9.5.17

Το Σάββατο 13 Μαΐου στην Καστοριά




Η τελευταία αναμετάδοση της σαιζόν απ' ευθείας από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στο ΤΕΙ Καστοριάς


13 Μαΐου 2017 στις 19:30
Der Rosenkavalier του Richard Strauss [νέα παραγωγή]. Ο Ιππότης με το ρόδο του Ρίχαρντ Στράους (1864-1949). 
Διεύθυνση: Sebastian Weigle. Σκηνοθεσία: Robert Carsen. Με τους Renée Fleming (Marschallin), Elīna Garanča (Octavian), Erin Morley (Sophie), Matthew Polenzani (ο τραγουδιστής), Marcus Brück (Faninal) και Günther Groissböck (βαρώνος Ochs).


Η τελευταία της σαιζόν, απ’ ευθείας αναμετάδοση όπερα από την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς, θα πραγματοποιηθεί το μεθεπόμενο Σάββατο 13 Μαΐου στις 19:30 με το αριστούργημα του Ρίχαρντ Στράους «Ο Ιππότης με το ρόδο» (Der Rosenkavalier), υπό την διεύθυνση τελικά του Sebastian Weigle (και όχι του James Levine όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί) και σκηνοθεσία Robert Carsen. 

Η 32χρονη μαρκησία Μαρσαλίν (τον ρόλο ερμηνεύει η Renée Fleming), η μία από τις πρωταγωνιστικές μορφές του έργου, ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερό της 17χρονο Οκτάβιαν (τον ρόλο ερμηνεύει η Elīna Garanča ), με τον οποίο και μοιράζεται μια θυελλώδη ερωτική βραδιά. 


Όταν καταφθάνει στη Βιέννη από την επαρχία ο εξάδερφός της βαρόνος Οξ (ερμηνεύει ο Günther Groissböck), ο νεαρός Οκτάβιαν αναλαμβάνει να παραδώσει εξ ονόματός του στην αρραβωνιαστικιά του Σοφί (ερμηνεύει η Erin Morley), το ασημένιο ρόδο, σύμβολο πίστης και αφοσίωσης κατά το έθιμο. 


Κατά την συνάντηση αυτήν, ο Οκτάβιαν και η Σοφί ερωτεύονται μεταξύ τους κεραυνοβόλα και η κοπέλα αποφασίζει να διαλύσει τον αρραβώνα της με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της βαρόνο. Από τη στιγμή εκείνη, το έργο κινείται γύρω από δύο κυρίως θεματικούς άξονες. 


Ο πρώτος, σχετίζεται με την ταπείνωση του αριστοκράτη Οξ, που φέροντας τον τίτλο ευγενείας του βαρόνου, αν και κατεστραμμένος οικονομικά, θεωρούσε ότι θα μπορούσε να απομυζεί μέχρι το τέλος της ζωής του, την περιουσία της νεαρής αστής, Σοφί. 

Ο δεύτερος και σημαντικότερος, αφορά στην εσωτερίκευση της Μαρσαλίν, τις βαθύτερες σκέψεις, ανασφάλειες και απογοητεύσεις, που η ώριμη γυναίκα βιώνει με την απόρριψη του Οκτάβιαν και την αντικατάστασή της από μία κατά πολύ νεότερή της γυναίκα. 



Η υπόθεση του έργου τελειώνει με ένα happy end, ασυνήθιστο μέχρι τότε για τον Ρίχαρντ Στράους, ύφος βαθύτατα επηρεασμένο από τους Γάμους του Φιγκαρό, του Μότσαρτ, κατά το οποίο η ίδια η Μαρσαλίν παραδίδει τον Οκτάβιαν στη νεαρή Σοφί, με έναν σχεδόν τελετουργικό τρόπο.


Erin Morley ερμήνευσε τον ρόλο της Ολυμπίαδος, στα Παραμύθια του Χόφμαν, που παρουσιάστηκαν στο ΤΕΙ Καστοριάς στις 31.1.2015.

-Την Renée Fleming απήλαυσε το καστοριανό κοινό στον ρόλο της Ρουσάλκα, στην (πρώτη) Ρουσάλκα στις 8.2. 2014 και στον ρόλο της Γκλάβαρι, στην Εύθυμη χήρα, στις 17.1.2015. 

Elīna Garanča ερμήνευσε την Κάρμεν στην δεύτερη κατά σειρά αναμετάδοση στο ΤΕΙ Καστοριάς στις 1.6.2013, και πέρσι την Σάρα στον Ρομπέρτο Ντεβερώ στις 16.4.2016.

-Τον Günther Groissböck  γνώρισαν οι Καστοριανοί στον ρόλο του Λανγκράβιου Χέρμαν, στον Τάνχωϋζερ στις 31.10.2015.

-Και τέλος τον Matthew Polenzani απήλαυσε το καστοριανό κοινό ως Φεράντο στο Έτσι κάνουν όλες 26.4.2014, ως Ναντίρ στους Αλιείς των μαργαριταριών στις 15.1.2016, ως Ντεβερώ στον Ρομπέρτο Ντεβερώ στις 16.4.2016, και τον περασμένο μήνα ως ο Ιδομενέα στον Idomeneo στις 1.4.2017.





Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ