23.9.16

ΟΔΟΣ: «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη»


Αντιδήμαρχος Καστοριάς για την λίμνη
ΟΔΟΣ 21.4.2016 | 832

Δεν πέρασαν 4-4,5 μήνες αφ’ ότου την περίοδο των Χριστουγέννων 2015 - Πρωτοχρονιάς και Καρναβαλιών 2016 ο αντιδήμαρχος πολιτισμού τουρισμού και συναφών αρμοδιοτήτων κ. Δημήτριος Πετρόπουλος είχε αφήσει άφωνο, πρώτα απ’ όλους τον ίδιο τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή.

Ήταν τότε που ανακοίνωσε μέσω αυθόρμητων συνεντεύξεων σε ΜΜΕ την de profundis πρόθεσή του να παραιτηθεί,  από αντιδήμαρχος, αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους. Για αφορμές που ποτέ δεν εξιχνιάστηκαν στην πραγματικότητα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, μεταξύ άλλων  εικαζόμενων  λόγων και επειδή όπως και ο ίδιος μονολογούσε είχε εξαντληθεί το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο. Είχε ολοκληρώσει το έργο του, όπως και αυτό που μπορούσε να προσφέρει. Αυτά είχε δηλώσει ο ίδιος. Καλούσε μάλιστα τότε τον κ. Ανέστη Αγγελή να προχωρήσει σε νέες ανακαλύψεις άξιων και ικανών να τον αντικαταστήσουν  στην θέση του.

Είχαν τότε αναφερθεί διάφορες εξηγήσεις για την αιφνίδια απόφασή του και την θεσμικά ανάρμοστη ανακοίνωσή της. Μερικές εξηγήσεις αφορούσαν  τις σχέσεις δημοτικών αξιωματούχων με τοπικά ΜΜΕ της αρεσκείας τους και ειδικά συγκεκριμένους ρεπόρτερς. Για την διαφάνεια δηλαδή.  Και συγκεκριμένα την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης, με ανάλογη προσωπική προβολή.

Όποια και να ήταν η αλήθεια –για την οποία έγινε παρεξήγηση και εξήγηση δεν δώσανε– η παράδοξη παραίτηση, πρωτοφανής για τα πενιχρά δημοτικά πράγματα της Καστοριάς, αντιμετωπίσθηκε με λεπτότητα στην βάση της αρχής «ουδείς αναντικατάστατος» και «μάρτυς του, το έργο του».

Από τον δήμαρχο Καστοριάς η παραίτηση διασκεδάσθηκε κιόλας, με την σιβυλλική φράση «μη τρελαθούμε κιόλας», ενώ σχετικά σύντομα η παραίτηση έγινε καπνός. Σαν την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ Πάνου Καμμένου –ένα πράγμα– με αφορμή το φραστικό ατόπημα του κυβερνητικού  υφυπουργού κ. Μουζάλα περί «Μακεδονίας». Αλλά έτσι γίνεται πάντα όταν η τέχνη αντιγράφει την ζωή.

Και να που μερικούς μήνες αργότερα αυτές τις ημέρες δηλαδή,  λίγο πριν το Πάσχα 2016, ο ίδιος αντιδήμαρχος Καστοριάς, ομολογουμένως «ξαναχτύπησε» φλέβα δημοσιότητας. Γλαφυρή και αυτή την φορά, που αποδεικνύει ότι ως αντιδήμαρχος Καστοριάς ο κ. Δ. Πετρόπουλος, όχι μόνο δεν συμπεριφέρεται σαν να έχει αναλώσει το πολιτικό του κεφάλαιο, αλλά ότι ακριβώς έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Ίσως να υπάρχει φλέβα ευρηματικότητας. Και το πολιτικό κεφάλαιο να είναι ανεξάντλητο.

Είχε βέβαια προηγηθεί (κατά μια ημέρα μόνο) το δελτίο τύπου από το τμήμα Περιβάλλοντος  & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς με το οποίο  γνωστοποιήθηκαν τα ικανοποιητικά (όπως σχεδόν και πέρυσι τέτοια εποχή) αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου  στην λίμνη της Καστοριάς σε δυο (μόνο σημεία) την 4η Απριλίου 2016. Ακολούθησε την επόμενη ημέρα ένα πρόχειρο, δελτίο τύπου του Δήμου Καστοριάς με το οποίο ο Δήμος αναλάμβανε την ευθύνη… της δόξας με τις εξίσου χαρακτηριστικές φράσεις:

«Η Λίμνη, με την καθαρότητα της, διακαιώνει (!) τις συντονισμένες προσπάθειες προς αυτό το στόχο. Μετά τον καθαρισμό εκ μέρους των εθελοντών και των συλλόγων της περιοχής μας, χρέος μας είναι να την προστατεύσουμε». Στην περίπτωση βέβαια αυτής της ανακοίνωσης-δελτίο τύπου ένα περιττό «α» στην φράση «δικαίωση» προδίδει τον διακαή πόθο.

Κανένα άλλο νέο δεν αξιοποιήθηκε τόσο αστραπιαία στον Δήμο Καστοριάς που διεκδικεί την δόξα και τιμή ενός καθόλα ενδεικτικού στοιχείου για μελέτη με βάση λήψεις δειγμάτων μόνο από δύο περιοχές (η μία στον Σταυρό). Και το οποίο είναι τόσο ρευστό όσο και το νερό της λίμνης.

Αυτή την φορά ο ίδιος αντιδήμαρχος πάλι, ο κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του, αποκάλυψε το μεγαλεπήβολο σχέδιο: αντάξιο του θερινού Νταβός που εξήγγειλε για την νήσο Αιγιαλείας στα ανοικτά της Αττικής ο αρμόδιος υφυπουργός Μάρδας που ανακάκυψε και τους μετανάστες - πρόσφυγες επενδυτές.

Σε μια εποχή που τα κλαδευτήρια του Δήμου Καστοριάς, έπιασαν και πάλι δουλειά και κατακόβουν τα πλατάνια από τις απόλυτα άχαρες κατά τα άλλα και χωρίς αυτά, πλατείες Καραβαγγέλη και Βαν Φλητ, ο κ. Δ. Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος ρέκτης των παταγωδών ανακοινώσεων δεν συγκρατήθηκε. Ο ίδιος  που είναι εξαιρετικά άγνωστο (αν δεν είναι και απόλυτα αμφίβολο) εάν κολύμπησε ποτέ στην λίμνη, καθήλωσε τους δημότες και τους κατοίκους της Καστοριάς με τις εξής δημοτικές και ανεπανάληπτες ατάκες:

«[....] Λίμνη θα έχουμε όταν θα έχουμε επισκεψιμότητα τουριστών. Όταν βλέπουμε λουόμενους μέσα στην λίμνη. Θα μπούμε στην λίμνη επιτέλους. Θα υπάρχουν λουόμενοι στην λίμνη. Με πρωτοβουλία της κυρίας Σιστοβάρη, θα φύγουν όποιες φερτές ύλες υπάρχουν εκεί, και θα φέρουμε άμμο στην πλαζ. Και θα κάνουμε την πρώτη πλαζ στην Καστοριά. [....] Ο δήμος δεν θα βάλει ξαπλώστρες και ομπρέλες, αυτό επαφίεται στους λουόμενους, ο δήμος θα υποστηρίξει με όποια μέσα διαθέτει ούτως ώστε να κάνουμε την πρώτη πλαζ, και τρώγοντας έρχεται η όρεξη, να δημιουργήσουμε και δεύτερη και τρίτη πλαζ εφ όσον μπορούμε και είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας [....]».

Ναι, έτσι είπε κ. αντιδήμαρχος, και αμέσως που λέει ο λόγος, έπιασαν δουλειά τα δημοτικά συνεργεία τα οποία καθαρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο στην παλιά πλάζ, απελευθερώνοντας αναμνήσεις δεκαετιών.  Αν μάλιστα προχωρήσει και υλοποιήσει την εξαγγελία για σχηματισμό ακτής, χωρίς την άδεια της αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας, το ζήτημα θα οδηγηθεί αλλού. Την ίδια στιγμή στέλνει ανεύθυνα το μήνυμα της ασφαλούς κολύμβησης στην λίμνη της Καστοριάς.

Παράλληλα  με αυτόν τον τρόπο και την φαραωνική εξαγγελία του, δημιουργεί και πάλι αρνητική εικόνα για το σύνολο της δημοτικής αρχής. Καθώς το συμφραζόμενο των δηλώσεών του είναι ιδιαίτερα προσβλητικό για τους κατοίκους της Καστοριάς και ειδικά τους μόνιμους: Ότι δηλαδή, οι προύχοντες και προεστοί δεν έχουνε λίμνη για δαύτους. Τους τέλειωσε. Και δεν θα αποκτήσουμε λίμνη, παρά μόνο εάν και όταν θα έχουμε «επισκεψιμότητα τουριστών». Μέχρι τότε οι μόνιμοι κάτοικοι της Καστοριάς θα είναι απλοί ιθαγενείς, θηράματα του τουριστικού ιδεώδους του κ. Δ. Πετρόπουλου, απλό ντεκόρ. Θαμώνες πίσω από τους καλαμώνες και τις καλαμιές.

Όλα μάλιστα στον βωμό του… τουριστικού προϊόντος, στο όραμα του ίδιου, και της δημοτικής αρχής του κ. Ανέστη Αγγελή, για την οποία σύμφωνα με την αποκλειστική δήλωση του περιχαρούς και θριαμβολογούντος κ. Δημητρίου Πετρόπουλου, η λίμνη προόρισται μόνο ως τουριστικό προϊόν και όχι ως βιωματικό και αναπόσπαστο στοιχείο των δημοτών. Γι’ αυτό και έσπευσε να καλύψει τον αντιδήμαρχό της.

Η δήλωσή του ότι, σε συνεργασία με την πρόεδρο της δημοτικής… κοινότητας Καστοριάς και άλλους θεματικούς αντιδημάρχους συναδέλφους του –που είναι αμφίβολο αν έβρεξαν ποτέ έστω και τον αστράγαλό τους στην λίμνη– με... ήπιες παρεμβάσεις, θα φέρουν... άμμο στην περιοχή της παλιάς φερώνυμης πλαζ της Καστοριάς, στον δρόμο προς τον Νοσοκομείο (ανατολική -και όχι νότια παραλία όπως εσφαλμένα περιγράφεται) προκάλεσε θυμηδία. Ιδίως στους αλιείς και σε όσους μεγάλωσαν κολυμπώντας παλιότερα στην λίμνη.

Αλλά και όσους αντιλαμβάνονται ότι παρά την πρόσκαιρη και εποχική διαύγεια των νερών της, που παρατηρείται σχεδόν κάθε έτος τέτοια εποχή, η κολύμβηση όχι μόνο δεν μπορεί να ενθαρρύνεται από την πλευρά της δημοτικής αρχής, αλλά ίσως και θα έπρεπε να απαγορευτεί κιόλας. Κυρίως διότι η μόλυνση της λίμνης από τις αποχετεύσεις  κτηρίων της πόλης και των παραλίμνιων χωριών  [στην ΔΕΥΑΚ φαίνεται περί άλλων τυρβάζουν(*)] και τα επικίνδυνα για την υγεία φυτοφάρμακα και λιπάσματα των πέριξ καλλιεργειών από την συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση των εδαφών, δεν έχει ακόμη επαρκώς μελετηθεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων και αποφάσεων για ασφαλή κολύμβηση.

Ώστε τα περί extreme sports που ακούστηκαν στην ίδια εκ βαθέων συνέντευξή του, που έδειξε να μην συνυπολογίζει καθόλου ούτε τον παράγοντα του δικτύου Natura στο οποίο ανήκει η λίμνη και τους περιορισμούς που προκαλεί, αλλά και να αγνοεί με απροσδόκητη βιασύνη το γεγονός ότι η λίμνη τις περισσότερες εποχές του κάθε έτους είναι ελάχιστα κατάλληλη για οργανωμένα σπορ, πόσο μάλλον για extreme sports ακόμη και για κολύμβηση, αλλά και για την μισή ντουζίνα πλαζ σε άλλες περιοχές, που φάνηκε να εξαγγέλλει ο τολμηρός αντιδήμαρχος.

Προφανώς μία απ’ αυτές τις νέες πλαζ θα είναι μπροστά από το λεγόμενο «εμπορικό», ώστε μετά την κολύμβηση, στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης να πετάγονται απέναντι οι λουόμενοι σε καφετέριες, να φρεσκαριστούν και να δροσιστούν με ένα αναψυκτικό. Και γιατί όχι ακόμη και με μια φιάλη πόσιμου νερού της λίμνης με ημερομηνία «4-4-2016» που όσο παλιώνει τόσο θα την έχει την συλλεκτική του αξία.

Είναι όλα αυτά τα ανησυχητικά, μια μόνο παράμετρος των αναγκών προσαρμογής και εκμάθησης των δημοτικών αρχόντων του διευρυμένου Δήμου Καστοριάς με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πόλης και της λίμνης της. Διότι, είτε το θέλουν είτε δεν τους αρέσει, η λίμνη είναι σημείο αναφοράς πρωτίστως της ιστορίας της πόλης. Άλλο τόσο είναι τα μνημεία της και προπαντός τα τείχη και οι εκκλησίες της. Έτσι μετά τα εκείνα ανεπανάληπτα «πουν’τα πουν’τα τα εβραίϊκα τα σπίτια» της περασμένης δημοτικής αρχής, ο τόπος δείχνει να έχει αντάξια συνέχεια.

Και όλα αυτά, αντί ο Δήμος Καστοριάς να ανακοινώσει εκστρατεία δενδροφύτευσης, σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος της Καστοριάς, καλλωπισμού των πλατειών και κοινοχρήστων υπαίθριων χώρων, αλλά και ταχύρρυθμα μαθήματα εξοικείωσης των στελεχών του με τον μνημειακό πλούτο της Καστοριάς. Ώστε να γίνει κατανοητή η πόλη πρώτα σ’ αυτούς που την διοικούν. Αντ’ αυτών έσπευσε να αποκαλύψει ότι δεν υπάρχει λίμνη, παρά μόνο όταν θα αποκτήσει λουόμενους τουρίστες. Μπέρδεψαν προφανώς το ότι η Κυανή Ακτή είναι κάτι διαφορετικό από τα Κυανά τα Φύκη και ότι η λίμνη δεν είναι στ’ αλήθεια κατάλληλη για όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα.

Ανεξάντλητο το δημοτικό όραμα και προσωπικό κεφάλαιο του κ. αντιδημάρχου. Ευτυχώς ακολουθούν Πεντηκοστή και Ανάληψη –ως την επόμενη μεγαλόπνοη ανακοίνωση. Και θα έπεται συνέχεια.


(*) Το  94% των αστικών λυμάτων της πόλης της Καστοριάς (εκτός των παραλίμνιων χωριών) είναι συνδεδεμένα με την ΔΕΥΑΚ, είχε δηλώσει ο κ. Ε. Χατζησυμεωνίδης το 2012. Και σε ανώτερα – να εξορύξουν θερμότητα από τα καθαρά νερά της λίμνης της Καστοριάς.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Απριλίου 2016, αρ. φύλλου 832


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ