21.10.10

ΟΔΟΣ: Ψυχολογία εκδίκησης


ΟΔΟΣ 14.10.2010 | 562

Γεγονός είναι ότι, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο Καστοριάς -αν όχι σε πανελλήνιο, η Νέα Δημοκρατία παραμένει μια ασυμμάζευτη υπόθεση. Ούτε η παταγώδης ήττα του περασμένου Οκτωβρίου, ούτε οι αποκαλύψεις για το βάθος του χάους και το εύρος της απραξίας που χαρακτήρισαν την προηγούμενη διακυβέρνηση (ή καλύτερα ακυβερνησία) ιδιαίτερα στην δεύτερη θητεία της (μετά το 2007), ούτε η εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά ως νέου προέδρου του κόμματος, ούτε κάν ο (προσωρινός;) κομματικός εξοστρακισμός της κ. Ντόρας Μπακογιάννη (που αντιμετωπίζει την Νέα Δημοκρατία περίπου ως καταπατημένο οικόπεδό της), ούτε και οι επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και η δοκιμή του Καλλικράτη στις 7 (και 14) Νοεμβρίου μπορούν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Η προχθεσινή «παρέμβαση» του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. στην οποία καταφέρθηκε κατά της σημερινής ηγεσίας, δεν αφήνουν περιθώρια διαφορετικών εκτιμήσεων.

Η Καστοριά, προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας στην χώρα, (δηλαδή το κόμμα όπως θα έπρεπε να είναι στα καλλίτερα του), δίνει την εικόνα του μικρασιατικού εκστρατευτικού σώματος λίγο πριν τις αλλεπάλληλες ήττες: Υπάρχει και δεν υπάρχει. Ακριβέστερα υπάρχει σε ένα επίπεδο προετοιμασίας προβλημάτων και πρόσθεσης (νέων) ηττών.

Αυτό συμβαίνει στην Καστοριά από χρόνια τώρα. Αν αποφάσιζαν εγκαίρως, οι ιδεολογικοί πλοηγοί του κόμματος και οι στρατηγοί του, να εξετάσουν και αναλύσουν για λογαριασμό στης Νέας Δημοκρατίας το παράδοξο φαινόμενο «Καστοριά», ίσως συνειδητοποιούσαν εγκαίρως, ότι η ρότα του κόμματος, αμέσως μετά το 2007, οδηγούσε κατ’ ευθείαν στον πυθμένα. Και πως το σκάφος θύμιζε Τιτανικό. Ήταν ογκώδες, και ενέπνεε σεβασμό και θαυμασμό, αλλά ακόμη και ένα απειροελάχιστο σφάλμα ήταν αρκετό για τον καταποντισμό. Που ήλθε τελικά στις εκλογές του π. Οκτωβρίου.

Και η ιστορία μοιάζει να έχει συνέχεια. Ύστερα από πολύμηνη περίοδο κατά την οποία είχε περίπου ανακοινωθεί η δέσμευση του κόμματος να μην παράσχει επίσημη πολιτική στήριξη, μέσω χρίσματος ή άλλης έμμεσης ενίσχυσης, ούτε στον Δήμο Καστοριάς (όπως και σε όλους του επαρχιακούς δήμους της Ελλάδος), με αποτέλεσμα να επιτρέψει σε πολίτες (μέλη της Νέας Δημοκρατίας και υποστηρικτές) να αποφασίσουν να κατέλθουν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, με τον τάδε ή τον δείνα υποψήφιο δήμαρχο και να εκτεθούν με δημόσιες ανακοινώσεις τους, την τελευταία στιγμή το χρίσμα, δόθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Λιάντση.

Δια χειλέων του προέδρου του κόμματος κατά την επίσκεψή του στην Καστοριά πριν μερικές ημέρες. Στην διάρκεια της οποίας ο λόγος του διανθίστηκε από «θα» για κάθε τι. «Θα» για την Αρχιετεκτνοική Σχολή, «θα» για την λίμνη. «Θα» για την Γούνα και την ανεργία. «Θα» ακόμη και για τα φασόλια. Σαν να κυβερνούσε κάποιος άλλος, και όχι η Νεα Δημοκρατία την χώρα, και την Καστοριά, τα ίδια πρόσωπα, με αυτά που διεκδικούν εκ νέου την ψήφο μας. Για την μεταπήδησή τους.

Αυτά από μόνα του δεν είναι απαραίτητα κάτι το κακό. Κακό αναμφίβολα γίνεται ως ψηφίδα στο ιστορικό ηττών και ταπεινώσεων που υπομένει η Ν.Δ., από τότε που αποφάσισε να επιβάλλει στην Καστοριά ακαριαία, χωρίς διαδικασίες και χωρίς το αίσθημα έστω της διαφάνειας, τον εκάστοτε εκλεκτό της. Ο οποίος δεν επιδοκιμάζεται από την κάλπη.

Με αποτέλεσμα, νικητές να αναδεικνύονται οι outsiders της υπόθεσης, αφού εξ αιτίας των λανθασμένων επιλογών προκαλείται διάσπαση με περισσότερες υποψηφιότητες δημάρχων και συνδυασμών. Και επικρατεί ψυχολογία εκδίκησης στον δεύτερο γύρο. Μάλιστα τα φαινόμενα έχουν επαναληφθεί τόσες φορές πια, που εγείρονται υπόνοιες για το αν πράγματι οι ανατροπές αυτές είναι συμπτωματικές, ή σκοπούμενες.

Στο ίδιο μοτίβο της αψυχολόγητης προεκλογικής σύγχυσης, εντάσσεται και η πρόσφατη «αυστηρή» προειδοποίηση και ντιρεκτίβα του προέδρου της ΝΟΔΕ Καστοριάς. Απειλείται η… «διαγραφή» όσων δεν συμμορφωθούν προς τας «καθυστερημένας» υποδείξεις.

Σε εποχές που κόμματα, και ειδικά η ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας, ψάχνουν με τον φακό τα μέλη τους, και οι άλλοτε ένθερμοι ψηφοφόροι και οπαδοί αποδοκιμάζουν το παρελθόν του κόμματος, αλλά και τους υπεύθυνους, η ΝΟΔΕ Καστοριάς απειλεί να στείλει στην πειθαρχική γκιλοτίνα τους εκ των υστέρων θεωρούμενους αντάρτες:

Αφού πρώτα τους παρότρυναν να βγουν στο κλαρί, φαινομενικά τουλάχιστον τους ζητούν και ευθύνες από πάνω, επειδή δεν συντάσσονται με το δοκιμασμένο μεν, αλλά μάλλον εξαντλημένο πολιτικό άστρο που επέλεξαν να τιμήσουν με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Το χρυσόμαλλο δέρας κάθε φιλόδοξου συνεχιστή του Ανδρέα Οικονομίδη, ο οποίος είναι και ο τελευταίος δήμαρχος που εξέλεξε με επίσημη υποστήριξη στις εκλογές του 1989, η Νέα Δημοκρατία.

Πόσοι είναι αυτοί που πιστεύουν χωρίς αμφιβολία ότι ο κ. Κ. Λιάντσης (γυναικαδελφός κατά σύμπτωση του τ. δημάρχου Α. Οικονομίδη) θα διασχίσει τον Σαγγάριο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Καστοριάς και θα τις κερδίσει;

Κανείς ασφαλώς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά στα προεκλογικά επιτελεία των κκ. Κ. Κοντόπουλου και Εμ. Χατζησυμεωνίδη δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις των δεδομένων και των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται με άξονες όλα τα ενδεχόμενα. Στα οποία, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η υποψία ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Οκτωβρίου 2010, αρ. φύλλου 562

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ