11.2.13

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]
Αποκαλυπτήρια προτομών στο ΜΜΑ-Καστοριάς
(100 χρόνια μετά την απελευθέρωση)

Για το Μουσείο Μακεδονικού Αγών (ΜΜΑ) Καστοριάς και την συμβολή του στα πολιτισμικά και πολιτιστικά δρώμενα καθώς επίσης για την ενημέρωση, διαφώτιση και αντίσταση απέναντι σε κάθε είδους προπαγάνδα, έχουμε επισημάνει και αναφερθεί επανειλημμένα.

Το Μουσείο αυτό δεν είναι απλά ένας χώρος έκθεσης κειμηλίων φωτογραφιών κλπ., αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που καταγράφει και τεκμηριώνει την ιστορία με διάφορες διαλέξεις και παρουσιάσεις που λαμβάνουν χώρα όλο τον χρόνο στον χώρο του Μουσείου.

Την ερχόμενη λοιπόν Κυριακή 21-10-12 στον αύλειο χώρο του Μουσείο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια τριών προτομών του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς επίσης και της μαρμάρινης στήλης του κύπριου δωρητή Νικολαΐδη (εις μνήμη των Κυπρίων αγωνιστών) με του οποίου την χορηγία διαμορφώθηκε ο αύλειος χώρος.

Η μία προτομή είναι του Ίωνα Δραγούμη με χορηγό τον Δήμο Άργους Ορεστικού, η άλλη του Αναστάσιου Πηχεών με χορηγό τον συμπολίτη μας κορυφαίο διεθνή μπασκετμπολίστα Δημήτρη Διαμαντίδη και η τρίτη της ηρωικής Ζήσαινας (Ευτέρπη Ουζούνη) με χορηγούς την οικογένεια Ζήση και Καλλιόπης Ουζούνη.

Υπολείπονται φυσικά και άλλες προτομές όπως του Παύλου Μελά του Γερμανού Καραβαγγέλη και άλλων Μακεδονομάχων, οι οποίες θα εγκατασταθούν εφόσον βρεθούν εθελοντές χορηγοί.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η συμβολή των χορηγών να συνεχιστεί και σε άλλες προσπάθειας του Μ.Μ.Α. Καστοριάς, το οποίο δεν αποτελεί μόνο ένα φάρο διαφώτισης απέναντι σε κάθε είδους προπαγάνδα, αλλά είναι συνάμα εργαστήρι παραγωγής γνώσης καταγραφής και τεκμηρίωσης της ιστορίας του τόπου μας και όλης της Μακεδονίας.

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να βοηθήσουν κυρίως οι φορείς και οι μεγάλες επιχειρήσεις της γούνας, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν την παράδοση των παλιών καστοριανών γουναράδων, οι οποίοι υπό αντίξοες συνθήκες βοηθούσαν και χρηματοδοτούσαν τον υπόδουλο έθνος, για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας.

Κάποτε η δήμος Καστοριάς ήθελε να στήσει άγαλμα για να τιμήσει τον καστοριανό γουναρά, σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να στήσουμε αναθηματική στήλη στο χώρο του Μουσείου με ονόματα γουναράδων που βοήθησαν στην εθνική ανόρθωση, με τα ευεργετήματα και τα κληροδοτήματα τους ενώ άλλοι όπως τα παιδιά του γουναρά Εμμανούλ (Ιωάννης και Παναγιώτης) έδωσαν ακόμη και την ζωή τους για την ελευθερία του έθνους και της Μακεδονίας, ως συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου.

Ας τιμήσουμε λοιπόν με την συμμετοχή μας και την συμβολή μας αυτούς τους ανθρώπους και συμπολίτες μας, που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της πατρίδας, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε εύκολα να εκτιμήσουμε καθότι τα βρήκαμε έτοιμα και ακόμη δεν τα χάσαμε. Ας αγωνιστούμε τουλάχιστον να τα κρατήσουμε καθότι η ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται έστω και ως κωμωδία όπως συνηθίζεται να λέγεται.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 662


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ