16.7.15

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε διευθυντά,

Επιτρέψτε μου τέσσερα σχόλια:

1. Μια υπόμνηση στον φίλτατο Ευτύχιο Μπαλή
Συμμεριζόμαστε όλοι οι φίλοι σου τον πόνο και την θλίψη που εκφράζεις στο δημοσιευμένο ποίημά σου για τον αείμνηστο αδερφό σου Αντίγονο Μπαλή (Φωνή της Καστοριάς 18.12.14). Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον λεπτό κι ευαίσθητο χαρακτήρα σου και την Χριστιανική σου ψυχή, θα μου επιτρέψεις μια διόρθωση σ' ένα στίχο. Είμαστε (και είσαι) ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι ψυχές των εκλιπόντων δεν έφυγαν "σε μέρη ξένα και άγνωστα" κατά την ορθόδοξη πίστη. Η Αγάπη και η επιείκειά σου μου "επέτρεψε" εκ των προτέρων την αντικατάσταση του στίχου (στροφή 17η, στίχος 3ος): εκεί εις τα ουράνια*.
Ο φίλος σου
Λ. 

* Ή να εμπνευσθείς στίχο δικό σου (ορθόδοξον...). Επίσης (στροφή 18η). Αντί "αν και" να βάλεις "τι σαν"....

2. Τους βλέπετε και τους ακούτε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Είναι ασυναγώνιστοι στην προπαγάνδα όλοι τους Συριζαίοι, το μεταλλαγμένο δηλαδή ΠΑΣΟΚ. Αμίμητοι στην ωραιολογία. Μας θυμίζουν εκείνο που έμαθαν στο παλαιό Γυμνάσιο οι καθηγηταί για τους σοφιστάς. Είναι ικανοί "τον ήττονα λόγον μείζονα ποιείν". Έτσι η τρόικα βαπτίσθηκε τρεις θεσμοί, η παράταση του μνημονίου ενδιάμεση συμφωνία ή γέφυρα για διαπραγμάτευση. Ψυχολογούν, φαίνεται, ότι τα αυτιά μας θέλουν χάιδεμα! Τέρμα, τελεία και παύλα! Δεν υπάρχει λιτότητα! Ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ σε βάθος χρόνου... και πάει λέγοντας. Μακάρι να μη διαμαρτυρηθείτε: "Γιατί τους ψηφίσαμε;".

3. Λίγο "κράτει", υπουργέ των οικονομικών, κύριε Γιάνη, ως αρέσκεσαι να γράφεις και να υπογράφεις, στις εμφανίσεις σου στην ... πασαρέλα και σε όλα τα παράθυρα. Δεν αμφισβητείται η επιστημονική σου κατάρτιση, η ετοιμότητα και η ευστροφία στον λόγο σου, καθώς και η άρτια αγγλομάθειά σου (αυτή η τελευταία πάντα δεν διέσωσε ούτε τον ΓΑΠ). Όσο για τις διαπραγματευτικές και διπλωματικές ικανότητες, κάτι γευόμαστε, περισσότερο βέβαια θέαμα και εντυπώσεις, αλλά και οψόμεθα. Ήδη στα αποκριάτικα των Δυτικών εμφάνισαν πολλοί ποικίλα βαρουφάκεια προσωπεία... Ως μέσος πολίτης θα περίμενα από τον Υπουργό των Οικονομικών της πατρίδος μας ήθος και πρωτοβουλία για λιγότερες εμφανίσεις κάθε τόσο σε όλα τα ΜΜΕ, γιατί το θέαμα μας θυμίζει... Star Eurovision! Από την θέση αυτή παρήλασαν και άφησαν το στίγμα τους προγενέστεροι σεμνοί και πολύ άξιοι, αλλά δεν επεδίδοντο σε τόσο θόρυβο και άκρατο λαϊκισμό. Θυμίζω από τα παλιά τον ομοϊδεάτη Καρτάλη, τον Σπύρο Μαρκεζίνη και τον μεγιστάνα Παπαλιγούρα. Και κάτι ακόμα: Οι συνεντεύξεις του Υπουργού δέον να γίνονται με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα. Τι εικόνα ήταν αυτή στον ΑΝΤ1 με τον κύριο Παπαδάκη; Γιώργο μου, παλιέ μου φίλε, Γιάνη μου, .. (υπουργός:) του είπα να κάτσω (!) να πιω έναν καφέ,... και άλλα ευτράπελα. Λες και ήταν ραντεβού σε κάποια καφετέρια.

4. Από τα Λατινικά που μας είχαν μάθει οι καθηγητές στο παλαιό Γυμνάσιο προσπαθώ να ετυμολογήσω το όνομα Βαρουφάκης, από την λατινική ρίζα varius (=ποικίλος, πλουμιστός) και το ρήμα facio (= πράττω, δρω) δηλαδή ο ποικίλα πράττων και ποικίλως εμφανιζόμενος*, ο πολυπραγμονών και εις τα κανάλια περιπατών.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Θεόφραστος ο Νεώτερος

* Την μιαν ημέρα εξεθείασε εγκωμιάζων τον κ. Σόιμπλε και την άλλη τον χαρακτήρισε εχθρό της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ