29.4.14

Λόγος & Αντίλογος

ΤΟ ΕΘΙΜΟ των Καρναβαλιών της Καστοριάς διαρκεί τρεις ημέρες. Τις δύο πρώτες η πόλη ζει σ’ ένα ξέφρενο ρυθμό. Το θέαμα είναι θαυμάσιο γεμάτοι οι δρόμοι από καρναβαλιστές τόσο σε παρέες όσο και στους ανεξάρτητους με στολές, και άλλα φορέματα νομίζεις πως ζεις σ’ άλλο κόσμο. Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, μέσα σε λίγες ώρες αλλάζει η όψη της πόλεως. Όλοι οι συμμετέχοντες δίνουν ό,τι καλύτερο έχουν για την πόλη.
Πράγματι είναι απερίγραπτο αυτό που συμβαίνει. Ό,τι κι αν θελήσουμε να μεταφέρουμε στο χαρτί, δεν μπορούμε να περιγράψουμε αυτό που γίνεται.Γίνεται μια μεταμόρφωση των μικρών και μεγάλων συμπολιτών μας, καθώς και των επισκεπτών, η πόλη σ’ ένα μεθυστικό ρυθμό, σ’ αγνό κέφι… φυσικά βοηθάει λίγο και το κρασί και τα άλλα ποτά, πλην όμως όλα γίνονται με πολλή μεγάλη διάθεση και το έθιμο τηρείται με ευλάβεια.
Κι ενώ αυτά γίνονται δύο μέρες ξέφρενα και παρόλα αυτά με τάξη, οι παρέες τελικά πειθαρχημένες ανεβοκατεβαίνουν, περνούν από όλα τα στενά, ακούγεται το σάλπισμα, ότι η πόλη ζει, τηρεί το έθιμο κάθε χρόνο, τριάντα παρέες με ορχήστρες, βουίζει ο τόπος, δεν ξέρω πόσο μακριά και ψηλά ακουγόμαστε. Η δημοτική αρχή όλο τον χρόνο διαφημίζει το καρναβάλι μ’ όλα τα μέσα και εντός χώρας και εκτός με τα εθνικά και ιδιωτικά κανάλια, παλαιότερα είχαμε και συμμετοχές διεθνών καρναβαλιστών… Το ξέφρενο αλλά πειθαρχημένο καρναβάλι, στις γειτονιές και τα σοκάκια, στην Μητροπόλεως και στις ούλτσες, τις δύο πρώτες εξυψώνει την πόλη. Ως εδώ καλά.
Πλην όμως την τρίτη μέρα, αυτή της παρελάσεως, το έθιμο καταλήγει σε φιάσκο. Ανερμήνευτο τόσα χρόνια. Κανείς δεν συζητά γιατί κατάντησε έτσι η τρίτη ημέρα. Ποιος φταίει; Γιατί; Εμείς που ζήσαμε το προχθεσινό, το περσινό και τις προηγούμενες χρονιές το ίδιο ρεζιλίκι της παρέλασης, θα δώσουμε όσο μπορούμε κάποια εξήγηση:
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να προετοιμάζεσαι ένα χρόνο ολόκληρο και την τελευταία ημέρα να ρεζιλεύεσαι σε όλο τον κόσμο εντός και εκτός Καστοριάς. Όλη η καλή εντύπωση να χαλάσει εξ αιτίας της παρέλασης.
Πρώτη αιτία είναι η προετοιμασία από τα γραφεία του δήμου και τους οργανωτές του καρναβαλιού. Χωρίς να υπάρχει υπεύθυνο πρόσωπο, ομιλούν, γράφουν, πληρώνουν τα κανάλια, πληρώνουν δημοσιογράφους, αλλά λείπει το σχέδιο. Λείπει η οργάνωση. Απουσιάζουν οι κανόνες της παρέλασης και ο σεβασμός στους θεατές και τους επισκέπτες της πόλης.
Δεύτερο και χειρότερο δεν υπάρχει προσυνεννόηση με τους καρναβαλιστές, με τα σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. κ.λπ.
Τρίτο: Δεν ξέρουμε τι πρέπει να παρουσιάσουν σχετικά με το έθιμο. Δεν πρέπει να υπάρχουν θέματα στην παρέλαση που προσβάλουν και θέματα εξευτελιστικά στα ήθη, ούτε τρακτέρ και αυτοκίνητα με βλακώδη συνθήματα. Τα μηχανοκίνητα πρέπει να απαγορευθούν.
Η σημαία στα χέρια μεθυσμένων δεν επιτρέπεται να κυματίζει στα λασπόνερα. Το εθνικό σύμβολο δεν το δίδει η πατρίδα σ’ οποιονδήποτε, δεν είναι ένα τυχαίο ύφασμα ή τραπεζομάντιλο.
Τέταρτο: Να συμφωνούν με τους αρχηγούς κάθε παρέας από τις προηγούμενες ημέρες αν θέλουν τελικά να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της παρελάσεως, ή όχι. Αν δεν θέλουν να μην παρελάσουν την ώρα της παρέλασης. Η παρέλαση δεν πρέπει να έχει διάρκεια περισσότερο από δύο ώρες. Ακριβώς αυτή η απαράδεκτη πολύωρη φιέστα, όλο αυτό το ωραίο γίνεται μασκάρεμα.
Αυτό το αλλαλούμ της παρελάσεως είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Ασυγχώρητοι! Από ανικανότητα διαχειρίσεως της παρελάσεως, η πόλη έγινε ρεζίλι των σκυλιών!
Εσείς αγαπητοί δημοτικοί άρχοντες παρελάσατε πρώτοι, και με πολύ φουσκωμένα τα στήθια.
Αλλά αυτό που ακολούθησε οκτώ ώρες ήταν απαράδεκτο, ένα θλιβερό θέαμα, ασυντόνιστο, ρεζίλεψε την πόλη και τα καρναβάλια της Καστοριάς. Και ακόμη τούτο, φυγομαχήσατε, πηδήξατε από την δήθεν εξέδρα των επισήμων, γρήγορα λακίσατε. Όχι από ηρωïσμό, αλλά από ανικανότητα και βρεθήκατε στην σκοτεινή πλατεία του Ντολτσού. Εσείς δώσατε το παράδειγμα της διαλύσεως του εθίμου. Σας βαρύνει η ευθύνη για το ρεζίλεμα της πόλεως. Αυτά που σας έσυραν οι θεατές της παρέλασης, δεν περιγράφονται. Αλλά δυστυχώς, δεν τα ακούσατε.

Ν. Πρώïος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 723

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ