14.9.16

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Μαζί με το αντάμωμα και το συναπάντημα




ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ τα μεσάνυχτα με ανοιχτό το στόμα και για πολλές νύχτες ακούγαμε τον παππού να μας διηγείται τις περιπέτειες του θρυλικού Οδυσσέα. Φόβος και τρόμος μας έπιανε όταν τις ακούγαμε, αλλά και τα ερωτήματά μας έπεφταν βροχή στον παππού μας. «Και μετά από τις συμπληγάδες τι έγινε παππού;» Η Κίρκη; Ο Οδυσσέας ήταν πολύ έξυπνος πονηρός;

ΟΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ μου φεύγεις από τον τόπο σου πάντα θα έχεις περιπέτειες έλεγε και μας ξανάλεγε. Ο παππούς μας διηγήθηκε πολλές περιπέτειές του Οδυσσέα. Για την Κίρκη, τις Σειρήνες και την εξυπνάδα του Οδυσσέα να τον δέσουν και μόνο αυτός ν’ ακούει της γλυκές φωνές... την περιπέτεια με Κύκλωπα.... και άλλες πολλές αλλά δεν τόλμησε ν’ αναφέρει ότι ο Οδυσσέας επισκέφτηκε τον Άδη. Εκεί βρήκε και είδε συγγενείς, φίλους και εχθρούς καλούς και κακούς. Ο παππούς όταν τελείωνε μία περιπέτεια του Οδυσσέα για κλείσει την βραδιά, μας έλεγε. Μετά από είκοσι χρόνια γυρίζει πίσω στην πατρίδα του την Ιθάκη και περίμενε έξω από το παλάτι του, κανείς δεν τον αναγνώριζε, εκτός από τον πιστό του σκύλο. Ο παππούς εκεί έκανε διακοπή της διήγησης. Εμείς με αγονία και με μία φωνή φωνάζαμε.
-Και μετά παππού. Τι έγινε μετά; «Τώρα είναι περασμένη η ώρα. πηγαίνετε να κοιμηθείτε.....

Η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν τελειώνει εδώ, αλλά και η απορία μας για την επιστροφή του Οδυσσέα μετά από είκοσι χρόνια; Απίστευτη γιατί τα χρόνια για εκείνη την εποχή είναι πολλά. Σήμερα ο χρόνος μπροστά στα είκοσι, τριάντα, τα σαράντα η τα πενήντα και ακόμα και τα εξήντα δεν είναι τίποτα.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ Σύλλογος Νεστορίου « Ο Νέστωρ» είχε την καλή θέληση και με δική του πρωτοβουλία να καλέσει με πλούσιο πρόγραμμα 20 Ιουλίου μέχρι 25 Ιουλίου 2016, τους Νεστορίτες και τους φίλους οι οποίοι πριν από πολλά χρόνια άφησαν το ωραίο χωριό. Αυτό είναι μία ευγενή χειρονομία προς αυτούς που για διαφορετικούς λόγους εγκατέλειψαν το χωριό Να που τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψουμε και να το επισκεφτούμε μετά από πολλά χρόνια. Από τις πολλές εκδηλώσεις είναι και η επίσκεψη στις βουνοκορφές του θρυλικού Γράμμου όπου βρίσκεται και πάρκο «Συμφιλίωσης».

ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ και ο χρόνος μοιάζουν με του Οδυσσέα, με την επιθυμία και την αγωνία πότε θα έρθει 20η Ιουλίου 2016.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ αντάμωμα που θα γίνει. Το 1986 επί προεδρίας του Αθανασίου Κυριακού έγινε για πρώτη φορά. Τότε ανταλλάχτηκαν ιδέες εκείνου του καιρού και διήρκεσε μία μέρα.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ έγινε το 2005 με περισσότερες μέρες και ανταλλαγή απόψεων. Ο τότε δήμαρχος Χρίστος Γοσλιόπουλος ενημέρωσε τους επισκέπτες για τις δραστηριότητες του δήμου, και πρότεινε στους αποδήμους στα επόμενα χρόνια να ξαναγίνει παρόμοια συνάντηση. Πάρθηκε απόφαση να ξαναγίνει το «Αντάμωμα» χωρίς να τεθεί ημερομηνία και χρόνος.

ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ  11 χρόνια και o Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Νέστωρ» έχει ανακοινώσει στις 20 Αυγούστου 2016 θα έχουμε το τρίτο αντάμωμα στο οποίο και πάλι θα λάβουν μέρος οι από παντού Νεστορίτες και δημότες. Ίσως όσοι θα πάρουν μέρος να έρθουν και με νέες ιδέες για να τις παντρέψουμε με τις ιδέες των διοργανωτών και τους κατοίκους του δήμου.

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ συστήθηκε με το πρόγραμμα του «Καλλικράτη» περιλαμβάνει 15 χωριά του Γράμμου, και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο δήμος του Νεστορίου είχε 3542 κατοίκους Από τους οποίους οι 1782 ήταν η δημοτική ενότητα του Νεστορίου .
ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ του 2011 οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του δήμου Νεστορίου ήταν 2646, η δε δημοτική ενότητα του Νεστορίου ήταν 1214. Εδώ παρατηρούμε στα 10 χρόνια 896 λιγότερους κατοίκους στον δήμο Νεστορίου και στην δημοτική ενότητα 568 λιγότερους κατοίκους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ περιλαμβάνει τα ακόλουθα μπαρουτοκαπνισμένα χωριά τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Γράμμου. Αυτά είναι .Ακρίτες, Διποταμία, Κομνηνάδες, Πολυάνεμος, Χιονάτο, Αρένες, Επταχώρι, Ζούζουλη, Χρυσή, Γράμμος, και το Νεστόριο το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Γράμμου, βρέχεται από τα νερά του Αλιάκμονα. Απέχει από την Καστοριά όχι περισσότερα 20 χιλ. Αν και είναι ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό χωριό το Νεστόρι στερείται πληθυσμού. Είναι ορεινό με ωραία και καταπράσινα βουνά. Έχει μεγάλη εθνική προσφορά σ’ όλους τους αγώνες της πατρίδας μας.

ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ το πρώτο αντάμωμα έγινε το 1986, το δεύτερο το 2005 στο οποίο παραβρέθηκαν απόδημοι Νεστορίτες απ’ολον τον κόσμο όπου και συζητήθηκαν πολλά κοινά θέματα.

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ έχει την αρχή της στις αρχές του περασμένου αιώνα προς τις χώρες Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, και την νότια Αφρική. Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, πολλοί Νεστορίτες επιστρέφουν από την Αμερική για να πολεμήσουν και να απελευθερώσουν τα σκλαβωμένα εδάφη, και να δώσουν ένα μάθημα σ’ αυτούς που καπηλεύονταν τα ελληνικά εδάφη.

ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 68 Νεστορίτες πολέμησαν και πολλοί απ’ αυτούς τιμήθηκαν με μετάλλια και πολεμικούς σταυρούς και αυτοί είναι. Πασχάλης Αναγνώστου, τιμήθηκε με πολεμικό σταυρό και τρία μετάλλια, Νικόλαος Αναγώστου με τρία μετάλλια, ο Ζήσης Μπέλος προήχθη στο βαθμό του ανθυπασπιστή και αργότερα στον αλβανικό πόλεμο σε υπολοχαγό. Κοσμάς Πάσχος με πολεμικό σταυρό και τρία μετάλλια, Τοπάλτσης Πέτρος πολεμικό σταυρό και τρία μετάλλια, Χρίστος Σαϊτανίδης με μετάλλιο ανδρείας, Ιωάννης Χατζής λοχίας υπηρέτησε ως υπασπιστής τον στρατηγό Κονδύλη.

ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940 ο ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Αλέξανδρος Παπατέρπος, είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των ιταλών. Αργότερα συνελήφθη στάλθηκε στις φυλακές της Ιταλίας και με την πρώτη ευκαιρία δραπετεύει ενώνεται με τον στρατηγό Μπέρι τους ιταλούς παρτιζάνους, το όνομά του και οι θρύλοι του γίνονται γνωστοί στην Ιταλία. Οι Ιταλοί τον ονομάζουν Σάντο καπετάνιο Γκρέκο και στην πόλη Πιατένζα πλατεία και οδός τιμούν το όνομά του. Ο στρατηγός Μπέρι πρόεδρος τώρα τον καλεί στο προεδρικό μέγαρο και του απονέμει τα μετάλλια ανδρείας και καλών πράξεων.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΗΣΟΥΛΗΣ συνταγματάρχης προσωπικός γιατρός του αρχιστράτηγου και πρωθυπουργού Α Παπάγου. Αντώνης Καλογιάννης, υπήρξε οικογενειακός οδοντίατρος της τότε βασιλικής οικογένειας. Ο Μ. Κωστόπουλος στο βιβλίο του αναφέρει το 1998,298 Νεστορίτες κατείχαν επιστημονικά πτυχία.

ΟΙ ΝΕΣΤΟΡΙΤΕΣ υπάρχουμε στην Αυστραλία εδώ και έναν αιώνα. Οι πρώτοι που ήρθαν το 1924 είναι αυτοί που αντίκρισαν παρόμοιες περιπέτειες που ο παππούς, μας διηγούνταν για πολλές νύχτες. Οι τότε νεαροί ήταν. Σωτήρης Πάτσης, Ζήσης Νολίδης (η Νόλης,) Χριστός Λιάπας. Νικόλαος Λιάπας, Χαράλαμπος Παλιομπέης, και Βασίλης Κατσαούνης (η Γκέτσος).

ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 1950 -1970 με την μαζική μετανάστευση κατορθώσαμε να αναπτυχθούμε και να κάνουμε μία μικρή δική μας κοινωνία, που με τον δικό μας τρόπο προσφέραμε και στον εδώ Ελληνισμό αλλά και στην ιδιαίτερη μας πατρίδα.



* * * 

Πρόγραμμα 
της παγκόσμιας συνάντησης Νεστοριτών 
και φίλων Νεστορίου 2016

Τετάρτη 20 Ιουλίου

Δωρεάν εγγραφή. Είναι σημαντικό να εγγραφείτε ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε στις περιηγήσεις και γενικά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Σε όλα τα εγγεγραμμένα άτομα θα δοθούν ειδικές κονκάρδες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης για την ελεύθερη συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από άτομα του πολιτιστικού συλλόγου στην αίθουσα Maddalena του ξενοδοχείου Afkos Grammos από τις 12.30 έως τις 20.30. Κατά την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε αποστείλει το κατάλληλο έντυπο εγγραφής. Θα είναι η πρώτη και ανεπίσημη συνάντηση Νεστοριτών!

Πέμπτη 21 Ιουλίου

Άφιξη-καλωσόρισμα στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Afkos Grammos. Χαιρετισμοί επισήμων προσκεκλημένων, εκπροσώπων συλλόγου Νεστοριτών, δημάρχου. Ημερίδα με θέμα τη ζωή και την προσφορά της Άννας Σταμπουλτζή-Παπαρίζου. Παραδοσιακοί χοροί με χορευτικά συγκροτήματα του νομού. Παράθεση δείπνου. Γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

Παρασκευή 22 Ιουλίου

9.00 Εκδρομή στο Γράμμο. Αναχώρηση από τις πλατείες του Νεστορίου. Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Α.Άννας (Τσούκα). Στάση στον οικισμό Πεύκο και στο παραδοσιακό καφενείο. Ξενάγηση στην έκθεση «Διαδρομές στην ιστορία» και στη φύση του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.. Γεύμα. Επίσκεψη στους καταρράκτες του Πευκοφύτου. Επίσκεψη στην Κοτύλη. 21.30 Προβολή της ταινίας “Fils de Grèce ” του σκηνοθέτη Διονύση Γρηγοροτάτου στο ξενοδοχείο Afkos Grammos. Μια ταινία της οποίας τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο δήμο Νεστορίου με τη συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου και κατοίκων του Νεστορίου.

Σάββατο 23 Ιουλίου

9.00. Εκδρομή και ξενάγηση στο νομό Καστοριάς. Αναχώρηση από τις πλατείες του Νεστορίου. Ενυδρείο Καστοριάς. Μουσείο Μακεδ. Αγώνα. Μαυριώτισσα. Σπηλιά του Δράκου. Λιμναίος οικισμός. Μονή Αγίων Αναργύρων. Επίσκεψη στην Λιθιά. Ελαφρύ γεύμα. Αρχαιολογικό Μουσείο Ά.Ορεστικού . Επιστροφή στο Νεστόριο. 21.30 Συναυλία από την πολυφωνική χορωδία Αγ.Νικάνορος στην πλατεία του κάτω Νεστορίου. Μουσική εκδήλωση. Μπουφέ.

Κυριακή 24 Ιουλίου

8.00 Εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών, εκκλησιασμός.Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως όλων των Νεστοριτών που απεβίωσαν στο εξωτερικό. Καφέ στην πλατεία του άνω Νεστορίου. Ομαδική φωτογραφία. 13.00 Γλέντι στο χώρο του River Party με ζωντανή μουσική και φαγητό. Και για όποιον επιθυμεί κολύμπι στα νερά του Αλιάκμονα

Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων 14.00- 23.00. Στον προαύλιο χώρο (πλατεία) του Afkos Grammos αποχαιρετιστήριο μπάρμπεκιου-γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Απριλίου 2016, αρ. φύλλου 832


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ