26.6.17

Περί μουσικού σχολείου Καστοριάς

Δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου της βουλευτή ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ο. Τελιγιορίδου


«Τον δρόμο της υλοποίησης πήρε η ίδρυση του μουσικού σχολείου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου και παλιού αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πολιτών της ΠΕ Καστοριάς, που επιτέλους ευοδώθηκε.
Η ίδρυση του δημόσιου μουσικού εκπαιδευτηρίου στην ακριτική μας περιοχή με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά έρχεται να συνδυάσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου, ενώ θα παρέχει στη νέα γενιά μια σημαντική ευκαιρία όχι μόνο να διδαχτεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο την μουσική παιδεία και ιστορία του τόπου μας αλλά να προσφέρει και την βάση για επιπλέον σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση.
Το μουσικό σχολείο επιχειρεί μια πρωτοποριακή προσπάθεια που αποβλέπει στην οργάνωση του πλέγματος των μουσικών σπουδών των παιδιών μας με καινοτόμο αντίληψη σε ότι αφορά τη μουσική, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και μοχλό αναβάθμισης των κοινωνικών και πολιτιστικών δρώμενων της ευρύτερης περιοχής μας.
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζει την ίδρυση του μουσικού εκπαιδευτηρίου στην ακριτική μας περιοχή η βουλευτής ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία τόνισε σε δηλώσεις της πως “Η ίδρυση του μουσικού σχολείου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για τον τόπο μας και για τα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία και φυσικά, να τύχει της υποστήριξης που του αναλογεί από όλους μαζί και τον καθένα χωριστά”!».

Δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου της βουλευτή Ν.Δ. Καστοριάς κ. Μ. Αντωνίου


Παρέμβαση της Μαρίας Αντωνίου για την ίδρυση μουσικού σχολείου στην Καστοριά. Αυτή τη φορά επανέρχεται (29.5.2017) με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό. Η ερώτηση έχει ως εξής:
Θέμα: «Ίδρυση Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς»
Σε συνέχεια της με αρ. πρ. 1226/16-11-2016 ερώτησης μου προς εσάς με θέμα ‘Επιτακτική ανάγκη ίδρυσης μουσικού σχολείου Καστοριάς’, και της με αρ. πρωτ. 210976/Φ1ΕΞ/9-12-2016 απάντησης σας, επανέρχομαι στο μείζον ζήτημα της ίδρυσης μουσικού σχολείου στην Καστοριά.
Ήδη από τις 22-11-2016 η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς με σχετικό έγγραφο της έχει προτείνει την ίδρυση του μουσικού γυμνασίου Καστοριάς και έχει καταχωρίσει τη συγκεκριμένη πρόταση στο σύστημα myschool.
Επειδή η ίδρυση μουσικού σχολείου στην πόλη της Καστοριάς επιβάλλεται για λόγους εθνικού συμφέροντος για να διαδοθεί η λόγια ελληνική μουσική στην ακριτική αυτή πόλη της Ελλάδας που διαθέτει μεγάλη ιστορική και μουσική παράδοση.
Επειδή το μουσικό σχολείο (γυμνάσιο και λύκειο) στη Σιάτιστα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών της πόλης και των χωριών της Καστοριάς, οι οποίοι διανύουν έως και 90 χιλιόμετρα καθημερινά, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, λόγω και της εκτεταμένης χειμερινής περιόδου στην περιοχή, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο μουσικό σχολείο της Σιάτιστας.
Επειδή η τοπική κοινωνία αναμένει την ίδρυση του μουσικού σχολείου επί σειρά ετών, κάτι που αποτελούσε ήδη από το Σεπτέμβριο του 2014 βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αλλά λόγω των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί.
Ερωτάται εκ νέου ο κ. υπουργός: Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ίδρυση του μουσικού γυμνασίου Καστοριάς σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς;


Δελτίο τύπου δήμου Άργους Ορεστικού


«Την Πέμπτη 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας συνάντηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη και του δημάρχου Άργους Ορεστικού Π. Κεπαπτσόγλου, η οποία είχε ζητηθεί πριν τέσσερις μήνες από τη βουλευτή ΣυΡιζΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, με αντικείμενο συζήτησης την ίδρυση μουσικού σχολείου στην τοπική κοινότητα Βογατσικού.
Στην ευχάριστη και εποικοδομητική συζήτηση διάρκειας μίας ώρας ο κ. οπουργός είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τα πλεονεκτήματα της πρότασης του δήμου Άργους Ορεστικού, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίηση και τον θαυμασμό του. Δυστυχώς όμως, όπως διαπιστώσαμε, ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός Παιδείας ενημερωνόταν για τη συγκεκριμένη πρόταση, παρά το γεγονός ότι πλήρης φάκελος αυτής είχε αποσταλεί τουλάχιστον τρεις φορές στους υπηρεσιακούς του υφισταμένους.
Η ευαρέσκεια του κ. υπουργού εκφράστηκε με την καινοτόμο πρότασή του να συνδυαστεί η προοπτική ίδρυσης του μουσικού σχολείου στο Βογατσικό παράλληλα με τη μετατροπή των κατασκηνώσεων του Βογατσικού σε έναν πρότυπο πανελλαδικής εμβέλειας θεσμό μουσικών κατασκηνώσεων ως κέντρο αναφοράς όλων των μουσικών σχολείων της χώρας. Επιπρόσθετα υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών δράσεων και δομών που σχετίζονται με τα παραπάνω.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κατέθεσε τόσο την ομοθυμία της τοπικής κοινωνίας, αίτημα της οποίας άλλωστε υπήρξε η πρόταση για την ίδρυση του μουσικού σχολείου, όσο και την αντικειμενική δυνατότητα του δήμου να ανταποκριθεί πλήρως στις αυξημένες απαιτήσεις ενός τέτοιου προωθημένου πολιτισμικού, εκπαιδευτικού και αναπτυξιακού εγχειρήματος.
Η επιτυχημένη από κάθε άποψη συνάντηση των δύο θεσμικών παραγόντων έληξε με την αμοιβαία υπόσχεση για την άμεση συνέχιση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ τους με άξονα την εδραίωση και ανάπτυξη των απαιτούμενων δομών που θα βελτιώσουν στο μέγιστο τη μουσική παιδεία του δήμου Άργους Ορεστικού».

Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Άργους Ορεστικού


Η πλειοψηφία εδώ και ενάμιση χρόνο έχει φέρει στο δημοτικό συμβούλιο δύο φορές προς συζήτηση, την υποβολή πρότασης του δήμου μας για την ίδρυση μουσικού σχολείου, με έδρα την κοινότητα Βογατσικού.
Η υπόθεσης της ίδρυσης ενός σχολείου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την υποβαθμίσουμε σε αφορμή για μικροπολιτικά παιχνίδια και είναι επιτακτική η ανάγκη να αποκαλύπτονται τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, εγείροντας έριδες ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες.
Με αυτό το σκεπτικό και εξαιτίας πρόσφατης ερώτησης στη βουλή, της βουλευτίνας της Ν.Δ., με θέμα την ίδρυση μουσικού σχολείου στην Καστοριά, απευθύναμε ερώτημα προς τη διοίκηση του δήμου -ΔΣ της 2ας Ιουνίου 2017- αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να ευοδώσει η πρόσφατα επικαιροποιημένη πρόταση της πλειοψηφίας, για την υποβολή της υποψηφιότητας του δήμου μας προς το υπουργείο.
Μια πρόταση η οποία επανειλημμένως παρουσιάστηκε ως η πλέον ολοκληρωμένη και εγκαίρως υποβληθείσα.
Η απάντηση που πήραμε, μας διαβεβαίωνε πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αξιολογηθεί με αξιώσεις η πρόταση και μάλιστα στο φετινό φάκελο είχε συμπεριληφθεί η δυνατότητα, να αξιοποιηθούν και οι δημοτικές κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις στο Βογατσικό, ως ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ερωτηματικά προκαλεί η αλληλουχία των ανακοινώσεων εκ μέρους του δημάρχου (16/6/17) μία μέρα μετά την συνάντηση του με τον υπουργό παιδείας, παρουσία μάλιστα του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση η "επιτυχημένη από κάθε άποψη συνάντηση" κατέληξε σε ευχολόγια για συνέχιση της συνεργασίας! Ενώ αποκαλύπτεται πως η υπόθεση της υποψηφιότητας, ήταν άγνωστη στον αρμόδιο υπουργό και γίνεται ξεκάθαρο πως για άλλη μία χρονιά θα έπεφτε στο κενό, κατόπιν ακολούθησε η δεύτερη με το κάλεσμα για συζήτηση στην τοπική κοινότητα Βογατσικού.
Όλα αυτά ενώ οι εγγραφές-εξετάσεις στα μουσικά σχολεία της χώρας, είναι εδώ και καιρό προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 19 με 22 Ιουνίου και σήμερα μαθαίνουμε πως υπάρχει υπουργική απόφαση από τις 29 Μαϊου για την ίδρυση Μουσικού Γυμνασίου στην πόλη της Καστοριάς.  Με δεδομένο πως η απόφαση είναι γνωστοποιημένη εδώ και δύο εβδομάδες, είναι απορίας άξιο το που αποσκοπούσε η συγκεκριμένη συνάντηση και τι νόημα είχαν οι θριαμβολογίες στην ανακοίνωση για αυτήν;
Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως η "πολιτική" των διαδρόμων και των παραγόντων πάντα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις κοινωνίες και πάντα θα στέκονται κοντόφθαλμα στα προβλήματα που υποτίθεται θεραπεύουν. Πόσο μάλλον όταν ακόμα και στα θέματα παιδείας προτάσσονται λογικές ανταλλαγμάτων.
Στη σημερινή πολιτική συγκυρία η αξιοπιστία δέχεται ισχυρά πλήγματα και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα.
Καλούμε όλους τους συντοπίτες μας να αγκαλιάσουν το νέο σχολείο όπου και αν αυτό ιδρυθεί και ενωμένοι να δώσουμε μάχες στα πραγματικά προβλήματα του λαού, ενάντια στην ληστεία των διοδίων που όλο και πληθαίνουν στην περιοχή μας και στις πολεμικές ετοιμασίες στις οποίες εμπλέκουν τους λαούς και βάζουν πλάτη οι κυβερνήσεις ερήμην τους.


Ιδρύεται και 3ο τμήμα στα μουσικά σχολεία Πτολεμαΐδας και Σιάτιστας


Με την θετική εισήγηση της καλλιτεχνικής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας, ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε την δημιουργία και τρίτου τμήματος στα μουσικά σχολεία Πτολεμαίδας και Σιάτιστας, αναγνωρίζοντας έτσι το έργο που παράγεται στα δύο μουσικά σχολεία της περιοχής Βοΐου. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στα εκπαιδευτικά ζητήματα της Δ.Μακεδονίας καθώς δικαιώνεται ένα πάγιο αίτημα της περιοχής», αναφέρει ο βουλευτής ΣυΡιζΑ Κοζάνης κ. Θ. Μουμουλίδης. Έτσι από τη νέα χρονιά το μουσικό σχολείο Σιάτιστας θα φοιτούν 60 μαθητές σε τρία τμήματα και το μουσικό σχολείο Πτολεμαίδας 54. Το επόμενο και σημαντικό βήμα, θα αποτελέσει η δημιουργία του πρώτου καλλιτεχνικού σχολείου στην Δυτική Μακεδονία. Ωστόσο, η επιλογή της έδρας δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ