησιά, για να εργαστούν εκεί. 

■ Οι δωρεές δε που κάνουν μέσω της εκκλησίας για τους πολίτες εννοείται, είναι «ψίχουλα» (αυτά έχουν και προσφέρουν θα μας πείτε) μπροστά στο μέγεθος της ανεργίας και της φτώχειας του τόπου μας και δεν δικαιολογούν τις χαρές και τις γιορτές επ΄ουδενί. Φυσικά αγαπητοί Απόδημοι δεν φέρεται καμμία ευθύνη για όλα αυτά τα δρώμενα προς τιμή σας και ίσως να μην τα θέλατε κιόλας, αλλά οι άρχοντες εδώ προβλήθηκαν δια μέσου σας. 

■ Ο θεσμός «πολιτιστικό καλοκαίρι» που καθιερώθηκε από αυτή τη δημοτική αρχή, καλά κρατεί. Έτσι για να μην ασχολούμαστε με τα «ασβεστώματα» που μας προσφέρουν οι άρχοντες. Φυσικά εμείς πληρώνουμε για να προβάλλονται αυτοί και να διασκεδάζουν οι «ημέτεροι». Πολλές οι εκδηλώσεις, η χρυσόσκονη. Τί έχουμε πληρώσει για κάποιες από αυτές, λοιπόν: 

■ Για τα «Μουσικά Κορέστεια» πληρώσαμε 22.650 €. 

■ Για την «Μπλε Πανσέληνο του Αυγούστου» 8.720 €.

■ Για το «Forest Music» (τί άλλο θα ακούσουμε) θα πληρώσουμε 22.135 €. 

■ Για το «Run Greece» 8.000 € και για το «Super Cup» 1.480 €. 

■ Μην ανησυχείτε για τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Καστοριάς, όλοι «πήραν» για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια τους. Ας αναφέρουμε μία, για την γιορτή ντομάτας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φωτεινής, 1.000 €. Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει! 

■ Μέσα δε σε όλον αυτό τον καταιγισμό εκδηλώσεων του Κόμο είχαμε και την αγωνία για το καινούριο τουριστικό περίπτερο του Δήμου Καστοριάς που το πληρώσαμε 30.752 ευρώ. Θα το στήσουν, δεν θα το στήσουν. Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε.

■ Από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου, είχαμε διαπιστώσει ακόμη, ότι ένα προσοδοφόρο τοπικό επάγγελμα είναι η ηχο-φωτιστική κάλυψη εκδηλώσεων. Ο ιδιώτης που τις αναλαμβάνει πληρώνεται πολύ καλά, και καλά κάνει. 

■ Σε εκείνες τις χριστουγεννιάτικες-πρωτοχρονιάτικες-καρναβαλικές εκδηλώσεις, μία ιδιωτική εταιρεία από το Δισπηλιό είχε λάβει το ποσόν των 30.240 € σε λίγες μόνο ημέρες. Μποναμάς με τα όλα του.

■ Τότε, είχαμε συμβουλέψει τους άνεργους Καστοριανούς της έρμης Καστοριάς, να ιδρύσουν μία εταιρεία και να αποταθούν στο Δήμο για να συμμετέχουν κι αυτοί στο οικονομικό γίγνεσθαι. Λίγο είναι να βρέχει χιλιάδες ευρώ;

■ «Ευτυχώς» φαίνεται ότι εισακούστηκε η συμβουλή μας και μόλις πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2023, ιδρύθηκε στην Καστοριά μία νέα εταιρεία, μια εταιρεία του κουτιού, η οποία και συμμετείχε σε αρκετές από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις. 

■ Ελπίζουμε να μην είναι θυγατρική της γνωστής εταιρείας ή... κάτι άλλο.

■ Σε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή για εκδηλώσεις από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η εταιρεία αυτή θα λάβει συνολικά από τον Δήμο Καστοριάς 11.920 €. Ναι σε μόλις 15 ημέρες!! 

■ Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για καινούρια εταιρεία (*). 

■ Ο παλιός όμως είναι αλλιώς, όπως λέει και το άσμα: Η παλιά εταιρεία από το Δισπηλιό, που την μάθαμε από τα Χριστούγεννα, αυτή για τρεις καλοκαιρινές εκδηλώσεις έλαβε και άλλα 30.700 €.

■ Προλαβαίνετε και άλλοι άνεργοι μέχρι τέλος του χρόνου, να ιδρύσετε εταιρεία και να βγάλετε χρήματα. Άνοιξαν οι Ουρανοί, και στάζουν χιλιάρικα με την σέσουλα. Μετά το νέο έτος και με νέα δημοτική αρχή δεν γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει. 

■ Από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα, η εταιρεία του Δισπηλιού, έχει λάβει από το Δήμο Καστοριάς 60.940 €!! Δηλαδή μέσα σε 9 μόλις μήνες. Ούτε σε πέντε χρόνια ένας γουνεργάτης δεν τα βγάζει, –αν και εφ’ όσον έχει δουλειά! Πόσο μάλλον ο νέος, η νέα ή και αυτοί που αν και είναι μεσήλικες αφήνουν την Καστοριά και ξενιτεύονται για ένα ημερομίσθιο στις τουριστικές περιοχές.

(*) Και τώρα ο αστερίσκος: 

■ Η νέα εταιρεία που για μικρό χρονικό διάστημα (από τις 31 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου) και 8 εκδηλώσεις θα λάβει από τον Δήμο Καστοριάς 11.920 €, ιδρύθηκε μόλις στις 21 Αυγούστου!

■ Έδρα: Κολοκυνθού Καστοριάς.

■ Το σταθερό τηλέφωνο επικοινωνίας της εταιρείας είναι με κωδικό Αθηνών.

■ «Μήνυμα χωρίς χρέωση: Το τηλέφωνο που καλείτε δεν αντιστοιχεί σε συνδρομητή» (**)

Ώρα για δουλειές, συνεχίζουμε:

■ Όσον αφορά την προεκλογική περίοδο, μία πολύ καλή είδηση δεν ήταν μόνο η μη ένταξη σε ψηφοδέλτιο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, του κ. Κίμωνα Μηταλίδη. Υπολογίζουμε ότι «κάτι» κατάλαβε για την δημοτική παράταξη που συμμετείχε αλλά και στήριξε. Όπως και για την δημοσιοποίηση των απουσιών από τα δημοτικά συμβούλια (συμβούλων και του δημάρχου φυσικά). Ευελπιστούμε ότι στις επόμενες εκλογές (εθνικές ή τοπικές) θα δώσει το παρόν του και του αξίζει. 

■ Αλλά και άλλοι αξιόλογοι σύμβουλοί του, που είχαν στηρίξει τον κ. Κορεντσίδη, αυτή την φορά, απουσιάζουν. Κάτι θα ξέρουν. Κάτι θα ξέρουν. Ξέρουν στ’ αλήθεια κάτι; 

■ Αυτός δε ο θαμπός προεκλογικός πόλεμος που διεξάγουν οι «ημέτεροι» της απελθούσας δημοτικής αρχής, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Τον έχουν ξεκινήσει με την εκλογή τους πριν τέσσερα χρόνια. Να προσπαθούν να συκοφαντούν και να χλευάζουν όσους ασκούν κριτική για τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής. 

■ Και αφού δεν έχουν βρει κάτι άξιο λόγου να συκοφαντήσουν τους αντιπάλους τους, ασχολούνται με το, πού πηγαίνουν, και σχολιάζονται γι’ αυτό. Α! Άρχισαν να σχολιάζουν και τις ηλικίες τους. Είδαμε και τους ηλικιακά νέους άρχοντες πού έφτασαν την Καστοριά. Πάτος! Πιο κάτω δεν έχει.

■ Θα κλείσουμε αυτό το νέο Σκάκι και αφού ευχηθούμε καλό φθινόπωρο σε όλους, με την «ατάκα» που μας άρεσε πολύ και ανήκει στον καρδιολόγο τον κύριο Ιωάννη Λαπαρίδη: 

«Κι όλα αρχίζουν από την πρώτη μέρα, τον προσεχή Ιανουάριο, γιατί τα χρειάζεται ο δήμος – όλοι μας, κι όχι στο τέλος της θητείας μας, για να είναι χρήσιμα σ’ εμάς». 

 Καλό προεκλογικό αγώνα Καστοριά
   Όσο κι αν σ' ασβεστώνουν.


(**) Και τώρα ο δεύτερος αστερίσκος: 
Λίγο πριν κλείσει το μοντάζ της στήλης, φαίνεται ότι ο κάτοχος της νέας εταιρείας με έδρα την Κολοκυνθού και τηλέφωνο Αθηνών, που ιδρύθηκε μόλις στις 21 Αυγούστου και θα λάβει από το Δήμο Καστοριάς 11.920 €, είναι ο ίδιος με την άλλη εταιρεία του Δισπηλιού, που έλαβε σε 9 μήνες από τον Δήμο Καστοριάς 60.940 €. Σύνολο δηλαδή 72.860 ευρώ μέχρι στιγμής!! Συνεχίζουμε…



Φωτογραφία: Γιάκοπο Λιγκότσι (1547-1627) Μία Χίμαιρα (1590-1610) Μουσείο του Πράδο, Μαδρίτη Ισπανίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1189.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


3 σχόλια:

  1. Κατσιμαντού Λένα [fb]8/10/23

    Τους βλεπουμε -πες τους -αλλά τι να κανουμε που αποφεύγουμε το σκουπόξυλο διότι είμαστε πολιτισμενοι ανθρωποι... ακόμη...^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/10/23

    Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα, ένα θα πω: Έχουμε ό,τι μας αξίζει. Επιβραβεύουμε τη λαμογιά, την τεμπελιά και την υπεροψία, για ρουσφέτια και συναυλίες. Καληνύχτα Καστοριά. Είσαι καταδικασμενη, αλλά καλά να πάθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/10/23

    το σκουπόξυλο είναι για τους ψηφοφόρους και όχι για τους υποψηφίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ