16.6.09

ΟΔΟΣ: Σήμερα



Το ελληνικό περίπτερο στην 53η Μπιενάλε της Βενετίας εγκαινιάζεται σήμερα 4 Ιουνίου (Τα επίσημα εγκαίνια όλης της Biennale θα γίνουν την Κυριακή 7 Ιουνίου).

Ως γνωστόν, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο «Greek Pavilion» ο καστοριανής καταγωγής αμερικανός καλλιτέχνης Λουκάς Σαμαράς με επιμελητή τον Μάθιου Χιγκς. Ο καλλιτέχνης, που ανήκει στην τάξη των σημαντικότερων πρωτοπόρων δημιουργών του 20ού αιώνα με έργο που επηρέασε τη σύγχρονη τέχνη θα παρουσιάσει την πολυεγκατάσταση «PARAXENA», που αποτελείται από πρόσφατες φωτογραφίες και βίντεο (2005 έως το 2009), ένα μικρό σύνολο γλυπτών της δεκαετίας του '60, την εγκατάσταση καθρεφτών «Doorway» (19 66-2007), φωτογραφικά έργα από τη σειρά «Nexus» που παρουσιάζεται πρώτη φορά, φωτογραφίες από την πρόσφατη σειρά «Chairs», τα έργα σε βίντεο με τον τίτλο «iMovies» και ομάδα γλυπτών με τον τίτλο «Jewels» της δεκαετίας του '60. Κεντρική θέση θα κατέχει η βιντεοεγκατάσταση «Ecdysiast and Viewers» (2006) στην οποία ο Σαμαράς κινηματογράφησε τις αντιδράσεις εικοσι τεσσάρων φίλων και συναδέλφων του καλλιτεχνών (ανάμεσά τους οι Chuck Close και Jasper Johns), ενώ βλέπουν μια αυτοπροσωπογραφία σε βίντεο στο οποίο ο καλλιτέχνης στέκεται γυμνός μπροστά στην κάμερα.

Σημ. Ο Λ.Σ. έγινε γνωστός για πρώτη φορά στην Καστοριά, στο 14ο φύλλο της ΟΔΟΥ το 1998

Η Biennale θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου.
http://www.labiennale.org


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4.6.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ