20.12.12

ΟΔΟΣ: Μητροπολιτών και άλλων επισήμωνΓεγονός είναι ότι ο ιερός ναός του Αγίου Νικάνορα στην επέκταση της «Χλόης» που αποτέλεσε και την έδρα της ενορίας της περιοχής, περιβλήθηκε από την θεμελίωσή του (πολλά χρόνια πριν) με το θερμό ενδιαφέρον, την υποστήριξη και τις δωρεές όχι μόνο των ενοριτών αλλά και των κατοίκων όλης της Καστοριάς. Είναι η θέση του σε περιοχή που κάποτε επικρατούσαν τα αμπέλια των Καστοριανών, αλλά και κοντά στο «Φουντουκλή» ίσως και κάποιοι άλλοι λόγοι, έκαναν την εκκλησία αγαπητή.
Εν όψει αυτών, λογικά θα αναμενόταν πυκνή προσέλευση για τα εγκαίνιά του που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατοκύριακο 29-30 Σεπτεμβρίου, αφού στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια αφίχθηκε τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη, από την Θεσσαλονίκη, καθώς και πλήθος προσκεκλημένων μητροπολιτών και άλλων επισήμων.Παρά ταύτα, από τις φωτογραφίες αποδεικνύεται ότι ο κόσμος της Καστοριάς δεν συμμετείχε μαζικά στην σχετική τελετουργία.  Αντίθετα εκτός από λίγους, για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι την λαμπρότητά τους, απολαμβάνουν αν όχι αποκλειστικά, πάντως κυρίως, οι «επίσημοι» και αξιωματούχοι.


Όλοι αυτοί, θα φερθούν έξυπνα αν ερμηνεύσουν ορθά την συμπεριφορά του κοινωνικού συνόλου, που εκτός από κάποιους αθεράπευτα ρομαντικούς, δείχνει να έχει κορεστεί και κουραστεί από οτιδήποτε χαρακτήρισε το παρελθόν. Και αν εγκαίρως βεβαίως αποφασίσουν να αλλάξουν την δική τους συμπεριφορά, ώστε να πάψει να μοιάζει επιδεικτική ή και προκλητική.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Ι. Μητρόπολη Καστοριάς.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 660


8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος20/12/12

  Πρωϊνό γύρισμα της "σινε-Εκκλησία"... Προκαθήμενοι, παρακαθήμενοι όλοι εκεί.
  Ούτε ο μακαρίτης Ο Θ. Αγγελόπουλος δεν έβγαινε τέτοια ώρα.
  Ψυχή δεν περνά, τα παράθυρα όλα κλειστά.
  Φαντάσου να ξυπνήσεις πρωϊ κι ν΄αντικρίσεις όλο αυτό το συνάφι από κάτω. Φόβος και τρόμος!

  Εωσφόρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος20/12/12

  Πες τα Χρυσόστομε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος20/12/12

  Ε, τα παραλέτε! Δεν είδατε τον Δήμαρχο, την σύζυγό του, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ; Τι άλλο θέλετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος20/12/12

  Νάτανε η ζήλεια ψώρα, θα κολλούσε όλη η χώρα.
  Δυστυχώς, από υπερβάλλοντα ζήλο (εδώ βλ. ζήλεια) και οι άνθρωποι της Εκκλησίας ξεχνιούνται, όχι παντού και πάντα, παρασύρονται και χρησιμοποιούν τρόπους κατ' ουσίαν αντίθετους με το γράμμα και το πνεύμα του Ευαγγελίου. Ουδείς αναμάρτητος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος20/12/12

  Πωπώ οργή,εξορκισμό θέλεις για να συνέλθεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος20/12/12

  Τι εννοείς Ανώνυμε Νο 4 ότι "και οι άνθρωποι της Εκκλησίας ξεχνιούνται";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος 420/12/12

  Αν αναφέρεται σε μένα προηγούμενος για οργή, ίσως ηρεμήσει κι ο ίδιος με τη διευκρίνιση ότι άνθρωποι της Εκκλησίας είναι όλοι οι βαπτισμένοι, κληρικοί και λαϊκοί.
  Με τη λέξη ξεχνιούνται ήθελα να αποδώσω αυτό που λέει ο Υμνογράφος "ραθυμία κατέσχε με..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Βασίλειος20/12/12

  "ραθυμία", "ακηδία" και λοιπά αμαρτήματα...
  Καλή μετά-νοια σε όλους μας! Καλά Χριστούγεννα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ