18.3.17

"Καθαρίστηκε η λίμνη και μπορούμε να κάνουμε μπάνιο"



Αποσπάσματα συνέντευξης 
περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας 
& αντιδημάρχου Καστοριάς

Θ. Καρυπίδης: [….] Συγχαρητήρια στον  κύριο Πετρόπουλο που θέλει να  ενεργοποιήσει και αναγνωρίζει πλέον ότι καθαρίστηκε η λίμνη και μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, αλλά ο τρόπος που ακολουθήθηκε δεν είναι σωστός.
Και ποιος είναι ο τρόπος ο σωστός; Από την στιγμή που το καταφέραμε, το φωνάζαμε όλοι, χρόνια, να υπάρξει με έναν φορέα, η σύσταση της επιτροπής της λίμνης, και συγκροτήθηκε αυτή η επιτροπή της λίμνης, και έχει σημαντικά αποτελέσματα, και με τους τηλεμετρικούς σταθμούς, και ότι ανανεώνεται το υγρό στοιχείο της λίμνης με τα θυροφράγματα, έτσι δεν είναι; (απευθυνόμενος στον αντιπεριφερειάρχη), έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.
Αυτή λοιπόν η επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε με πολύ κόπο, και κατ’ εξαίρεση για την περιοχή μόνο της Καστοριάς, δεν υπάρχει πρόγνωση σε όλη την Ελλάδα, με απόφαση και του υπουργού Περιβάλλοντος που μας έδωσε το δικαίωμα μόνο αυτό να γίνει, έτσι δεν είναι κ. Πετρόπουλε; (Πετρόπουλος: ναι, ναι ναι), πρέπει αυτοί που μετέχουν στην επιτροπή να την σέβονται αυτήν την επιτροπή.
Άρα λέω, στο μεράκι και στην βιασύνη, και να πατάξει και την γραφειοκρατία ο κ. Πετρόπουλος για να μην χάνουμε περιόδους και σαιζόν, όφειλε να ενημερωθεί η επιτροπή της λίμνης, να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της Π.Ε. Καστοριάς, να δοθούν οι εγκρίσεις που χρειαζότανε, διότι εμπλέκεται και η Κτηματική υπηρεσία, έτσι ώστε να μπορέσει το εγχείρημα αυτό που έγινε [….] να ακολουθηθεί με μία νόμιμη οδό, με περιβαλλοντική ευαισθησία και περιβαλλοντική προσέγγιση…
(Απευθυνόμενος προς τον κ. Πετρόπουλο): Να περάσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Διότι αν δεν περνάμε από τις υπηρεσίες ενός οργανωμένου κράτους, τότε εύλογα μπορεί ο καθείς αν σκεφθεί και να πει οτιδήποτε.

Δ. Πετρόπουλος: [….] Οι υπηρεσίες κάνουν πολύ εύκολα την δουλειά τους. Επίσης οι αυτοδιοικητικοί δεν πειθαρχούμε, δεν στεκόμαστε σε στάση προσοχής. Για τις υπηρεσίες δεν αναφέρθηκα, ούτε στην Περιφέρεια ούτε στην Αντιπεριφέρεια.
Ας πάμε στο θετικό: Αναδείχθηκε αυτό το πράγμα. Αυτό το πρόβλημα. Σε μία συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια, τμήμα Περιβάλλοντος και Κτηματική υπηρεσία, να δούμε τις 2 ή 3 πλαζ πώς να τις αναδείξουμε, έχοντας τις νόμιμες προϋποθέσεις, όπως ντους, πρόσβαση για ΑΜΕΑ, φύλακα, έτσι ώστε να τις επισκέπτονται και οι τουρίστες και οι λουόμενοι. Όσον αφορά το πρόστιμο, θα κάνουμε το αυτονόητο. Θα κάνουμε μία ένσταση, θα αναφέρουμε τους όποιους λόγους, θα απαντήσουμε πάνω για ποιο λόγο επιβλήθηκε, και από εκεί και μετά ο χρόνος είναι υπέρ εμάς.

Θ. Καρυπίδης: [….]  Θα υπάρξει και ένα πρόστιμο για τα λύματα του Αλιάκμονα στον δήμο Άργους Ορεστικού και την ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του Άργους Ορεστικού (λύματα αντί να οδηγούνται στον βιολογικό της Καστοριάς, ο τελικός προορισμός τους είναι ο Αλιάκμονας). Υπάρχει μία εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος, με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, που ο δήμος Άργους Ορεστικού σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα οφείλει να τις υλοποιήσει. Το πρόστιμο το οποίο εισηγείται η υπηρεσία δεν θα είναι αυτού του μεγάλου ύψους 200.000,00€, σίγουρα όμως υπάρχει πρόστιμο, το οποίο θα επανακαθοριστεί από τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος, μετά τις παρεμβάσεις που έκανε ο δήμος.

[Σχετικό σχόλιο της ΟΔΟΥ στο οπισθόφυλλο]



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 853


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ