28.9.17

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 28.9.2017 | 903


Το δεινόν άστυ


Ο υποθετικός επισκέπτης της Καστοριάς, που βρέθηκε λίγο τυχαία και λίγο συμπτωματικά, το πρώτο που πρόσεξε είναι ότι η Καστοριά, στροβιλίζεται. Εγκλωβισμένη στην παραδοσιακότητα και την καταπίεση μιας δημώδους αντίληψης και ενός τραχύ τρόπου ζωής, που κατάγεται από τις συνήθειες της υπαίθρου. Καμιά σχέση με τις αστικές αντιλήψεις.


Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
Ένας Νεοδημοκράτης:
«Περί Ν.Δ.»
Αγαπητή ΟΔΟΣ, το προηγούμενο πρωτοσέλιδό σου, για τις επιφανειακές εκδηλώσεις των Καστοριανών αυθόρμητων στην ΔΕΘ, αποδείχθηκε προφητικό.

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Αποσπάσματα από τα αδημοσίευτα ημερολόγια του Ί.Δραγούμη
Από την Καστοριά στις Σέρρες…
Ο Ίων Δραγούμης, θα επισκεφθεί την Καστοριά στις αρχές του Μαρτίου του 1903. Εδώ, για πρώτη φορά, συναντιέται με τον Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη από την προσωπικότητα του οποίου μοιάζει να γοητεύεται ‒σχεδόν να καθηλώνεται.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ:
Ο ανθός της λίμνης
Στοιχεία για την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων της Καστοριάς
Μακεδονία 1910 [ΙΙ]
Στα ελπιδοφόρα εκείνα χρόνια, όταν η Καστοριά και η Μακεδονία ζούσαν τις πρώτες τους μέρες στο νεώτερο ελληνικό κράτος...

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
-Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς γράφειν τε και λέγειν
-Λόγος & Αντίλογος
«Περί παιδείας & εκπαιδευτικού συστήματος» [IV]
Θέλω με τη σειρά μου να αναφερθώ στο «απαντητικό σχόλιο» του εισέτι εν ενεργεία συναδέλφου κου Δημ. Κωστούλα επί σχετικού δημοσιεύματός μου.

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ:
Μετά την Γαλλία, στην πατρίδα
και τελικά στο Νεστόριο
Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, είναι ένα μέρος της ζωής μας, είναι ένας τόπος όπου διαδραματίστηκαν τόσα τραγικά γεγονότα, αλλά και τόσο ευχάριστα και δημιουργικά, τα οποία ακόμα και σήμερα έχουν να μας διδάξουν πολλά για τον τόπο μας.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Ο Ξύλινος Σταυρός» της Σταματίας Καραγεωργίου-Πάπιστα
Η ομιλία της κ. Σ. Ευθυμιάδου-Παπασταύρου της περασμένης Κυριακής στην παρουσίαση του βιβλίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΥΦΛΙΑ:
Καστοριάς σημειωματάριο
Τα γράμματα και ο πολιτισμός
Οι νέοι Καστοριείς σπούδαζαν και στη Σιάτιστα. Μερικοί απ’ αυτούς τους σπουδαστές ίσως και να συνεπεστάλησαν (ως υπότροφοι) μαζί με άλλους για ευρύτερες σπουδές στη Βενετία.

Λόγος & Αντίλογος
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΟΛΛΑ:
Από χαρτί σε πήρανε, σε κάναν μηδέν και ένα...

-Περί Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Αρχιτεκτονιικής Σχολής Καστοριάς

-Μεταπτυχιακά ΑΕΙ-ΤΕΙ στην Καστοριά

-Fake news εκ του προχείρου

-Διόδια

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη28.9.2017 | 903

2 σχόλια:

  1. Αναγνώστης29/9/17

    Πολύ πετυχημένο αυτό που γράφεις στο πρωτοσέλιδό σου για "το φυσικό περιβάλλον της Καστοριάς, το τόσο πολύ περιαυτολογημένο", αγαπητή ΟΔΟΣ! Ωραίος όρος, θα τον χρησιμοποιήσουμε κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επώνυμος30/9/17

    Διάβασα στην ΟΔΟ την "απάντηση" του κυρίου Νικηφορίδη στον κύριο Κωστούλα και εύχομαι να μη συνεχιστεί ο διάλογος, γιατί εξ αρχής είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν βγαίνει άκρη.
    Για μια ακόμη φορά ο σεβαστός κατά τα άλλα παλαιός καθηγητής αναλώνεται σε περιπτωσιολογία αντί επιχειρημάτων και αναμφισβήτητων τεκμηρίων.
    Περισσότερο πειστικό το κείμενο του κυρίου Κωστούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ