10.11.10

ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Το κυνήγι του σταυρού, ή ενός οράματος;

Λίγα εικοσιτετράωρα έμειναν ακόμη για να σταματήσει το κυνήγι του σταυρού από τους υποψηφίους και να αρχίσει μετά ένας νέος γύρος για να πεισθούν να ψηφίσουν όσοι δεν θα πάνε στις κάλπες την πρώτη Κυριακή. Δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η αποχή θα είναι σημαντική. Ακόμη και με υπογραφές δεσμεύθηκαν κάποιοι παραγωγοί ότι δεν θα παν να ψηφίσουν. Τουλάχιστον αυτά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί. Την οργή όμως την αγανάκτηση και την απογοήτευση του κόσμου θα την πληρώσουν οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί ανεξάρτητα αν οι προθέσεις και τα οράματα κάποιων είναι προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας.



Πέρα από το γενικότερο όραμα σε συνδυασμό με εφικτούς στρατηγικούς στόχους που μπορεί να πετύχει ένας συνδυασμός ή μια ηγετική ομάδα, θα μπορούσε ακόμη και ένας υποψήφιος να ονειρεύεται να δημιουργεί οράματα και στόχους στρατηγικής σημασίας για τον τόπο του. Για την περιοχή μας π.χ. δηλαδή τον νομό Καστοριάς δεν θα ήταν καθόλου ουτοπιστικό να έχει κανείς στόχους και οράματα που είναι εύκολα υλοποιήσιμα αρκεί να υπάρξει βούληση και προσήλωση στον στόχο που θέτουμε. Υπάρχουν στόχοι και οράματα τα οποία δεν υλοποιούνται απαραίτητα με πολλά χρήματα, αλλά κυρίως με βούληση και μεράκι για δημιουργία. Τέτοιοι στρατηγικής σημασίας στόχοι θα μπορούσαν να ήταν για παράδειγμα.

1. Η ενεργοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου ‘’Αριστοτέλης’’ με τσάρτερ πτήσεις από Κίνα, εγχείρημα το οποίο είχε διερευνηθεί και προταθεί αλλά κάποιοι φρόντισαν να το κάψουν. Εάν τότε το 2002 γινότανε έστω και μια διερευνητική πτήση τώρα ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικότερα. Φυσικά οι πτήσεις αυτές θα είχαν ως βασικό στόχο την αγορά γουναρικών, αλλά θα δημιουργούσαν και άλλες προοπτικές ανάπτυξης αφού η χώρα μας θα ήταν η πρώτη πύλη εισόδου για ένα δεκαπενθήμερο ταξίδι των κινέζων στην Ελλάδα και Ευρώπη.

2. Δημιουργία ενός αθλητικού οργανισμού με συμμετοχή των τριών νέων Δήμων για την ανάπτυξη όχι μόνο του αθλητικού τουρισμού αλλά και για την απασχόληση των νέων και των συνταξιούχων με διάφορα αθλητικά ενδιαφέροντα. Για την ανάπτυξη το αθλητικού τουρισμού θα μπορούσε ο οργανισμός αυτός να δημιουργήσει αθλητικά γεγονότα όπως:
Α) Αλεξάνδρειο Μαραθώνιο από την Πέλλα στην Καστοριά, κάτω από την Ψαλίδα όπου είναι χαραγμένη η όψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού από εδώ με τους Ορέστες ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά των Περσών ο Μακεδόνας Στρατηλάτης. Ανάλογος μαραθώνιος γίνεται στην Σπάρτη το λεγόμενο Σπάρταθλον.
Β) Άλλοι αγώνες μικρότερης εμβέλειας όπως ένας ποδηλατικός γύρος της λίμνης μέσα από τα παραλίμνια χωριά.
Γ) Κολυμβητικός μαραθώνιος καθώς και αγώνες με τα παραδοσιακά Καστοριανά καράβια.
Δ) Μαραθώνιος στην μνήμη του εμφυλίου σπαραγμού ακολουθώντας την διαδρομή Γράμμος – Βίτσι από τα μονοπάτια που ακολουθούσαν οι αντάρτες κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. κλπ.

3. Δημιουργία ενός Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με επιχειρήσεις όλης της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα μπορεί να παράγει πολιτισμό και να συνδράμει τους αθλητικούς οργανισμούς των Δήμων αλλά και άλλους φορείς της περιφέρειας μας, ώστε να δημιουργηθούν γιορτές για τα φασόλια τα μήλα κλπ. με σκοπό την διαφήμιση των τοπικών μας προϊόντων.
Αυτά και πολλά άλλα θα μπορούσαν να είναι μερικά από τα οράματα των υποψηφίων δίνοντας έτσι την δυνατότητα στην από την ανεργία μαστιζόμενη περιφέρειά μας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ας ελπίσουμε ότι οι νέες αυτοδιοικητικές εξουσίες των Δήμων και της Περιφέρειας θα δουλέψουν δημιουργικά, έντιμα, αξιοκρατικά, με όραμα και στόχους προτάσσοντας το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ, για να βγει η κοινωνία από το τέλμα που βρίσκεται σήμερα.

Καλό βόλι λοιπόν σε όσους πάνε να ψηφίσουν. Σε όσους δε σκέφτονται να απέχουν τους κατανοώ και θα ήθελα να ενόσω μαζί τους την οργή και την αγανάκτησή όλων μας αλλά όχι εναντίων όσων δεν έχουν μερίδιο ευθύνης. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι, οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κάποιοι λοιπόν έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν ότι είναι η εξαίρεση του κανόνα. Υπάρχουν άλλοι πιο αποτελεσματικοί και ευρηματικοί τρόποι από την αποχή και μάλιστα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να εκφράσουμε την αντίθεσή, την απογοήτευση και την οργή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ