4.5.15

ΣυΡιζΑ: Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων

Τμήμα Οικολογίας - Περιβάλλοντος - Χωρικού Σχεδιασμού
Γουνεμπόριο: Ζήτημα πολιτικής αιχμής για το παγκόσμιο προοδευτικό οικολογικό κίνημα


Με αφορμή την παγκόσμια κινητοποίηση κατά της γούνας (Παγκόσμια Παρασκευή κατά της Γούνας, «Fur Free Friday», 29 Νοεμβρίου) σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων/ ΣυΡιζΑ δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από κινήσεις και οργανώσεις κατά της γούνας και στη χώρα μας.

Η εξάρτηση του γουνεμπορίου από αβέβαιες αγορές και η αύξηση του ανταγωνισμού εξαιτίας της αυξανόµενης διείσδυσης στην παγκόσµια αγορά χωρών όπως η Κίνα καθιστούν τη γούνα επισφαλή εμπορική δραστηριότητα, θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους όποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ρωσικό εμπάργκο που βίωσε ο κλάδος πρόσφατα.

Η κυριαρχία της γούνας και ο υψηλός βαθμός εξάρτησης της τοπικής οικονομίας από έναν κλάδο με έντονα προβλήματα και διακυμάνσεις δεν έχει δώσει εδώ και δεκαετίες βιώσιμη λύση στην υψηλή ανεργία που μαστίζει τη Δυτική Μακεδονία - και ιδίως στην ανεργία των νέων. Παράλληλα, η μονοδιάστατη ενασχόληση με τη γουνοποιία οδήγησε στην υποτυπώδη ανάπτυξη άλλων εν δυνάμει προσοδοφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων που προσιδιάζουν στην περιοχή (οικοτουρισμός, βιολογικές καλλιέργειες κ.τ.λ.) με συνέπεια να πλήττονται ακόμη περισσότερο, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, τα πλέον ευπαθή τμήματα της κοινωνίας.

Εκτός από την αμφισβητούμενη οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου της εκτροφής γουνοφόρων, η βιομηχανία της γούνας αποτελεί αντικείμενο σκληρής κοινωνικής κριτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιχειρήματα που σχετίζονται με τη βιοηθική πλευρά της διατήρησης άγριων ζώων σε συνθήκες εντατικής εκτροφής απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες. Τα ζώα στα εκτροφεία γούνας συστηματικά παρουσιάζουν αφύσικες συμπεριφορές, όπως έχει καταγραφεί σε οπτικοακουστικό υλικό από διάφορες έρευνες σε πολλές χώρες.

Η πλειονότητα των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες (78% στη Σουηδία, 73% στην Κροατία, 85% στην Ιταλία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης), θεωρούν ότι η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για προϊόντα πολυτελείας δεν είναι σήμερα αποδεκτή, ενώ η απαγόρευση-περιορισμός της εκτροφής γουνοφόρων ζώων κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μια σειρά από κοινοβούλια έχουν ήδη αποφασίσει την κατάργηση, ή τον δραστικό περιορισμό, των εκτροφείων γουνοφόρων στην επικράτεια ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σλοβενία, η Σουηδία και η Αυστρία.

Η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης υπέρ του κλάδου της γούνας και η χρηματοδότηση των σχετικών επιχειρήσεων -με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν υπερδιπλασιαστεί τα εκτροφεία στη Δυτική Μακεδονία- μας βρίσκει αντίθετους καθώς ενισχύεται και προωθείται μια δραστηριότητα που εμπεριέχει σκληρή κακοποίηση νοημόνων και συναισθανόμενων ζώων, ενώ ταυτόχρονα κατευθύνει τους επιχειρηματίες σε αβέβαιες επενδύσεις, εξαρτώμενες και από κρατικές επιδοτήσεις με χρήμα των δεινά φορολογουμένων Ελλήνων πολιτών.

Εν όψει τόσο της βαναυσότητας που χαρακτηρίζει την εκτροφή και τις μεθόδους θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων όσο και της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις κινήσεις για την αντικατάσταση του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να βάλει άμεσα φρένο στην ανάπτυξη της γουνοποιίας και στην ίδρυση νέων εκτροφείων.

Καλούμε επίσης όλους τους φορείς να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην απεξάρτηση της περιοχής από τον επισφαλή κλάδο της γούνας και σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, προσανατολισμένο στην αειφορική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, στη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναµικού άλλων δυνητικά προσοδοφόρων κλάδων και στη δημιουργία βιώσιμων και αποδεκτών, από βιοηθικής πλευράς, θέσεων απασχόλησης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Δεκεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 767
Αντιδράσεις για τις θέσεις της ομάδας για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων του ΣυΡιζΑ


Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας προχώρησε σε διαβήματα και σχετικές επιστολές προς τους βουλευτές του ΣυΡιζΑ της περιοχής ζητώντας να τοποθετηθούν επί των θέσεων της ομάδας για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων του ΣυΡιζΑ Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρουν ότι «τέτοιου είδους τοποθετήσεις δημιουργούν προβλήματα και αναστάτωση στον κλάδο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια περιοχή και έναν κλάδο που πλήττεται από έντονα και σημαντικά προβλήματα. Σε μια στιγμή που η χώρα μας και έχει ανάγκη και αναζητά κλάδους και επιχειρήσεις με εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές τέτοιου είδους απόψεις, με επιχειρήματα και προτάσεις έωλες, μόνο αρνητικά αποτελέσματα δημιουργούν»

* * *

Η βουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Αντωνίου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Τα ιδεοληπτικά σύνδρομα του ΣυΡιζΑ κατά της γουνοποιίας τον οδηγούν πλέον στο να ζητάει να σταματήσει η σχετική δραστηριότητα αλλά και να θεωρεί τους εργαζόμενους σε αυτή μη αποδεκτούς από βιοηθικής (;;;) πλευράς. Τι άραγε εννοούν; Μήπως σε λίγο θα ζητήσουν και την ποινική δίωξη των γουνεργατών και των γουνοποιών; Είναι προφανές στα πλαίσια ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, πρέπει να ενισχύονται όλες οι δραστηριότητες της περιοχής μας. Και αυτό άλλωστε γίνεται σήμερα. Αλλά από πότε αυτό σημαίνει εξοστρακισμός της γουνοποιίας μόνο οι πεφωτισμένοι «εγκέφαλοι» του ΣυΡιζΑ μπορούν να εξηγήσουν. Περιμένω βέβαια, ότι τα τοπικά στελέχη του ΣυΡιζΑ, θα αρνηθούν τα πάντα και θα μιλήσουν για απόψεις συνιστωσών που δεν εκφράζουν επίσημα τον ΣυΡιζΑ. Το ίδιο άλλωστε κάνουν σε όλα τα θέματα στη λογική του τάζουμε τα πάντα σε όλους. Αλλά επιτέλους βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας και μετά ασχοληθείτε με τα προβλήματα της πατρίδας μας.

Υ.Γ. Οι συνιστώσες δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους ούτε στα ραντεβού. Η μια δίνει ραντεβού στα γουναράδικα και η άλλη ζητάει την κατάργησή τους. Κανονικός μύλος δηλαδή.


* * *

Από το γραφείο τύπου Βαγγέλη Διαμαντόπουλου Βουλευτή Καστοριάς του ΣυΡιζΑ

Σε απάντηση φαιδρών δημοσιευμάτων των αιρετών του νομού μας και συγκεκριμένα της έταιρης βουλευτού κας Αντωνίου, σας κοινοποιούμε την απάντησή μας στο σχετικό αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, 2θμιου θεσμικού οργάνου του κλάδου, για τοποθέτησή μας επί του θέματος.

Προς: Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας .Υπόψη προέδρου κ. Κοσμίδη

Κύριες και κύριοι,

Ο ΣυΡιζΑ είναι ένα αριστερό κόμμα το οποίο θεωρεί την πολυφωνία, την εσωτερική δημοκρατία και τον διάλογο δεδομένα και συγκριτικό του πλεονέκτημα. Σε αυτό το πλαίσιο η συνδιαμόρφωση θέσεων με τη ζύμωση στο κοινωνικό πεδίο μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί με δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις. Έτσι λοιπόν το τμήμα δικαιωμάτων των ζώων του ΣυΡιζΑ εξέφρασε μέσα από μια δημόσια τοποθέτηση την άποψη του.

Η θέση του ΣυΡιζΑ παραμένει πως δεν τίθεται ζήτημα "κατάργησης" ενός κλάδου της οικονομίας μας όπως αυτού της γούνας, που αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του νομού μας. Απεναντίας, διεπόμαστε από τη λογική συνδιαμόρφωσης των πολιτικών μας με την κοινωνία και τους επαγγελματικούς κλάδους.

Θεωρώ πως σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση σκιαγραφούνται τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, καθώς και προτάσεις για ισόρροπη ανάπτυξη του νομού, προκειμένου η τοπική οικονομία να καθίσταται ικανή να ξεπερνά τους "μετασεισμούς" των κυκλικών κρίσεων που προκαλούνται στον κλάδο της γούνας εξαιτίας των πολλαπλών μεταβλητών και παραγόντων που τον διαμορφώνουν.

Οι υπάρχουσες θέσεις του ΣυΡιζΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στενάζουν τα τελευταία χρόνια απαντούν στην αγωνία όλων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Όλα τα παραπάνω εμπεριέχονταν στην απάντησή μου σε αντίστοιχη ερώτηση του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας σας στο δημόσιο απολογισμό μου τη Δευτέρα 1/12/14.

Με εκτίμηση και διάθεση για συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μας.

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Βουλευτής Καστοριάς του ΣυΡιζΑ


* * *

Συνεδρίασε προχθές Τρίτη 2/12/14 η κοινή επιτροπή για την επικυρωποίηση των πάγιων θέσεων του ΣυΡιζΑ για τον κλάδο της γούνας που έχουν συγκροτήσει οι Ν.Ε. Καστοριάς και Κοζάνης, ενόψει της περιφερειακής συνδυάσκεψης του κόμματος που θα γίνει στις 20/12/2014 παρουσία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη. Η επιτροπή συζήτησε τις θέσεις και το χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων με τους φορείς και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Γραφείο τύπου Ν.Ε. ΣυΡιζΑ ΚαστοριάςΔημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Δεκεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 767


Επιλογή σχετικών κειμένων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ