15.4.14

Πρόσωπα 2013: Σπασμένο Ρόδι [2]


Σπασμένο Ρόδι
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014


Η ιστορία γράφεται μόνο με τόλμη (+)


Πρόκειται για το γνωστό πολιτιστικό σωματείο «Σπασμένο Ρόδι» που γύρω του συσπειρώνονται θεατρικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές δράσεις και κοινωνικά κινήματα τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Μέλη του συμπολίτες, νεαρής και λιγότερο νεαρής ηλικίας που δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από την κατάσταση της πόλης. Εννοούν να αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο, από τον αντίστοιχο της προβεβλημένης πλειοψηφίας, την υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας σε όλες τις εκφράσεις της, να εξασφαλίσει στον τόπο, τους ανθρώπους του και στο μέλλον αυτό που αναλογεί. Ισομερώς και χωρίς αποκλεισμούς.

Με διαφορετικό τρόπο αντιλαμβάνονται βεβαίως και τις δικές τους υποχρεώσεις, όπως και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό στην περιοχή της Καστοριάς, βρίσκονται συνήθως μπροστά, στην πρωτοπορία των μαχητικών παρεμβάσεων, στις παρυφές του ακτιβισμού.

Στο 2013, το Σπασμένο Ρόδι, προκάλεσε εντύπωση και πάλι με την θεατρική απόδοση και παρουσίαση του ιδιοφυούς διηγήματος ο «Αγιος Ζαμπλακάς» που συνέγραψε ο αείμνηστος Γεώργιος Γκολομπίας.  Ξεχώρισε όμως το Σπασμένο Ρόδι μέσα στο έτος που έφυγε προπαντός για την εξαιρετική πρωτοβουλία για την σωτηρία του μνημειακού κτηρίου του στρατοπέδου Μαθιουδάκη από την κατεδάφιση.

Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε αρχικά με την συμπαράσταση του πολιτιστικού ομίλου «Μύησις», της κινηματογραφικής λέσχης Καστοριάς και τις ενέργειες του κ. Ρωμύλου Μαντζούρα, από τις οποίες στην συνέχεια ευαισθητοποιήθηκε και προώθησε ο ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης.

Με την διαρκή προσπάθεια συγκεκριμένων μελών του που ανέλαβαν με προσωπικό ρίσκο απέναντι στον τρομοκρατικό λαϊκισμό παραγόντων της δημόσιας ζωής της Καστοριάς, όπως της βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας που θέτει διαρκώς το ψευδεπίγραφο δίλημμα Ελληνική Αστυνομία ή διατηρητέο, μαζί με  τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημήτριο Σαββόπουλο και τους δημάρχους Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτη Κεπαπτσογλου και Νεστορίου κ. Χρήστου Γκοσλιόπουλου.

Αλλά και του τότε γραμματέα της ΝΕ ΠαΣοΚ, που θα άλλαζε τόσο πολύ τον κόσμο, με την επισήμανση ότι γνώριζε προσωπικά, ή πολιτικά τέλος πάντων, την πρόεδρο του Κ.Α.Σ., αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι λήφθηκαν και άλλοι παράγοντες υπόψη, κατόρθωσε τελικά το Σπασμένο Ρόδι να συσπειρώσει γύρω του, μέλη του αλλά και ιδιώτες.

Το Σωματείο στο τέλος, αφού φαινόταν να χάνεται ο αγώνας για την σωτηρία της κτηρίου, μετά την εμμονή των τοπικών πολιτικών παραγόντων, απηύθυνε δημόσιο προσκλητήριο στους πολίτες της Καστοριάς να ευαισθητοποιηθούν για την διάσωση του κτηρίου δια της δικαστικής οδού.

Μετά απ’ αυτό το στάδιο και αφού σχηματίσθηκε ένα σχετικό κίνημα με αξιοσημείωτη δυναμική, από το οποίο βεβαίως απουσιάζουν τρανταχτά ονόματα, οργάνωσε με την απλή συμπαράσταση ή και την εθελοντική οικονομική συμβολή όσων μπορούσαν και ήθελαν, την δικαστική υπεράσπιση της υπόθεσης.

Το σωματείο, αρχικά με απόφαση του Πρωτοδικείου Καστοριάς πάγωσε την διαδικασία της κατεδάφισης. Στην συνέχεια η αναστολή επεκτάθηκε χρονικά, αφού και το Συμβούλιο Επικρατείας που επιλήφθηκε, διέταξε την διακοπή κάθε εργασίας κατεδάφισης, μέχρι να εκδοθεί απόφαση στην ουσία της κύριας υπόθεσης. Η συζήτησή της στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο επρόκειτο να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, αλλά αναμένεται αυτό να συμβεί στις 17 Ιανουαρίου 2014.

Προηγουμένως βέβαια, ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων που ανήκει το οικόπεδο, είχε και την πρωτοφανή ιδέα, να απειλήσει το… Σωματείο ότι θα στραφεί δικαστικά εναντίον του, ζητώντας αποζημιώσεις για την καθυστέρηση της… κατεδάφισης!

Η δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σχετικά σύντομα. Και η αγωνία όσων αργά ή έγκαιρα αντιλήφθηκαν ότι πίσω από την βιαστική απόφαση να κατεδαφιστεί ένα τόσο γερό και σημαντικό μνημείο της προαπελευθερωτικής περιόδου, υπεύθυνη είναι η προχειρότητα και επιπολαιότητα της Καστοριάς, όπως είναι φυσικό κορυφώνεται.

Όποια και να είναι η εξέλιξη πάντως, το Σωματείο δικαιολογημένα επιλέχτηκε στην κορυφαία θέση. Η ιστορία άλλωστε γράφεται μόνο με τόλμη.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722

(+) θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών (-) αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών


Επιλογή σχετικών κειμένων:

3 σχόλια:

  1. Αγγελική15/4/14

    Χωρίς να αναιρείται η ιστορία και η προσφορά των Συλλόγων, θέλω να καταθέσω έναν προβληματισμό και να υποβάλω ένα ερώτημα.

    Αυτό πια στην εποχή μας δεν είναι πολυμέρεια.
    Είναι το κομμάτιασμα της ψυχής μας και η διάσπαση της κοινωνίας.

    ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ θα φέρω ένα παράδειγμα και, αν κάποιος θέλει και μπορεί, ας απαντήσει.
    Δηλαδή, μία Γυναίκα, η οποία βιώνει την αδικία και την εκμετάλλευση στον επαγγελματικό της κλάδο, θέλει να θηλάσει το τρίτο της παιδί, το πρώτο παρουσιάζει συμπτώματα αυτισμού και το δεύτερο δίνει σημάδια ότι δοκιμάζει «ουσίες», ο άντρας της λόγω οικονομικών προβλημάτων άρχισε να πίνει παραπάνω, με αποτέλεσμα να της ρίχνει σφαλιάρες, την ταλαιπωρεί υπογλυκαιμία και η ίδια βρίσκει τον εαυτό της βοηθώντας τους φτωχούς, ενώ νοιάζεται ταυτόχρονα για την προστασία των μνημείων της Καστοριάς, για το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα τη λίμνη (την οποίαν της αρέσει και να φωτογραφίζει), συμπαθεί τα αδέσποτα και τις αρκούδες, έχει πατέρα νεομακεδονομάχο και μάνα που δεν χάνει ευκαιρία για εκδρομές και συναυλίες …
    ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/4/14

    Δύσκολα μας βάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/4/14

    Εμ τα εύκολα είναι για τους τζάμπα μάγκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ