12.11.17

ΟΔΟΣ: Εκείνος & Εκείνος


ΟΔΟΣ 27.4.2017 | 883

Απάντηση ανωνύμου στον ανώνυμο της ΟΔΟΥ



«H ΔΕΗ έκανε και πάλι το θαύμα της, αποφάσισε την άμεση πρόσληψη περίπου 2.500 υπαλλήλων για ανασκαφές. Όλοι αυτοί χάρη στις άοκνες προσπάθειες όχι μόνο του κ. Α.Αγγελή αλλά και του κ. Π. Κεπαπτσόγλου, που υποστηρίζεται από τις δημοκρατικές δυνάμεις, θα αναδείξουν τις πασίγνωστες αρχαιότητες του Αμυνταίου, της Πτολεμαΐδας που αγνοούνται παγκοσμίως».


* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Υπήρχε κάποτε, στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, στην ΕΡΤ της τότε εποχής, μια εκπομπή «Εκείνος κι Εκείνος» («Σόλων και Λουκάς») ήταν ο τίτλος της, με πρωταγωνιστές δυο γνωστούς την εποχή εκείνη ηθοποιούς. Το σενάριο ήταν απλό στην σύλληψή του: Ο ένας έλεγε, ρωτούσε, μονολογούσε, ο άλλος σχολίαζε και απαντούσε. Περί παντός θέματος, κυρίως της αφηρημένης επικαιρότητας για όσους θυμούνται την εκπομπή. Που έμεινε ανεξίτηλη στην ανάμνησή μου. Διότι – στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια την εποχή εκείνη, αθώος λοιπόν εξ ορισμού και άπειρος για να ομολογήσω το αμάρτημά μου, σπανίως καταλάβαινα τι έλεγαν. Βασικά μονολογούσαν.

Τώρα πια αρκετά ώριμος, που τα φέρνω όλα αυτά στο μυαλό μου, δεν τολμώ να σκεφθώ, ούτε να διανοηθώ το τι κόστος μπορούσε να είχε εκείνη η εκπομπή. Και κάθε αντίστοιχη. Σε επίπεδο παραγωγής και αμοιβών συνεργατών, παραγόντων. Όπως και το κόστος των αμοιβών που κατά καιρούς καταβλήθηκαν στους λαμπρούς και πασίγνωστους τηλεαστέρες της πάλαι ποτέ μονοπωλιακής ΕΡΤ: Τον Τέρενς, τον Νάσο, την Νάκυ, την Κέλλη, τον Φρέντυ την Λιάνα και άλλων πολλών, ων ουκ έστι αριθμός – όλοι τους συμπτωματικά με χαρακτηριστικά, αληθινά ή όχι, υποκοριστικά.

Για να είμαι ειλικρινής δεν θέλω να το σκέφτομαι. Άλλωστε αν τολμήσει να παραδεχθεί κάποιος ότι το γνωστό «μαζί τα φάγανε» του Θ. Παγκάλου, στην ΕΡΤ, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, την ΔΕΗ, κ.ο.κ. αλλά και τα ρυθμισμένα δάνεια της Γούνας, της ΓΕΟΚ και άλλων κερδοφόρων παραγωγικών κλάδων της Καστοριάς – ρωτήστε αν αμφιβάλλετε τους τέως βουλευτές Καστοριάς με μεγάλη και μακροχρόνια προσφορά–  δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, ότι του Έλληνος η κυρίαρχη ιδεολογία «θα κάαααθεσαι» από την γνωστή κινηματογραφική ατάκα, αποτελεί γνώρισμα της Φυλής, αν το παραδεχθεί λοιπόν κάποιος συνήθως θα του ορμήξουν.

Και πολύ σωστά. Διότι όλα αυτά είναι απλές συκοφαντίες, όπως
θα έλεγε και ο Λουκάς στον Σόλωνα. Το αλάθητο του Πάπα μπορεί, αλλά η Αρετή των Ελλήνων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Τελεία και παύλα.

Και έτσι αποφάσισα να απαντήσω ως Λουκάς στον ανώνυμο επιστολογράφο σου, στο πρωτοσέλιδο της ΟΔΟΥ ("εδώ") στο φύλλο 881 της Μ. Πέμπτης 13 Απριλίου 2017, που τόλμησε να απορεί για ποιο λόγο οι καταξιωμένοι δήμαρχοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού μεταξύ των άλλων, πήραν εντολές και συμμετείχαν στις Πάνδημες Διαδηλώσεις Σωτηρίας της ΔΕΗ, από τους όνυχες αδεκάστων και αψεκάστων, σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα, με βάση τα επαναστατικά τσιτάτα. Περί κρατικής κυριαρχίας σε γη ουρανόν και ύδωρ.

Μια αρχή στην βάση της οποίας, όπως και η αγαπητή ΕΡΤ έτσι και η πολυαγαπημένη ΔΕΗ, πρέπει να είναι δημόσιες και κρατικές. Για να γίνεται στα ενδότερά τους, το έλα να δεις –που δεν βλέπεις ποτέ φυσικά αν δεν γίνεις προηγουμένως φανατικός Νεοδημοκράτης, Πασόκος, Συριζαίος– ανάλογα με το εκάστοτε governo.

Διότι στο ερώτημα αν οι αγώνες των εντολοδόχων δημάρχων κ.κ. Αγγελή και Κεπαπτσόγλου, έπιασαν τόπο, η απάντηση ήταν θέμα μόλις μερικών ημερών για να δοθεί. Μη βλέπουν οι αναγνώστες σου ότι στην περιοχή μας, 15 κοντά μέρες μετά το Πάσχα, δεν υπάρχει επικαιρότητα και δημόσια δραστηριότητα. Καθώς ως γνωστό τα Χριστούγεννα, το δωδεκαήμερο, τις Αποκριές ακολουθεί η Τεσσαρακοστή, μετά η Πεντηκοστή και ούτω καθ’ εξής, ώστε να είναι εύλογο και δικαιολογημένο να ζεις σε μια Καστοριά, όπου μέλλον επιφυλάσσεται μόνο σε λάκκους και λακκούβες.

Αντίθετα σε Κοζάνη και Φλώρινα, οι πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες απέδωσαν καρπούς: Χάρη στην στιβαρή και αποφασιστική στήριξη των ηγεσιών της Καστοριάς, η ΔΕΗ, ΑΕ (παρακαλώ, όπως λέμε ΕΡΤ ΑΕ) μπορεί να μη βρήκε τρόπο να εισπράξει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ που της οφείλουν οι καταναλωτές, (άλλωστε πώς θα απολάμβανε την πάνδημη υποστήριξη αν δεν παρείχε τσάμπα ρεύμα) από το 40% των καταναλωτών που ΔΕΝ πληρώνουν την ΔΕΗ.


ΟΔΟΣ 27.4.2017 | 883

Μπορεί να μην αποφάσισε ακόμη να επεκτείνει τις παροχές και το πελατειακό της κεκτημένο στην Καστοριά, μπορεί να μην είναι σε θέση να εξηγήσει για πώς είναι δυνατόν, ενώ με βάση τον ελληνικό μεταλλευτικό κώδικα, ο λιγνίτης θα έπρεπε κανονικά να δημοπρατείται, αντί αυτού το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει στη ΔΕΗ ΑΕ το δικαίωμα ΔΩΡΕΑΝ εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων, με αποτέλεσμα να έχουμε μια εταιρεία, ανώνυμη παρακαλώ, η οποία δεν πληρώνει για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που χρησιμοποιεί, έχει δηλαδή δωρεάν πρώτη ύλη. Αποδίδει (;) βέβαια στην περιοχή Φλώρινας και Κοζάνης ένα φτωχό ανταποδοτικό τέλος, στο οποίο μάλιστα δεν συνυπολογίζεται το εξωτερικό κόστος του λιγνίτη, αποτελώντας όμως ταυτόχρονα πυλώνα πολιτικής και κομματικής πελατειακής συναλλαγής και πεδίο δόξης λαμπρόν, για τους βουλευτές των νομών.

Ωστόσο, η ΔΕΗ έκανε και πάλι το θαύμα της. Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος, αντί να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, που την έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης, όπως σε κατάρρευση και την χώρα –για λόγους που αφορούν και αμέτρητους άλλους φυσικά και όχι μόνο την ΔΕΗ- η αγαπημένη εταιρεία που παρέχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα απεφάσισε να κάνει το θαύμα της. Πριν πέσει πάνω σε αρχαία, πριν καν ανοίξει τομές, αποφάσισε την άμεση πρόσληψη περίπου 2.500 υπαλλήλων και στελεχών για τις ανασκαφές. Να τους προσθέσει στο δυναμικό της. Μέχρι που διαμαρτυρήθηκαν και οι υπάλληλοί της.

Ναι, η ΔΕΗ χάρη στην ενεργό και α-πο-φα-σι-στι-κή υποστήριξη όχι μόνο του κ. Ανέστη Αγγελή αλλά και του κ. Πάνου Κεπαπτσόγλου, που υποστηρίζεται από τις δημοκρατικές δυνάμεις, αποφάσισε να ανακαλύψει την ίδια την Ατλαντίδα. Είδες και απόειδες η ΔΕΗ, αποφάσισε όχι μόνο να δίνει το Φως του ηλεκτρισμού, αλλά και του πολιτισμού: Ναι, 319 αρχαιολόγοι, 1.840 εργάτες, ειδικευμένοι και μη εργατοτεχνίτες, 39 αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, μηχανικοί δομικών έργων, 55 συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, 85 διοικητικοί υπάλληλοι, λογιστές, σχεδιαστές, προγραμματιστές, φύλακες εργοταξίου.

Όλοι αυτοί χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού και όλων των άλλων φυσικά, θα αναδείξουν τις πασίγνωστες αρχαιότητες του Αμυνταίου, της Πτολεμαΐδας που αγνοούνται παγκοσμίως. Σάμπως η Πτολεμαΐδα μας φταίει; Πώς δηλαδή πιστεύουμε στην ύπαρξη της Ατλαντίδας και όχι της Πτολεμαΐδας; Τυχαία ήταν από εκεί η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου και οι άλλοι Πτολεμαίοι;

Ένα το κρατούμενο λοιπόν, θα απαντούσα στον ανώνυμο Σόλωνά σου. Και ένα δεύτερο: Διότι αν ανοίξει έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και διαβάσει προσεκτικά τα μαλλιοκέφαλά του που πληρώνει για τον Δήμο Καστοριάς, τον Δήμο Άργους Ορεστικού, -εκτός από την ΕΡΤ, για τέλη που τέλος δεν έχουν, ίσως καταλάβει πώς και γιατί οι εκλεγμένοι-εκλεκτοί μας αποφάσισαν να ζωστούν τα άρματα στις διαδηλώσεις. Αν δεν πληρώνει το 40% τους λογαριασμούς της κρατικής ΔΕΗ ΑΕ, τότε ΠΩΣ θα μπορούν οι καταξιωμένοι αιρετοί να εκτελέσουν το μεγαλόπνοο έργο τους που ήδη εξελίσσεται σε Άργος Ορεστικό και πολύ περισσότερο Καστοριά, που με τόσες τομές και κρατήρες που έχει στους δρόμους της, ήδη έδωσε το έναυσμα για πρόσληψη χιλιάδων εργατών και αρχαιολόγων;

Γι αυτό και πολύ τους συγχαίρω. Και να το ξανακάνουν. Ειδικά τώρα που φημολογείται ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στις πιέσεις των «θεσμών» και θα διευρύνει την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές -αν δεν καταργήσει κιόλας εντελώς τις σχετικές αναχρονιστικές απαγορεύσεις- τους παρακαλώ τους δύο δημάρχους να ξαναβγούν στους δρόμους. Διότι ως γνωστό η Κυριακή δεν είναι αργία. Είναι πρωτίστως απεργία. Όπως θα απαντούσε ο Σόλων στον Λουκά. Και ο Λουκάς στον Σόλωνα.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Απριλίου 2017, αρ. φύλλου 883

Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ