30.10.10

ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς θα ψηφίσουμε;

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Επίκαιρο θέμα αφού σε λίγες μέρες οι Έλληνες πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τους νέους ‘‘Καλλικρατικούς’’ Δημάρχους και τους αιρετούς Περιφερειάρχες. Είναι ένα νέος θεσμός για τον οποίο ο πολύς κόσμος είναι ανημέρωτος και δεν ξέρει ούτε καν πως θα ψηφίσει. Τα ΜΜΕ κυρίως η τηλεόραση αντί να αφιερώσουν λίγο χρόνο για την ενημέρωση των πολιτών αναλώνονται σε ανούσιες ‘‘κοκορομαχίες’’ των υποψηφίων οι οποίες μπορεί κάποτε να εντυπωσίαζαν και να πουλούσαν, αλλά τώρα ο κόσμος έχει βαρεθεί και απλώς κάνει ζάπινγκ.



Είναι κοινή διαπίστωση όλων των υποψηφίων, που γυρίζουν σαν τους πλασιέ για το κυνήγι του σταυρού, καθότι αλλιώς δεν γίνεται και ο κόσμος θέλει την προσωπική επαφή, ότι πολύς κόσμος είναι εντελώς ανημέρωτος. Δεν γνωρίζουν όλοι οι ψηφοφόροι ότι μαζί με την εκλογή των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων θα εκλεγούν και περιφερειακοί σύμβουλοι. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν δύο κάλπες και οι πολίτες θα ψηφίσουν δύο φορές ταυτόχρονα. Δεν γνωρίζουν ότι για την περιφέρεια μπορούν να βάλουν μέχρι τρις σταυρούς. Ούτε γνωρίζουν ότι για το ψηφοδέλτιο του πρώην Δήμου Καστοριάς μπορούν να βάλουν 6 σταυρούς και πολλά άλλα τα οποία δεν είναι δυνατόν να τα αναλύσουμε σε ένα τόσο μικρό άρθρο.

Γι’ αυτά όλα, θα έπρεπε να μεριμνήσει η πολιτεία μέσω των Δήμων και των ΜΜΕ, να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι καθότι αλλιώς θα υπάρξουν πολλά προβλήματα τουλάχιστον σε ότι αφορά τον σταυρό και λιγότερο τον συνδυασμό. Αυτή είναι μια διαπίστωση των υποψηφίων συμβούλων. Άλλη διαπίστωση είναι ότι πολύς κόσμος δεν θέλει να πάει να ψηφίσει, καθότι είναι πικραμένος οργισμένος αγανακτισμένος κλπ. Πολλοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους στους υποψηφίους λες και είναι υποψήφιοι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Φυσικά αυτοί απαντούν ότι αυτά τα παράπονα και η αγανάκτηση δεν πρέπει να απευθύνονται σ’ αυτούς, αλλά σε αυτούς που νομοθετούν και είναι πρωταγωνιστές της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Είναι τελείως φυσιολογικό μετά από μία τέτοια οικονομική κρίση ο κόσμος να είναι οργισμένος και αγανακτισμένος. Υπάρχει στον κόσμο μια ηττοπάθεια ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει και με κανέναν και αυτό είναι το χειρότερο για μια κοινωνία και ένα λαό. Δεν υπάρχει όραμα δεν υπάρχουν στόχοι και στα ΜΜΕ προβάλλονται κυρίως τα αρνητικά και πάρα πολύ λίγο τα θετικά. Εάν ο κόσμος δεν αποκτήσει αυτοπεποίθηση και ότι στο μέλλον κάτι μπορεί να αλλάξει, τότε ακόμη και αυτοί οι λίγοι ικανοί άξιοι και έντιμοι που επιμένουν να ασχοληθούν με τα κοινά θα απογοητευθούν και θα μείνει όλος ο ζωτικός χώρος για τους καιροσκόπους και τα λαμόγια.

Φυσικά σε τέτοιου είδους προβληματισμούς και αντιδράσεις είναι δύσκολα να απαντήσουν όσοι άσκησαν εξουσία και συνάμα δεν ήταν πετυχημένοι. Όσοι είχαν επιτυχημένη πορεία σαν αυτοδιοικητικοί ο κόσμος το αναγνωρίζει. Το ερώτημα που γενάτε εδώ είναι, τι θα γίνει αν γίνουν εκλογές βουλευτικές μεσούσης της κρίσης. Γι ‘ αυτό ας φροντίσουν οι πολιτικοί να δουλέψουν σκληρά με όραμα και ευρηματικότητα διότι διαφορετικά ο κόσμος θα γίνει ασυγκράτητος

Ευτυχώς που υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι και αυτό θα μειώσει το μέγεθος της αποχής. Παρόλα αυτά όμως ενδέχεται η αποχή να είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Εκείνο που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι ότι υπάρχουν κόμματα που προτρέπουν ή επιβάλουν τους ψηφοφόρους τους να μην παν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρω , αφού τα κόμμα που ψήφισαν στον πρώτο γύρο δεν θα βρίσκεται στον δεύτερο. Δυστυχώς κάποιοι αν και πέρασαν 50 και πλέον χρόνια από τον εμφύλιο δεν διδάχθηκαν ακόμη από τις επανειλημμένες γκάφες που έκαναν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να θεωρούν την αποχή σαν στόχο στρατηγικής σημασίας για το κόμμα τους.

Προτιμότερο θα ήταν για κάποιον συνειδητοποιημένο ψηφοφόρο να προσέλθει στην κάλπη ψηφίζοντας άκυρο με ένα μήνυμα μέσα παρά να απέχει. Η αποχή δεν μας βοηθά σαν απλούς πολίτες και σαν λαό. Ο Ελληνικός λαός όπως απέδειξε η ιστορία έχει αστείρευτες δυνάμεις μέσα του και δεν πρέπει να μας κυριεύει η ηττοπάθεια. Η κρίση θα περάσει όπως περνάν πολλές από τις αρρώστιες και θα περάσει στην ιστορία όπως πέρασαν τόσα και τόσα δεινά που πέρασε το Ελληνικό Έθνος . Στο χέρι μας είναι όχι μόνο ποιους θα επιλέξουμε για να λύσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τόσα χρόνια, αλλά και εκείνους που έχουν όραμα στόχους και ικανότητα να φέρουν σε πέρας ένα καινούργιο θεσμό που απαιτεί γνώσεις εμπειρία και αταλάντευτη θέληση.

Σ’ αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουμε κόμματα ούτε παρατάξεις. Δεν ψηφίζουμε έχοντας ως κριτήριο το βαθύ πράσινο ή το βαθύ γαλάζιο. Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η κομματική αλλά η κοινωνική καταξίωση του κάθε υποψηφίου. Ψηφίζουμε ανθρώπους ικανούς έντιμους με γνώσεις και εμπειρία που δοκιμάστηκαν σε αντίστοιχες αυτοδιοικητικές θέσεις. Ήταν άνθρωποι και εκπρόσωποι των έργων και όχι των εντυπώσεων που δεν τους δελέαζε η καρέκλα και η εξουσία και όταν ολοκλήρωσαν το έργο τους επανήλθαν στην καθημερινότητα με το κεφάλι ψιλά που λέμε. Εάν οι συμπολίτες μας ψηφίσουν με γνώμονα τα προαναφερθέντα τότε θα υπάρξει ελπίδα για τον τόπο διαφορετικά θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ