18.10.13

Λόγος και αντίλογος


Αγαπητέ κ. διευθυντά,

Σας κοινοποιώ ένα κείμενο του  Βλάση Γωγούση από την εφημερίδα Φωνή των Συνταξιούχων Εμπόρων, που αναφέρεται σε μία επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα, η οποία συντάχθηκε το 1947.
Με εκτίμηση
Ν. Χ.


ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1947 η αγγλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει την ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη στέλνει το 1947 τον Paul A. Porter, ως επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής. Μετά από έναν περίπου μήνα, ο Porter στέλνει επιστολή προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, γράφοντας μεταξύ των άλλων:
«Εδώ δεν υπάρχει κράτος; Υπάρχει μόνο μια ιεραρχία πολιτικών, ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Μοναδική τους έννοια, η κατάκτηση της εξουσίας. Σε  ολόκληρη τη χώρα οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχες δεν αποθηκεύουν προμήθειες. Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη! Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται βάσει ενός συστήματος επιδομάτων (μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι  κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από τον βασικό μισθό τους!). Η δημόσια διοίκηση δεν είναι σε θέση να προβεί ούτε στην είσπραξη φόρων ή την επισκευή δρόμων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη πολιτική εκτός από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος! Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει τη ξένη βοήθεια για τη διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας που έχει την έδρα της στην πλατεία Κολωνακίου»
Paul A. Porter

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιουλίου 2013, αρ. φύλλου 701

1 σχόλιο:

  1. Γιώργος18/10/13

    Η εξουσία δεν διαφθείρει τούς άνθρώπους, οι άνθρωποι διαφθείρουν την εξουσία.
    Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις αντιξοότητες, αλλά αν θές να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσ' τον εξουσία.
    Έρε Ελλάδα που έφαγες το κεφάλι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ