12.4.14

Πρόσωπα 2013: Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου [7]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Προπαντός ενεργός πολίτης (+)


Πολίτης σύμβολο για την Καστοριά, η κυρία Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου επιλέχτηκε για μια ακόμη φορά από τους φανατικούς της ΟΔΟΥ για τα θετικά χαρακτηριστικά της που την έκαναν να διακριθεί και μέσα στο 2013.

Όχι μόνο για τον λόγο ότι αποτέλεσε έκπληξη με την απόφασή της να καταστήσει ευρύτερα γνωστή την σπουδαία συγγραφική της ικανότητα, που διακρίνεται για το λακωνικό και συμπαγές στυλ του λόγου της, δημοσιεύοντας στην ΟΔΟ τις συνεργασίες της. Αλλά και επειδή αποτελεί την πλήρη απόδειξη ότι στην Καστοριά, εκτός από το γνωστό κλασσικό στυλ των κυριών με τα après midi και ρεβεγιόν των περασμένων δεκαετιών, στις εποχές που οι άνδρες-σύζυγοι ήταν απασχολημένοι με τις big business των γουναρικών, υπάρχουν και περιπτώσεις κυριών, που δεν συμφώνησαν να απορροφηθούν και να αφομοιωθούν πλήρως σε κοινωνικά στερεότυπα. Προσωπικότητες όπως η κ. Πατρώνου οποία εκτός από τον ρόλο της μητέρας και συζύγου, ασκεί ενεργά τον ρόλο της συγγραφέως και προπαντός της ενεργού πολίτη.

Στο 2013, με τα κείμενα της, ξεχώρισε για μια ακόμη φορά εμπνέοντας μάλιστα ένα κύκλο πινάκων και δημιουργιών πιο γενικά του καλλιτέχνη κ. Κώστα Λάκη. Ο οποίος τα παρουσίασε σε μια επιτυχή και υψηλού επιπέδου έκθεση, στις αρχές του καλοκαιριού, στην πινακοθήκη του δήμου Καστοριάς στο «Βεργουλάδικο» αρχοντικό.

Διακρίθηκε όμως για την παρρησία και την τόλμη της να αποκαλύψει και να διαμαρτυρηθεί με τον νηφάλιο τρόπο της, για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή μεταξύ Σπηλαίου Δράκου – Αγίου Νικολάου. Η καταστροφή δυστυχώς, χωρίς να κινηθεί καμιά ενέργεια από τις αρμόδιες αρχές, δεν σταμάτησε από την διαμαρτυρία της κ. Πατρώνου.

Όταν όμως η πρωτοβουλία της αφορά ένα θέμα, ή ακριβέστερα ένα θέαμα, το οποίο εκτός από την ίδια, είδαν και εκατοντάδες άλλοι διερχόμενοι, και παρά ταύτα ωστόσο, όλοι αυτοί, προσπέρασαν αδιαμαρτύρητα και αδιάφορα, γίνεται φανερό, ότι η κυρία Πατρώνου, για μια ακόμη φορά ξεχώρισε με το αυτονόητο. Γιατί απλά δεν θα μπορούσε ποτέ να αδιαφορήσει.

Μόνο που ούτε ο δήμαρχος Καστοριάς, ή ένας αρμόδιος αντιδήμαρχος, ούτε έστω ένα γραφείο τύπου, κάποιος στον οποίο απηύθυνε δημοσίως τα ερωτήματά της, δεν καταδέχθηκε να απαντήσει στην κυρία Πατρώνου. Η προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει όσους θα μπορούσαν με τα αντίστοιχα αντανακλαστικά να κινητοποιηθούν για την σωτηρία της περιοχής που καταστράφηκε, αλλά και να δώσει μια ευκαιρία στον Δήμο Καστοριάς να συναισθανθεί την υποχρέωσή του να απαντήσει σε μια τόσο σοβαρή επιστολή-διαμαρτυρία, έστω κι’ αν δεν είχε εμφανή αποτελέσματα, απέδειξε τουλάχιστον το δραματικά χαμηλό επίπεδο κοινωνικής συνείδησης, και του δημοτικού πολιτισμού της Καστοριάς.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722


(+) θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών (-) αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών


Επιλογή σχετικών κειμένων:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ