29.4.24

"Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές"



Στο πλαίσιο της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, μουσικοί, επιστήμονες του κλίματος και επιστήμονες υπολογιστών έχουν κάνει μια αλγοριθμική ανασύνθεση των διάσημων κοντσέρτων για βιολί του Βιβάλντι (1617-1741) που απαρτίζουν τις "Τέσσερις Εποχές", με βάση τις γεωχωρικές κλιματικές προβλέψεις για το 2050. 

Αυτό το παγκόσμιας κλάσης έργο με τίτλο "Οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές" ταξίδεψε στην Ελλάδα, όπου παρουσιάστηκε από την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συναυλία στις 30 Μαΐου 2022, στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Nέοι μουσικοί από όλη την Ευρώπη παρουσίασαν αυτή τη διασκευή με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Μαζί με τον λυράρη Σωκράτη Σινόπουλο, σολίστ αυτής της συναυλιακής εκδήλωσης ήταν η νεαρή ουκρανή βιολονίστα Ντιάνα Τιστσένκο.

Η αποστολή Άρτεμις της NASA θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη μέχρι το 2025, μετά την αποστολή Απόλλων που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι το 1969. Η Δήλος είναι το νησί όπου, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκαν οι δίδυμοι θεοί Απόλλων και Άρτεμις και όπου γεννήθηκε το φως. Για πολλούς αιώνες στην αρχαιότητα, η Δήλος ήταν το κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου. Σήμερα, ολόκληρο το νησί είναι ένα ανοιχτό μουσείο και τα αρχαία μνημεία πλήττονται ήδη από την κλιματική κρίση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από τις "Τέσσερις Εποχές" του Βιβάλντι, αυτοσχεδιαστικά μέρη για λύρα, το "Πλωτό Φθινόπωρο" της Κάρμεν Φιτσαρότι από τις "[αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές", και τους "17 Κώδωνες κινδύνου για την για την ειρήνη και την βιωσιμότητα" του Μάρσαλ Μάρκους.

Την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ιδρύθηκε το 1976) υποδέχθηκε στην Δήλο με την πολίτικη λύρα του (σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα) ο Σωκράτης Σινόπουλος. Η λύρα στα ιντερμέδια θα δέσει αριστοτεχνικά με το έργο του Βιβάλντι και των σύγχρονων συνθετών.

Το "Πλωτό Φθινόπωρο", της Κάρμεν Φιτσαρότι από τις «[αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές», είναι μια αλγοριθμική ανασύνθεση του "Φθινοπώρου" του Βιβάλντι. Αναπτύχθηκε από συνθέτες, μουσικούς, κλιματολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής, χρησιμοποιώντας γεωχωρικές κλιματικές προβλέψεις για το 2050, και απεικονίζει το πως μπορεί να μοιάζει ένας μελλοντικός κόσμος αν δεν αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030.

1:59 Αντόνιο Βιβάλντι - Οι τέσσερις εποχές, "Άνοιξη"
12:39 Σωκράτης Σινόπουλος - λύρα
14:18 Αντόνιο Βιβάλντι - Οι τέσσερις εποχές, "Καλοκαίρι"
24:41 Σωκράτης Σινόπουλος - λύρα
26:18 Κάρμεν Φιτσαρότι - "Πλωτό Φθινόπωρο" από το " Αβέβαιες τέσσερις εποχές "
32:58 Σωκράτης Σινόπουλος - λύρα
34:30 Αντόνιο Βιβάλντι - Οι τέσσερις εποχές, "Χειμώνας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ