20.5.18

ΜΚΟ: «Η γούνα δεν είναι πολιτιστική κληρονομιά»




Με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς να εντάξει το πρόγραμμα «Γούνα: Περιβάλλον και Πολιτισμός» στα σχολεία, το οποίο τελικά ακυρώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε μία πολύ σημαντική απόφαση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, που σκοπίμως αποσιωπάται από το κύκλωμα της γούνας.

Το 2016 η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο φάκελο για την ένταξη της γουνοποιίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Η ένταξη της γουνοποιίας, μίας δραστηριότητας με αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα στον κατάλογο αυτό, θα εξασφάλιζε προστασία στον κλάδο και θα κατοχυρωνόταν έτσι η διαστρεβλωμένη εικόνα της παραγωγής γούνας ως τέχνη.

Η αίτηση αυτή όμως απορρίφθηκε ομόφωνα από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς «η συγκεκριμένη δραστηριότητα, που βασίζεται στη θανάτωση ζώων αποκλειστικά για την εκμετάλλευση της γούνας τους, δεν είναι συμβατή με την αειφορική ανάπτυξη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ένα στοιχείο να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πεδίο της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003.». 

Η ανωτέρω Δ/νση έκρινε επίσης, ότι το αίτημα που προέρχεται από τον κλάδο των γουναράδων της περιοχής, έχει αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα, όχι επαρκή ή απολύτως συμβατά ως προς το σκοπό της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Παρόλα αυτά, εκπαιδευτικοί και βουλευτές στην Καστοριά, εξακολουθούν, να παρουσιάζουν τη γούνα ως πολιτισμικό αγαθό και μορφή αειφόρου ανάπτυξης, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων μίας μικρής ομάδας επιχειρηματιών που κερδοσκοπεί από τη βαρβαρότητα προς τα ζώα.

Η απόπειρα ένταξης του προγράμματος αυτού στα σχολεία, αποδεικνύει επίσης την επικίνδυνη επιρροή του κυκλώματος της γούνας ακόμη και στην εκπαιδευτική πολιτική της περιοχής, κάτι που πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας και να αναζητήσει κάθε υπεύθυνο.

Τόσο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς όσο και οι βουλευτές που έσπευσαν να υπερασπιστούν το εν λόγω σχολικό πρόγραμμα, θα κριθούν αυστηρά από την σύγχρονη κοινωνία, αφού τέτοια προγράμματα εξοικειώνουν τα παιδιά με την σκληρότητα προς τα ζώα, και τα ενθαρρύνουν προς μία αναχρονιστική κοσμοθεωρία και μία ξεπερασμένη και αβέβαιη επιχειρηματική δραστηριότητα. Κινήσεις υπέρ μίας πρακτικής που καταδικάζεται και σταδιακά καταργείται λόγω της βαρβαρότητας που εμπεριέχει,  έχουν ως μόνο αποτέλεσμα να δυσφημούν τη χώρα μας στην παγκόσμια κοινότητα.

Παρά τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας της γούνας ότι συμβάλλει στην απασχόληση και στην αειφορική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, η αλήθεια είναι, όπως αποδεικνύουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας,  ότι η υπερβολική εξάρτηση της περιοχής από τη γούνα ως πηγή απασχόλησης, έχει στην πραγματικότητα καταπνίξει την ανάπτυξη ενός αληθινά βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου.

Τέλος, θα θέλαμε να συγχαρούμε τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, γιατί εργάζεται αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, για την προστασία του αληθινού πολιτισμού και των ηθικών αξιών, κόντρα στα οικονομικά συμφέροντα του κυκλώματος της γούνας και της βαρβαρότητας που ανερυθρίαστα προωθεί.

ΒΕΓΚΑΙΑ 
Μη κυβερνητική οργάνωση



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ